Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Bardzo kulturalna rozmowa o polityce - Kraj |
Masowe manifestacje polityczne to: |
Zły znak (Dowód politycznego kryzysu i eskalacji konfliktu) |
|
7% |
[ 1 ] |
Dobry znak (świadczą o obywatelskim przebudzeniu) |
|
21% |
[ 3 ] |
Obie odpowiedzi są prawidłowe |
|
71% |
[ 10 ] |
|
Głosowań: 14 |
Wszystkich Głosów: 14 |
|
|
|
Wersja do druku |
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 30-08-2011, 14:09
|
|
|
Urawa napisał/a: | A propos Janusza - ku pamięci tych, którzy rozważają głosowanie na niego. Dla mnie facet jest po takich słowach skończony. |
W końcu ma na listach faceta, który z Piotrowskim współpracował... |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Caladan
Chaos is Behind you
Dołączył: 04 Lut 2007 Skąd: Gdynia Smocza Góra Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma Omertà Syndykat WOM
|
Wysłany: 30-08-2011, 14:49
|
|
|
Cytat: | Akurat patent ze stoperem to strzał w dziesiątkę. A debata... podobała mi się, przynajmniej panowie przedstawili swoje poglądy i jakąś wizję, której innym partiom brakuje |
Co nie zmienia ze Palikot chce być drugim Berlusconim, a Korwin Mikke pragnie stworzyć zmilitaryzowana anarchię xD. Nie wiem czy byliby lepsi od pradawnych 4 tenorów.
Akurat za legalizacja marihuana byłbym. Młodzież, oraz wyższe sfery ćpają , albo jeżdżą do Holandii(Ci chyba chcą wrócić do delegalizacji?). A tak byłby jakiś przychód do budżetu. Bardziej chore społeczeństwo nie będzie. Ostatnio widziałem psychologa i pracownika biurowego z wymaganiem orzeczenia niepełnosprawności. Zamiast chore będzie wesołe społeczeństwo xD.
P.S Żeby nie było nie palę zioła. |
_________________ It gets so lonely being evil
What I'd do to see a smile
Even for a little while
And no one loves you when you're evil
I'm lying through my teeth!
Your tears are all the company I need |
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 30-08-2011, 15:03
|
|
|
Cytat: | Co nie zmienia ze Palikot chce być drugim Berlusconim, |
W którym miejscu? Berlusconi to twarda prawica, z konserwatywnym programem społecznym i liberalnym - gospodarczym, tymczasem to, co prawi palikot, to radykalnie lewicowe, by nie rzec - lewackie (vide powyższa wypowiedź) dyrdymały, opatrzone paroma sloganami o rzekomym odbiurokratyzowaniu państwa i likwidacji bzdurnych przepisów (co Palikot miał szansę zrobić w ramach komisji "Przyjazne Państwo", ale wtedy wolał latać z wibratorami i świńskimi ryjami). |
_________________ http://www.nationstates.net/nation=leslau
|
|
|
|
|
Caladan
Chaos is Behind you
|
Wysłany: 30-08-2011, 15:12
|
|
|
Twarde i prowokacyjne słownictwo, oraz czyny. Agresywna podejście do wyborów. Co prawda do Bunga Bunga Mastera i idola wszystkich facetów daleko mu. Jakbym chciał pójść na jego imprezy. |
Even for a little while
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 30-08-2011, 15:29
|
|
|
Cytat: | Twarde i prowokacyjne słownictwo, oraz czyny. |
Prowokacyjne słownictwo to cecha charakterystyczna wszystkich politycznych marginesów, które rozpaczliwie pragną zwrócić na siebie uwagę. Silvio raczej go unika, jego specjalnością są bon moty (w rodzaju tego, że inwestorów do Włoch ściągną ładne sekretarki i zmniejszająca się ilość komunistów). Czyny? A co takiego (konkretnie) uczynił Palikot? Będąc w partii rządzącej miał rzeczywiście szansę coś dobrego zrobić.
Cytat: | Agresywna podejście do wyborów. |
Znowu pudło. Partie Berlusconiego ("Forza Italia", "Lud Wolności") to taki trochę łagodniejszy PiS, tyle że sprawnie administrowany i robiony z większą głową, bo przez inteligentnego faceta.
Gdyby już chcieć szukać analogii, to mam wrażenie, że palikot chciałby być takim polskim odpowiednikiem Zapatero (a to co się obecnie dzieje w Hiszpanii, dobitnie pokazuje, czym się zapateryzm kończy), tylko brakuje mu ludzi, kadr, zaplecza - prawie wszystkiego. Wydaje mi się, że lepiej by wyszedł, wchodząc w alians z SLD niż z kumplami mordercy ks. Popiełuszki. Oczywiście, pytanie brzmi, czy SLD tego by chciało. |
|
|
|
|
|
Caladan
Chaos is Behind you
|
Wysłany: 30-08-2011, 15:47
|
|
|
Odnośnie Prodiego "ma za dużo zaufania do inteligencji Włochów, by uwierzyć, że znajdzie się wśród nich tylu cenzura, głosujących wbrew własnym interesom"
Chyba nie należy do najłagodniejszych określeń
Jeszcze jest masa ładnych cytatów, ale niestety po angielsku.
http://www.life.com/gallery/30172/image/88883433/19-unbelievable-berlusconi-quotes#index/1
Nie przeczę facet jest inteligentny . Powiedziałbym nowożytny Cesarz Rzymski robiący igrzyska. Tyle rozpraw sadowych i afer mało kto przeżyłby z polityków. Jest jeszcze właścicielem Milanu:).
