Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Mangowe RPG'i są fajne |
Grałeś już w jakąś gre obsadzoną w mangowych klimatach? |
Tak |
|
85% |
[ 55 ] |
Nie |
|
14% |
[ 9 ] |
|
Głosowań: 38 |
Wszystkich Głosów: 64 |
|
|
|
Wersja do druku |
fonewm
*Der Elf Drache*
|
Wysłany: 02-01-2007, 12:39
|
|
|
Zaczęłam kiedyś grać w Zeldę (nawet nie pamiętam jaka to część była) ale nie potrafiłam jej przejść. Podobnie jak Summon Night - chociaż tu jeszcze próboawałam. Za najlepszą uważam Summon Night 2 :) - przy niej człowiek się nie nudzi. Podobnie jak przy Kingdom Hearts :) |
_________________ ...navigare necesse est, vivere non est necesse... |
|
|
|
|
radgers
Merill J. Fernando
|
Wysłany: 29-08-2007, 20:35
|
|
|
O ja trochę tego było choć muszę przyznać, że grałem w dużo jRPG ale przeszedłem ich znacznie mniej^^ Legend of Zelda: Ocarina of Time, Chrono Trigger, Golden Sun, Seiken Densetsu 3, Thales of Phantasia(ach, ten głos Klartha toż to miód dla uszu), Breath of Fire'y. W Finale grałem tylko od I-V i jeszcze nie przeszedłem ale mam zamiar nadrobić to w przyszłości. Dalszych części nie próbowałem bo nie wiem czy mój komp dałby sobie z nimi radę :P |
_________________ Duk said (czy coś takiego) - spróbuj i Ty xD |
|
|
|
|
xav_gav616
darkener
|
Wysłany: 28-02-2010, 21:52
|
|
|
FF VIII, IX, X, X-2, XII, Magna Carta, Sailor Moon Another Story, Kingdom Hearts I, II w planach FFXIII i remake-i finali na ps3.
Gorąco polecam Magna Carta motka w fabule, kawaii i fana ogólnie! |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 28-02-2010, 23:06
|
|
|
xav_gav616 napisał/a: | remake-i finali na ps3 |
O czymś nie wiem? Bo fakt, FF VII i VIII są do ściągnięcia z PSN, ale to żadne remake'i nie są, tylko wersje z PSXa. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
xav_gav616
darkener
|
Wysłany: 28-02-2010, 23:11
|
|
|
Tak ale ulepszone, za czasów psx o takiej grafice nie śnił nikt, a trailerki rozwalają! lol |
|
|
|
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 01-03-2010, 01:13
|
|
|
Nie mam pojęcia, jak z VIII, ale VII to dokładnie to samo, co na PSX, w stu procentach. Kupiłem, przeszedłem, różnic nie zauważyłem. Wstawki filmowe te same, grafika w grze ta sama. Nawet sześciokątne kopytka zamiast dłoni się zgadzają. |
_________________ ...
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 01-03-2010, 01:17
|
|
|
xav_gav616 napisał/a: | Tak ale ulepszone, za czasów psx o takiej grafice nie śnił nikt, a trailerki rozwalają! lol |
Rozumiem, że chodzi o to. Niestety muszę Cię zmartwić - to nie żaden trailer, tylko demo techniczne.
Z ciekawostek - po premierze PS2 również pojawił się filmik z poprzedniego Finala z poprawioną grafiką, który miał na celu ukazanie mocy konsoli. Wtedy trafiło na część VIII. |
|
|
|
|
|
RepliForce
Vongola Boss
Grupy: Omertà
|
Wysłany: 01-03-2010, 01:41
|
|
|
Keii napisał/a: | Wtedy trafiło na część VIII. |
Tak to prawda, jednakże, w filmiku nagranym na wersji gry z PSXa grafika cutscenki z Leonem była na bardzo wysokim poziomie. Tu ewidentnie widać, że to nie jest Trailer remake'u, a szkoda, bo z chęcią zobaczył bym mniej kwadraciastego Speha i Chmurka.
Tak rozmawiacie Słysze tylko : Finale, Kingdom hearts oraz tytuły mi nieznane.
A gdzie kultowy Breath of Fire? Albo Chrono Trigger? Albo Phantasy Star? Bądź Suikoden? O Seriach Tales już nie wspomnę.
