FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 142, 143, 144  Następny
  Kto mi powie...
Wersja do druku
Sasayaki Płeć:Kobieta
Dżabbersmok

Status: offline

Grupy:
Melior Absque Chrisma
WOM
PostWysłany: 26-06-2009, 11:31   

Czy ktoś wie jaki jest tytuł piosenki Pink, której teledysk toczył się w wesołym miasteczku, był tam chłopak i dziewczyna, którzy się pokłócili i ostatecznie on się chyba utopił?

Sapgulcząc poprzez mrok!

Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź blog autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
9349483
Easnadh Płeć:Kobieta
a wee fire

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 26-06-2009, 12:01   

"Who knew".

I’m always right and you should listen to whatever I have to say
and never disagree, ever, EVER for the sake of your wolvlihood.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź blog autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Galnea Płeć:Kobieta
Wierna Imperialistka

PostWysłany: 26-06-2009, 12:36   

Zegarmistrz napisał/a:
Chcę złożyć skargę na kanara. Chciałbym zwrócić się o pomoc z przygotowaniem tego typu dokumentu. Skarga dotyczy zachowania kanara, który kontrolował mnie 2 tygodnie temu i którego widziałem w akcji dzisiaj.

Nie wiem, czy to jest dokładnie to, o co ci chodzi, ale w regulaminie znalazłam coś takiego.
Cytat:
1) Jak powinien wyglądać tego typu dokument? Co powinien zawierać.

To akurat dotyczy składania reklamacji, ale może się przydać (Sama swego czasu musiałam się odwoływać, co prawda do KZK GOP, ale z podobnego powodu - z tym, że ja akurat nie miałam przy sobie miesięcznego w czasie kontroli. Skończyło się na tym, że musiałam się stawić w Punkcie Obsługi Klienta z biletem, legitymacją, wezwaniem do zapłaty i zapłacić opłatę manipulacyjną.)

§ 26. Postanowienia ogólne
1. Podróżny może złożyć do przewoźnika reklamację:
1) z tytułu całkowitego lub częściowego niewykorzystania biletu na przejazd/przewóz;
2) z tytułu niewykonania lub nienależytego wykonania umowy przewozu;
3) gdy nie zgadza się z treścią wezwania do zapłaty i może udowodnić, że posiadał ważny dokument przewozu lub dokument poświadczający jego uprawnienie do przejazdu bezpłatnego lub ulgowego;
4) gdy zaistnieją okoliczności uniemożliwiające korzystanie z legitymacji seniora, po rozpoczęciu
terminu jej ważności.
2. Reklamację składa się w formie pisemnej.
3. Reklamacja powinna zawierać:

1) datę sporządzenia reklamacji;
2) nazwę i adres przewoźnika;
3) imię i nazwisko (nazwę) i adres zamieszkania (siedzibę) osoby składającej reklamację;
4) tytuł oraz uzasadnienie reklamacji:
5) kwotę roszczenia (oddzielnie dla każdego dokumentu przewozu);
6) podpis osoby uprawnionej do wniesienia reklamacji.
4. Reklamacje w związku z wystawionymi wezwaniami do zapłaty, oprócz danych, o których mowa w ust. 3, powinny zawierać serię i numer każdego wezwania do zapłaty
Cytat:
4) Gdy w końcu kanar się wylegitymował okazało się, że na dokumencie jest jego numer identyfikacyjny. Brakuje na nich jego imienia i nazwiska oraz zdjęcia. Infolinia Kolei Mazowieckich twierdzi, że tak wygląda prawidłowa legitymacja. Czy mają rację? Czy tego typu dokument może być podstawą kontroli? Czy można się do niego przyczepić?

