FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
  Słodkości!

Jakie słodycze lubicie najbardziej?
Czekolada
37%
 37%  [ 46 ]
Ciastka
12%
 12%  [ 15 ]
Cukierki
3%
 3%  [ 4 ]
Ciasta "domowe"
18%
 18%  [ 22 ]
Budyń lub kisiel
2%
 2%  [ 3 ]
Lody
26%
 26%  [ 32 ]
Głosowań: 70
Wszystkich Głosów: 122

Wersja do druku
nat_mich Płeć:Kobieta
jeż

Status: offline
PostWysłany: 09-09-2010, 18:00   

JJ napisał/a:
W takim razie szatan wie co dobre. Zwłaszcza w serniku.

popieram! ;]

Numer Gadu-Gadu
2620769
kapplakk Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 09-09-2010, 18:32   

JJ napisał/a:
Sernik poddany egzorcyzmom?

Jak byłem w podstawówce to egzorcyzmy wybierania z sernika rodzynek dla mnie i dla młodszego brata były codziennością. Do dziś wolę sernik bez rodzynek - choć jestem już mniej wybredny - jak są to zjadam. I muszę z przyjemnością dodać, że serniki bez rodzynek można dostać z łatwością w cukierniach. A kto jak sobie upiecze - to już jego sprawa. Tak na marginesie - moja dziewczyna jak piekła kiedyś sernik, był bez rodzynek:)
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Mirror Płeć:Kobieta
Santa Echoś.

PostWysłany: 09-09-2010, 18:48   

Zaznaczyłam tylko czekoladę, bo mojego uzależnienia tu nie umieszczono...
Lizaki!

Numer Gadu-Gadu
7664650
Galnea Płeć:Kobieta
Wierna Imperialistka

PostWysłany: 09-09-2010, 20:50   

Po pierwsze - ciasta z owocami. Z dużą ilością owoców. Najlepiej jeśli owoców będzie więcej, niż samego ciasta. Ideałem jest placek ze śliwkami, ale jeśli ich akurat braknie w grę wchodzą jeszcze jabłka, jeżyny, jagody, brzoskwinie, porzeczki, truskawki, wiśnie, rabarbar, agrest, czy cokolwiek innego, co akurat wyrosło w ogródku/zostało zamrożone na zimę/można kupić w sklepie. Dopuszczalną alternatywą jako nadzienie są przetwory (zwłaszcza powidła śliwkowe albo przecier jabłkowy), w najgorszym wypadku rodzynki.
Drugim ulubionym domowym ciastem jest sernik na zimno - zwłaszcza odkąd nauczyłam się robić biszkopt. W wersji z brzoskwiniami, truskawkami lub jagodami (a jakże!) i galaretką na wierzchu jest dla mnie jedyną słuszną wersją tortu - takie tradycyjne z masą na maśle są dla mnie za ciężkie.
Generalnie nie przepadam za ciastami "suchymi" typu babka piaskowa - zawsze musi być jeszcze jakiś dodatek. Jeśli piernik, to z bakaliami albo choćby polewą, jeśli sernik to z rodzynkami (niestety to ostatnie jest rzadkie u mnie w domu, bo reszta rodzeństwa ich nie cierpi).

Na drugim miejscu powinna być galaretka z brzoskwiniami i bitą śmietaną, ale z braku takowej zaznaczyłam ciasteczka, chociaż te akurat wolę w wersji słonej a la krakersy. Poza tym jestem wielbicielką pierniczków z marmoladą - zwykle obgryzam nadzienie dookoła i zjadam je dopiero na koniec. I podobnie jak Moshi moczę herbatniki w herbacie, co bardzo denerwuje moją mamę.

