FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
  Słodkości!

Jakie słodycze lubicie najbardziej?
Czekolada
37%
 37%  [ 46 ]
Ciastka
12%
 12%  [ 15 ]
Cukierki
3%
 3%  [ 4 ]
Ciasta "domowe"
18%
 18%  [ 22 ]
Budyń lub kisiel
2%
 2%  [ 3 ]
Lody
26%
 26%  [ 32 ]
Głosowań: 70
Wszystkich Głosów: 122

Wersja do druku
Caladan Płeć:Mężczyzna
Chaos is Behind you

Status: offline

Grupy:
Melior Absque Chrisma
Omertà
Syndykat
WOM
PostWysłany: 12-09-2010, 11:33   

Gorzka Czekolada całkowice przebija resztę. Nie lubię nadziewanych, bo są za słodkie. Tyczy się też ptasie mleczka, michałki itd. Kiedyś Polskie słodycze były lepsze Chlip. Z batonów i wafelków czekoladzie lubię takie trójkątne, ale nie pamiętam nazwy.

Jest jeszcze bajaderka z ciastek. Zawsze mnie zaskakuje z smakiem, oraz pączek na świętojańskiej. Dobre mają tam nadziewane , a zwłaszcza połączenie wiśnii z czekoladą.

What I'd do to see a smile

Even for a little while

And no one loves you when you're evil

I'm lying through my teeth!

Your tears are all the company I need
Przejdź na dół Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
4934952
Dżul Płeć:Kobieta
Człowiek Autodemolka

PostWysłany: 12-09-2010, 11:50   

Aaaaa, jak mogłam zapomnieć o naleśnikach! A właśnie, też ich nie ma w ankiecie... :(
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Numer Gadu-Gadu
5184977
Sasayaki Płeć:Kobieta
Dżabbersmok

Grupy:
Melior Absque Chrisma
WOM
PostWysłany: 12-09-2010, 12:16   

Dżul napisał/a:
Aaaaa, jak mogłam zapomnieć o naleśnikach! A właśnie, też ich nie ma w ankiecie... :(

Naleśnik to "pancake" czyli ciasto z patelni :) Można zaliczyć do ciasta domowe razem z goframi i tostami francuskimi (choć te akurat ja jem na słono z keczupem).

Sapgulcząc poprzez mrok!

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź blog autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
9349483
Serika Płeć:Kobieta

Grupy:
Tajna Loża Knujów
WIP
PostWysłany: 12-09-2010, 12:40   

Mrrr... LODY! Lody dystansują całą resztę konkurencji tak, że nie warto o niej wspominać. Każde (prawie, nie przepadam za czekoladowymi), ale najlepiej śmietankowe, waniliowe albo malaga. Sorbety też są dobre.

Za lodami plasują się rozmaite żelki i galaretki (mogą być w formie cukierków w czekoladzie). Dalej ciastka rozmaite, po nich idą ciasta.

Zupełnie na końcu wlecze się czekolada, której wielką fanką raczej nie jestem - zjeść zjem, zwłaszcza gdy czuję głęboką potrzebę cukru, a nic innego nei ma pod ręką, ale generalnie jeśli mam wybór, zawsze wybiorę coś innego.

A rodzynki są dobre, w cieście też! Sernik bez rodzynek to herezja.

Numer Gadu-Gadu
1051667
BOReK Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 12-09-2010, 12:42   

Serika napisał/a:
Zupełnie na końcu wlecze się czekolada,

Zapamiętam...

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Nanami Płeć:Kobieta
Hodor.

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
House of Joy
PostWysłany: 12-09-2010, 12:45   

Ano, naleśniki dobre są. Zwłaszcza, że można dobrać sobie nadzienie! Na przykład Nutelle (...ale więcej niz dwóch nie zjem, za słodko) albo z bananem, mniam. Ale na słono z keczupem...? Pierwszy raz sie z tym stykam, nie brzmi specjalnie ciekawie ;)

Ptasie mleczko i Michałki (XD) mrrrr.

Tak sobie teraz jakoś przypomniałam, że całe moje dziecinstwo leciało głównie na Kinder Niespodziankach... by je dostać rodzice kazali nam siadać po turecku grzecznie na dywaniku w dużym pokoju i zarecytować coś lub zaśpiewać... ahaha, stare czasy. Ale od jedzenia bardziej mnie motywowała zawartość, uwielbiałam kolekcjonować figurki ze środka.

