FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
  Subkultury
Wersja do druku
Eltanin Płeć:Mężczyzna
?????

Status: offline

Grupy:
WIP
PostWysłany: 19-06-2006, 13:50   

Prawda, nabrało. Niemniej fakt, że ktoś błędnie rozumie danie słowo, nie koniecznie musi oznaczać, że słowo to zmienia zanczenie w ogólności (jeśli sprawdzisz to do tej pory w wielu słownikach nadal znajdziesz informację, że kutas to frendzel przy zasłonie).

Bianka ma rację i co do tego nie ma 2 zdań. Na dobrą sprawę pod sektę można podciągnąć każdą schierarchizowaną subkulturę i grupę wyznaniową, z Chrześcijaństwem, Buddyzmem i Islamem na czele. Nie jestem pewien czy zapisy prawnie nie mówią czy i kiedy kończy się ruch wyznaniowy (sekta jako taka w prawodawstwie nie występuje) a zaczyna kościół - nawet jeśli to jest to rozgraniczenie czysto formalne, a 12 ludzi ganiających 2000 lat temu po bliskim wschdzie za rabim Jesu ben Josefem (zanim ktokolwiek zacznie się rzucać - to określenie ponoć występujące w kilku uznanych przez "kościół" pismach) było sektą która się potem "nieco" rozrosła.

Be kind to dragons, for thou art crunchy and taste good with ketchup.
Przejdź na dół Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Numer Gadu-Gadu
1777110
Nezumi Płeć:Mężczyzna
Wieczny i Nieskończony

PostWysłany: 19-06-2006, 16:47   

tylko że w takim wypadku:
Bianca napisał/a:
chyba ze mi zaraz bedziesz dowodzic ze sekta to dobra rzecz i mowienie ze tak jest to nawracanie na ateizm?

będę wmawiał. bo jeżeli sektą jest na przykład ruch rasta to jest on tak samo pozytywny jak i duże religie
Powrót do góry
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 19-06-2006, 16:55   

rasta? zaraz.... to ci co m. in. uzywaja marihuany "w swietych celach"?
Powrót do góry
Wieczny i Nieskończony

PostWysłany: 19-06-2006, 17:07   

ale nie wszyscy rasta biorą marihuanę tak jak nie wszyscy fani tecyhno biorą ecstasy. co prawda wśród rasta jest bardzo wielu ćpunów ale to nie wszyscy...
Powrót do góry
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 19-06-2006, 17:41   

Nezumi, fani techno nie maja zapisane w "zasadach" ze maja brac extasy. rasta ma zapisane w zasadach ze "marihuana swietym zielem jest". wiec fan techno bioracy extasy to takie cos jak rasta nie bioracy marihuany
Powrót do góry
Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 19-06-2006, 18:53   

Cytat:
a "nowy ruch religijny" brzmi łagodniej

Nie wiem co to rasta, więc sie nie wypowiem, ale New Age to nie "nowy ruch religijny" a banda zdziecinniałych idiotów bawiących się w czarownice i zadających gwałt dawnym religiom pogańskim, naukom historycznym i logicznemu myśleniu. Najciekawsi są ci głoszący starożytny, celtycki kult kukurydzy i ziemniaka. Jakkolwiek niektóre pomysły podobają mi się estetycznie, to nie sposób nie zauważyć, że ideologia większości tych ruchów jest dobra do gier RPG.

Cytat:

(jeśli sprawdzisz to do tej pory w wielu słownikach nadal znajdziesz informację, że kutas to frendzel przy zasłonie)

Ty frędzlu;P.

Cytat:
(zanim ktokolwiek zacznie się rzucać - to określenie ponoć występujące w kilku uznanych przez "kościół" pismach)

Zanim ktokolwiek zacznie się rzucać niech pamięta, że żyje (chyba, że pisze z zagranicy) w kraju, którego królową jest Żydówka;P. Nie przesadzaj Elt, chyba nawet jeśli ktoś jest antysemitą, to wie w jakim kraju się urodził Jezus (mimo iż naturalnie był pochodzenia celtycko-aryjskiego, z domieszką krwi rasowo czystych kosmitów z Alfa Centauri). A sektą było kiedyś jak najbardziej, bardzo wielu (w tym po części, ale tylko po części, ja) uważa, że powinno nią pozostać.

Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 19-06-2006, 19:12   

Ysengrinn napisał/a:
Nie przesadzaj Elt, chyba nawet jeśli ktoś jest antysemitą, to wie w jakim kraju się urodził Jezus (mimo iż naturalnie był pochodzenia celtycko-aryjskiego, z domieszką krwi rasowo czystych kosmitów z Alfa Centauri)

cytat z prawdziwej pani na prwdziwym panelu "zydowsko katolickim": ja tu przyszlam z otwartym umyslem, ale cemu wy mi tu wszyscy mowicie ze Jezus byl zydem? no w koncu kto byl jego ojcem? duch swiety czy jakie zyd?
Powrót do góry
Eltanin Płeć:Mężczyzna
?????

Grupy:
WIP
PostWysłany: 19-06-2006, 19:46   

O przynależności do narodu żydowskiego decydowało i nadal decyduje pochodzenie matki a nie ojca.