Czekoladę najbardziej lubię z nadzieniem owocowym, zwłaszcza wiśniową lub jagodową (tą z musem, chyba od Wedla), potem gorzką, miętową i pomarańczową. Żelki są mi obojętne, landrynki i lizaki też. Krówki wolę w wersji ciągnącej się, niestety od dawna na takie nie trafiłam. Galaretki i śliwki w czekoladzie są nie do przebicia, za to nie cierpię czekoladek z likierem i innymi alkoholowymi dodatkami.

W przypadku lodów stosuję zasadę "im więcej bakalii, tym lepiej" i czasami zdarza mi się ubogacać moją porcję daktylami, rodzynkami, suszonymi morelami, czy co tam akurat było pod ręką. Nie lubię lodów mocno zmrożonych i nim zabiorę się do jedzenia, zawsze czekam aż się trochę rozpuszczą. Jeśli chodzi o smaki to śmietankowy lub czekoladowy, do sorbetów mam stosunek ambiwalentny.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź galerię autora

Numer Gadu-Gadu
2483333
Salva Płeć:Kobieta
Prince Charming

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
WOM
PostWysłany: 09-09-2010, 21:09   

BOReK napisał/a:
JJ napisał/a:
I nie rozumiem jak można nie lubić rodzynek.

Same rodzynki (albo jako drażetki, w czekoladzie) są wspaniałe, natomiast jako składnik ciasta są wysoce niepożądane. :D

Przede wszystkim ciasta wszelakie (bez owocków w postaci naturalnej, sernik królem) i ciastka, głównie markizy i delicje~. Poza tym czekolady mleczne i z nadzieniem, z gorzkich ostatnio przypasowały mi tylko te z nadzieniem malinowym i wiśniowym. Praliny (Kasztanki!), żelki obtoczone w cukrze i lody głównie czekoladowe. Czekolady białej jako pozbawionej jednego z głównej trójcy nie uznaję poza wyjątkami. :D

<5>! Borze mozemy razem desery jadadc. Dokladnie te same upodobania. Tyle ze nadzienie JEDYNIE malinowe do gorzkich czekolad. No i lody wszelakie owocowe ale to musze miec faze. Ulubione malinowe i mango. Poza tym wyznaje jedynie goracy budyn czekoladowy.

JJ ja chce z Toba ta jajecznice zjesc xD

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Athi Płeć:Kobieta
Apple Girl

Grupy:
Omertà
PostWysłany: 09-09-2010, 21:29   

Mmm... Słodkości ^^ Jem je tak rzadko (nie licząc pospolitej czekolady - nie obrażać się czekoladożercy, ja też ją lubię XD), że dla mnie to rarytas znaleźć w domu - kruche ciasteczko z marmoladą lub wafelki ^^ - tak tak to najbardziej lubię. Ciasta dla mnie to już nie słodkość tylko coś co jest prawie co tydzień w domu z woli taty. Czasem gdy w domu znajdzie się nutela to też nie pogardzę. Najrzadziej jem lizaki i cukierki, oraz pralinki.

Till time went and told me to say hello but wave goodbye

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
3568587
Nanami Płeć:Kobieta
Hodor.

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
House of Joy
PostWysłany: 09-09-2010, 23:14   

Heh, rodzynki dobre są, czy to w czekoladzie czy w serniku czy w keksie.

Lubię słodycze, ale wole sie jakos jednak ograniczac (wafelek przybity do sciany z napisem 'ćwicz silną wolę!' XD i te sprawy), więc małe ciastko lub kostka czekolady na dzien wystarcza. Czy ja wiem czy wybredna jestem...

Zaznaczyłam czekoladę. Zasadniczo to każdą zjem, byle nie był to wyrób czekoladopodobny, fe. Z firmami to śmiesznie bywa, bo zjem i taką marki Leviatan, a czasem poburżuję się na Lindta. Gorzka troche mniej, najlepiej bakaliowa lub kokosowa lub orzechowa, o. I niespecjalnie lubię nadziewane owocami, za słodko.

Karmel jest nie dla mnie, tak samo jak ciągnące się krówki, za to kruche o taaak. Stąd też nie lubię Marsów, ale Liony czy Snickery juz mogą być.