Nie mówię, pomysły Tetsuyi Nomury są świetne, a KH jest chyba jednym z najlepszych, jednak ta reszta która nie wyszła spod squara też jest dobra. Ja osobiście żałuję, że nie było Remake od Chrono Triggera. Gra była świetna, pod względem klimatu i fabuły, więc grafika lepsza by nie zaszkodziła. |
_________________ "Bo to właśnie niebo pozwala fruwać chmurom po swoim bezkresie"
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 01-03-2010, 08:43
|
|
|
RepliForce napisał/a: | A gdzie kultowy Breath of Fire? Albo Chrono Trigger? Albo Phantasy Star? Bądź Suikoden? O Seriach Tales już nie wspomnę. |
CT wyszło przecież całkiem niedawno jako remake na DSa, Phantasy Star bez towarzystwa jest po prostu nudny, ale przecież w Japonii bardzo niedawno wyszła nowa część na PSP i niedługo zapewne doczekamy się jej na PSP. Talesy wychodzą cały czas w krótkich odstępach czasu, ale tę serię trzeba jednak "czuć". Ja mimo, że kilka z części uwielbiam, mam wrażenie, że wszystkie te gry są praktycznie takie same. |
|
|
|
|
|
RepliForce
Vongola Boss
|
Wysłany: 01-03-2010, 10:03
|
|
|
Keii napisał/a: | że wszystkie te gry są praktycznie takie same. |
No właśnie nie. W prawdzie jadą na tych samych atakach, bo na przykład: w ToEternia pojawiły się inaczej wyglądające summony, jednak nadal to był Maxwell, Luna, Gnome itd, a w ToAbyss była Indygnation, jednak każda ma inną fabułę, i inny komplet postaci. W Tales of Innocence były dwie postacie z silnymi, ale wolniejszymi atakami, dwie typu assasin i dwie typu strzelec, więc raczej się czymś odróżniają. |
_________________ "Bo to właśnie niebo pozwala fruwać chmurom po swoim bezkresie"
|
|
|
|
|
Dred
Policenaut
|
Wysłany: 01-03-2010, 10:06
|
|
|
Cytat: | Phantasy Star bez towarzystwa jest po prostu nudny, ale przecież w Japonii bardzo niedawno wyszła nowa część na PSP i niedługo zapewne doczekamy się jej na PSP. |
I jeszcze wydania na Wii's Virtual Console! I PSy wcale nie są nudne, o nie! Zagraj w czwórkę i powiedz, czy była nudna. Podpowiem: nie. A pani Alys ze swoim charakterkiem może Linę Inverse zjeść na śniadanie. :] I te cut-scenki... *_*
Cytat: | Talesy wychodzą cały czas w krótkich odstępach czasu, ale tę serię trzeba jednak "czuć". |
Taa, wychodzą, ale co z tego, skoro z portu ToP na GBA można się dowiedzieć, że "ragnarok" znaczy to samo co "kangaroo"? Super Famicomowy oryginał rządzi.
Cytat: | O czymś nie wiem? Bo fakt, FF VII i VIII są do ściągnięcia z PSN, ale to żadne remake'i nie są, tylko wersje z PSXa. |
A ja skromnie bym zaproponował, aby jednak zagrać na "real hardware", czyli na Szaraczku. :]
A re-releasy na GBA to co? Zdobycie gierki na tą platformę w dobrej cenie to obecnie nie problem. |
_________________ Znajdźcie sobie świry uczciwą pracę zamiast przebierać się w czyjeś stare łachy i powtarzać w kółko: "Patrzcie jestem głupim średniowiecznym bucem i mam make up i obcisłe rajtuzy" |
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 01-03-2010, 10:25
|
|
|
Cytat: | Nie mówię, pomysły Tetsuyi Nomury są świetne |
Obawiam się, że osoby tak twierdzące powoli stają się mniejszością...
Cytat: | A gdzie kultowy Breath of Fire? Albo Chrono Trigger? Albo Phantasy Star? Bądź Suikoden? O Seriach Tales już nie wspomnę |
Dragon Quest, Romancing SaGa, Illusion of Gaia, Front Mission, Seiken Densetsu, Valkyrie Profile, Shin Megami Tensei, Persona, Shadow Hearts, Grandia, Star Ocean, Summon Night, Fire Emblem, Disgaea, Eternal Filena - wystarczy?
Grałem w masę jRPG, prowadzę chyba największą w kraju stronę o nich i mogę śmiało stwierdzić - w morzu jRPG jakieś 70% stanowią klony, niewiele tylko różniące się od siebie, głównie kolorami włosów bohaterów/ek i nazwami ataków. Przykładem choćby BoF - w zasadzie tylko BoF I i BoF: Dragon Quarter są grami względnie oryginalnymi, reszta niezbyt się wyróżnia i w zasadzie nawet już nie pamiętam, o co w nich chodziło. |
|
|
|
|
|
RepliForce
Vongola Boss
|
Wysłany: 01-03-2010, 10:34
|
|
|
Dred napisał/a: |
A re-releasy na GBA to co? Zdobycie gierki na tą platformę w dobrej cenie to obecnie nie problem. |
Oczywiście, ale zapomniałeś o dalszych częściach
Cytat: | Przykładem choćby BoF - w zasadzie tylko BoF I i BoF: Dragon Quarter są grami względnie oryginalnymi, reszta niezbyt się wyróżnia i w zasadzie nawet już nie pamiętam, o co w nich chodziło.
|
Racja, ale dlatego, że 2 i 3 część dalej były o głównym herosie pierwszej części. A Dragon Quarter zrewolucjonizował tę serię, ponieważ został tam wprowadzony nowy system ataków.
