Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Bardzo kulturalna rozmowa o polityce - Kraj |
Masowe manifestacje polityczne to: |
Zły znak (Dowód politycznego kryzysu i eskalacji konfliktu) |
|
7% |
[ 1 ] |
Dobry znak (świadczą o obywatelskim przebudzeniu) |
|
21% |
[ 3 ] |
Obie odpowiedzi są prawidłowe |
|
71% |
[ 10 ] |
|
Głosowań: 14 |
Wszystkich Głosów: 14 |
|
|
|
Wersja do druku |
Dembol
|
Wysłany: 09-10-2011, 22:15
|
|
|
Tabris napisał/a: | Mają 7,7 przecież to liczby szczęśliwe! |
To dopiero sondażowe wyniki. Trzeba poczekać na obwieszczenia od PKW.
Ogólnie wynik bardzo mi się podoba. PO zagwarantuje, że zmiany będą szły dalej w dobrym kierunku. Palikot może odrobinę więcej wolności. Oczywiście będzie bez wątpienia zabawnie. Ja już się ubawiłem czytając komentarze wieszczące upadek Polski. |
_________________ Evil Manga |
|
|
|
|
Luik
Grupy: Omertà
|
Wysłany: 09-10-2011, 22:19
|
|
|
To wynik żałosny trochę. Spodziewałem się po nich więcej. Ale Palikot okazał się dla większości ich wyborców ciekawszą alternatywą.
A tak poza Palikotem, to od początku można było zakładać, że tak się to mniej - więcej skończy. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 10-10-2011, 05:13
|
|
|
Palikot traci potencjalnych sojuszników?
Cytat: | Ja już się ubawiłem czytając komentarze wieszczące upadek Polski. |
Sądząc po przedwyborczych wypowiedziach niektórzy chyba przekuwają już w piwnicach kosy i ostrzą szable, szykując się do przeciwdziałania siłom nieczystym... |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 10-10-2011, 08:38
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | Sądząc po przedwyborczych wypowiedziach niektórzy chyba przekuwają już w piwnicach kosy i ostrzą szable, szykując się do przeciwdziałania siłom nieczystym... |
Mało powiedziane... Ja tylko czekam, aż Kaczyński uzna, że bycie opozycją nie spełnia jego ambicji i przemianuje PiS na AK (ale jakby co, ja bym wolał służyć we francuskim haremi... ruchu oporu).
Ale i pewnie w SLD szykują już gilotynę i koszyk na główkę przewodniczącego... |
_________________ http://www.nationstates.net/nation=leslau
|
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 10-10-2011, 09:09
|
|
|
Przejrzałem wyniki wyborów senackich i tak na oko: w sumie nie jest źle, ale nie ma się też czym zachwycać.
Większość senatorów (ta większosć to na moje oko oczywiście, bo zestawienia nie znalazłem, sprawdzałem po prostu wyniki w każdym okręgu) zdobyła mandat dostając powyżej 35% głosów, nie tak mało było tych, którzy dostali powyżej 40% (ze dwudziestukilku chyba), a niektórym (ok. 10?) udało się uzyskać poparcie powyżej 50%. Chlubnym rekordzistą jest Stanisław Kogut statujący z okręgu nr 37 (jednego z dwóch nowosądeckich), który dostał 66,31% głosów (101 454), czym przebił nawet startującego z Katowic (dokładniej: okręg nr 80) Kutza (który dostał 81 662 głosy, co mu dało 60,51% poparcia). Niechlubnym, niejaki Witold Sitarz startujący z okręgu nr 96 (jednego z trzech kaliskich), który dostał 27% głosów (w liczbach bezwzględnych: 30 879).
Utwierdza mnie to w przekonaniu, że o ile jednomandatowe okręgi są fajne, to ordynacja preferencyjna miałaby szanse lepiej się sprawdzić od większościowej. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Tabris
Snowflake
|
Wysłany: 10-10-2011, 09:20
|
|
|
Urawa napisał/a: | Mało powiedziane... Ja tylko czekam, aż Kaczyński uzna, że bycie opozycją nie spełnia jego ambicji i przemianuje PiS na AK (ale jakby co, ja bym wolał służyć we francuskim haremi... ruchu oporu). |
Ostatnio to nawiązywał do Węgrów... Może to z nimi planuje jakąś akcje?
Urawa napisał/a: | Ale i pewnie w SLD szykują już gilotynę i koszyk na główkę przewodniczącego... |
Najwyższy czas bo już nie ma na co czekać. A tak na marginesie czytam informacje, że Napieralski może do sejmu nie wejść. To dopiero byłby upadek. |
|
|
Caladan
Chaos is Behind you
Dołączył: 04 Lut 2007 Skąd: Gdynia Smocza Góra Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma Omertà Syndykat WOM
|
Wysłany: 10-10-2011, 09:28
|
|
|
Interesuje mnie kto wszedł z niezależnych do senatu.
Edit : nie trzeba ludzie nie są zbyt mądrzy. |
_________________ It gets so lonely being evil
What I'd do to see a smile
Even for a little while
And no one loves you when you're evil
I'm lying through my teeth!