Moja druga opcja to ciasta domowe. Babci, mojej mamy, czy własne również... Robiłam te ciasto marchewkowe i wyszło mi przepysznie. Lubię tez babki piaskowe. Nie lubię za to tortów, za duzo masy moja mama pakuje, fuj. Nigdy za to nie pogardzę torcikami orzechowymi. I kremówką.

Dżabbersmok

Grupy:
Melior Absque Chrisma
WOM
PostWysłany: 10-09-2010, 07:04   

Nanami napisał/a:
Karmel jest nie dla mnie, tak samo jak ciągnące się krówki, za to kruche o taaak. Stąd też nie lubię Marsów, ale Liony czy Snickery juz mogą być.

Mam dość podobnie. Głównie dlatego, że ciągnący się karmel kojarzy mi się z bólem (brrr... jak się toto na zęby przylepi :<). Ale krucha krówka- coś wspaniałego :D

BTW, czy ktoś tu jeszcze oprócz mnie lubi się podelektować zagęszczonym mlekiem słodzonym?

Sapgulcząc poprzez mrok!

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź blog autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
9349483
BOReK Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 10-09-2010, 07:26   

Sasayaki napisał/a:
zagęszczonym mlekiem słodzonym?

Czekoladowe z tuby! :D

Nanami przypomniała mi o jedynym wyjątku, w którym toleruję różne śmieci w cieście - keks. Tylko musi być dobrze skomponowany, to ciasto łatwo zepsuć niewłaściwymi dodatkami. ;]

W ramach protestu - wiórki kokosowe (i w ogóle cokolwiek kokosowego) są absolutną pomyłką we wszystkim poza Bounty i samym kokosem. Poza tym egzorcyzmowanie ciast jest fajne! >3
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Agon Płeć:Kobieta

PostWysłany: 10-09-2010, 20:48   

Zagłosowałam na czekoladę i ciasta.

Jeśli chodzi o czekolady to zdecydowanie preferuję te z pełnymi orzechami. Lubię też z bakaliami, wszelakie piankowe, czyli tzw. dmuchane (bo fajnie się rozpływają w ustach) i białą. A ostatnio odkryłam też pyszną czekoladę gruszkową i morelową. Za to nie znoszę czekolad nadziewanych, zwłaszcza jogurtowych.

Jeśli chodzi o ciasta to nie jestem za bardzo wybredna (ale jabłecznik, serniczek i sernik na zimno są zdecydowanie Bardziej), poza tymi zawierającymi duże ilości kremu czy budyniu.

Twarde, chrupiące ciastka są ok, za kremowo-budyniowo-tortowymi zbytnio nie przepadam. Tak samo jak za cukierkami.

Z budyniów wyznaję tylko jedyny słuszny czekoladowy. Za kisielem nie przepadam.

Z lodów praktycznie lubię wszystkie smaki, ale uznaję wyższość czekoladowych.

Poza tym - Ferrero Rocher, Raffaello, Kasztanki, Michałki i Merci orzechowe = love.

Generalnie to słodycze jem rzadko - jakoś nie przepadam.

Edit:
A, właśnie! Chałwa! Uwielbiam chałwę :3

Ostatnio zmieniony przez Agon dnia 11-09-2010, 20:26, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Dred Płeć:Mężczyzna
Policenaut

PostWysłany: 10-09-2010, 21:04   

A gdzie opcja "ALL", co?! xD

Ze słodkości moim absolutnym faworytem są Mentosy (wszelkie odmiany, ale najlepsza mocna mięta - mentol 4 life!!!), Skittlesy i inne podobne. Gumy do żucia mnie nie przekonują, lubię jak ta żelatyna (czy jak to się zwie) rozpuszcza mi się w ustach.