§ 16. Kontrola dokumentów przewozu
1. Kontroli dokumentów przewozu w pociągu/wagonie przewoźnika dokonuje kierownik pociągu lub osoba upoważniona do kontroli dokumentów przewozu, legitymując się identyfikatorem umieszczonym w widocznym miejscu.
Identyfikator powinien zawierać co najmniej następujące informacje:

1) nazwę przewoźnika;
2) numer identyfikacyjny osoby dokonującej kontroli dokumentów przewozu;
3) zdjęcie kontrolującego;
4) zakres upoważnienia;
5) okres ważności;
6) pieczęć i podpis wystawcy
Cytat:
6) Zostałem ukarany 97 złotymi kary za brak biletu. Bilet miałem, nie był tylko podpisany. Moim zdaniem jest to kara bezzasadna, jednak na 100% przepisy i regulamin PKP mówią inaczej. Czy dodawać to do skargi, czy też nie?

§ 17. Podróżny bez ważnego dokumentu przewozu
1. Za podróżnego bez ważnego dokumentu przewozu uważa się podróżnego, który:
(...)
3) korzysta z biletu imiennego wystawionego dla innej osoby lub bez dopełnienia określonych na nim warunków, chyba że dopełni je w trakcie kontroli biletów

Cały regulamin znajduje się tutaj.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź galerię autora

Numer Gadu-Gadu
2483333
wa-totem Płeć:Mężczyzna
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 26-06-2009, 12:48   

Galnea napisał/a:
(...)
3) korzysta z biletu imiennego wystawionego dla innej osoby lub bez dopełnienia określonych na nim warunków, chyba że dopełni je w trakcie kontroli biletów

Galnea, brawo.

Z w.w. wynika, że Zegarmistrz miał prawo podpisać bilet w trakcie kontroli, a kara jest w sposób oczywisty bezzasadna i nałożona sprzecznie z regulaminem. Do tego osoba przeprowadzająca kontrolę NIE BYŁA DO TEGO upoważniona bo nie miała identyfikatora w widocznym miejscu.

Zeg, do roboty.

A właśnie - Teukros, jak myślisz, czy w takich okolicznościach możnaby do prokuratury złożyć doniesienie o próbie popełnienia przestępstwa - wyłudzenia nienależnej korzyści majątkowej? Najlepszą obroną jest atak - "ja wycofam doniesienie z prokuratury, jak wy anulujecie karę" XD

Numer Gadu-Gadu
3869750
Teukros Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 26-06-2009, 12:58   

Pewnie można by próbować, ale zdecydowanie odradzam. Takie sprawy są zazwyczaj oznaką pieniactwa, i z zasady wszyscy (policja, prokuratura, sąd) ich nie cierpią. Jeżeli nie będą chcieli oddać pieniędzy, sugeruję powództwo cywilne.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 26-06-2009, 13:53   

Cytat:
A właśnie - Teukros, jak myślisz, czy w takich okolicznościach możnaby do prokuratury złożyć doniesienie o próbie popełnienia przestępstwa - wyłudzenia nienależnej korzyści majątkowej? Najlepszą obroną jest atak - "ja wycofam doniesienie z prokuratury, jak wy anulujecie karę" XD

Zasadniczo: palić licho pieniądze. Nie będę łaził po sądach dla głupich stu złotych. Natomiast wkurza mnie chamstwo i agresywne zachowanie wymienionego osobnika.

Cytat:
(...)

Niestety punkt ten nie ma swojego odpowiednika w regulaminie Kolei Mazowieckich.

Numer Gadu-Gadu
1271088
Sasayaki Płeć:Kobieta
Dżabbersmok

Grupy:
Melior Absque Chrisma
WOM
PostWysłany: 26-06-2009, 17:37   

Easnadh Arigato!

Sapgulcząc poprzez mrok!

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź blog autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
9349483
Altruista
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 27-06-2009, 20:59   

Zna ktoś może nazwę melodii, towarzyszącej Fei Wang Reedowi? Chodzi mi oczywiście o melodie z Tsubasy Chronicle ;>
Powrót do góry
korsarz Płeć:Mężczyzna
a taki jeden...

