Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Kto mi powie... |
Wersja do druku |
Sasayaki
Dżabbersmok
Grupy: Melior Absque Chrisma WOM
|
Wysłany: 26-06-2009, 11:31
|
|
|
Czy ktoś wie jaki jest tytuł piosenki Pink, której teledysk toczył się w wesołym miasteczku, był tam chłopak i dziewczyna, którzy się pokłócili i ostatecznie on się chyba utopił? |
_________________ Gdy w czarsmutśleniu cichym stał,
Płomiennooki Dżabbersmok
Zagrzmudnił pośród srożnych skał,
Sapgulcząc poprzez mrok!
|
|
|
|
|
Easnadh
a wee fire
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 26-06-2009, 12:01
|
|
|
"Who knew". |
_________________ ☾
I’m always right and you should listen to whatever I have to say
and never disagree, ever, EVER for the sake of your wolvlihood. |
|
|
|
|
Galnea
Wierna Imperialistka
|
Wysłany: 26-06-2009, 12:36
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | Chcę złożyć skargę na kanara. Chciałbym zwrócić się o pomoc z przygotowaniem tego typu dokumentu. Skarga dotyczy zachowania kanara, który kontrolował mnie 2 tygodnie temu i którego widziałem w akcji dzisiaj. |
Nie wiem, czy to jest dokładnie to, o co ci chodzi, ale w regulaminie znalazłam coś takiego.
Cytat: | 1) Jak powinien wyglądać tego typu dokument? Co powinien zawierać. |
To akurat dotyczy składania reklamacji, ale może się przydać (Sama swego czasu musiałam się odwoływać, co prawda do KZK GOP, ale z podobnego powodu - z tym, że ja akurat nie miałam przy sobie miesięcznego w czasie kontroli. Skończyło się na tym, że musiałam się stawić w Punkcie Obsługi Klienta z biletem, legitymacją, wezwaniem do zapłaty i zapłacić opłatę manipulacyjną.)
§ 26. Postanowienia ogólne
1. Podróżny może złożyć do przewoźnika reklamację:
1) z tytułu całkowitego lub częściowego niewykorzystania biletu na przejazd/przewóz;
2) z tytułu niewykonania lub nienależytego wykonania umowy przewozu;
3) gdy nie zgadza się z treścią wezwania do zapłaty i może udowodnić, że posiadał ważny dokument przewozu lub dokument poświadczający jego uprawnienie do przejazdu bezpłatnego lub ulgowego;
4) gdy zaistnieją okoliczności uniemożliwiające korzystanie z legitymacji seniora, po rozpoczęciu
terminu jej ważności.
2. Reklamację składa się w formie pisemnej.
3. Reklamacja powinna zawierać:
1) datę sporządzenia reklamacji;
2) nazwę i adres przewoźnika;
3) imię i nazwisko (nazwę) i adres zamieszkania (siedzibę) osoby składającej reklamację;
4) tytuł oraz uzasadnienie reklamacji:
5) kwotę roszczenia (oddzielnie dla każdego dokumentu przewozu);
6) podpis osoby uprawnionej do wniesienia reklamacji.
4. Reklamacje w związku z wystawionymi wezwaniami do zapłaty, oprócz danych, o których mowa w ust. 3, powinny zawierać serię i numer każdego wezwania do zapłaty
Cytat: | 4) Gdy w końcu kanar się wylegitymował okazało się, że na dokumencie jest jego numer identyfikacyjny. Brakuje na nich jego imienia i nazwiska oraz zdjęcia. Infolinia Kolei Mazowieckich twierdzi, że tak wygląda prawidłowa legitymacja. Czy mają rację? Czy tego typu dokument może być podstawą kontroli? Czy można się do niego przyczepić? |
§ 16. Kontrola dokumentów przewozu
1. Kontroli dokumentów przewozu w pociągu/wagonie przewoźnika dokonuje kierownik pociągu lub osoba upoważniona do kontroli dokumentów przewozu, legitymując się identyfikatorem umieszczonym w widocznym miejscu.
