Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Kto mi powie... - Edycja 2 |
Wersja do druku |
Teukros
|
Wysłany: 23-09-2009, 09:44
|
|
|
Właściwie to nie ma takowego. Znaczy, nie tyle nie ma dobrego forum poświęconego komiksowi, co po prostu w ogólne nie ma takich for. Jedynym w pełni komiksowym forum, jakie znam, jest forum PCWK - http://www.webkomiks.pl/forum/ - z tym, że dotyczy ono głównie komiksu sieciowego, i niewiele się na nim dzieje. Jest jeszcze forum Alei Komiksu - http://forum.nast.pl/index.php?c=11 - będące częścią większego portalu kulturalnego, ale też jest małe i nic się na nim nie dzieje. |
|
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 23-09-2009, 16:52
|
|
|
Niedługo czeka mnie przeprowadzka, ale nie wiem na ile zatrzymam się w danym miejscu, w związku z czym na razie nie zamierzam się meldować w nowym miejscu.
Pytanie brzmi: czy jeśli zamówię paczkę np. z allegro i zostanie ona awizowana to czy wydadzą mi ją na poczcie? |
_________________ Per aspera ad astra, człowieku! |
|
|
|
|
Agon
|
Wysłany: 23-09-2009, 18:24
|
|
|
No to teraz ja zwracam się do Was z małą prośbą...
Wybrałam sobie taki oto temat do prezentacji maturalnej z j. polskiego: Motyw zbrodni doskonałej. Omów zagadnienie na wybranych przykładach.
I tu nasuwa się moje pytanie: czy ktoś mógłby mi polecić jakiś dobry kryminał (ew. coś podchodzącego pod ten gatunek), a najlepiej kilka? Chciałabym się jak najlepiej rozeznać w gatunku, a przyznam, że do tej pory nie siedziałam w tej tematyce, więc potrzebuję rad. W sumie chciałabym mieć 4 tytuły z literatury, w tym jedno miejsce mam już zarezerwowane dla Zbrodni i Kary Dostojewskiego. |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 23-09-2009, 18:36
|
|
|
Losowa propozycja - może dorzucić tam Death Note? Co prawda w temacie nie ma 'w literaturze i filmach', ale nie ma też samego 'na przykładach z literatury' :) |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 23-09-2009, 18:39
|
|
|
Przede wszystkim klasyka czyli Arthur Conan Doyle (autor cyklu o Sherlocku Holmesie) i Agatha Christi, wybierz coś tych autorów, nawet jeżeli ostatecznie nie będziesz mówić o ich książkach, przynajmniej miło spędzisz czas :) Od siebie polecam jeszcze Arturo Péreza-Reverte, wybór jest duży: Klub Dumas (na jego podstawie Polański nakręcił Dziewiąte Wrota), Ostatnia bitwa templariusza czy moja ulubiona Szachownica flamandzka. |
|
|
Agon
|
Wysłany: 23-09-2009, 18:50
|
|
|
Keii napisał/a: | Losowa propozycja - może dorzucić tam Death Note? |
Właśnie się zastanawiałam, czy by czegoś nie wybrać z mangi & anime - musiałabym się spytać mojej polonistki, jak widziałaby ten pomysł.
Moshi, zapoznam się z wymienionymi przez Ciebie tytułami i autorami, i na pewno coś z tego wybiorę :) Dzięki! |
|
|
|
|
|
CainSerafin -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 23-09-2009, 19:18
|
|
|
Kolejne dziwne pytanie. Czy naprawdę przeprowadza się tego typu amputacje (chodzi mi o prawą nogę Tory), czy to wymysł autora - Inoue Takehiko. |
|
|
|
|
|
Salva
Prince Charming
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 23-09-2009, 19:25
|
|
|
Urufu polecam Dziesięciu Murzynków pani Christie. |
|
|
Agon
|
Wysłany: 24-09-2009, 12:21
|
|
|
Dziękuję za wszystkie rekomendacje, drogie jenoty ^^ |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 24-09-2009, 18:00
|
|
|
Jak w tym $%^&#$ youtube wstawić napisy? Stworzyłem plik .txt z ustawieniem czasowym, dodaję go, a ten mi "nieprawidłowy format"! Dobra, myślę sobie, dałem plikowi stsowny format (utf 8), wrzuciłem go do subedit playera, ustawiłem rozszerzenie na .sub a ten jutjub nadal odmawia współpracy. Do diabła, chodzi ledwie o kilka zdań w półtoraminutowym klipie, a siedzę nad tym od prawie godziny, tracąc nerwy. |
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 24-09-2009, 18:20
|
|
|
Z tego co widzę YT chce pliki napisów w formacie SRT. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 24-09-2009, 18:33
|
|
|
Tu jak wół stoi, że .sub też.
A co do tego .srt, wie ktoś, jaki program pozwala zapisać plik do tego formatu? |
|
|
|
|
|
Galnea
Wierna Imperialistka
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 24-09-2009, 19:33
|
|
|
To jest już zwyczajnie po ludzku wredne. Skorzystałem, stworzyłem, plik dodałem, YT nie widzi teoretycznie przeciwwskazań, bo mówi, że wszystko ok, a napisów nie widać.
No nic, kolejny to dowód na to, że komputery mnie nie lubią. |
|
|
|
|
|
Galnea
Wierna Imperialistka
|
Wysłany: 24-09-2009, 19:48
|
|
|
Nie znam się na youtubie, ale czy nie dałoby się zrobić hardsubów i wysłać filmu z wmontowanymi napisami jako jednego pliku? |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|