Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Antywirus...dobry i darmowy |
Wersja do druku |
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 26-03-2012, 17:44
|
|
|
Dembol napisał/a: | Avast wchodził w konflikty z Zonealarm |
Polecam przestawienie się również na defaultowy Winodwsowy firewall, jeśli jakieś super-zaawansowane opcje nie są Ci potrzebne. Kilku znajomych informatyków, z którymi rozmawiałem zgodziło się, że firewall to na tyle łopatologiczny program, że naprawdę Windowsowy wystarcza w zupełności, szczególnie jeśli jest się za jakimś routerem. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Dembol
|
Wysłany: 26-03-2012, 18:01
|
|
|
Ostatnimi czasy też nie stosuję niczego innego. ZA zabierał mi 99% zasobów jak tylko ściągałem jakikolwiek większy plik.
Okazuje się, że Microsoft wcale nie jest taki zły jak go malują. |
_________________ Evil Manga |
|
|
|
|
skamie
|
|
|
|
|
Wilkomir32
|
Wysłany: 29-08-2012, 12:44
|
|
|
Mam cztery komputery, z czego na dwóch nie posiadam żadnego programu antywirusowego (z jednego z nich obecnie piszę). Na dwóch innych mam Avasta i AVG, z czego bardziej odpowiada mi ten drugi (nie ma niczego bardziej irytującego, niż komunikat: "Baza wirusów programu Avast została zaktualizowana"). |
|
|
|
|
|
Andrzej
Gość
|
Wysłany: 29-08-2012, 13:03
|
|
|
A wiesz że to można wyłączyć? |
|
|
|
|
|
Wilkomir32
|
Wysłany: 29-08-2012, 13:05
|
|
|
Teraz już wiem, ale i tak Avast! jest programem, który wybitnie mi nie podchodzi. Jeśli już decyduję się na posiadanie antywirusa, to chcę, żeby ten program działał w tle, był niemalże niedostrzegalny. Avast natomiast to komunikaty i bawienie się w klucze rejestracyjne (chyba, że teraz coś się zmieniło), na co ja nie mam ani czasu, ani ochoty. |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 29-08-2012, 14:56
|
|
|
Wilkomir32 napisał/a: | Teraz już wiem, ale i tak Avast! jest programem, który wybitnie mi nie podchodzi. Jeśli już decyduję się na posiadanie antywirusa, to chcę, żeby ten program działał w tle, był niemalże niedostrzegalny. Avast natomiast to komunikaty i bawienie się w klucze rejestracyjne (chyba, że teraz coś się zmieniło), na co ja nie mam ani czasu, ani ochoty. |
Jeśli chcesz mieć niedostrzegalnego antywirusa, zainstaluj tego od Microsoftu, jak pisałem wyżej, jest bardzo dobry. |
|
|
|
|
|
Wilkomir32
|
Wysłany: 29-08-2012, 16:40
|
|
|
Instalowanie czegokolwiek od Microsoftu byłoby z mojej strony czystą hipokryzją. Na starym komputerze póki co mam Avasta, ale gdy skończy mi się licencja, pomyślę o poleconym przez Ciebie firewallu. Dzięki. |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 29-08-2012, 20:41
|
|
|
Wilkomir32 napisał/a: | Instalowanie czegokolwiek od Microsoftu byłoby z mojej strony czystą hipokryzją. Na starym komputerze póki co mam Avasta, ale gdy skończy mi się licencja, pomyślę o poleconym przez Ciebie firewallu. Dzięki. |
Czyli mówisz ten avax linuxowy spisuje się dobrze?
Firewall jak firewall (oprogramowanie na tyle proste, że też najlepiej korzystać z Windowsowego), ale mówiłem o antywirusie - MS Security Essentials. Dobry i darmowy, jeśli ma się oryginalnego Windowsa. |
|
|
|
|
|
Wilkomir32
|
Wysłany: 30-08-2012, 11:00
|
|
|
Mam oryginalnego Windowsa, więc może postawię sobie polecony przez Ciebie antywirus na starym komputerze, skoro dobrze się spisuje.
Co do Linuxa, to od trzech lat używam Ubuntu (różnych wersji) i nigdy jeszcze nie zdarzyło mi się mieć jakichkolwiek problemów z laptopem związanych ze "złapaniem" czegoś szkodliwego z Internetu, a w swoim czasie, kiedy robiłam kopie zapasowe muzyki i filmów, ściągałam naprawdę dużo z naprawdę różnych witryn internetowych, wchodziłam również na wiele nieszczególnie godnych zaufania stron (przynajmniej według mojej przeglądarki). Jest to moim zdaniem jedna z tych rzeczy, które stawiają Linuxa ponad Windowsem. |
|
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 30-08-2012, 15:31
|
|
|
Im więcej ludzi będzie korzystało w domu z linuxa, tym więcej świństwa na niego będzie powstawało :) |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
Wilkomir32
|
Wysłany: 30-08-2012, 17:51
|
|
|
Crack, nie do końca mogę się zgodzić. Zauważ, że w przypadku Windowsa wiodący system masz tylko jeden, góra dwa (Windows 7 czy XP), ze starszych praktycznie nikt już nie korzysta. Linux posiada natomiast wiele wersji i często wychodzą nowe, pczy czym każda funkcjonuje na odmiennych zasadach (Ubuntu działa zupełnie inaczej, niż Mint, Arch czy Puppy). Gdzieś przeczytałam, że ludziom zwyczajnie nie opłaca się robienie wirusów pod Linuxa, a przecież liczba ich użytkowników nie jest wcale taka mała (sporo moich znajomych przerzuciło się na Linux i nie znam ani jednej osoby, która później powróciłaby do Windowsa). |
|
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 30-08-2012, 18:00
|
|
|
Namierza się konkretne aplikacje, zwykle serwery albo przeglądarki internetowe - a te są często w Linuxach wspólne. Nie opłaca się głównie ze względu na to, że użytkowników Windowsa jest po prostu więcej i podobnym nakładem pracy uzyskuje się kilkukrotnie większy target. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
Wilkomir32
|
Wysłany: 30-08-2012, 18:08
|
|
|
Tutaj już wiele zależy od samego użytkownika. Są przeglądarki obsługiwane tylko przez Linux (np. 64-bitowe wydanie Chromium). |
|
|
|
|
|
Raul
|
Wysłany: 28-10-2012, 09:14
|
|
|
Nie ma dobrego i darmowego antywirusa ktory chroni przed niewiedza lub glupota uzytkownika. Nie mozna wierzyc ze instalacja antywirusa zwalnia z myslenia.
Mac OSX - ma swoj sklep z teoretycznie sprawdzonymi aplikacjami - wada: koszty sprzetu (wysoka marza Apple)
Windows 8 wchodzi z wlasnym sklepem z aplikacjami
Dla uzytkownika ktory potrzebuje komputera do internetu, poczty, filmow i muzyki, napisze cos czy narysuje od czasu do czasu GNU/Linux np. Mint. Korzysta z wlasnych repozytoriow oprogramowania, darmowego dodajmy.
A jak ktos chce zapomniec co to wirus to polecam MorphOS, system ktory jest pochodna AmigaOS, moim zdaniem najprzyjemniejszego systemu jaki istnieje i istnial. |
_________________ “Why is it," he said, one time, at the subway entrance, "I feel I've known you so many years?"
"Because I like you," she said, "and I don't want anything from you.”
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|