Identyfikator powinien zawierać co najmniej następujące informacje:
1) nazwę przewoźnika;
2) numer identyfikacyjny osoby dokonującej kontroli dokumentów przewozu;
3) zdjęcie kontrolującego;
4) zakres upoważnienia;
5) okres ważności;
6) pieczęć i podpis wystawcy
Cytat: | 6) Zostałem ukarany 97 złotymi kary za brak biletu. Bilet miałem, nie był tylko podpisany. Moim zdaniem jest to kara bezzasadna, jednak na 100% przepisy i regulamin PKP mówią inaczej. Czy dodawać to do skargi, czy też nie? |
§ 17. Podróżny bez ważnego dokumentu przewozu
1. Za podróżnego bez ważnego dokumentu przewozu uważa się podróżnego, który:
(...)
3) korzysta z biletu imiennego wystawionego dla innej osoby lub bez dopełnienia określonych na nim warunków, chyba że dopełni je w trakcie kontroli biletów
Cały regulamin znajduje się tutaj. |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 26-06-2009, 12:48
|
|
|
Galnea napisał/a: | § 17. Podróżny bez ważnego dokumentu przewozu
(...)
3) korzysta z biletu imiennego wystawionego dla innej osoby lub bez dopełnienia określonych na nim warunków, chyba że dopełni je w trakcie kontroli biletów |
Galnea, brawo.
Z w.w. wynika, że Zegarmistrz miał prawo podpisać bilet w trakcie kontroli, a kara jest w sposób oczywisty bezzasadna i nałożona sprzecznie z regulaminem. Do tego osoba przeprowadzająca kontrolę NIE BYŁA DO TEGO upoważniona bo nie miała identyfikatora w widocznym miejscu.
Zeg, do roboty.
A właśnie - Teukros, jak myślisz, czy w takich okolicznościach możnaby do prokuratury złożyć doniesienie o próbie popełnienia przestępstwa - wyłudzenia nienależnej korzyści majątkowej? Najlepszą obroną jest atak - "ja wycofam doniesienie z prokuratury, jak wy anulujecie karę" XD |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 26-06-2009, 12:58
|
|
|
Pewnie można by próbować, ale zdecydowanie odradzam. Takie sprawy są zazwyczaj oznaką pieniactwa, i z zasady wszyscy (policja, prokuratura, sąd) ich nie cierpią. Jeżeli nie będą chcieli oddać pieniędzy, sugeruję powództwo cywilne. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 26-06-2009, 13:53
|
|
|
Cytat: | A właśnie - Teukros, jak myślisz, czy w takich okolicznościach możnaby do prokuratury złożyć doniesienie o próbie popełnienia przestępstwa - wyłudzenia nienależnej korzyści majątkowej? Najlepszą obroną jest atak - "ja wycofam doniesienie z prokuratury, jak wy anulujecie karę" XD
|
Zasadniczo: palić licho pieniądze. Nie będę łaził po sądach dla głupich stu złotych. Natomiast wkurza mnie chamstwo i agresywne zachowanie wymienionego osobnika.
Cytat: | § 17. Podróżny bez ważnego dokumentu przewozu
(...)
3) korzysta z biletu imiennego wystawionego dla innej osoby lub bez dopełnienia określonych na nim warunków, chyba że dopełni je w trakcie kontroli biletów |
Niestety punkt ten nie ma swojego odpowiednika w regulaminie Kolei Mazowieckich. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Sasayaki
Dżabbersmok
Grupy: Melior Absque Chrisma WOM
|
Wysłany: 26-06-2009, 17:37
|
|
|
Easnadh Arigato! |
_________________ Gdy w czarsmutśleniu cichym stał,
Płomiennooki Dżabbersmok
Zagrzmudnił pośród srożnych skał,
Sapgulcząc poprzez mrok!
|
|
|
|
|
Altruista -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 27-06-2009, 20:59
|
|
|
Zna ktoś może nazwę melodii, towarzyszącej Fei Wang Reedowi? Chodzi mi oczywiście o melodie z Tsubasy Chronicle ;> |
|
|
|
|
|
korsarz
a taki jeden...
|
Wysłany: 28-06-2009, 13:04
|
|
|
A kto mi powie, jak przypisać do biblioteki mediów foobara kompilacje/soundtracki mające więcej niż jednego wykonawcę, by nie narobić w tych bibliotekach zbytniego bajzlu? (w sensie tak, by nie podzieliło mi jednego albumu na kilkanaście różnych pozycji). |
|
|
|
|
|
Dred
Policenaut
|
Wysłany: 01-07-2009, 18:24
|
|
|
Czy można na konto PayPal przelać pieniądze z konta bankowego(mBank, PKO itp), które nie ma zarejetrowanych tych samych danych, co na PP?
