Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Bardzo kulturalna rozmowa o polityce - Kraj |
Masowe manifestacje polityczne to: |
Zły znak (Dowód politycznego kryzysu i eskalacji konfliktu) |
|
7% |
[ 1 ] |
Dobry znak (świadczą o obywatelskim przebudzeniu) |
|
21% |
[ 3 ] |
Obie odpowiedzi są prawidłowe |
|
71% |
[ 10 ] |
|
Głosowań: 14 |
Wszystkich Głosów: 14 |
|
|
|
Wersja do druku |
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 27-08-2011, 11:04
|
|
|
Zabrzmi to śmiesznie, ale po tej całej sprawie po raz pierwszy chyba poczułem sympatię do Męczypsa. Bo do choroby, skoro się organizuje debatę a potem nie wpuszcza na nią przybyłego lidera partii, bo "pan płemieł" nie życzy sobie z nim rozmawiać, to jest to jakiś absurd.
Serio, zaczynam mieć nadzieję, że Palikot wejdzie do sejmu i wykoleguje SLD. Przynajmniej będziemy mieć w kraju lewicę, która nie będzie się bała walki z PO. |
_________________ http://www.nationstates.net/nation=leslau
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 27-08-2011, 11:08
|
|
|
Może mieć na to nawet szansę. Razem z Mikke pokazali, że nie tylko PS, PiS i SLD istnieją, a ich partwie chcą wejść do parlamentu w celu zmieniania kadry (w końcu). Program wyborczy jest tutaj tak naprawdę mało istotny, bo polityka to głównie problemy bieżące. |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 27-08-2011, 11:56
|
|
|
Programy to w ogóle jakieś mityczne święte księgi. Wszyscy wiedzą, że nikt się do nich nie stosuje, ale i tak wieszają koty na partiach które nie przedstawiają swoich programów.
Innym przykładem braku logiki jest np. pitolenie, że PJN jest niepotrzebne, bo programowo nie różni się prawie od PiS. Jest to prawda, ale cały wic polega na tym, że do PJN odeszła większość pisowców z jakimkolwiek pojęciem o polityce, pod Kaczorem został sam beton i zgraja karierowiczów jak Kurski czy Ziobro. Program może i ten sam, ale pytanie kto będzie go realizował. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 27-08-2011, 13:30
|
|
|
Program jest po to, żeby dziennikarze bądź opozycja mogli go wyciągnąć i czepiać się partii, że go nie realizuje. Proste. Ale, co istotne, rzeczywiście, PiS jest chyba jedyną partią, która co jakiś czas publikuje dokumenty mające charakter programowy. Ostatnim politykiem PO, któremu na tym zależało, był Rokita, od kiedy nie ma go w Platfusach, brak tam chyba jakiejkolwiek osoby, która by się tym interesowała.
Zresztą, program czy nawet jakakolwiek składna deklaracja ideowa PO mogłaby pozbawić tą partię kilku procent poparcia. Bo jak tu ująć niby konserwatyzm, niby liberalizm, niby lewicę i niby prawicę (a wszystko to mieści się teoretycznie w ramach PO) w jeden, spójny tekst? Tu już nawet dialektyka materialna w najlepszym, marksistowsko-leninowskim wydaniu nie pomoże.
SLD teoretycznie stać by było na coś takiego - ale znowu, wydaje mi się, że obecnie brak w SLD jakiegokolwiek polityka, który myślałby kategoriami ideowymi (Szeloba Senyszyn siedzi w Brukseli). Poza tym, jak pogodzić deklarowaną lewicowość, wrażliwość społeczną itd, gdy naczelnych tolerastów w rodzaju Biedronia czy Wandy Wasile... Nowickiej, wywala się na zbity pysk, zastępując ich betonem zbrojonym (w Szczecinie - Miller). Potwierdza to jedynie, że obecne SLD to PZPR bis, bez lepszego pomysłu na siebie.
PSL ma najłatwiej, jako partia klasowo-stanowa i tu w zasadzie problem znika. Zostaje Palikot, który ma jakoś na dniach swój program ogłosić. Nawet jeśli będzie to zlepek trollerskich sloganów lewicowych rodem z komci na Onecie to i tak może być czymś świeżym. Aha, jest jeszcze Korwin, którego przez lata lubiłem, ale odkąd zaangażował się w legalizację narkotyków, stracił u mnie cały szacunek. Jak zamierza trafić do konserwatywnych, co by nie mówić, prawicowców, pozostaje dla mnie tajemnicą.