Ze słodyczy to i biszkopty są dobre. Ale delicje już nie, no chyba że z nadzieniem adwokatowym albo szampańskie.

Mad world

PostWysłany: 12-09-2010, 13:16   

No nie .. moshi_moshi, genialny temat ^^ W końcu coś dla mnie. Wyznam Wam swoją słabość .. etoo .. ano .. to właśnie słodycze. Czekolada i ciasta domowe na pierwszym miejscu. Może najpierw zacznę od ciast. Otóż, ciasto to z pozoru zwykłe ciasto, nic więcej niż kawałek kilku tysięcy kalorii, ale ja mówie NIE ! Wracam ze szkoły umęczona, ubita <przesadzam> i kładę się na łóżko. Zasypiam. Godzina 19.00 budzę się, a raczej zapach pieczonego ciasta mnie budzi. Staję rześka, wyspana, pełna sił dzieki temu niesamowitemu zapachowi, który daje uczucie szczęścia i bezpieczeństwa. Wszystko dzięki takiej zwykłej szarlotce. Najlepiej jak jest jeszcze cieplutka, posypana cynamonem z wierzchu, z odrobiną bitej śmietany i gałką lodów waniliowych .

Odpływam w marzeniach .. Teraz czekolada .. Pełno tu już opisów tej słodkości, dodam od siebie jedynie to że osobiście nie przepadam za truskawkową .. za to mleczna i toffi - wysmienite po prostu ; )

Ostatnio zmieniony przez Akai dnia 04-06-2011, 10:48, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
9005871
Sasayaki Płeć:Kobieta
Dżabbersmok

Grupy:
Melior Absque Chrisma
WOM
PostWysłany: 12-09-2010, 15:54   

Nanami napisał/a:
Ale na słono z keczupem...? Pierwszy raz sie z tym stykam, nie brzmi specjalnie ciekawie ;)

Ajaj... ale mnie tu chodziło o tosty francuskie :P Powinno się je jeść na słodko.

Sapgulcząc poprzez mrok!

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź blog autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
9349483
Ai-chan Płeć:Kobieta
zaindygowana

PostWysłany: 07-10-2010, 19:03   

A czemu nie ma żelek (żelków)?... Ja jestem absolutnie żelkożerna ;)
Ale gorzka czekolada też jest mniamm.... :)

- Marilyn Appl Walker

Numer Gadu-Gadu
21228093
Magdexxa Płeć:Kobieta
Pożeraczka Wafelków

PostWysłany: 30-01-2011, 20:58   

Ja lubię czekoladę, ale nie gorzką! Najlepsza mleczna, do tego jeszcze z orzechami i bakaliami, nadziewaną mniej lubię, trochę za słodka. O, pyszna jest Toblerone (nie wiem, czy tak to się pisze, w każdym razie tak się czyta), taka trójkątna. Biała? Nie taka zła, ale jakoś częściej jem mleczną.
Lody - o, tak! Czekoladowe, orzechowe, bakaliowe, śmietankowe (kiedyś za bardzo nie odróżniałam śmietankowych i waniliowych, teraz zresztą też nie jest najlepiej - po prostu, jak jeden, to nie pamiętam, jak smakuje drugi... ale chyba wolę śmietankowe :P (z tym odróżnianiem to tak, jak z Coca - Colą i Pepsi...)), owocowe mniej, ale też dobre, np. jagodowe... Albo jeszcze takie różne "nowości", typu takie o smaku Nutelli... W Krakowie w Galerii Krakowskiej jest taka fajna kawiarnia z lodami - drogie, teraz gałka chyba 2, 50 zł kosztuje, ale za to są spore, dobre i dużo smaków jest do wyboru.
Ciastka - zwłaszcza wafelki (kakaowe...). Dobre też ptysie (?) z bitą śmietaną, batoniki (Twix, Snickers i inne).
Cukierki - twarde - zjem, possam, ale chyba lepsze są czekoladowe (dobre są białe Michałki, mniam! chociaż może jakby lekko cytrynowe). Oprócz tego żelki!
Ciasta domowe - za wiele ich nie jem, głównie na święta sernik, piernik i makowiec, z czego najbardziej preferuję makowiec, tak to drożdżówka. O, i szarlotka dobra!
Budyń, kisiel czy galaretka - raczej lubię, chociaż rzadko jem. Nie tak dawno zrobiliśmy z bratem kisiel z... Earl Grey'a. Gorzkawy, ale nie taki zły, jak można się było spodziewać.
Zaznaczyłam czekoladę i lody, a trzecie mogłyby być ciastka. W sumie bardziej wafelki czy batoniki, ale pod nazwą "ciastka" przed zaznaczeniem ich jakoś nie widziałam, a tak, to może byłyby zamiast lodów.
PS. No, no, ale się rozpisałam. :)
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
13173556
Karai Płeć:Kobieta
Eternal Force Blizzard

