FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
  Temat studencki
Wersja do druku
Caladan Płeć:Mężczyzna
Chaos is Behind you

Status: offline

Grupy:
Melior Absque Chrisma
Omertà
Syndykat
WOM
PostWysłany: 25-07-2011, 09:45   

Podczas studiów moje łączne koszty opłat potrafiły dochodzić do 1000 zł i więcej. Mimo, że z kimś mieszkam. Za prywatne uczelnie trzeba płacić. 500- 700 zł to dla mnie burżuazja. Pamiętam miałem taki jeden miesiąc ze byłem grubo na minusie, bo zachorowałem na dłużej. A koszty użytkowania przyjemności typu woda, gaz i prąd są znacznie większe niż podczas zarobku.

Zdarzało się iść do baru mlecznego, bo moja szkolna kawiarenka była zbytnio oblegana;(

What I'd do to see a smile

Even for a little while

And no one loves you when you're evil

I'm lying through my teeth!

Your tears are all the company I need
Przejdź na dół Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
4934952
Keii Płeć:Mężczyzna
Hasemo

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 25-07-2011, 09:58   

Caladan napisał/a:
Zdarzało się iść do baru mlecznego

Zdarzało? Ja tam jadałem regularnie, bo niektóre potrawy były wcale dobre no i wychodziło tanio.

Ogólnie dołączam się do powyższego chórku - 700 zł to mało? Nie.
A jeśli strasznie będzie Ci brakowało pieniędzy, to przyłóż się podczas pierwszego roku i zacznij dostawaćs stypendium, paręset złotych więcej na przyjemności.

Do tego 800 zł czynszu to dość sporo, może warto poszukać tańszego mieszkania?

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Irian Płeć:Kobieta

Grupy:
WIP
PostWysłany: 25-07-2011, 11:02   

A ja dodam jeszcze, że istnieje coś takiego, jak kredyt studencki z opóźnioną spłatą i o dziwo jest całkiem niezły, chociaż trzeba przy tym załatwić od zakichania papierków (wymagają dużo żyrantów). Szwagier wziął i jest zadowolony, 600 złotych miesięcznie piechotą nie chodzi.

Hasemo

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 25-07-2011, 11:21   

Niestety kredyt studencki dostać jest dość ciężko, chyba że ma się dużo rodzeństwa (zarobki na osobę są wtedy niższe) albo faktycznie w domu zdecydowanie się nie przelewa.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Caladan Płeć:Mężczyzna
Chaos is Behind you

Grupy:
Melior Absque Chrisma
Omertà
Syndykat
WOM
PostWysłany: 25-07-2011, 12:25   

Keii napisał/a:
Zdarzało? Ja tam jadałem regularnie, bo niektóre potrawy były wcale dobre no i wychodziło tanio.

Ogólnie dołączam się do powyższego chórku - 700 zł to mało? Nie.
A jeśli strasznie będzie Ci brakowało pieniędzy, to przyłóż się podczas pierwszego roku i zacznij dostawaćs stypendium, paręset złotych więcej na przyjemności.

Do tego 800 zł czynszu to dość sporo, może warto poszukać tańszego mieszkania?

Nie było tak źle. Przedstawiłem najgorszy wariant.
Za miesiąc płaciłem 440 za studia. czynsz i inne opłaty od 200-450 zł. Zależało ile się zaoszczędziło na prądzie i wodzie, oraz na ocieplaniu i kiedy one przychodziły. Bilet miesięczny 50 złoty. internet kolejne 50. telewizja 20 zł, bo na pół a karta na komórkę 50 złoty na 3 miechy.

Od niedawna przyszedł nowy domownik. Czynsz jest dzielony na 3 osoby i place tylko za neta, bo głównie z niego korzystam. Teraz opłaty wychodzą góra 300-400 złoty miesięcznie;). Telewizji nie oglądam prawie wcale. nie pale i mało pije obecnie, więc są małe oszczędności. ale jak mam ochotę na maliny. Wole pójść do pobliskiego lasu i nazbieram tak kilo tego owocu. Po co płacić 9-10 złoty za nie. Teraz lukam miejsc na porzeczki i czereśnie, oraz jagody.

Na pewno byłoby taniej, gdyby ludzie nie byli jełopami. Mowa o sąsiadach. Zechcieli stworzyć wspólnotę, bo spółdzielnia mieszkaniowa w której mieszkam grubo wyciąga z kieszeni.

What I'd do to see a smile

Even for a little while

And no one loves you when you're evil

I'm lying through my teeth!

Your tears are all the company I need
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
4934952
Vodh Płeć:Mężczyzna
Mistrz Sztuk Tajemnych.

