Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Subkultury |
Wersja do druku |
Eltanin
?????
Dołączył: 17 Lis 2004 Skąd: Ciemna strona słońca Status: offline
Grupy: WIP
|
Wysłany: 19-06-2006, 13:50
|
|
|
Prawda, nabrało. Niemniej fakt, że ktoś błędnie rozumie danie słowo, nie koniecznie musi oznaczać, że słowo to zmienia zanczenie w ogólności (jeśli sprawdzisz to do tej pory w wielu słownikach nadal znajdziesz informację, że kutas to frendzel przy zasłonie).
Bianka ma rację i co do tego nie ma 2 zdań. Na dobrą sprawę pod sektę można podciągnąć każdą schierarchizowaną subkulturę i grupę wyznaniową, z Chrześcijaństwem, Buddyzmem i Islamem na czele. Nie jestem pewien czy zapisy prawnie nie mówią czy i kiedy kończy się ruch wyznaniowy (sekta jako taka w prawodawstwie nie występuje) a zaczyna kościół - nawet jeśli to jest to rozgraniczenie czysto formalne, a 12 ludzi ganiających 2000 lat temu po bliskim wschdzie za rabim Jesu ben Josefem (zanim ktokolwiek zacznie się rzucać - to określenie ponoć występujące w kilku uznanych przez "kościół" pismach) było sektą która się potem "nieco" rozrosła. |
_________________ Hubba Hubba Zoot Zoot
Deba Uba Zat Zat A-num Num
A-hoorepa Hoorepa A-huh-hoorepa A-num Num.
Be kind to dragons, for thou art crunchy and taste good with ketchup. |
|
|
|
|
Nezumi
Wieczny i Nieskończony
|
Wysłany: 19-06-2006, 16:47
|
|
|
tylko że w takim wypadku:
Bianca napisał/a: | chyba ze mi zaraz bedziesz dowodzic ze sekta to dobra rzecz i mowienie ze tak jest to nawracanie na ateizm? |
będę wmawiał. bo jeżeli sektą jest na przykład ruch rasta to jest on tak samo pozytywny jak i duże religie |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 19-06-2006, 16:55
|
|
|
rasta? zaraz.... to ci co m. in. uzywaja marihuany "w swietych celach"? |
|
|
|
|
|
Nezumi
Wieczny i Nieskończony
|
Wysłany: 19-06-2006, 17:07
|
|
|
ale nie wszyscy rasta biorą marihuanę tak jak nie wszyscy fani tecyhno biorą ecstasy. co prawda wśród rasta jest bardzo wielu ćpunów ale to nie wszyscy... |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 19-06-2006, 17:41
|
|
|
Nezumi, fani techno nie maja zapisane w "zasadach" ze maja brac extasy. rasta ma zapisane w zasadach ze "marihuana swietym zielem jest". wiec fan techno bioracy extasy to takie cos jak rasta nie bioracy marihuany |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 19-06-2006, 18:53
|
|
|
Cytat: | a "nowy ruch religijny" brzmi łagodniej |
Nie wiem co to rasta, więc sie nie wypowiem, ale New Age to nie "nowy ruch religijny" a banda zdziecinniałych idiotów bawiących się w czarownice i zadających gwałt dawnym religiom pogańskim, naukom historycznym i logicznemu myśleniu. Najciekawsi są ci głoszący starożytny, celtycki kult kukurydzy i ziemniaka. Jakkolwiek niektóre pomysły podobają mi się estetycznie, to nie sposób nie zauważyć, że ideologia większości tych ruchów jest dobra do gier RPG.
Cytat: |
(jeśli sprawdzisz to do tej pory w wielu słownikach nadal znajdziesz informację, że kutas to frendzel przy zasłonie) |
Ty frędzlu;P.
Cytat: | (zanim ktokolwiek zacznie się rzucać - to określenie ponoć występujące w kilku uznanych przez "kościół" pismach) |
Zanim ktokolwiek zacznie się rzucać niech pamięta, że żyje (chyba, że pisze z zagranicy) w kraju, którego królową jest Żydówka;P. Nie przesadzaj Elt, chyba nawet jeśli ktoś jest antysemitą, to wie w jakim kraju się urodził Jezus (mimo iż naturalnie był pochodzenia celtycko-aryjskiego, z domieszką krwi rasowo czystych kosmitów z Alfa Centauri). A sektą było kiedyś jak najbardziej, bardzo wielu (w tym po części, ale tylko po części, ja) uważa, że powinno nią pozostać. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 19-06-2006, 19:12
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | Nie przesadzaj Elt, chyba nawet jeśli ktoś jest antysemitą, to wie w jakim kraju się urodził Jezus (mimo iż naturalnie był pochodzenia celtycko-aryjskiego, z domieszką krwi rasowo czystych kosmitów z Alfa Centauri) |
cytat z prawdziwej pani na prwdziwym panelu "zydowsko katolickim": ja tu przyszlam z otwartym umyslem, ale cemu wy mi tu wszyscy mowicie ze Jezus byl zydem? no w koncu kto byl jego ojcem? duch swiety czy jakie zyd? |
|
|
|
|
|
Eltanin
?????
Dołączył: 17 Lis 2004 Skąd: Ciemna strona słońca Status: offline
Grupy: WIP
|
Wysłany: 19-06-2006, 19:46
|
|
|
O przynależności do narodu żydowskiego decydowało i nadal decyduje pochodzenie matki a nie ojca. |
_________________ Hubba Hubba Zoot Zoot
Deba Uba Zat Zat A-num Num
A-hoorepa Hoorepa A-huh-hoorepa A-num Num.
