Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
przyszłość |
Wersja do druku |
LunarBird
Chaos Master & WSZ
Grupy: Lisia Federacja
|
Wysłany: 11-07-2007, 12:46
|
|
|
Teukros napisał/a: | Slogany, Lunar. |
Nie slogany. Fakty. Ale oczywiście naturalnym dążeniem jest wybielanie siebie i własnego gatunku...
Teukros napisał/a: | To interesujący pogląd, ale jak go uzasadnisz? |
Co twoim zdaniem jest rozwojem, rozwijanie naturalnych uzdolnień, czy branie się za coś, do czego się nie nadajesz? Pewnych rzeczy człowiek nie osiągnie nigdy. Zamiast tracić czas na ganianie za księżycem, lepiej poświęcić się czemuś, co umiesz i lubisz robić.
Teukros napisał/a: | Z tego, że ludzkość istnieje, wnioskować raczej należy że będzie istnieć w przyszłości. |
Z tego, że ludzkość się morduje teraz, wynika, że będzie tak dalej. A dojdzie ujemny przyrost naturalny, skażenie środowiska i parę innych sympatycznych zjawisk. |
"The X-Files", #4 "Squeeze" |
Autor posta: rip LunarBird CLH
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 11-07-2007, 13:06
|
|
|
Cytat: | Nie slogany. Fakty. |
Lunar, zastanów się. Rzuciłeś kilka zdań na trzy linijki, niczym ich nie podpierając. Dla Ciebie mogą być one faktami. Dla kogoś, kto nie podziela Twoich poglądów, będą luźno rzuconymi sloganami. Jeżeli chcesz przekonać kogoś do swojego zdania, musisz je uzasadnić. A jeżeli nie chcesz przekonywać, to po co się wypowiadać?
Cytat: | Co twoim zdaniem jest rozwojem, rozwijanie naturalnych uzdolnień, czy branie się za coś, do czego się nie nadajesz? |
Przypominam Lunar, że napisałeś wcześniej jakoby "samodoskonaleniem był rozwój naturalnych cech". Z mojego punktu widzenia, samodoskonalenie to przede wszystkim przezwyciężanie ograniczeń jakie nakłada na nas ciało i psychika (np. pozbycie się nałogu, nauczenie się pływania, likwidacja kalectwa), a w miarę rozwoju techniki także zwiększanie możliwości istniejących organów i tworzenie nowych. Zresztą, przypuszczam że z czasem nauka dostarczy naprawdę fantastycznych możliwości autoewoluicji człowieka, takich których teraz nawet nie potrafimy sobie wyobrazić.
Cytat: | Zamiast tracić czas na ganianie za księżycem, lepiej poświęcić się czemuś, co umiesz i lubisz robić. |
Każde z wielkich osiągnięć ludzkości zaczęło się od czyjegoś marzenia o niemożliwym.
Cytat: | Z tego, że ludzkość się morduje teraz, wynika, że będzie tak dalej. A dojdzie ujemny przyrost naturalny, skażenie środowiska i parę innych sympatycznych zjawisk. |
Poczekamy, zobaczymy. Procesów demograficznych za setki czy tysiące lat nie sposób dzisiaj przewidzieć. |
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 11-07-2007, 16:04
|
|
|
LunarBird napisał/a: | Więc jak teraz pójdę i podpalę dom sąsiada, to też taki jest boski plan? |
Zapewne. Tylko Ty akurat tego nie zrobisz, bo nie zostałeś tak stworzony (miejmy nadzieję). Nie chce mi się tu jednak rozpisywać o własnych przekonaniach, czemu jest tak, a nie inaczej. Nie jest to skomplikowane (w końcu fizycy lubią proste rozwiązania), ale po co się tu rozpisywać? :P
Poza tym Teukros już wyraził podobne moim poglądy na temat rozwoju ludzkości ^^. Jeśli natura by chciała, abyśmy stali w miejscu i mnożyli się po prostu jak króliki, to zrobiłaby nas królikami. Dała nam jednak rozwinięte mózgi, więc chyba nie po to, żebyśmy jedynie z przerażeniem w oczach padali ofiarami drapieżników, ne? Przykro mi to mówić, Lunar, ale mam wrażenie, że gdyby cała ludzkość od zarania dziejów podzielała Twoje przekonania, dziś dalej byśmy skakali po drzewach i zajadali pąki i liście. Pomyśleć, że kiedyś tam jeden gen poszedłby gdzieś indziej i dzisiaj byśmy o tym wcale nie dyskutowali...
