Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Kto mi powie... - Edycja 2 |
Wersja do druku |
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 11-03-2010, 01:34
|
|
|
Owszem, był taki dział, w ostatniej fazie jego istnienia ja piastowałem obowiązki redaktora.
Został zdjęty, gdyż okazało się, że jest niezgodny z prawami autorskimi. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Norrc
Grupy: Lisia Federacja Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 11-03-2010, 01:39
|
|
|
Dzięki. Tak mi się wydawało Keii, że to Ty byłeś. Nawet pamiętam temat, w którym rekrutowano na to stanowisko. Jednak dziś, po kwadransie bezskutecznego przeszukiwania wszystkich działów Tanuka, zwątpiłem we własną pamięć. Szkoda, że został zdjęty. Są jakieś szanse na jego powrót w przyszłości? |
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 11-03-2010, 01:57
|
|
|
Najmniejszych, chyba że zmieni się prawo międzynarodowe. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Nanami
Hodor.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne House of Joy
|
Wysłany: 14-03-2010, 13:55
|
|
|
Załóżmy, że wykonam komuś stronę www, odpłatnie. Ta osoba jednak chce mieć jakiś papierek, bo nie płaci z własnej kieszeni tylko ze składkowych. Oczywiście nie ma żadnych umów (poza ustną), nie mam firmy, nigdy nie płaciłam żadnych podatków ani pitów, nie prowadzę działalności ani nic. Co ja mam jej wystawić, zwłaszcza że to raczej symboliczna kwota, no ale jakiś papierek musi być... |
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 14-03-2010, 14:57
|
|
|
Tylko że bez względu na to, czy użyć umowy o dzieło, jak radzi tekst, czy umowy-zlecenie, jak też można to zorganizować, to podpada to pod rozliczenie podatkowe. Czyli jeżeli taką umowę podpiszesz, to będziesz miała okazje poznać fiskusa. Znajomych nigdy za mało. |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
Lila
BAKA Ranger
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Lisia Federacja Omertà
|
Wysłany: 14-03-2010, 16:16
|
|
|
O, taka ciekawostka, mam to akurat na zajęciach na studiach ( Sprawy prawne wykonawców prywatnych ). Nie ma możliwości legalnego obejścia tego problemu bez płacenia podatku od pobranych pieniędzy. Najłatwiejszą formą dla ciebie na rozwiązanie tego problemu będzie nie podpisanie umowy o wykonanie a o zatrudnienie tymczasowe na potrzeby wykonania projektu. Nadal trzeba będzie odprowadzić podatek, ale to już będzie musiała zrobić osoba zatrudniająca, nie ty.
EDIT:
Nie wyjaśniłam jak to zrobić. Kwotę którą masz otrzymać należny podzielić jakoś logicznie na Godziny pracy i powiedzmy wypisać, że praca zajęła ci X czasu wiec całą kwotę podzielić na X, gdzie opłata za godzinę nie może na koniec być niższa niż najniższa krajowa.
Zawsze możesz podpisać umowę o wykonanie, nie trzeba chyba mieć firmy własnej. Dopisuje się własnoręcznie z kopią dokumentów do rozliczenia podatkowego, odliczą to sami.
EDIT 2:
A może można to jakoś podstawić np: pod prace naukową na studiach czy czymś takim. Tylko nie wiem jak wyjaśnić wtedy opłatę pieniężną... Jako nie opłata a pieniądze przeznaczone na projekt przez sponsora? Nie wiem jak wygląda umowa o Sponsoring, poczytaj może o tym. |
_________________ " Twas brillig, and the slithy toves, did gyre and gimble in the wabe;
All mimsy were the borogoves, and the mome raths outgrabe.~ "
|
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 14-03-2010, 16:53
|
|
|
Po co tyle kombinować. Podpisujesz umowę o dzieło na wykonanie tej strony www, w międzyczasie występujesz o NIP (jeśli jeszcze nie masz, a kiedyś i tak będzie ci potrzebny). Po skończeniu pracy wystawiasz rachunek, podatek płaci za ciebie zleceniodawca. Do końca lutego 2011 (w praktyce - dokładnie wtedy albo i dzień później) przyjdzie do ciebie pocztą PIT-11, na jego podstawie wypełniasz wtedy własny PIT-37 i wysyłasz formularz przez internet. Po kilku miesiącach dostajesz zwrot podatku na konto.
Uwaga - opisałem to z uproszczeniami i biorąc pod uwagę że to dla Nanami za wykonanie strony www, dla innych zastosowań szczegóły mogą się różnić. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
Kosi
|
Wysłany: 14-03-2010, 22:10 Poszukuje Pozytywki :))
|
|
|
Witam, jak wiadomo jestem fanem Anime bla bla bla i zainteresowało mnie Elfen Lied, oraz melodia z pozytywki "lilium"... Nie wiecie gdzie i czy wogóle można zdobyć taką pozytywkę z tą nutką ? przeszukałem google ale niczego zadowalającego mnie nie znalazłem, może znacie jakieś fajne sklepy z akcesoriami/przedmiotami z anime ? |
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 14-03-2010, 22:21
|
|
|
Kiedyś ktoś na forum wspomniał o tym, że nasze społeczeństwo nie ma wglądu do norm, bo ten, kto je wydaje, nie udostępnia ich. Nie wiem, na czym to polegało i w sumie nie mam pojęcia, jak tego szukać. Jeżeli ktoś kojarzy temat, mógłby mnie nakierować, lub wyjaśnić sprawę? |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
Irian
Grupy: WIP
|
Wysłany: 14-03-2010, 23:29
|
|
|
Wujek gugiel znalazł sam mechanizm, bez obudowy:
http://stromnova.webs.com/
Enjoy. |
_________________ Every little girl flies. |
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 14-03-2010, 23:39
|
|
|
Najłatwiej byłoby jednak po prostu dogadać się z owym jegomościem. To zależy po co jemu owy dokument - jeżeli robi to dla firmy i chce uwzględnić to jako wydatek firmy, to nic się nie poradzi. Ale jeżeli ma jakiś inny powód dla którego chce po prostu formalnego potwierdzenia, że projekt ten wykonasz, to można zawsze ubrać to w ramy umowy-zlecenie, której wykonanie jest nieodpłatne. Płace dostaniesz poza umową, aczkolwiek będziecie formalnie związani w sprawie projektu - zależnie od intencji jakie miał prosząc o tą formę może to być wystarczająco dużo dla niego. |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
Kosi
|
Wysłany: 14-03-2010, 23:39
|
|
|
Dzięki, ale rozumiem że całego pudełka nie zdobędę, jeżeli coś to sam będę musiał je składać .... szkoda :( |
|
|
|
|
|
Lila
BAKA Ranger
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Lisia Federacja Omertà
|
Wysłany: 15-03-2010, 00:16
|
|
|
Widziałam kiedyś ręcznie robione pozytywki ( całe ) z Elfen'a ale kosztowały coś kolo ~200 dolarów na eBuy'u. To naprawdę droga zabawka jeśli chce się to kupić. |
_________________ " Twas brillig, and the slithy toves, did gyre and gimble in the wabe;
All mimsy were the borogoves, and the mome raths outgrabe.~ "
|
|
|
|
|
Kosi
|
Wysłany: 15-03-2010, 00:31
|
|
|
no 200$ to trochę dużo, myślałem że do 100-300 ale ZŁ coś takiego znajdę ... Coś takiego to był by naprawdę wspaniały prezent mogący przetrwać wiele lat :P |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|