EDIT: Poprawka, program Ruchu Poparcia Dręczymisia już jest, można go przeczytać tutaj. |
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 27-08-2011, 15:16
|
|
|
Urawa napisał/a: | odkąd zaangażował się w legalizację narkotyków |
Wait... what?
Serio, nie wiedziałem o tym...
Geez, znowu nie mam na kogo głosować. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 27-08-2011, 18:04
|
|
|
Well, wpisuje się to w libertariańskie poglądy Mikkego, który dzisiejsze ustawodawstwo już od dawna porównuje do prohibicji alkoholowej w Stanach.
Cytat: | Zresztą, program czy nawet jakakolwiek składna deklaracja ideowa PO mogłaby pozbawić tą partię kilku procent poparcia. Bo jak tu ująć niby konserwatyzm, niby liberalizm, niby lewicę i niby prawicę (a wszystko to mieści się teoretycznie w ramach PO) w jeden, spójny tekst? |
Wszystko się da - obecna Konstytucja tego najlepszym przykładem. Do wielu rzeczy w niej można się przyczepić, ale pod względem spójności wyszło całkiem nieźle, mimo iż wizje jej twórców bardzo zdecydowanie się rozjeżdżały.
Nie żeby mi faktycznie taki dokument był do szczęścia potrzebny. Podajcie mi nazwisko, poglądy i działalność człowieka, a będę wiedział, jaką politykę będzie prowadził. W programie i tak całej prawdy nigdy nie napisze, więc po co zmuszać ludzi do kłamania.
Cytat: | (w Szczecinie - Miller) |
Ehm, w Szczecinie chyba Napierał, Miller bodaj w Gdyni. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 28-08-2011, 08:59
|
|
|
Łał, takiego samobója dawno nie widziałem*. Biorąc pod uwagę, że na wsi PiS jest jedyną liczącą się konkurencją dla PSL... Piękny strzał w stopę.
*OK, nie licząc Napierała, który jest samobójem spersonifikowanym. |
|
|
|
|
|
Caladan
Chaos is Behind you
Dołączył: 04 Lut 2007 Skąd: Gdynia Smocza Góra Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma Omertà Syndykat WOM
|
Wysłany: 28-08-2011, 09:33
|
|
|
Zastanawiam się czy politycy nie powinni zmienić zawód na komików, prowadzących programy rozrywkowe............... |
_________________ It gets so lonely being evil
What I'd do to see a smile
Even for a little while
And no one loves you when you're evil
I'm lying through my teeth!
Your tears are all the company I need |
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 28-08-2011, 09:57
|
|
|
Caladan napisał/a: | Zastanawiam się czy politycy nie powinni zmienić zawód na komików, prowadzących programy rozrywkowe............... |
A myślałeś, że czemu w III RP padły na ryj dowcip i kabaret polityczny, tak prężne w czasach komunizmu? Bo politycy sami z siebie zastępują całe armie kabareciarzy i satyryków...
A kolejne partie zaczynają się zaopatrywać w nieodłączne elementy świadczące o ich otwartości. To akurat bardzo skojarzyło mi się z pewnym kultowym trailerem. (0.34-0.37, jeśli ktoś nie wie, o co chodzi). |
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 28-08-2011, 10:35
|
|
|
Ten spot PSL nie jest taki zły, pod względem edytorskim to wręcz dzieło wybitne, jak na reklamówkę partii. No, ale ja mieszkam na Białorusi i jestem zdziczały do cna. |
|
|
|
|
|
Caladan
Chaos is Behind you
Dołączył: 04 Lut 2007 Skąd: Gdynia Smocza Góra Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma Omertà Syndykat WOM
|
|
|
|
|
Tabris
Snowflake
|
Wysłany: 30-08-2011, 11:54
|
|
|
Caladan napisał/a: | Debata bokserka;) |
Nie. To debata marginesów. |
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 30-08-2011, 12:38
|
|
|
Wojny ciąg dalszy... tylko czemu ma to służyć? Tego chyba nie wie nikt. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 30-08-2011, 14:01
|
|
|
Tabris napisał/a: | Nie. To debata marginesów. |
Akurat patent ze stoperem to strzał w dziesiątkę. A debata... podobała mi się, przynajmniej panowie przedstawili swoje poglądy i jakąś wizję, której innym partiom brakuje. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|