Figurki |
Wersja do druku |
Agon
|
Wysłany: 08-05-2011, 15:18
|
|
|
Mam nadzieję, że ją tylko sprawdzają, bo byłoby to nie fair, jakby oclili taką tanią paczkę >.>
Ech, nie zdziwiłabym się, jakby celnicy już kojarzyli moje nazwisko i adres, bo praktycznie w każdym tygodniu, od kilku miesięcy, coś mi przechodzi przez WER Warszawa - i szukali jakiegoś kruczka, żeby w końcu coś mi dowalić. Bo jeszcze ani razu nie płaciłam cła ani vatu.
Edit: Odesłali ją do UC w Przemyślu - już raz tak zrobili. No, ciekawe. |
|
|
|
|
|
yxam
|
Wysłany: 08-05-2011, 21:08
|
|
|
Urufu ja miałem tak jak ty i chodziło im prawdopodobnie o niezgodność wagi. |
|
|
|
|
|
Agon
|
Wysłany: 08-05-2011, 21:40
|
|
|
I nic nie płaciłeś? Bo jeśli kurier zapukałby jutro do południa z paczką, to nie miałabym mu z czego zapłacić - muszę wypłacić pieniądze z konta ^^'' |
|
|
|
|
|
Dembol
|
Wysłany: 08-05-2011, 22:34
|
|
|
Zamkną Cię w więzieniu. Przykro mi. :(
Jedyny raz (dwa razy tak dokładniej) dowalili mi cło przy zamówieniu z japońskiego Amazonu. Zamówienie było dość duże i najprawdopodobniej pracownicy Fedexu, który obsługuje te zamówienia są nadgorliwi. W żadnym innym wypadku nie płaciłem cła. |
_________________ Evil Manga |
|
|
|
|
yxam
|
Wysłany: 09-05-2011, 08:55
|
|
|
Za taką kwotę nie powinnaś płacić cła, zresztą kurier ems (pocztex) nie zapukał do moich drzwi, ani nie zostawił awizo (chociaż cały dzień byłem w domu). Dobrze, że sprawdzałem w necie co się dzieje z moją paczką bo jak się okazało (jak już pisałem wcześniej) była ona już na poczcie do odbioru, a rzekomo kurier zostawił awizo. |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 09-05-2011, 09:14
|
|
|
Ja płaciłem cło przy zamawianiu z Amazonu JP. .hack//Trilogy (cena to trochę ponad 100 zł) i Final Fantasy XI z PlayAsia (cena około ~200) zwykłą pocztą. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Agon
|
Wysłany: 09-05-2011, 09:22
|
|
|
Dembol napisał/a: | Zamkną Cię w więzieniu. Przykro mi. :(
|
Biada mi ;P
Przemyśl 2 nigdy się nie spieszy z odsyłaniem paczek, więc pewnie trochę sobie na nią poczekam.
Keii, to musiałeś trafić na jakiś strasznie powalony UC (podobno WER Zabrze jest strasznie upierdliwe, khyl). |
|
|
|
|
|
yxam
|
Wysłany: 09-05-2011, 09:42
|
|
|
U mnie WER Zabrze dobrze się spisało, paczki na szczęście nie przetrzymywali tyle co w Warszawie. |
|
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 09-05-2011, 14:03
|
|
|
Z krótkiego grzebania w necie wychodzi, że cło jest doliczane gdy wartość towaru przekracza 150 euro, natomiast VAT gdy przekracza ona 22 euro (przesyłka od firmy) albo 45 euro (od os. fizycznej). |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
Agon
|
Wysłany: 09-05-2011, 15:28
|
|
|
Też to kiedyś wygrzebałam, i nie bardzo się pokrywa z tym, co piszą polscy kolekcjonerzy o swoich potyczkach z cłovatem :S
A u mnie wyjdzie na to, że przesyłka EMS będzie szła do mnie dłużej niż SAL Reg - przesyłka ekspresowa, pffff. |
|
|
|
|
|
Agon
|
Wysłany: 11-05-2011, 10:18
|
|
|
Haha, właśnie dostałam zawiadomienie celne z UC w Przemyślu. Muszę im wysłać dokumenty potwierdzające wartość zamówionego towaru - a co kurna, Mandarake wszystkiego nie napisało na fakturze?
Osobiście się tam nie stawię, niech mnie w D pocałują. Wyślę im mailem - ale nr NIP też im nie podam, bo jeszcze nie posiadam >.>
Niech ich szlag trafi - droższe paczki mi już przechodziły, to się musieli dowalić do tego EMSa. |
|
|
|
|
|
Agon
|
Wysłany: 13-05-2011, 18:07
|
|
|
/Mandarake dostaje wielkiego kopa w tyłek za zaniżenie value i niepodanie wagi, a UC zostaje zwrócony honor
I to by było na tyle w tym temacie. Bardzo dobry i sprawny kontakt z UC w Przemyślu. Nic oczywiście nie płaciłam. |
|
|
|
|
|
Agon
|
Wysłany: 20-05-2011, 10:47
|
|
|
Ugh, czwarty post z rzędu mój. No nic.
http://myfigurecollection.net/item/10845_gumako_nendoroid_support_ver_200_good_smile_compan - ktoś byłby chętny na grupowy order tego nendoroida? Koszty wysyłki to 2,000 jenów niezależnie od zamówionej ilości (można zamówić max. 5 sztuk na osobę) - w przypadku grupowego zamówienia dzielimy te 2,000 jenów pomiędzy zamawiających i koszta wysyłki wychodzą śmiesznie tanio.
Zapytam jeszcze później ludzi z Figurkowa, ale najpierw wolę tu. |
|
|
|
|
|
Zangetsu
Lady of mercy
|
Wysłany: 31-05-2011, 16:47
|
|
|
To ja przerwę monopol - w końcu odebrałem paczkę z poczty. Paczka była na Gonika, adres mój - trzeba było wmówić iż moja siostra zamawiała. Oh well.
Trzy godziny później udało mi się zarazę złożyć, ustawić, zgubić ostry plastikowy detal i pstryknąć zdjęcie. Pięć sekund później przewrócił się.
Lekcja na dziś - nie kupujemy mechów transformujących się przez wymianę elementów. Just.....we do not. |
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 31-05-2011, 17:15
|
|
|
Nie miał żadnej podpórki, tak jak np. figmy? Opcjonalnie, można taką zrobić we własnym zakresie. Tu nawet nie trzeba być Słodowym.
A mojej z Black Rock Shooter wypadła noga, gdy ją przestawiałem. Co gorsza, gira nie chce wleźć z powrotem w kółko i nie wykluczam, że będę musiał ją doklejać. |
_________________ http://www.nationstates.net/nation=leslau
|
|
|
|
|
|