Be kind to dragons, for thou art crunchy and taste good with ketchup. |
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 19-06-2006, 19:54
|
|
|
Eltanin, to ysen zaczal :D |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 19-06-2006, 19:56
|
|
|
Dzięki Elt, nie byłem pewien na sto procent;). |
|
|
|
|
|
korsarz
a taki jeden...
|
Wysłany: 20-06-2006, 11:56
|
|
|
BTW, a jak są depeszowcy, to mogą być np. prodigowcy? :] |
|
|
|
|
|
Nezumi
Wieczny i Nieskończony
|
Wysłany: 20-06-2006, 16:02
|
|
|
nie, dlatego że fanów depeche mode jest tyle że utworzyli subkulturę a fanów prodigy aż tylu nie ma. ale może będzie... |
|
|
|
|
|
Oshii Rion
wtf?
|
Wysłany: 13-09-2006, 10:32
|
|
|
W mojej klasie sa ludzie szarzy. Niczym się nie wyróżniając (no może gołymi brzuchami i landryńskimi ciuchami). Ja za to ubieram się na czarno, dodając kabaretki na rekę lub rękawki w czarno - białe paski, na szyi aksamitka lub rzemyk z jakimś przyczepionym dodatkiem. Ostatnio na pewnej stronie okazało się, ze całkiem przypadkiem wzoruję się na styl gotycki. I tu problem: moja klasa nie rozróżnia metalowców od gothów i mówią (obgadująa wręcz wyśmiewają) że jestem pozerem metalowców. == I do jasnej cholewki za nic w świecie nie dadza sobie tego wmówić. A przyczyną tego jest chyba WIELKA niewiedza i narcyzm gdyż "co to oni nie są i najlepiej wyglądają". I jak takim wytłumaczyć? :|
Cytat: | Subkultura gotycka powstała pod pewnym wpływem muzyki poważnej. Często wśród gotów ukazuje się zainteresowanie literaturą, sztuką, wampiryzmem, mitologią germańską (skandynawską) czy - zwłaszcza w krajach słowianskich - mitologią słowiańską. Z drugiej strony nie ma żadnego wyznacznika zainteresowań które łączą członków tego ruchu. Subkultura gotycka jest postrzegana dla osób z zewnątrz często za niezrozumiałą. Ruch ten jest dość trudny do scharakteryzowania, głównie ze względu na niezwykłą różnorodność stylu bycia, zainteresowań i poglądów ludzi ktorzy się z nim identyfikują. Bardzo długo wyznacznikiem wyglądu osób z nim związanych była wszechobecna czerń w ubiorze i dodatkach, obecnie mieszana z innymi kolorami takimi jak np. czerwień czy fiolet. Mówiąc o strojach "gotów", można mieć na myśli zarówno ubrania w stylu retro wzorowane na XIX wieku, czarne skórzane płaszcze i niezwykle krzykliwe czarno-kolorowe stroje przywodzące na myśl trochę przedstawicieli subkultury techno z zagranicy. W stylu ubierania się gotów nie ma praktycznie żadnych ograniczeń, zarówno względem kobiet jak i mężczyzn. Obecnie wewnątrz ruchu można by wyłonić podgrupy, związane zarówno z określonymi gatunkami muzyki, jak i stylem bycia. |
Wycięte z Wikipedii. |
_________________ Ones who are born at dawn...
Don't ever lose sight... |
|
|
|
|
korsarz
a taki jeden...
|
Wysłany: 13-09-2006, 12:00
|
|
|
Oshii Rion napisał/a: | Ja za to ubieram się na czarno, dodając kabaretki na rekę lub rękawki w czarno - białe paski, na szyi aksamitka lub rzemyk z jakimś przyczepionym dodatkiem. |
Jak Miho :D
Oshii Rion napisał/a: | Niczym się nie wyróżniając (no może gołymi brzuchami i landryńskimi ciuchami)[...]"co to oni nie są i najlepiej wyglądają" |
Ta, jasne ;> sami wyglądają, jakby pomylili się w drodze z plaży na dyskotekę (lub odwrotnie, kto wie ;) ).
Oshii Rion napisał/a: | moja klasa nie rozróżnia metalowców od gothów |
Nie mówiąc już o tym, że niektórzy stawiają znak równości między metalami, a satanistami (jak zapuściłem włosy i nosiłem czarne koszulki, spotykałem się z sugestiami, bym sobie "666", lub pentagram narysował... Mimo, iż większość tego co słucham, to muzyka elektroniczna, nie metalowa (a tym bardziej black metalowa) ;) ).
Oshii Rion napisał/a: | I jak takim wytłumaczyć? :| |
Po prostu się nie da. Nie warto się przejmować ;)
Cytat: | Często wśród gotów ukazuje się zainteresowanie [...] mitologią germańską (skandynawską) |
Z tego wynika, że Therion to gotyk :) |
Ostatnio zmieniony przez korsarz dnia 13-09-2006, 14:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 13-09-2006, 12:14
|
|
|
Cytat: | I tu problem: moja klasa nie rozróżnia metalowców od gothów i mówią (obgadująa wręcz wyśmiewają) że jestem pozerem metalowców. |
Ciesz się, metale, w odróżnieniu od gothów, nie wyznają zwykle filozofii "życiejestdodechcęumrzećpodetnijmysobieżyłyizakończmytęfarsę". |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|