Niespodziewanie mi wygasła karta (z której do tej pory korzystałem), a w dodatku nowa zapodziała się gdzieś... :/ |
_________________ Znajdźcie sobie świry uczciwą pracę zamiast przebierać się w czyjeś stare łachy i powtarzać w kółko: "Patrzcie jestem głupim średniowiecznym bucem i mam make up i obcisłe rajtuzy" |
|
|
|
|
Dida
Ostoja zdrowego rozsądku
Grupy: House of Joy
|
Wysłany: 01-07-2009, 22:31
|
|
|
Kupiłam w zeszły czwartek w Carry torebkę, używam ją od poniedziałku, a dziś urwało mi się ucho. Jak myślicie, czy mogę ją zareklamować w dowolnym sklepie, czy raczej w tym, w którym dokonałam zakupu (niestety to mi zupełnie nie po drodze)? |
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 03-07-2009, 14:42
|
|
|
Dida napisał/a: | Kupiłam w zeszły czwartek w Carry torebkę, używam ją od poniedziałku, a dziś urwało mi się ucho. Jak myślicie, czy mogę ją zareklamować w dowolnym sklepie, czy raczej w tym, w którym dokonałam zakupu (niestety to mi zupełnie nie po drodze)? |
Tam, gdzie dokonałaś zakupu. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Asthariel
Lis
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 04-07-2009, 13:37
|
|
|
Jak się nazywa piosenka lecąca w 226 epie Bleacha, od momentu pojawienia się Renjiego i Chada? |
|
|
|
|
|
krew_na_scianie
kościsty seksapil
Grupy: House of Joy
|
Wysłany: 05-07-2009, 19:02
|
|
|
Za tydzień w niedziele planuje wyjazd do Szczecina. Przeglądam strony, czytam co ciekawego miasto oferuje. Cóż ciekawego można robić w Szczecinie i w jego okolicach mając na to tydzień czasu? Wszelkie porady i propozycje mile widziane! |
_________________ "Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, skazani są na jej powtarzanie." |
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 05-07-2009, 19:30
|
|
|
Jako że mieszkałem w tym mieście około 14 lat, to pewnie coś mogę powiedzieć...
Przede wszystkim (zapewne to wiesz, ale z doświadczenia i nawyku mówię o tym za każdym razem) Szczecin NIE leży nad morzem, więc związane z tym przyjemności należy sobie odpuścić - chyba, że chce się 100 km nad owo morze jechać.
Jest za to w Szczecinie całkiem sporo do zwiedzania, może nie na tydzień, ale jednak - pytanie tylko czy ten sposób spędzania czasu Cię interesuje, bo wiem, że wiele osób to nudzi.
Tak, czy siak warto jednak przejść się na Wały Chrobrego - regaty jachtów niestety odbywały się tam dwa lata temu (i będą za cztery), więc ich nie pooglądasz, Dni Morza też minęłaś o parę tygodni, ale mimo wszystko to chyba jedno z ładniejszych miejsc w mieście.
Szczecin niestety ma ten problem, że, co naturalne, jest miastem związanym z morzem, ale niestety rzeczy z nim związane przez ostatnie lata (czyt. od "odzyskania" Ziem Odzyskanych) w miarę konsekwentnie doprowadzano w nim instytucje związane z morzem do upadku, w związku z czym nie ostało się ich wiele... miasto jako takie dzisiaj oferuje, obawiam się, niestety niewiele - i dla mieszkańców i dla turystów. Wprawdzie od dwóch lat (i pamiętnych tutaj regat) sporo zaczyna się zmieniać, ale z naciskiem na "zaczyna się".
Umm, chyba nieco zboczyłem z tematu...
W każdym razie - jakbyś mogła sprecyzować o co dokładnie chodzi, to byłoby dobrze. :) Niestety nawet mimo to nie gwarantuję, że będę pomocny - Szczecin bardzo lubię, ale głównie ze względów sentymentalnych... |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|