PostWysłany: 28-06-2009, 13:04   

A kto mi powie, jak przypisać do biblioteki mediów foobara kompilacje/soundtracki mające więcej niż jednego wykonawcę, by nie narobić w tych bibliotekach zbytniego bajzlu? (w sensie tak, by nie podzieliło mi jednego albumu na kilkanaście różnych pozycji).
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Dred Płeć:Mężczyzna
Policenaut

PostWysłany: 01-07-2009, 18:24   

Czy można na konto PayPal przelać pieniądze z konta bankowego(mBank, PKO itp), które nie ma zarejetrowanych tych samych danych, co na PP?
Niespodziewanie mi wygasła karta (z której do tej pory korzystałem), a w dodatku nowa zapodziała się gdzieś... :/

Dida Płeć:Kobieta
Ostoja zdrowego rozsądku

Grupy:
House of Joy
PostWysłany: 01-07-2009, 22:31   

Kupiłam w zeszły czwartek w Carry torebkę, używam ją od poniedziałku, a dziś urwało mi się ucho. Jak myślicie, czy mogę ją zareklamować w dowolnym sklepie, czy raczej w tym, w którym dokonałam zakupu (niestety to mi zupełnie nie po drodze)?

Numer Gadu-Gadu
4707314
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 03-07-2009, 14:42   

Dida napisał/a:
Kupiłam w zeszły czwartek w Carry torebkę, używam ją od poniedziałku, a dziś urwało mi się ucho. Jak myślicie, czy mogę ją zareklamować w dowolnym sklepie, czy raczej w tym, w którym dokonałam zakupu (niestety to mi zupełnie nie po drodze)?

Tam, gdzie dokonałaś zakupu.

Numer Gadu-Gadu
1271088
Asthariel Płeć:Mężczyzna
Lis

Grupy:
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 04-07-2009, 13:37   

Jak się nazywa piosenka lecąca w 226 epie Bleacha, od momentu pojawienia się Renjiego i Chada?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krew_na_scianie Płeć:Kobieta
kościsty seksapil

Grupy:
House of Joy
PostWysłany: 05-07-2009, 19:02   

Za tydzień w niedziele planuje wyjazd do Szczecina. Przeglądam strony, czytam co ciekawego miasto oferuje. Cóż ciekawego można robić w Szczecinie i w jego okolicach mając na to tydzień czasu? Wszelkie porady i propozycje mile widziane!

Numer Gadu-Gadu
9343376
Morg Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 05-07-2009, 19:30   

Jako że mieszkałem w tym mieście około 14 lat, to pewnie coś mogę powiedzieć...

Przede wszystkim (zapewne to wiesz, ale z doświadczenia i nawyku mówię o tym za każdym razem) Szczecin NIE leży nad morzem, więc związane z tym przyjemności należy sobie odpuścić - chyba, że chce się 100 km nad owo morze jechać.

Jest za to w Szczecinie całkiem sporo do zwiedzania, może nie na tydzień, ale jednak - pytanie tylko czy ten sposób spędzania czasu Cię interesuje, bo wiem, że wiele osób to nudzi.

Tak, czy siak warto jednak przejść się na Wały Chrobrego - regaty jachtów niestety odbywały się tam dwa lata temu (i będą za cztery), więc ich nie pooglądasz, Dni Morza też minęłaś o parę tygodni, ale mimo wszystko to chyba jedno z ładniejszych miejsc w mieście.

Szczecin niestety ma ten problem, że, co naturalne, jest miastem związanym z morzem, ale niestety rzeczy z nim związane przez ostatnie lata (czyt. od "odzyskania" Ziem Odzyskanych) w miarę konsekwentnie doprowadzano w nim instytucje związane z morzem do upadku, w związku z czym nie ostało się ich wiele... miasto jako takie dzisiaj oferuje, obawiam się, niestety niewiele - i dla mieszkańców i dla turystów. Wprawdzie od dwóch lat (i pamiętnych tutaj regat) sporo zaczyna się zmieniać, ale z naciskiem na "zaczyna się".

Umm, chyba nieco zboczyłem z tematu...

W każdym razie - jakbyś mogła sprecyzować o co dokładnie chodzi, to byłoby dobrze. :) Niestety nawet mimo to nie gwarantuję, że będę pomocny - Szczecin bardzo lubię, ale głównie ze względów sentymentalnych...

Numer Gadu-Gadu
8137449
Strona 143 z 144 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 142, 143, 144  Następny
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi