Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Temat studencki |
Wersja do druku |
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 03-01-2011, 17:46 Temat studencki
|
|
|
Z okazji zbliżającej się sesji otwieram temat dedykowany Jenotom studiującym, zamierzającym studiować i nie zamierzającym tego robić też.
Co sądzicie o swoich kierunkach? Czemu akurat ta uczelnia? Czego na studiach nie lubicie? Największe zaskoczenie? I- co interesuje mnie najbardziej- z jakimi mitami możecie się rozprawić.
Jakiś czas temu półprzypadkowo zalewając się łzami wysiadłam z samochodu na terenie Ziemi Obiecanej. Jedynym jasnym punktem tego okresu było zahaczenie się na mitycznej medycynie. Musztardowy pałacyk dziekanatu okazał się jedną z macek instytucji niczym z filmów Monty Pythona.
Co jest najlepsze w studiowaniu? Te upojne chwile, kiedy chcący studiować szczaw zadaje pytania o studia. Sama takie zadawałam, dzisiaj chyba odpowiedzi zapiszę sobie na czole.
-Nie zakłuwam po nocach. Nigdy.
-Tak, mam czas na jedzenie, spanie, zakupy, nawet imprezę.
-Po 1.5 roku nadal nie miałam w ręce skalpela
-Stetoskop może ze 3 razy
-Nie dostaję na każdą anatomię świeżego trupka. Trupy są stare. Zasuszone, mokre od konserwującego syfu. Faktura jak u mięsa, które zostawiło się odkryte w lodówce. W prosektorium zimą jest gorąco i duszno, a opary alko wchodzą lepiej niż doustnie. Zupełny brak emocji, żadnych wymiotów, czy omdleń. Lekkie zdenerwowanie w czasie kolokwiów i egzaminu oraz wtedy, kiedy przyszło mi mózg oczyszczać ze spalonych opon. Nie chciały odejść cholery.
-Jeszcze jedno pytanie o czaszkę i zabiję. Nie, nie dostaniecie na cmentarzu za pół litra. Wiecie jakim wstrętnym i długim procesem jest macerowanie kości i przygotowanie ich do użytku? Na całym roku czaszki miało z 15 osób, wszystkie odziedziczone. Handel tępiony jest i lepiej nie podpaść w tym względzie.
-Anatomia jest do zdania. Powiedziałabym, że na niej oblewa najmniej osób.
-Fartuch za 200 PLN to zły pomysł, kiedy na laboratoriach kwas leje się litrami.
-To się wielu nie spodoba, ale napiszę szczerze: jeśli jesteś idealistą, co "chciałby pomagać ludziom" to się jeszcze zastanów. To kierunek dla ludzi z pojemna głową i twardą dupą. Inaczej tego nie da się opisać. Ciężka harówka, dużo szczęścia, pod koniec sesji wymiotujesz podręcznikami. Nikogo nie będzie obchodzić Twoja motywacja.
-Dostanie się jest ciężkie, ale to dopiero początek. Pierwszy rok kończy połowa.
-Nie wyjeżdżajcie lekarzom z przysięgom Hipokratesa. Nikt jej obecnie nie składa.
Jakby były jakieś pytania- służę poradą. |
_________________ Per aspera ad astra, człowieku! |
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 03-01-2011, 22:18
|
|
|
No a ja... wybrałem leśnictwo.
I tak, wiedziałem, czego chcę i czego się spodziewać. W sumie to tylko pracuję na tytuł naukowy, bo właściwie formalnie leśnikiem już jestem z wykształcenia.
Nie, nie mamy zajęć w lesie kilka razy w tygodniu. W ciągu tego semestru byłem w lesie w ramach zajęć JEDEN raz i to w ramach geologii, a nie nauk botanicznych.
Nie, nie ścinam drzew! Znaczy, nie jako leśnik, bo leśnik to taki niższego szczebla biurokrata-zarządca. A że tak pracowałem, to tylko z zamiłowania.
Nie, jeżeli kształciłeś się wcześniej w innym kierunku, niż leśnictwo, to pierwszy semestr to takie wprowadzenie dla idiotów, podczas którego osobiście powtarzam część mojej wiedzy z technikum... Zazwyczaj tę najbardziej zbędną część, która się potem nikomu nie przydaje, ale cóż...
Tak, studiując leśnictwo musisz mieć pojęcie o ekologii, inaczej się w tym nie odnajdziesz.
Sesja? O jejku, wszyscy się tego boją, a ja wiem, że żadne pytanie mnie nie zaskoczy... Nawet, jeżeli na niektórych wykładach byłem tylko pierwszy miesiąc. Zobaczymy w semestrze letnim. |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
ISKIERKA
|
Wysłany: 09-01-2011, 21:03
|
|
|
Ja jestem po administracji ochroną środowiska. To kierunek łączący elementy prawa ,wszystkich spraw papierkowych z ochroną środowiska. Było całkiem fajnie nauki generalnie sporo ale od czego są pomoce naukowe . Teraz jestem na pierwszym roku magisterki zarządzanie i inżynieria produkcji . Cóż kierunek całkiem różny od administracji więcej przedmiotów technicznych ale nie narzekam. Dlaczego akurat ten kierunek - ponieważ mają specjalizacje energetykę źródeł odnawialnych a to wiąże się z ochroną środowiska i może pomóc w przyszłości. Sesja ??? Pożyjemy zobaczymy . |
|
|
|
|
|
nagat0
Sadness & Sorrow
|
Wysłany: 16-01-2011, 19:57
|
|
|
1 post, nowe forum ;]
W tym roku zacząłem studia na kierunku Filozofia, i tak, to był świadomy wybór.
Jestem po maturze, i można studiować dla pasji i z przekonania. Mówili, idź na coś bardziej przyszłościowego, ale ja oczywiście, zrobiłem swoje. I nawet jeśli będę tego żałował (w co bardzo wątpię), to pretensje będę kierował wyłącznie do siebie.
Uczelnia - UMCS w Lublinie. Dlaczego akurat ta? Bo jest najbliżej mnie, i jest to uczelnia świecka. Miałem jeszcze do wyboru KUL (uczelnia katolicka) ale bałem się jakichkolwiek wpływów Kościoła. Dlatego wybrałem uczelnię świecką, gdzie bez przeszkód mogę poszerzać swoje zainteresowania - m.in religię.
Nie zakuwam po nocach, material sam we mnie wchodzi. Generalnie staram się żyć pełnią, z dala od rodziców.
Czego na studiach nie lubię? Cen browarów w pubach i logiki. Grr.
Zaskoczenie? Bardzo mała liczba osób na roku - regularnie chodzi ~ 20 osób... i przez to nie będzie religioznawstwa jako specjalności. Bandyci -,-
Mity? Generalnie wszelkie 'legendy' dotyczące studiów są w jakiejś mierze prawdziwe, więc obecnie nie rozprawiłem się z żadnymi. |
|
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
|
Wysłany: 16-01-2011, 20:02
|
|
|
Że przytoczę rodzinną anegdotę, jak 4 letnią Eire z tatusie spacerującą spotkał Jego uczeń były. Chłopiec dobry i pilny pochwalił się, że poszedł na filozofię. Eire popatrzyła mądrze i zadała pytanie, które wstrząsnęło światem.
-Co robi filozof jak pracuje?
Długo szukałam odpowiedzi, aż przyniosło mi ją życie. Pan filozof otworzył dobrze dziś prosperujący warsztat szklarski. |
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 16-01-2011, 20:07
|
|
|
Bo sę kierunki zawodowe oraz takie, które studiuje się z ciekawości. Dobrze, jak się jedno z drugim komuś pokryje, ale z kogoś wybitnie niematematycznego inżyniera nie będzie. Zwyczajnie nie ma co się pchać na niepasujące studia, można zostać mocno sfrustrowanym studentem. Kolega kolegi z pracy po pierwszym roku fizyki nieźle wypadł z okna... |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
|
Wysłany: 16-01-2011, 20:10
|
|
|
Jakby jakiekolwiek studia mogły być pasujące. W obecnym okresie niedoszłe dr. Hausy wpadają w obłęd na widok książki, a po nocach straszą je pipety i mikroskopy. |
|
|
|
|
krew_na_scianie
kościsty seksapil
Grupy: House of Joy
|
Wysłany: 16-01-2011, 20:21
|
|
|
Skończyłam pół roku temu gospodarkę przestrzenną na UŁ. Studia przyjemne, niezbyt męczące, z fajnymi (większości) wykładowcami. Pomimo wielu przedmiotów nie mogę powiedzieć, bym się wybitnie przemęczała. Kierunek myśle, że całkiem przydatny - po odbyciu praktyki czy stażu, można zatrudnić się do pracy w gminie, urzędzie itp.
Dlaczego Uniwersytet Łódzki? Kończyłam dziennie 3 letnią ekonomię na poziomie licencjackim i chciałam kontynuować studia również dziennie. A że Łódź była najbliżej, to wybór padł na UŁ.
Czego na studiach najbardziej nie lubiłam? Proszenia o wpisy i tego mega czekania, by wykładowca z łaski swej znalazł na to czas. I uczących mnie magistrów! Zawsze miałam wrażenie, że ledwo zmienili strony i te podłe stwory muszą się zemścić, za te lata złego traktowania przez innych. :P A lubiłam całą resztę, zwłaszcza kontakty z ludźmi z roku i wspólne granie w karty. Teraz dopiero doceniam te codzienne plotkowanie.
A mity.. No cóż, choć mi się poszczęściło z pracą odpowiednią do moich studiów, to jednak prawda jest taka - pracę znaleźć strasznie trudno, nawet po studiach. I studia kompletnie do tego nie przygotowują. |
_________________ "Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, skazani są na jej powtarzanie." |
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 16-01-2011, 20:27
|
|
|
Eire napisał/a: | Jakby jakiekolwiek studia mogły być pasujące. |
Będe brutalny, ale jak się nie ma konkretnych zainteresowań, to żadne nie będą pasowały. Simple. |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
|
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
|
Wysłany: 16-01-2011, 20:36
|
|
|
Ja mam i one mnie dobijają. Jak ktoś chce studiować dla przyjemności to porem się potnie od nawału przeterminowanych wiadomości. |
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 16-01-2011, 20:42
|
|
|
To ja nie wiem czego oczekujesz od studiów. Mnie fizyka też dobijała wysokim poziomem i wymogiem ciężkiej i długiej pracy. Nadal twierdzę, że dawała mi dużo więcej frajdy niż to beznadziejne UW, na którym zaliczam przedmioty nie ucząc się. :P |
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 16-01-2011, 20:48
|
|
|
Hm, u mnie podobnie jak u Borka, mam taki przedmiot, jak Propede(a)utyka leśnictwa. W przyszłym tygodniu egzamin, nie byłem na żadnym wykładzie od końca października i się nawet nie uczę do tego. Z innych przedmiotów robię sobie co najwyżej przypomnienia.
I czekam na maszynoznawstwo leśne, albo na pozyskiwanie drewna... Szkoda, że to tak późno. No, ale plus jest taki, że w końcu ktoś mi przedłożył geologię w taki sposób, że aż chce się tego uczyć! I gdy patrze na mapę, to widzę dużo więcej, niż kiedyś.
Tylko szkoda, że w lesie jako przyszli leśnicy w ramach studiów byliśmy tylko raz i to robić odwierty glebowe... |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
|
Wysłany: 16-01-2011, 20:52
|
|
|
Czego oczekuję? Żeby sami wiedzieli, czego chcą. Na prelekcjach dają nam jedne wiadomości, a na kolokwium mamy umieć inne, nieaktualne, bo pytania są pod nie ułożone. |
|
|
|
|
Sm00k -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 16-01-2011, 21:23
|
|
|
BOReK napisał/a: | Eire napisał/a: | Jakby jakiekolwiek studia mogły być pasujące. |
Będe brutalny, ale jak się nie ma konkretnych zainteresowań, to żadne nie będą pasowały. Simple. | Europeista in progres chciałby zamienić z Tobą słówko... Wybranie studiów zawierających w programie szeroką gamę przedmiotów <od informatyki, przez ekonomię, po socjologię i, o! negocjacje> pozwala znaleźć się nawet najbardziej niezdecydowanym jednostkom. |
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 16-01-2011, 22:07
|
|
|
Pisałem o braku konkretnych zainteresowań, nie o szerokiej ich gamie. >] |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|