Natura dała nam ciała i mózgi takie, a nie inne, żebyśmy z nich korzystali. Korzystamy z nich, bo cóż może być bardziej naturalnego? Mam nosić mózg w czaszce jako balast do pływania? |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Humman
obserwator
Dołączył: 22 Maj 2007 Skąd: gdzie diabeł mówi dobranoc a kokot dzień dobry Status: offline
|
Wysłany: 11-07-2007, 16:23
|
|
|
BOReK napisał/a: | Jeśli natura by chciała, abyśmy stali w miejscu i mnożyli się po prostu jak króliki, to zrobiłaby nas królikami. |
W przeszłości, znaczy głównie w epoce 'kamienia łupanego' ludzkość nie był jeszcze tak poteżna i liczna by móc żyć we względnym bezpieczęstwie wobec innych gatunków niż własny. Wtedy była to walka o przetrwanie i ludzkość ja wygrała dzieki swojej inteligencji. Od dawna jednak oprócz katastrof, chorób i wojen nie ma innych zagrożeń dla istnienia populacji ludzkich, a ludzkość jak te przykładowe króliki mnoży się dopóki nie zabraknie jedzenia, a w afryce nawet to nie przeszkadza. Oczywiście jest to własciwe zachowanie bo zwiększa szansę na przetrwanie gatunku, ale nie ma już tej selekcji naturalnej jaka była niegdyś. Człowiek nie jest jednak zwierzęciem i o ile ma możliwości nie musi postępować drogą właściwą dla natury, ma w końcu wolną wolę odkąd wyszedł z raju. |
_________________ in every life we have some trouble, when you worry you make it double don't worry, be happy
człowiek jest jedyną istotą która wie że umrze, zwierzyniec żyje w błogiej nieświadomości
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 11-07-2007, 16:40
|
|
|
Humman napisał/a: | Człowiek nie jest jednak zwierzęciem i o ile ma możliwości nie musi postępować drogą właściwą dla natury, |
Tak... to spróbuj sobie polatać, bez żadnego sprzętu. Ja mówię o naturze, Tobie natomiast chodzi o ochronę środowiska - i tyle. Jakbyś wylądował na Wenus, to natura zrobiłaby z ciebie małą, martwa kulkę. Człowiek jednak poleci tam z odpowiednim osprzętem i nic mu się nie stanie, a do tego będzie to zgodne z naturą.
Natura to zestaw praw, które obowiązują w całym dotychczas poznanym wszechświecie - przynajmniej dla mnie taka jest jej istota, kropka. Podkreslam to, zeby później znowu ktoś nie wyskoczył z tekstem, że zmodyfikowane genetycznie żyto jest takie nienaturalne - bo jest naturalne. Może być najwyżej niezdrowe i zmieniające nasze środowisko. |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 11-07-2007, 16:57
|
|
|
Teukros napisał/a: | Minie może wiele lat, zanim dogonimy naturę, ale ten moment kiedyś nastąpi. |
Natury nigdy nie dogonimy - ostatecznie jesteśmy jej częścią (zresztą, ona nigdzie nie ucieka)
LunarBird napisał/a: | Jak dla mnie, jesteśmy na początku bałaganu. Trochę więcej huraganów i trzęsień ziemi i nie zostanie po nas kamień na kamieniu. I nie wierzę, że ta nawała klęsk żywiołowych akurat kiedy technika zaczyna przyśpieszać to przypadek. |
Biorąc pod uwagę, że "nawały" klęsk żywiołowych występują dość często, a technika "zaczyna przyspieszać" właściwie od momentu wynalezienia koła, to faktycznie trudno to uznać za przypadek a raczej za wydarzenie o wysokim prawdopodobieństwie zaistnienia.
LunarBird napisał/a: | Arashino Shiro napisał/a: | Uważam że warto jest znać swoje ograniczenia- i je pokonywać... czy to przypadkiem nie nazywa się samodoskonaleniem???
|
Samodoskonaleniem jest rozwój twoich naturalnych cech, a nie rzucanie się z motyką na słońce. |
Tak, to drugie zwykliśmy raczej nazywać idealizmem. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 11-07-2007, 17:32
|
|
|
Cytat: | Natury nigdy nie dogonimy - ostatecznie jesteśmy jej częścią (zresztą, ona nigdzie nie ucieka) |
Oczywiście. Napisałem to w kontekście opinii Lunara, że "metody naśladujące naturę działają najlepiej". Chodziło mi o to, że nadejdzie moment w którym wymyślimy lepsze metody, niż te które może podpatrzeć w otoczeniu. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|