Grisznak napisał/a: |
Obawiam się, że osoby tak twierdzące powoli stają się mniejszością... |
No, chodzi mi tu o jego główne dzieła czyli FF i KH, reszta się chowa. |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 01-03-2010, 10:44
|
|
|
Dred napisał/a: | I jeszcze wydania na Wii's Virtual Console! I PSy wcale nie są nudne, o nie! Zagraj w czwórkę i powiedz, czy była nudna. Podpowiem: nie. A pani Alys ze swoim charakterkiem może Linę Inverse zjeść na śniadanie. :] I te cut-scenki... *_* |
Chodziło mi o części od Dreamcastowej w górę, bo pamiętam, że Repli grał w Universe głównie chyba. W pierwsze PS nie grałem i tak jak od reszty starych gier, do których nie mam sentymentu, będę się od nich trzymał z daleka - w gimnazjum/liceum przeszedłem co chciałem ze starszych tytułów i wolę skupić się na nowych produkcjach, które mimo bycia strasznie demonizowanymi wcale nie są takie złe ;)
Dred napisał/a: | Taa, wychodzą, ale co z tego, skoro z portu ToP na GBA można się dowiedzieć, że "ragnarok" znaczy to samo co "kangaroo"? Super Famicomowy oryginał rządzi. |
Nowe tytuły z serii wychodzą. Przecież nie pisałem o remake'ach. Zresztą, im nowsza wersja tym bardziej rządzi, bo psxowa/pspowa mają full voice na przykład, ale nie doceni się tego jeśli nie zna się japońskiego :)
Dred napisał/a: | A ja skromnie bym zaproponował, aby jednak zagrać na "real hardware", czyli na Szaraczku. :] |
PSXa nigdy nie miałem i za bajtla przeszedłem VII i grałem w VIII na PC. Większość ludzi nie czuje raczej potrzeby bycia tak oldschool trochę "na siłę" - VII i VIII ponoć idealnie spisują się na ekranie PSP, a i zagrać można wszędzie.
Cytat: | No właśnie nie. W prawdzie jadą na tych samych atakach, bo na przykład: w ToEternia pojawiły się inaczej wyglądające summony, jednak nadal to był Maxwell, Luna, Gnome itd, a w ToAbyss była Indygnation, jednak każda ma inną fabułę, i inny komplet postaci. W Tales of Innocence były dwie postacie z silnymi, ale wolniejszymi atakami, dwie typu assasin i dwie typu strzelec, więc raczej się czymś odróżniają. |
Inne typy postaci odróżniające gry Tales od siebie... Nie bierz tak dosłownie mojego "takie same", bo chodziło mi o "feeling" jaki mają te gry, a nie o to, że jedna jest kalką drugiej pod każdym względem, bez przesady...
I jeszcze jedno, o czym zapomniałem poprzednio:
RepliForce napisał/a: | A gdzie kultowy Breath of Fire? Albo Chrono Trigger? Albo Phantasy Star? Bądź Suikoden? O Seriach Tales już nie wspomnę. |
Klasyka? Część na pewno. Ale ileż można rozmawiać o klasyce - z większością z tych tytułów miałem styczność dobre parę lat temu, brałem udział w licznych dyskusjach na ich temat naprawdę nie widzę potrzeby, żeby w kółko o nich pisać. To, że masz krótki staż nie oznacza, że inni też te produkcje poznali niedawno. |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 01-03-2010, 11:31
|
|
|
RepliForce napisał/a: |
Dragon Quarter zrewolucjonizował tę serię, ponieważ został tam wprowadzony nowy system ataków. |
Obawiam się, że raczej nowa oprawa graficzna, klimat jak i cała mechanika miały większy wpływ. Wpływ negatywny dodajmy - DQ zabiło tą serię.
Grisznak napisał/a: |
Obawiam się, że osoby tak twierdzące powoli stają się mniejszością... |
RepliForce napisał/a: |
No, chodzi mi tu o jego główne dzieła czyli FF i KH, reszta się chowa. |
Właśnie o tym mówię. Szukam wiadra, gdy słyszę o 124353532252 części Kingdom Hearts albo widzę wciąż te same, metroseksualne gęby bohaterów najnowszych FF'ów. Stąd moje memento dla FF XIII: http://www.youtube.com/watch?v=BdQXoNQkHQg |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|