Ciasta, rzecz jasna, domowej roboty. Szczególnie mojej babci. :]
Cytat:
Rodzynki to wymysł Szatana

Sam jesteś wymysł Szatana. Nie wolno obrażać rodzynków. >_<
Dla nie wtajemniczonych, to jest joke!

Madoko_MJ Płeć:Kobieta
Szczera Merry

PostWysłany: 10-09-2010, 22:45   

Uwielbiam czekoladę pod każdym względem i pod każda postacią! Ten kto ja wymyślił jest bogiem!!! Ah... szczególnie Aero lub milka mniam!! :D a co jeszcze? hmm chupsy! Tak te lizaki są wyśmienite a szczególnie truskawkowe i arbuzowe :D pisałam o nich na Wos i się opłaciło hihi xD NIestety teraz stopuję ze słodyczami T.T co za dużo to nie zdrowo...a o forme trzeba dbać ;p

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Vodh Płeć:Mężczyzna
Mistrz Sztuk Tajemnych.

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 11-09-2010, 04:09   

Galnea napisał/a:
Zaznaczyłam tylko czekoladę, bo mojego uzależnienia tu nie umieszczono...
Lizaki!

Lizaki to cukierki na patyku i wymienianie ich osobno w ankiecie nakazywałoby również oddzielić lody na patyku, oraz utworzyć osobną kategorię dla tych-takich-śmiesznych-ciast-pokrojonych-na-małe-kawałeczki-zawijanych-w-papierki-i-pakowanych-do-osobnych-przegródek-pudełka (byle nie mylić z ciastami z prawdziwego zdarzenia, ani tym bardziej broń boże z ciastkami!)

_______

Bardzo, bardzo zdecydowanie lody! Latem, zimą, kiedykolwiek! A poza lodami moją trucizną są ciastka, choć muszę przyznać, że porządne, domowe ciasto wciąga ciastka nosem. A co do rodzynków -takie duże, soczyste i bez pestek (ale nie tam jakiś chłam bezpestkowy tylko takie z Vodh's Seal Of Approval) są fajne. Cała reszta może iść się utopić, byle nie w porządnym cieście.

Nanami Płeć:Kobieta
Hodor.

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
House of Joy
PostWysłany: 11-09-2010, 15:50   

W sumie bakalie wszelkie też można zaliczyć do słodkości... ja się ostatnio przerzucam z typowych słodkosci na takie własnie 'mieszanki studenckie' albo coś, najbardziej lubię z nich wyjadać orzechy laskowe, mmm. Albo dobre są też suszone kandyzowane banany, ale to zależy od konkretnego rodzaju.

Wbrew wszelkim pozorom niezbyt przepadam za żelkami (dlatego kupuje je innym a sama góra parę zjem XD).

Hm... w poczet ukochanych mogę chyba jeszcze dorzucić galaretkę w cukrze (mimo że samej galaretki tak średnio) oraz wszelkiego rodzaju miętowe czekoladki.

A z cukierków to kocham lodowe, o. Kukułki też są ok.

I kurcze, naszła mnie ochota na upieczenie ciasta przez Was!

Captain Narcolepsy

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 11-09-2010, 16:06   

Czemu ja dopiero teraz trafiłam na ten temat.

Tak go czytam... to jest straszne, ja autentycznie lubię WSZYSTKO co wymieniacie, nieważne czy Wam smakuje, czy nie. Może z bardzo, bardzo nielicznymi wyjątkami. A potem się dziwię, że tyle ważę (´_ゝ`) NO CÓŻ.

Tak więc ankiety nie wysłałam, bo nie potrafię się zdecydować. Gdzie są żelki?

A ponadto - LUBIĘ RODZYNKI. Z lodów cytrynowe, stanowczo cytrynowe.

no i się zrobiłam głodna

Why do we always arrange for more?
Brothers and sisters, I bid you beware
Of giving your heart to a dog to tear.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź blog autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Strona 3 z 5 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Odpowiedz do tematu