Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jakie anime widzieliście?/Widziałem (...) co polecicie? 1 |
Wersja do druku |
Salva
Prince Charming
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 11-11-2008, 08:39
|
|
|
Do pierwszego HunterxHunter. |
|
|
JJ
po prostu bisz
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 11-11-2008, 12:00
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | "Texnolyze" (tak to się pisze?)? |
Pisze się Texhnolyze, ale akurat do tego pytania zdecydowanie bym serii nie polecał. Do Death Note i Geassa ma się jak... No, właściwie w ogóle się nie ma. Jeśli ktoś oczekuje szybkiej, trzymającej w napięciu akcji, to na Texhnolyze moźe przysnąć (na Monsterze zresztą też...). To świetna rzecz, ale w zupełnie innej kategorii. |
|
|
danio_mag
|
Wysłany: 11-11-2008, 15:42 Podobne do Fate/stay night
|
|
|
Witam, czy możecie podać mi tytuły podobnych anime Fate/stay night? Chodzi o takie z rozbudowanym wątkiem miłosnym między bohaterami (ale nie jakieś hentai czy coś w tym stylu, po prostu ten wątek ma się rozwijać w trakcie) i jakąś dobrą akcją :) Z góry wielkie dzięki!
Scalono z właściwym tematem.
Używanie opcji "Szukaj" nie boli, boli za to spamowanie. Podwojony temat usunięto, a delikwent idzie się zapoznać z Konstytucją Forum. Jest widoczna na każdym podforum.
Idź i nie spamuj więcej.
IKa
Zua Biurokratka
|
|
|
|
|
|
Costly
Gość
|
Wysłany: 13-11-2008, 21:09
|
|
|
Witam. Z anime za dużo nie miałem do tej pory styczności, ale w przeciągu ostatnich miesięcy przeszedłem najpierw przez Full Metal Panic, a potem przez Slayersów. I trzyma mnie ochota na więcej :] Możecie polecić coś podobnego? Wiem, że oba te cykle mocno się różnią, ale miałem nieustanie wrażenie w czasie oglądania, że jednak sporo też je łączy (zwłaszcza jeżeli chodzi o profile bohaterów ;p), więc może jednak znajdzie się coś takiego.
Z góry dzięki za pomoc ;) |
|
|
|
|
|
CainSerafin -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 13-11-2008, 22:02
|
|
|
Costly
Chodzi Ci o shouneny z elementami komedii. Polecam:
- Soul Eater - Teoretycznie parodia gatunku, ale w praktyce czerpie z niego pełnymi garściami to co najlepsze. Genialny humor, zadziwiająca jak na serial animacja i ciekawa koncepcja świata (dusze, duety: technik i bron).
- Zero no Tsukaima - fantasy + ecchi + humor
- Gurenn Lagann - świetna parodia mecha + pokręcone (spiralne?) postacie i świat
danio_mag
Zero no Tsukaima, Shakugan no Shana, Tsubasa Chronicle, Chobits
Pod to zapytanie podpadają także dramaty: Kanon 2006, Clannad
Dodaje jeszcze Loveless, ale jest to seria... charakterystyczna. |
|
|
|
|
|
Costly
Gość
|
Wysłany: 13-11-2008, 22:09
|
|
|
Nie wiem czym są "shouneny", ale to raczej rzecz drugorzędna. Sprawdzę te tytuły, dzięki raz jeszcze ;) |
|
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 13-11-2008, 22:46
|
|
|
Słowniczek Tanuki.pl: shounen ;) |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
danio_mag
|
Wysłany: 14-11-2008, 00:09
|
|
|
Dzięki CainSerafin, na pewno obadam te serie i dam znać jak mi się spodobają ;) |
|
|
|
|
|
xXXx
|
Wysłany: 14-11-2008, 22:14
|
|
|
mogę polecić czołową trojkę moich ulubionych anime
Bleach - jak lubicie walki, humor i różnorodne postacie to na pewno się wam spodoba, mi osobiście Bleach przypadł do gustu już w pierwszym odcinku, ale jeśli nie lubicie przeciągań, wydłużeń i innych podobnych rzeczy to radzę pominąć fillery :|
Wolf's Rain - ciekawa fabuła, ładna kreska i ten klimat...... mimo, że zwierzęta (wilki) w roli głównej jakoś mnie zniechęcają to anime na duży plus, polecam