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 25-07-2011, 12:42   

Nie no, nie wiem, trochę chyba przesadzacie, 700 złotych to nie jest tak koszmarnie dużo. Owszem, da sie za tyle wyżyć i to na całkiem niezłym poziomie, jak człowiek mocno zwraca uwagę na ceny to i nawet coś jeszcze zostanie, ale za taką kasę nie ma szczególnego raju... Oh, wait. Mieszkam w Edynburgu, za wszystko płacę w funtach i po przeliczeniu wszystko tam jest tak mniej więcej półtora raza droższe. A i mnie te 700 złotych wcale nie wydaje się jakąś szczególnie małą kwotą - fakt, jak chcesz z tego kupić nowego kompa to przez parę miesięcy będziesz musiała zacisnąć pasa, ale jeżeli chodzi Ci o takie codzienne wydatki jak piwo i fajki i czasem jakeiś jedzenie to naprawdę powinno wystarczyć, nawet bez rzucania palenia. śmiem twierdzić że przy odrobinie wyobraźni dałoby się za taką kasę zdrowo odżywiać i nie trzeźwieć przez 4 miesiące non stop ;) Przelicz to sobie w głowie jeszcze parę razy z odrobiną optymizmu i sama zobaczysz, że nie jest tak źle.

A w łazience używaj starych gazet. Albo narwij sobie liści, też świetny substytut papieru. Chciałem polecić jakiś konkretny gatunek ale z tego co słyszę łatwiej będzie iść i zbierać na ślepo bo jeszcze Cie ktoś zbeszta.

moshi_moshi Płeć:Kobieta
Szara Emonencja

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
WOM
PostWysłany: 25-07-2011, 13:01   

Co do biletu do domu, masz wpisane, że jesteś z Częstochowy, a to nie jest jakoś daleko od Krakowa. Po sprawdzeniu połączeń kolejowych, okazuje się, że masz kilka bezpośrednich. O dziwo, osobówka i regio wychodzą taniej i szybciej niż TLK. Nawet w najdoższej opcji, jako studentka nie płacisz za bilet więcej niż 20 zł. W najtańszej podróż kosztuje Cię około 10 zł. Nawet gdybyś chciała jeździć raz w tygodniu, nadal stać Cię na wiele rzeczy.

Co do jedzenia i np. papieru. To nie jest coś, co kupujesz codziennie. Kilogram cukru, paczka papieru wystarczą na całkiem długo. Palenie rzuć, masz teraz dobrą okazję, a nawet jeżeli nie, to przecież chyba nie jesteś już na etapie wypalania paczki dziennie (bo wtedy faktycznie miałabyś problem). Jak od czasu do czasu coś sama ugotujesz, to nic Ci się nie stanie, a w Karkowie jest tyle knajp i restauracyjek, że na bank znajdziesz jakąś dobrą i niedrogą, są też stołówki studenckie, gdzie zazwyczaj można zjeść dobrze i tanio.

Grupy:
WIP
PostWysłany: 25-07-2011, 13:33   

Keii napisał/a:
Niestety kredyt studencki dostać jest dość ciężko, chyba że ma się dużo rodzeństwa (zarobki na osobę są wtedy niższe) albo faktycznie w domu zdecydowanie się nie przelewa.

Cóż, u szwagra dochód na osobę przekracza ten wyznaczony limit, a kredyt i tak mu przyznali - znaczy warto próbować.

Hasemo

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 25-07-2011, 13:35   

No to miał szczęście, mi się ta sztuka nie udała...

Nanami Płeć:Kobieta
Hodor.

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
House of Joy
PostWysłany: 25-07-2011, 14:26   

lunarna napisał/a:
Studia- są, mieszkanie- jest. Moja fundatorka, mecenaska całego mojego życia, kochana i jedyna mamusia stwierdziła, że bezie mi miesięcznie wysyłać 1500 zł.
Po odliczeniu 800 zł za czynsz, zostaje mi 700 zł. Na dzień wychodzi ok. 25 zł. A ja sobie życia za taką kwotę nie wyobrażam. Gdzie tu piwo? Gdzie normalny obiad? Papierosy, papier toaletowy?! Bilet do domu? Ugh... Jak wy sobie z tym radzicie? Ja, albo pod koniec miesiąca będę żyć o wodzie i sucharach, albo dzwonić do rodziców z podaniem o fundusze, ewentualnie siądę na rynku z kartką "jestem studentem, proszę o drobne"...

Jak na Kraków to jesteś w bardzo komfortowej sytuacji. W zupełności Ci starczy na wszystko... Wręcz ci zazdroszczę, że tyle masz. Jak ja sobie radzę? Dorabiam. Pracuję nieregularnie. I mam za co sobie jakiś tani ciuch kupić i na inne drobiazgi, wyjście do kina czy gdzieś. Ja dostaję miesięcznie od rodziców na podstawowy byt (mieszkanie, bilet, internet, media, jedzenie) niecałe 1000 zł. Wynajmuje pokój jednoosobowy blisko centrum. Nie jeżdzę do domu zbyt często. I jeszcze z tego utrzymuję 3 świnki morskie ;)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Crofesima Płeć:Kobieta
Captain Narcolepsy

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 25-07-2011, 14:39   

Za 700zł miesięcznie żyłabym jak królowa.
Ja mam swoje rozwiązanie na brak kasy - w razie czego nie jem ;d żarcik żarcik.

