Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Bardzo kulturalna rozmowa o polityce - Kraj |
Masowe manifestacje polityczne to: |
Zły znak (Dowód politycznego kryzysu i eskalacji konfliktu) |
|
7% |
[ 1 ] |
Dobry znak (świadczą o obywatelskim przebudzeniu) |
|
21% |
[ 3 ] |
Obie odpowiedzi są prawidłowe |
|
71% |
[ 10 ] |
|
Głosowań: 14 |
Wszystkich Głosów: 14 |
|
|
|
Wersja do druku |
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 14-01-2012, 20:25
|
|
|
Ysen, obejrzyj sobie "Przebudzenie". O ile "Solidarni..." byli softcorem nakręconym na pięć minut po, tak to jest hardcore, nakręcony z perspektywy czasu. Można obejrzeć na Youtube. I chyba jednak lepiej oddaje faktyczny sposób myślenia tego środowiska. |
_________________ http://www.nationstates.net/nation=leslau
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 14-01-2012, 20:54
|
|
|
Khem.
Jak pisałem, rozumiem potrzebę wspólnoty, szkoda tylko, że osiąga taki stopień nawiedzenia, że to jest niesmaczne. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
|
|
|
|
shugohakke
Najstarszy Grzyb
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 16-01-2012, 12:42
|
|
|
To, że Rzepa uprawia dziennikarstwo twórcze jeszcze nic nie znaczy.
Btw. Nigdy nie podobał mi się zwrot "marszałkini" - strasznie feministyczny farmazon. |
_________________ I crossed the mountain and I climbed the river... |
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 16-01-2012, 12:52
|
|
|
shugohakke napisał/a: | Dzisiaj o 12:42 |
WHAT THE HECK!?
Co to ma być? S;G? |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
Tabris
Snowflake
|
Wysłany: 16-01-2012, 13:02
|
|
|
Slova, ja ostatnio na tym forum miałem podobny problem. |
|
|
shugohakke
Najstarszy Grzyb
|
Wysłany: 16-01-2012, 13:02
|
|
|
Zegar forumowy jest ustawiony o godzinę do przodu? Często się tak zdarza. |
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 16-01-2012, 16:52
|
|
|
shugohakke napisał/a: | To, że Rzepa uprawia dziennikarstwo twórcze jeszcze nic nie znaczy. |
Ale Rzepa ma rację. Przepis jest niejednoznaczny, zakaz ma charakter generalny, a nie dotyczący tylko przedsiębiorców ("Zakazane jest stosowanie jakichkolwiek form zachęty odnoszących się do leków, (...), podlegających refundacji ze środków publicznych, w szczególności kierowanych do świadczeniobiorców, przedsiębiorców oraz ich pracowników lub osób uprawnionych, w tym darowizn, (...) oraz innych niewymienionych z nazwy korzyści.") Do tego, że przepis dotyczy jedynie przedsiębiorców, to możnaby dojść jedynie drogą analogii. I to nie Minister Zdrowia będzie te kary nakładał, więc jego interpretacja jest guzik warta, a Wojewódzki Inspektor Farmaceutyczny... |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
shugohakke
Najstarszy Grzyb
|
Wysłany: 16-01-2012, 17:26
|
|
|
A jak inaczej sformułować ten przepis? Łapówkarstwo to bardzo śliski temat - nie da się go jednoznacznie ująć w przepisach. Zawsze ktoś musi podjąć decyzję czy to jeszcze zwykła darowizna czy może już próba przekupstwa. |
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 16-01-2012, 17:49
|
|
|
Kopacz nie nadawała się na to stanowisko. Mimo całkiem niemałej popularności musieli jej dać kopa, by nie skopała sytuacji jeszcze bardziej. |
|
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 16-01-2012, 18:09
|
|
|
shugohakke napisał/a: | A jak inaczej sformułować ten przepis? Łapówkarstwo to bardzo śliski temat - nie da się go jednoznacznie ująć w przepisach. Zawsze ktoś musi podjąć decyzję czy to jeszcze zwykła darowizna czy może już próba przekupstwa. |
Jak chcieli, żeby się odnosił do przedsiębiorców, to było trzeba napisać, że "zakazane jest stosowanie przez przedsiębiorców." Albo określić że zakazane są darowizny przekazywane w jakimś konkretnym celu (np. osiągnięcia korzyści majątkowej – to oczywiście tylko przykładowy). I nie, tu nie będzie okoliczności wyłączających winę, czy badania stopnia szkodliwości społecznej (szkodliwość społeczna przyjęcia sprzętu od WOŚP jest w oczywisty sposób zerowa), bo to nie jest ani wykroczenie, ani przestępstwo (a powinno w sumie którymś być), a czyn za który nakładana jest kara administracyjna. I urzędnik (w tym przypadku Wojewódzki Inspektor Farmaceutyczny) nie ma takiej swobody jak sąd. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
NiBl
Seeker of Truth
|
Wysłany: 16-01-2012, 19:45
|
|
|
Cytat: | Kopacz nie nadawała się na to stanowisko. Mimo całkiem niemałej popularności musieli jej dać kopa, by nie skopała sytuacji jeszcze bardziej. |
Taa... Ale to co teraz wyprawia "Ale ja proszę pana nie odpowiadam za tę ustawę, chociaż to pod moją komendą wszystko było pisane." może "dziać się tylko w Polsce (tm)" . Wie, że opracowała coś co jej nie przyniosłoby sławy (Cokolwiek Platforma by nie mówiła, ta ustawa ma przynieść oszczędności, przynajmniej w założeniach i ktoś z pewnością na tym ucierpi - miejmy nadzieję, że nie zdrowotnie). O to, że będzie krzyk z ustawą to już mówiono od dobrego pół roku.