Death Note - niby nie ma żadnej akcji, prawie całe anime to plany i "pojedynek" głównych bohaterów (do odcinka 25) - Raito i L, ale jak to wciąga...... i do tego ten mroczny klimat..... nie bez powodu jedno z moich ulubionych anime
a dla fanów szkolnych komedii i innych podobnych anime mogę polecić moje 2 (po Bleachu, Wolf's Rain i Death Note) ulubione serie - School Rumble i Lovely Complex (to drugie bardziej przypadło mi do gustu)
zna ktoś może anime typu Lovely Complex??? |
|
|
|
|
|
Costly
Gość
|
Wysłany: 15-11-2008, 12:58
|
|
|
Hm, tak się zastanawiam - przeleciałem właśnie jedną z poleconych mi serii, Zero no Tsukaima, z pewnymi oporami, bo twórcy dość mocno się starali, aby wyglądało to na bajeczkę (choć to może dziwny zarzut wobec czegoś, co jest animowane bądź co bądź). Tak czy inaczej zastanawia mnie jedna rzecz - czy ten absolutnie identyczny schemat jest stałym punktem owych shounenów? Zawsze arogancka dziewczyna, która twardo przez większość serii nie przyzna się, że coś czuje do swojego obrońcy, zawsze musi go czymś klepać. Do tego koleś, zawsze z tekstem "I'll protect you", zawsze z inną zakochaną w nim laską obok, która choć dla niego zawsze dobra, to jednak z góry nie mająca szans. Mam się spodziewać, że w następnych wymienionych seriach będzie równie schematyczne? |
|
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 15-11-2008, 13:05
|
|
|
Za wyjątkiem paru serii (Gurenn Lagann, Soul Eater chociażby), tak. |
|
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 15-11-2008, 14:23
|
|
|
Chociażby stary dobry Dragon Ball, gdzie panie to raczej ozdobniki nie hołduje temu schematowi. Z nowszych -FMA, 12 królestw |
_________________ Per aspera ad astra, człowieku! |
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 15-11-2008, 17:14
|
|
|
12 królestw to nie shounen. I tak, shouneny są dość schematyczne. Oczywiście nie wszędzie mamy wątki miłosne. |
|
|
|
|
|
milo5h
zimno mi...
|
Wysłany: 15-11-2008, 19:18
|
|
|
Można powiedzieć, że schemat się powtarza w każdym z schounen'ow, lecz jest on modyfikowany bądź okraszany, co sprawia, że anime drugiemu nie równe. Zdarzają się również wyjatki.
Chciałbym Was prosić o pomoc poszukuje czegoś nowego, czego jeszcze nie było mi dane obejrzeć. Mógłby być to dobry schounen z wartką akcją i emocjonującym zakończeniem. Przydała by się również jakaś dawka dobrego humoru. Najlepiej nie za długi 13-70 epów. Poszukuję również anime w klimacie okruchów życia/komedii, magii/nadprzyrodzonych mocy, miejscem: przyszłość/ ew. teraźniejszość, lekki harem z ładną kreską.
Jeśli by się nie udało nic polecić uwzględniając uwcześniej podanych wytycznych prosiłbym o coś od siebie godnego polecenia :).
After Me: MyAnimeList
Ps. Witam, jestem nowy :).
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 15-11-2008, 20:34
|
|
|
Z haibane renmei to u mnie podpadłeś :P
ale chcesz coś z akcją i humorem no to coś wymyślimy:D
.Hack//Sign
.Hack//Legend of the Twilight
Tetsuwan Birdy Decode
Blood+
Daphne In The Brilliant Blue
Darker than BLACK
Ergo proxy
Iria: Zeiram the animation
Jubei-chan: 1&2
Kurau: Phantom memory
Lost universe
Mahoromatic
Manabi Straight!
Nana 7 of 7
Nuku Nuku ova
Rozen maiden
Sakura wars
Trinity Blood
Vandread
I może coś jeszcze :P wybierz sobie lepiej po gatunku który preferujesz. W każdym razie to nie są przeciętniaki.
Pozdrawiam i obejżyj haibane :P |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|