Z tego co wiem kredyt studencki aż tak trudno nie jest dostać. Największe problemy są chyba z poręczycielem. I tak, ganiania z papierkami jest pełno.

Why do we always arrange for more?
Brothers and sisters, I bid you beware
Of giving your heart to a dog to tear.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź blog autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Potwór Latacz Płeć:Mężczyzna
Czajnik w Mroku

Grupy:
Omertà
PostWysłany: 25-07-2011, 15:14   

Tak na marginesie i od siebie dodam. Też studiuję sobie na AGH. Na miesiąc z domu dostaję 500 zł. I nie ma problemu za to przeżyć, nawet sporo zostaje. Trzeba tylko zrezygnować z luksusów i nauczyć się gotować. Nie kupować nic zbędnego i nie oszczędzać nóg, przejść się do tańszego sklepu. Ostatnio udało mi się przeżyć miesiąc za nieco ponad 150zł - kupowałem komputer i było już krucho z kasą (ale to było raczej ekstremalne). Jak się chce - to jak widać można. Dieta kefir-jabłko-ryż całkiem niezłą jest.

A ze stypendiami za studia już nie będzie tak różowo: teraz zaostrzyli kryteria.

"Dla wszystkich starczy miejsca
Pod wielkim dachem nieba
Na ziemi której ja i ty
Nie zamienimy w bagno krwi "
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź galerię autora

Numer Gadu-Gadu
25993346
Mononoke Płeć:Kobieta
Little Yōkai

Grupy:
Alijenoty
Lisia Federacja
PostWysłany: 25-07-2011, 15:37   

Też twierdzę, że 700 zł to dużo. Ja tyle nie dostaję, a starcza mi na jedzenie i drobne przyjemności (nie palę co prawda i piję tez rzadko). Albo masz bardzo wygórowane wymagania albo nie zdajesz sobie sprawy jak samodzielne życie wygląda. Moim zdaniem kredyt studencki to w tym przypadku ostateczność. Idź do pracy albo faktycznie postaraj się o stypendium naukowe.
A serio, z takimi pieniędzmi to ja bym się starała jeszcze coś sobie zostawić na czarną godzinę, a nie wydać wszystko na przyjemności. Osobiście swojego stypendium staram się nie ruszać, niech sobie leży na koncie. Jak już mi naprawdę nie starcza i nie chcę ciągnąć z rodziców to wtedy po nie sięgam. W ten sposób nie muszę się martwić, że pod koniec miesiąca umrę z głodu. A gotować wcale nie musisz koniecznie sama. Poza tym to często zmusza do jedzenia tego samego przez kilka dni. Jest mnóstwo miejsc gdzie można porządnie się najeść i przy okazji nie zbankrutować. Czy to bary mleczne, o których ktoś już wspominał, czy punkty gdzie jedzenie jest na wagę (moje ulubione, takiej różnorodności na talerzu to bym sobie w domu nigdy nie zrobiła. Nie tylko dlatego że nie umiem ;P I mają tam przeważnie fajne zniżki studenckie).

lunarna Płeć:Kobieta

PostWysłany: 25-07-2011, 15:45   

Dzięki za pozytywne komentarze, za niepozytywne też. Chciałabym się jednak nieco usprawiedliwić.
Wiem, że po moim komentarzu może się wydawać, że jestem rozwydrzona i wydaję xy tyś. na miesiąc. Po pierwsze: kto nie jest rozwydrzony :) tak troszeczkę, to chyba każdy. Chodzi mi jednak głównie o to, że wyprowadzka to dla mnie sytuacja nowa, przypomnijcie sobie, może też mieliście takie obawy. Po drugie: nigdy nie dostawałam kieszonkowego, więc posiadanie pewnej sumy, którą trzeba rozdysponować na miesiąc to dla mnie kolejna nowość.
Dzięki wszystkim, trochę się uspokoiłam. Pewnie macie racje, za bardzo panikuje.

Numer Gadu-Gadu
1876100
wa-totem Płeć:Mężczyzna
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 25-07-2011, 17:29   

Salva napisał/a:
Czy ktoś ma pomysł co mogę zrobić?
TERAZ nie. Było zaraz po podbiciu jej iść i zgłosić, że zgubiłaś - wtedy do obrony oddałabyś wtórnik, a do jeżdżenia dalej miałabyś oryginał...

lunarna, spokojnie, przeżyjesz. I jako kolejny reprezentant płci brzydszej powiadam - póki czas, siedź z mamą w kuchni. Umiejętność samodzielnego gotowania to absolutna podstawa. O ryżu i leczach już mówiono, warto też poduczyć się mącznych (pierogi leniwe i im podobne kluchy, naleśniki) oraz taniego mięcha - poza kurą wszak można zrobić jakieś mielone kotleciki napychając je bułką. Jakaś forma gulaszopodobna do polewania kluch również wskazana. Uwaga - dobrałem celowo, te dania dają się "buforować" - gotujesz w jeden dzień, jesz tydzień.

Numer Gadu-Gadu
3869750
Strona 3 z 4 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Odpowiedz do tematu