Z tego orientuje to tam polityka jest cyrkowa, a kraj idzie tylko tak jakby do przodu, bo ma świetny system administracyjny. Na pewno było tak przed kryzysem... |
Even for a little while
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 30-08-2011, 16:11
|
|
|
Cytat: | Z tego orientuje to tam polityka jest cyrkowa, a kraj idzie tylko tak jakby do przodu, bo ma świetny system administracyjny. Na pewno było tak przed kryzysem... |
Polityka to tam była cyrkowa, bo były czasy, że w parlamencie mieli po kilkadziesiąt partii i jakieś cudaczne koalicje, a do tego dochodziła mafia. Tak naprawdę Berlusconi pozbierał do kupy tamtejszą prawicę, kto mu podskakiwał, ten wyleciał za burtę polityki i w ten sposób stworzył sprawnie działający mechanizm polityczny.
Jeśli chodzi o ogólną cyrkowość, to obecne Włochy pod tym względem nie różnią się specjalnie od reszty Europy. Różnica jest tu, że Berlusconi, jako polityk prawicowy, ma generalnie przerąbane u europejskich lewaków medialnych, którzy walą w niego z każdej możliwej rury. Owszem, pozwala sobie na niekiedy mało konwencjonalne zachowania, ale mogę się założyć, że gdyby nie on, Włochy spotkałoby dokładnie to samo, co Grecję i to pewnie jeszcze szybciej. |
|
|
|
|
|
Tabris
Snowflake
|
Wysłany: 30-08-2011, 20:58
|
|
|
Slova napisał/a: | Akurat patent ze stoperem to strzał w dziesiątkę. A debata... podobała mi się, przynajmniej panowie przedstawili swoje poglądy i jakąś wizję, której innym partiom brakuje.
|
To jest jeden punkt widzenia. Drugi może być taki(patrząc na tą "debatę"), że Palikot jest już bardzo zdeterminowany. Wyciąga Korwina z niebytu tylko po to by zwrócić na siebie uwagę mediów - bo to może mu coś dać. Zaś sama "debata" dla mnie jest wyreżyserowana. Ustalili wszystko przed tym całym cyrkiem to co będą chcieli nam powiedzieć, przekazać i tyle. |
|
|
Dembol
|
Wysłany: 30-08-2011, 22:32
|
|
|
Prawda jest taka, że w przypadku wyborów parlamentarnych debaty nie mają sensu bo nie wybieramy jednego człowieka tylko 460 (+100). Co z tego, że nawet najważniejsza persona w partii wygłosi jakieś sensowne postulaty i wygra taką debatę skoro w parlamencie nie ma zbyt wiele do powiedzenia bez poparcia swego ugrupowania, a z tym bywa różnie. Zwłaszcza jeśli partia ma aspiracje do rządzenia i skupia ludzi o bardzo różnych poglądach na dane kwestie. |
_________________ Evil Manga |
|
|
|
|
Luik
Grupy: Omertà
|
Wysłany: 30-08-2011, 22:38
|
|
|
Ogólnie rzecz biorąc masz rację, ale z drugiej strony debata minister jakiś tam vs kandydat którejś partii opozycyjnej na to stanowisko mogłaby pozwolić na porównanie ich. Jednak nikt się nie śpieszy z ogłaszaniem kto jakie stanowisko będzie miał w ewentualnym rządzie, więc taki system debaty traci lekko sens bytu, bo zamiast ewentualnych kandydatów na stanowisko wystawieni zostaną specjaliści. |
|
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 30-08-2011, 22:40
|
|
|
Dembol napisał/a: | Co z tego, że nawet najważniejsza persona w partii wygłosi jakieś sensowne postulaty i wygra taką debatę skoro w parlamencie nie ma zbyt wiele do powiedzenia bez poparcia swego ugrupowania, a z tym bywa różnie. Zwłaszcza jeśli partia ma aspiracje do rządzenia i skupia ludzi o bardzo różnych poglądach na dane kwestie. |
Bo i tak wiemy, że żaden z posłów PO nie ośmieli się zagłosować inaczej, niż Don Tusk nakaże? W PiS z Kaczorem tak samo. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Luik
|
Wysłany: 30-08-2011, 22:44
|
|
|
Nie wiem czy to kwestia odwagi, ale jednak partie zazwyczaj głosują dość jednomyślnie. |
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 30-08-2011, 22:48
|
|
|
Luik napisał/a: | Nie wiem czy to kwestia odwagi, ale jednak partie zazwyczaj głosują dość jednomyślnie. |
Bo za złamanie dyscypliny klubowej są kary. W PO to tysiąc złotych za każde głosowanie w sposób inny niż po linii partii. Kutz się o to bardzo pluł, gdy mu wystawili rachunek. |
|
|
|
|
|
Luik
|
Wysłany: 30-08-2011, 22:55
|
|
|
To akurat wiem, ale wydaje mi się, że jakby dla kogoś coś było bardzo sprzeczne z... ideologią (?), sumieniem (??) honorem (???) to by był gotów na takie poświęcenie, byle nie stawać przeciw samemu sobie. Czyli jednak tak bardzo sprzeczni z linią partii nie są. Może dla tego, że u większości całe światopoglądy są są sprawa aktualnej potrzeby.. |
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 30-08-2011, 22:58
|
|
|
Luik napisał/a: | To akurat wiem, ale wydaje mi się, że jakby dla kogoś coś było bardzo sprzeczne z... ideologią (?), sumieniem (??) honorem (???) to by był gotów na takie poświęcenie, byle nie stawać przeciw samemu sobie. Czyli jednak tak bardzo sprzeczni z linią partii nie są. Może dla tego, że u większości całe światopoglądy są są sprawa aktualnej potrzeby.. |
No to masz Marka Jurka. Polityka bezsprzecznie uczciwego ideowo i bezkompromisowego, ale dzięki temu boleśnie wręcz nieskutecznego. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|