Jakie anime widzieliście?/Widziałem (...) co polecicie? 1 |
Wersja do druku |
kic
Nieporozumienie.
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 01-11-2008, 21:45
|
|
|
Teukros, czy osoby z dysfunkcją również będą piętnowane za swoje błędy stylistyczne i ortograficzne?
Nyax, ja mam listę haremków. Oczywiście listę oglądniętych i do oglądnięcia i co najwyżej mogę podzielić się nią na forum;)
Vandread, Love Hina, Ai Yori Aoshi, Amaenaide yo!!, Girls Bravo, Hanaukyou Maid Tai, Maburaho. No chyba starczy tych tytułów...
EDTI:
kokodin: Chobits, Elfen lied, Kashimashi: Girl meets Girl, Mahoromatic, He is my master, Otome wa Boku ni Koishiteru, Mahoromatic, Pita Ten, Rizelmine, Yamato Nadeshiko Shichi Henge to nie haremy! |
_________________ "Zaczynałem jako zwykły zegarmistrz, ale zawsze pragnąłem osiągnąć coś więcej." - Lin Thorvald
Melior Absque Chrisma
Pierwszy Epizod MACu |
|
|
|
|
Nyax
|
Wysłany: 01-11-2008, 23:05
|
|
|
Dzieki wielkie chlopaki ^^. Tez mam spory zbior anime wiec mozemy stworzyc calkiem pokazna baze danych :> |
_________________ Refused... |
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 02-11-2008, 22:12
|
|
|
Nie mylmy love polygon z haremem. Moim zdaniem harem to jednostka otoczona osobnikami płci odmiennej lub nie plus jakiś wątek uczuciowy. Love polygon to komedia szkolna o pierwszych miłościach na gęsto (rywalizacja o względy w sztucznie zebranych grupach np klasa, obóz). Nie chce się kłócić więc to zostawmy.
Teraz do tematu :P
Czy ktoś może mi polecić jakieś dobre najlepiej leciwe anime o magii klasycznej (czarownice nie mahou shojo). Najlepiej o świeżej czarownicy w treningu poza miejscem zamieszkania (dalsza rodzina, internat, itp.), lub o czarownicy typu życiowy nieudacznik. Oczywiście czary ukryte w świecie zwykłych śmiertelników.
Nie koniecznie komedie ale całość może być chibi. Najlepiej żeby miało to jakąś linię fabularną. |
|
|
|
|
|
Nyax
|
Wysłany: 02-11-2008, 22:28
|
|
|
Hmm o czarownicy nieudacznicy i jej chowancu to polecilbym Zero no Tsukaima, ale to Ci moze nie przypasc do gustu, hmmm w rossario to vampire tez przewijaja sie watki czarownic, a moim zdaniem ciekawe jest jeszcze Demonbane mechy, magia i biedny przystojny czarownik, to moze Ci sie spodobac bo jego ksiega magii jest dziewczyna. Jesli nie trafilem z ani jednym tytulem no to przykro mi, wiecej o czarownicach nie wiem :> |
_________________ Refused... |
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 02-11-2008, 22:57
|
|
|
Cytat: | Czy ktoś może mi polecić jakieś dobre najlepiej leciwe anime o magii klasycznej (czarownice nie mahou shojo). |
A jest jakaś różnica? Szczególnie, że...
Nyax napisał/a: | Najlepiej o świeżej czarownicy w treningu poza miejscem zamieszkania (dalsza rodzina, internat, itp.), lub o czarownicy typu życiowy nieudacznik. |
Co kłóci się z powszechną wizją europejskiej czarownicy. Ale do tej wizji pasuje tylko jedna mangowa postać jaką znam i akurat mam ją na avatarku.