Your tears are all the company I need |
|
|
|
|
Morg
|
Wysłany: 10-10-2011, 09:35
|
|
|
Caladan napisał/a: | Interesuje mnie kto wszedł z niezależnych do senatu. |
Poszukaj. Możesz np. sprawdzić na stronie PKW wyniki w poszczególnych okręgach. Zestawienia póki co nie ma i pewnie nie będzie póki nie będzie oficjalnych wyników ze 100% głosów we wszystkich okręgach (dane z których ja korzystałem przy poprzednim poście czasami były z 95-99,5% głosów, ale zdecydowana większość jednak ze 100%). |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Tabris
Snowflake
|
Wysłany: 10-10-2011, 09:38
|
|
|
Caladan napisał/a: | Interesuje mnie kto wszedł z niezależnych do senatu |
Może napisz o jakie nazwiska Ci konkretnie chodzi? |
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 10-10-2011, 09:38
|
|
|
Tabris napisał/a: | Urawa napisał/a: | Mało powiedziane... Ja tylko czekam, aż Kaczyński uzna, że bycie opozycją nie spełnia jego ambicji i przemianuje PiS na AK (ale jakby co, ja bym wolał służyć we francuskim haremi... ruchu oporu). |
Ostatnio to nawiązywał do Węgrów... Może to z nimi planuje jakąś akcje? |
Powoływać to on się może, ale najpierw musiałby być politykiem miary Orbana. A niestety nie jest.
Wiem natomiast, kto z prawej strony może być ukontentowany wynikiem, choć będzie to ukrywał - Sakiewicz. Wszak dla niego i jego miediów tragedią byłby rząd PiSu - bo jak tu walić wtedy w rządzących, jak domagać się wojny z Rosją, jak szerzyć tezy o zamachu, wielkim magnesie i bombie termobarycznej... |
|
|
|
|
|
Caladan
Chaos is Behind you
Dołączył: 04 Lut 2007 Skąd: Gdynia Smocza Góra Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma Omertà Syndykat WOM
|
Wysłany: 10-10-2011, 09:52
|
|
|
http://obywateledosenatu.pl/kandydaci/wojewodztwo-pomorskie/roman-nowosielski/
Nie ma jeszcze dokładnych wyników. Wychodzi na to, że będzie ten sam co poprzednio. |
_________________ It gets so lonely being evil
What I'd do to see a smile
Even for a little while
And no one loves you when you're evil
I'm lying through my teeth!
Your tears are all the company I need |
|
|
|
|
Morg
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 10-10-2011, 10:03
|
|
|
Cytat: | A tak na marginesie czytam informacje, że Napieralski może do sejmu nie wejść. To dopiero byłby upadek. |
A to by było urocze, bo wiadomo już, że do sejmu nie dostanie się wiceprzewodnicząca SLD, czyli Piekarska. Kierownictwo więc już by nawet dymisji nie musiało specjalnie składać, bo zostałoby wyautowane przez wyborców.
Z drugiej jednak strony, mam brzydkie wrażenie, że możemy niedługo zatęsknić za SLD, gdy po sejmie się rozlezie menażeria Palikota. |
|
|
|
|
|
Tabris
Snowflake
|
Wysłany: 10-10-2011, 11:27
|
|
|
A więc PJN dostał jakieś 2,2%. Tak się zastanawiałem wczoraj, czy oni dadzą rade wejść do sejmu i czy uda im się przekonać umiarkowanych wyborców partii Kaczyńskiego by go porzucili na rzecz PJN. Była na to szansa, w sumie nawet niektóre sondaże dawały PJN jakieś 4-5%.. No ale niestety jak widać nie udało się. Jednym z czynników który temu dopomógł był Kaczyński mówiący cały czas, że idą w sondażach z PO łeb w łeb. Wzbudził nadzieje na wygraną i sprawił, że ci umiarkowani dwa razy się zastanowili nad tym na kogo zagłosować. Bo jeśli jest szansa na wygraną to po co oddać głos, który w praktyce może nic nie dać?
Urawa napisał/a: | A to by było urocze, bo wiadomo już, że do sejmu nie dostanie się wiceprzewodnicząca SLD, czyli Piekarska. Kierownictwo więc już by nawet dymisji nie musiało specjalnie składać, bo zostałoby wyautowane przez wyborców.
Z drugiej jednak strony, mam brzydkie wrażenie, że możemy niedługo zatęsknić za SLD, gdy po sejmie się rozlezie menażeria Palikota. |
Piekarskiej mi nawet szkoda. Z tego całego sztabu SLD było moim zdaniem najmniej obłudna. A nowym liderem SLD podobno może zostać Olejniczak. Na pewno Napieralskiego trzeba zmienić, ale nie wiem czy na człowieka który w wyborach samorządowych w Warszawie nie dostał nawet 14%. |
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 10-10-2011, 11:48
|
|
|
Ino Kalisz, ale jemu się chyba nie śpieszy, żeby królować na gruzach. Poza tym, o jednak lubi polityczne wygodnictwo, to jest polityk warszawski, co to w telewizji śniadaniowej błyśnie, rzuci komentarz tu i tam, może popracuje w komisjach, ale do ciężkiej, codziennej pracy, objeżdżaniu terenu, dogadywaniu się z tzw. aparatem partyjnym się nie naddaje. Podobnie jak zresztą chyba i Olejniczak, który w czasach swej świetności ponoć częściej przesiadywał u Sierakowskiego niż na Rozbrat. Może Cimoszewicz wróci z puszczy? Swoją drogą, gdy wczoraj oglądałem wieczór wyborczy, to autentycznie miałem wrażenie, że Piekarska zaraz zacznie płakać. Jak już przy lewicy jesteśmy, będziemy jednak mieli w sejmie pracodawcę mordercy ks. Popiełuszki. Ciekawe, czy stanie się pieszczoszkiem politpoprawnych mediów, czy też obłożą go jednak kordonem sanitarnym.
A z ciekawostek - okładki wszystkich dzisiejszych gazet krzyczą "Zwycięstwo PO". Wszystkich? No nie, niezawodna "GPC" obwieszcza na okładce "Koniec ery Tuska". Może mieli przygotowane dwie okładki na wypadek dwóch różnych wyników wyborów i do druku poszła nie ta, co trzeba? Albo, jak już gdzieś pisałem, oni żyją w alternatywnym wymiarze... |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|