PostWysłany: 17-03-2011, 18:56   

Czekolaadaa! *____________*
W każdych ilościach, ze wszystkimi dodatkami i nadzieniami (oprócz truskawki)
Kisiel, budyń, galaretka to zUo! Od przedszkola mam silną awersję do trzęsących się rzeczy ^^'
A... i jeszcze lody z zielonej herbaty *^^*

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Sakura_chan Płeć:Kobieta
Pure Angel

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 17-03-2011, 19:22   

Czekolada najlepiej mleczna. Lody z bitą śmietaną i w słodkim waflu. Ale na takie dodatki pozwalam sobie niezwykle rzadko. Słodkości dobra rzecz ale niestety kaloryczna...

Into precious memories

Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
2919192
Nanami Płeć:Kobieta
Hodor.

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
House of Joy
PostWysłany: 17-03-2011, 20:40   

W sumie jak już o słodkościach, to strasznie szkoda, że w Polsce są tylko te bodajże 3 podstawowe smaki KitKatów, bo te "egzotyczne" są równie przepyszne! A miałam okazję spróbować japońskiej wersji, czyli wasabi, zielonej herbaty, sernika z jagodami i sernika z truskawkami.

Ostatnio udało mi się wsunąć w jeden dzień całą tabliczkę mlecznej z orzechami całymi... a już myślałam, że utraciłam tę zdolność ;) Ale mniam mniam.

No i najlepsze są babeczki na kruchym cieście z masą budyniową i truskawką z syropem na szczycie z pobliskiej kawiarni. Starcza taka na dwa.

No i już nie słodzę 2 czubatych łyżeczek cukru do herbaty, jak kiedyś. Teraz mi starcza pół płaskiej małej łyżeczki... i to wcale nie efekt podrożenia tego "rarytasu". Ot, jednak zabija smak herbaty. Ale jednak odrobina musi być!

歌姫 of the universe

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 18-03-2011, 15:43   

Nanami napisał/a:
No i już nie słodzę 2 czubatych łyżeczek cukru do herbaty, jak kiedyś.

Za to dla odmiany ja zaczęłam słodzić czarne aromatyzowane - takie z pomarańczą, czekoladą, przyprawami korzennymi. Słodzę łyżeczkę brązowego cukru i wyciskam/wrzucam kawałek cytrynki (i pomarańczy, jeśli mam). MRRRR.

Przekonałam się też do czekolad Wawel. Złote Kasztanki w tabliczce to instant win - pojedynczy kawałek jest mniejszy od cukierków, taki akurat na jeden gryz. A i samą czekoladę mają dobrej jakości.

Ze słodkości nieczekoladowych - dropsy owocowe Cavendish & Harvey. Absolutnie genialne, tak soczystych landrynek wcześniej nie jadłam. Sprzedawane w sympatycznych metalowych puszkach po 200g, nie kleją się, bo każdy drops został posypany odrobiną cukru pudru, a puszka dobrze chroni od wilgoci. Ze smaków, które do tej pory próbowałam, jedynie rabarbar z wanilią jest taki sobie, wiśnia, cola i cytryna z limonką wymiatają, a gruszka z jeżyną jest niezgorsza.
Nie powiem, żeby były specjalnie tanie - około 5zł za puszkę - ale zdecydowanie warto, bo tempo schodzenia mają małe i starczają na długo. Dość, że z puszek kupionych w grudniu mam jeszcze wszystkie trzy, zapełnione w różnym stopniu.

Chaos is Behind you

Grupy:
Melior Absque Chrisma
Omertà
Syndykat
WOM
PostWysłany: 18-03-2011, 15:50   

Jak się czyta ślinka cieknie. Ostatnio jadłem Finlandzką specjalność. Mianowicie czekoladę z nadzieniem anyżowym. Miała dziwny smak. Nie mówię o tych cukierkach anyżowych. Fuj.

Cukier drożeje, więc i słodkości zdrożeją.

What I'd do to see a smile

Even for a little while

And no one loves you when you're evil

I'm lying through my teeth!

Your tears are all the company I need
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
4934952
Strona 4 z 5 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Odpowiedz do tematu