Wracając do prośby... z tego co pamiętam, to Ultra Maniac powinno być ok. |
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 02-11-2008, 23:43
|
|
|
Moim zdaniem typowa maho shojo to sailor moon czyli "transformacja" a klasyczna wiedźma to kociołek, żaby, księgi, czarny kot, itp. Ultramaniak sie łapie ale już widziałem. Takie typowe wiedźmy to były w muminkach, Magical Pokaan, To Heart, magic users club.
Ogólnie chodzi mi o motyw młodej czarownicy świeżo upieczonej lub niezdarnej na treningu u jakiejś starej wiedźmy takiej suszonej śliwki bez zębów :P lub po prostu w pełni opierzonej wiedźmy. Coś może wyszperam sam ale jak ktoś zna coś dobrego to bardzo bym prosił. |
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 05-11-2008, 16:38
|
|
|
Niestety. Było kilka podejść ale to nie o to chodzi.
To wygląda bardziej wróżkowato niż wiedźmowato.
Najlepiej by było gdyby wiedźma wyglądała:
Włosy rude, proste, sianowate, do ramion lub dłuższe.
Strój czarny, powłóczysty z pelerynką i spiczastą tiarą lub kapturem.
Wyposażenie miotła, kociołek, księga.
Wiadomo jak to czarownica taki dziecięcy obraz prawdziwej czarownicy prawie jak Yakko z Akazukin Chacha chociaż ta jest fioletowowłosa. |
|
|
|
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 05-11-2008, 17:22
|
|
|
Wprawdzie Soul Eater nie jest stricte o takich wiedźmach, ale motyw się przewija w pierwszych odcinkach bardzo często, może Ci się spodoba (nie wiem, czy już nie oglądałeś ^^') , warto dać szansę (chociaż jeszcze wychodzi, a nie każdy lubi oglądać bieżące serie). |
_________________ ...
|
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 05-11-2008, 17:40
|
|
|
xxxholic mi się kojarzy |
_________________ Per aspera ad astra, człowieku! |
|
|
|
|
Harun
Dołączył: 23 Paź 2008 Skąd: Jak ktoś wie gdzie to jest to Brenna Status: offline
|
Wysłany: 05-11-2008, 19:05
|
|
|
Witam ja właśnie obejrzałem Fate / stay night i poszukuje czegoś w podobnym klimacie mimo że strasznie mnie końcówka rzeczonego anime zdołowała :D |
|
|
|
|
|
Norrc
Grupy: Lisia Federacja Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 05-11-2008, 19:21
|
|
|
Harun, Ciężko o coś podobnego, co będzie równie dobre. Szczerze polecam Ci grę przetłumaczoną już w całości na język angielski. Anime ukazuje tylko 1/3 scenariusza (Fate), większość omijając. |
|
|
Lain
|
Wysłany: 05-11-2008, 19:26
|
|
|
Harun napisał/a: | Witam ja właśnie obejrzałem Fate / stay night i poszukuje czegoś w podobnym klimacie mimo że strasznie mnie końcówka rzeczonego anime zdołowała :D |
Shingetsutan Tsukihime i Kara no Kyoukai może cię zainteresować |
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 05-11-2008, 19:28
|
|
|
Wydaje mi się że moda na czarownince była jakieś 15 lat temu ;p więc prawdopodobnie w tamtych starociach można by oś upolować - będe tam szperać po recenzjach na animedb albo gdzieś.
Zobaczę czy coś z poleconych podpasuje ;D
Harun obejżyj sobie Shakugan no Shana nie wiem czy jest podobne ale am też "bawią się" ludzkim życiem. |
|
|
|
|
|
Overture
The luck of the draw
|
Wysłany: 09-11-2008, 02:36
|
|
|
Kończą mi się pomysły... poszukuję coś w stylu Hanbun no Tsuki ga Noboru Sora/Kimi Ga Nozomu Eien/Koi Kaze - poratujcie :) |
_________________ ... With finesse comes vision
With practice comes experience
With control comes agility
With power... comes inviolability ... |
|
|
|
|
|