Właściwie mi, żal Arukowicza (nawet jeśli jest pierwszym szczurem, który uciekł z topiącej się łajby), bo mu się oberwie za tę ustawę - będzie zderzakiem. No i wydaje się, że właśnie Tusk będzie tak chciał przepchnąć teraz te mniej "pozytywne" ustawy, mając nadzieję, że te wszelkie zderzaki (Gowiny i inni) oberwą, a on jako tako przetrwa.
Dalej nie podoba mi się też to, co wyprawiają lekarze. Biją się o co? O te POJEDYNCZE przypadki (kilka tysięcy złotych), w których pomylono się przy wydawaniu leków. Oczywiście już od dawna powinni mieć system informatyczny pozwalający na sprawdzenie czy ktoś jest ubezpieczony czy nie I O TO GŁÓWNIE POWINNI SIĘ BIĆ. A sprawa tych pomyłek to niech w każdym związku powstanie specjalny fundusz na pokrycie takich pomyłek (chyba 1 złotówka w roku od członka na ten fundusz nie byłaby zbyt dużą kwotą).
Aptekarze zawsze mogli zrobić gorszy protest: "Przepraszam, ale ta recepta jest nieczytelna" - tutaj dopiero byłby płacz. Poza tym każde odwołanie, w sprawie błędów stylu: "ale to wypisał lekarz (do tego dobrze) więc jak nie mogłem zrealizować tej recepty", raczej jest dosyć jasne... |
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 16-01-2012, 20:30
|
|
|
Cytat: | Właściwie mi, żal Arukowicza (nawet jeśli jest pierwszym szczurem, który uciekł z topiącej się łajby), bo mu się oberwie za tę ustawę - będzie zderzakiem. |
A mi nie. Wiedział, na jakie pole minowe wchodzi. Jeśli nie wiedział, znaczy, że był naiwny (by nie rzec - głupi). |
_________________ http://www.nationstates.net/nation=leslau
|
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 16-01-2012, 21:30
|
|
|
NiBl napisał/a: | Aptekarze zawsze mogli zrobić gorszy protest: "Przepraszam, ale ta recepta jest nieczytelna" - tutaj dopiero byłby płacz. Poza tym każde odwołanie, w sprawie błędów stylu: "ale to wypisał lekarz (do tego dobrze) więc jak nie mogłem zrealizować tej recepty", raczej jest dosyć jasne... |
Aptekarze nie zrobią protestu. Są bardzo słabo zrzeszeni i szkoda im kasy.
NiBl napisał/a: | Dalej nie podoba mi się też to, co wyprawiają lekarze. Biją się o co? O te POJEDYNCZE przypadki (kilka tysięcy złotych), w których pomylono się przy wydawaniu leków. Oczywiście już od dawna powinni mieć system informatyczny pozwalający na sprawdzenie czy ktoś jest ubezpieczony czy nie I O TO GŁÓWNIE POWINNI SIĘ BIĆ. A sprawa tych pomyłek to niech w każdym związku powstanie specjalny fundusz na pokrycie takich pomyłek (chyba 1 złotówka w roku od członka na ten fundusz nie byłaby zbyt dużą kwotą). |
Lekarze wiedzą o co się biją. Kontrole z NFZ działają w ten sposób, by kwestionować jak najdroższe refundacje wszelkimi możliwymi sposobami. Tak to działa dziś w aptekach. Pal licho lekarzy rodzinnych, ale w wypadku lekarzy specjalistów, którzy wypisują bardzo drogi lek onkologiczny, gdy refundacja wynosi parę tysięcy zł... Cóż, zwyczajnie nie chcą takiego ryzyka.
NiBl napisał/a: | Właściwie mi, żal Arukowicza (nawet jeśli jest pierwszym szczurem, który uciekł z topiącej się łajby), bo mu się oberwie za tę ustawę - będzie zderzakiem. No i wydaje się, że właśnie Tusk będzie tak chciał przepchnąć teraz te mniej "pozytywne" ustawy, mając nadzieję, że te wszelkie zderzaki (Gowiny i inni) oberwą, a on jako tako przetrwa. |
Łooo Paaaaanie! By wylecieć z tego stołka trzeba się naprawdę postarać. Skoro zasiadał na nim śp. Religa budowniczy "szpitalu przyszłości" sobie względnie poradził, to każdy sobie raczej poradzi. No chyba, ze zadrze z koncernami farmaceutycznymi, wtedy skończy w niesławie jak Łapiński. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|