Be kind to dragons, for thou art crunchy and taste good with ketchup.
Powrót do góry Zobacz profil autora

Numer Gadu-Gadu
1777110
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 19-06-2006, 19:54   

Eltanin, to ysen zaczal :D
Powrót do góry
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 19-06-2006, 19:56   

Dzięki Elt, nie byłem pewien na sto procent;).

korsarz Płeć:Mężczyzna
a taki jeden...

PostWysłany: 20-06-2006, 11:56   

BTW, a jak są depeszowcy, to mogą być np. prodigowcy? :]
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Wieczny i Nieskończony

PostWysłany: 20-06-2006, 16:02   

nie, dlatego że fanów depeche mode jest tyle że utworzyli subkulturę a fanów prodigy aż tylu nie ma. ale może będzie...
Powrót do góry
Oshii Rion Płeć:Kobieta
wtf?

PostWysłany: 13-09-2006, 10:32   

W mojej klasie sa ludzie szarzy. Niczym się nie wyróżniając (no może gołymi brzuchami i landryńskimi ciuchami). Ja za to ubieram się na czarno, dodając kabaretki na rekę lub rękawki w czarno - białe paski, na szyi aksamitka lub rzemyk z jakimś przyczepionym dodatkiem. Ostatnio na pewnej stronie okazało się, ze całkiem przypadkiem wzoruję się na styl gotycki. I tu problem: moja klasa nie rozróżnia metalowców od gothów i mówią (obgadująa wręcz wyśmiewają) że jestem pozerem metalowców. == I do jasnej cholewki za nic w świecie nie dadza sobie tego wmówić. A przyczyną tego jest chyba WIELKA niewiedza i narcyzm gdyż "co to oni nie są i najlepiej wyglądają". I jak takim wytłumaczyć? :|
Cytat:
Subkultura gotycka powstała pod pewnym wpływem muzyki poważnej. Często wśród gotów ukazuje się zainteresowanie literaturą, sztuką, wampiryzmem, mitologią germańską (skandynawską) czy - zwłaszcza w krajach słowianskich - mitologią słowiańską. Z drugiej strony nie ma żadnego wyznacznika zainteresowań które łączą członków tego ruchu. Subkultura gotycka jest postrzegana dla osób z zewnątrz często za niezrozumiałą. Ruch ten jest dość trudny do scharakteryzowania, głównie ze względu na niezwykłą różnorodność stylu bycia, zainteresowań i poglądów ludzi ktorzy się z nim identyfikują. Bardzo długo wyznacznikiem wyglądu osób z nim związanych była wszechobecna czerń w ubiorze i dodatkach, obecnie mieszana z innymi kolorami takimi jak np. czerwień czy fiolet. Mówiąc o strojach "gotów", można mieć na myśli zarówno ubrania w stylu retro wzorowane na XIX wieku, czarne skórzane płaszcze i niezwykle krzykliwe czarno-kolorowe stroje przywodzące na myśl trochę przedstawicieli subkultury techno z zagranicy. W stylu ubierania się gotów nie ma praktycznie żadnych ograniczeń, zarówno względem kobiet jak i mężczyzn. Obecnie wewnątrz ruchu można by wyłonić podgrupy, związane zarówno z określonymi gatunkami muzyki, jak i stylem bycia.

Wycięte z Wikipedii.

Numer Gadu-Gadu
1747706
korsarz Płeć:Mężczyzna
a taki jeden...

PostWysłany: 13-09-2006, 12:00   

Oshii Rion napisał/a:
Ja za to ubieram się na czarno, dodając kabaretki na rekę lub rękawki w czarno - białe paski, na szyi aksamitka lub rzemyk z jakimś przyczepionym dodatkiem.

Jak Miho :D
Oshii Rion napisał/a:
Niczym się nie wyróżniając (no może gołymi brzuchami i landryńskimi ciuchami)[...]"co to oni nie są i najlepiej wyglądają"

Ta, jasne ;> sami wyglądają, jakby pomylili się w drodze z plaży na dyskotekę (lub odwrotnie, kto wie ;) ).
Oshii Rion napisał/a:
moja klasa nie rozróżnia metalowców od gothów

Nie mówiąc już o tym, że niektórzy stawiają znak równości między metalami, a satanistami (jak zapuściłem włosy i nosiłem czarne koszulki, spotykałem się z sugestiami, bym sobie "666", lub pentagram narysował... Mimo, iż większość tego co słucham, to muzyka elektroniczna, nie metalowa (a tym bardziej black metalowa) ;) ).
Oshii Rion napisał/a:
I jak takim wytłumaczyć? :|

Po prostu się nie da. Nie warto się przejmować ;)
Cytat:
Często wśród gotów ukazuje się zainteresowanie [...] mitologią germańską (skandynawską)

Z tego wynika, że Therion to gotyk :)

Ostatnio zmieniony przez korsarz dnia 13-09-2006, 14:54, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 13-09-2006, 12:14   

Cytat:
I tu problem: moja klasa nie rozróżnia metalowców od gothów i mówią (obgadująa wręcz wyśmiewają) że jestem pozerem metalowców.

Ciesz się, metale, w odróżnieniu od gothów, nie wyznają zwykle filozofii "życiejestdodechcęumrzećpodetnijmysobieżyłyizakończmytęfarsę".

Strona 3 z 6 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Odpowiedz do tematu