Bardzo kulturalna rozmowa o polityce - Kraj |
Masowe manifestacje polityczne to: |
Zły znak (Dowód politycznego kryzysu i eskalacji konfliktu) |
|
7% |
[ 1 ] |
Dobry znak (świadczą o obywatelskim przebudzeniu) |
|
21% |
[ 3 ] |
Obie odpowiedzi są prawidłowe |
|
71% |
[ 10 ] |
|
Głosowań: 14 |
Wszystkich Głosów: 14 |
|
|
|
Wersja do druku |
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 17-12-2012, 17:29
|
|
|
Cytat: | Oglądaj Naruto, to wtedy nikt nie będzie Cię w stanie niczym zaskoczyć. |
Widziałem ca. 10-15 odcinków (nie pamiętam już nawet dokładnie), ale chyba żem iluzju nie paniał. Tak czy owak, na marszach prawicy facet z włosami zdecydowanie poniżej ramion prezentowałby się cokolwiek dziwnie, bo tacy zwykle maszerują po drugiej stronie. |
_________________ http://www.nationstates.net/nation=leslau
|
|
|
|
|
Swarga
|
Wysłany: 17-12-2012, 22:12
|
|
|
No chyba że tak. Na marszu korwinowców by było ok, bo tak jest trochę pagan-informatyków i amatorskich metalowców, ale to był marsz nacjonalistów i kiboli. |
|
|
|
|
|
Tabris
Snowflake
|
Wysłany: 18-12-2012, 13:01
|
|
|
Swarga napisał/a: | bo tak jest trochę pagan-informatyków |
A można spotkać pagan-konserwatystę, albo pagan-socjalistę?
Wyborcza wie z czym należy walczyć. |
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
|
|
|
|
shugohakke
Najstarszy Grzyb
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 18-12-2012, 14:58
|
|
|
Jedno zdanie mnie zadziwowuje
Cytat: | W rozmowie z "Super Expressem" potwierdził, że chce przedstawić większości Polaków nieznaną biografię redaktora naczelnego "Gazety Wyborczej" poprzez nakręcenie kolejnego filmu. |
Przecież odbiorcy tego "filmu" znają doskonale biografię Michnika, jaka będzie weń przedstawiona. Co zatem nieznanego? |
_________________ I crossed the mountain and I climbed the river... |
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 18-12-2012, 15:42
|
|
|
shugohakke napisał/a: | Jedno zdanie mnie zadziwowuje
Cytat: | W rozmowie z "Super Expressem" potwierdził, że chce przedstawić większości Polaków nieznaną biografię redaktora naczelnego "Gazety Wyborczej" poprzez nakręcenie kolejnego filmu. |
Przecież odbiorcy tego "filmu" znają doskonale biografię Michnika, jaka będzie weń przedstawiona. Co zatem nieznanego? |
Abstrahując od znanych powszechnie wypowiedzi Brauna - jest on znakomitym reżyserem - dokumentalistą (widziałem jego produkcje) i na pewno znajdzie sporo ciekawych, pikantnych materiałów, dla których, niezależnie od wymowy całości, warto będzie ów film obejrzeć. O ile naturalnie Michnik nie wytoczy mu wcześniej dwudziestu procesów (to od kilku lat jego hobby). |
_________________ http://www.nationstates.net/nation=leslau
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
|
|
|
|
Morg
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
|
|
|
|
Morg
|
Wysłany: 19-12-2012, 18:00
|
|
|
Waloryzacja kwotowa jest zgodna z Konstytucją... czekam na pisemne uzasadnienie, ale ustne to była niestety kpina. Sama rozprawa zresztą prowadzona była tak stronniczo, że od początku było wiadomo jaki będzie wyrok.
Mówienie o trudnej sytuacji finansowej państwa, solidarności społecznej i konieczności równego ponoszenia ciężarów związanych z kryzysem w kontekście rent i emerytur jest... cóż, bez komentarza z mojej strony.
A zwłaszcza nie podoba mi się ostatnio obecny w TK trend orzeczniczy polegający de facto na uznaniu nadrzędności finansów publicznych wobec konstytucyjnych praw i wolności. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
shugohakke
Najstarszy Grzyb
|
Wysłany: 19-12-2012, 18:13
|
|
|
Nie wiem czy kpina. Nie znam się na tej materii ani odrobinę, ale na mój chłopski rozumek zdanie
Cytat: | ustawodawca ma swobodę w kształtowaniu mechanizmu waloryzacji. |
Jest sensownym i rzetelnym rozstrzygnięciem czy ustawa (tj. jej zaskarżone fragmenty) jest zgodna z Konstytucją.
Reszta to piękne i moim zdaniem, zbędne słówka.
Ale ja się nie znam ^^
A donośnie TV Prawdziwych Niezależnych Polaków, to jestem gorącym zwolennikiem - jest takie zapotrzebowanie to się utrzyma - nie ma to nie. Rzeczywistość zweryfikuje. |
|
|
|
|
Morg
|
Wysłany: 19-12-2012, 18:18
|
|
|
Waloryzacja to jest urealnienie wartości świadczenia. Czy danie każdemu po 70 zł (kwota całkowicie arbitralna) można uczciwie określić mianem waloryzacji? No nie. A prawo do waloryzacji, zgodnie z bogatym orzecznictwem TK, stanowi jeden elementów prawa do zabezpieczenia społecznego, wynikającego z art. 67 ust. 1 Konstytucji (K 23/95, K 8/96, K 11/97, K 4/99, K 5/99, SK 22/99, SK 16/01, TS 24/01). Owszem, "ustawodawca ma znaczną swobodę w doborze metod waloryzacji" (to cytat z SK 22/99), nie musi to być waloryzacja pełna, procentowa ale to ma być waloryzacja, czyli utrzymywanie wartości realnej świadczenia. Tutaj zaś mamy sytuację w której to "utrzymywanie realnej wartości" emerytur powyżej pewnej kwoty staje się fikcją. A przecież mamy konstytucyjną zasadę równości wobec prawa (art. 32 ust. 1).
Dzisiaj całe to orzecznictwo zignorowano i wydano orzeczenie twierdzące zupełnie co innego. Bo tak. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa.
Ostatnio zmieniony przez Morg dnia 19-12-2012, 18:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
shugohakke
Najstarszy Grzyb
|
Wysłany: 19-12-2012, 18:28
|
|
|
Ale za to 4,8% jest już przemyślane, rzetelne i zgodne z Konstytucją? Po mojemu tak samo arbitralnie z czapy wzięte. |
|
|
|
|
Morg
|
Wysłany: 19-12-2012, 18:37
|
|
|
Zedytowałem w międzyczasie posta. Ale mam wrażenie, że po prostu nie rozumiesz co to jest waloryzacja (która nota bene, powinna być ustalana w oparciu o jakiś obiektywny czynnik, jak wysokość płac, czy cen) i czym się różni od podwyżki, więc może wpierw to sobie sprawdź... |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
|