Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jakie anime widzieliście?/Widziałem (...) co polecicie? 1 |
Wersja do druku |
fm
Okularnik
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 29-06-2008, 18:09
|
|
|
Ainon napisał/a: | Szukam jakiegos dobrego psychologicznego anime ;] cos w stylu: Higurashi no naku koro ni, School Days, Death Note. Chodzi mi o zagadki trzymające w napięciu, niekoniecznie szybka akcje(ale bez przynudzania :D) i glebokie, oryginalne charaktery postaci |
Wszystkie te warunki (może poza podobieństwem do School Days) spełnia Monster. |
_________________ Kryska: Weaponized diplomacy was successful!
|
|
|
|
|
Kama
Gość
|
Wysłany: 30-06-2008, 11:30
|
|
|
Coś podobnego do Air Gear...
Jest takie coś może ? |
|
|
|
|
|
Veritas
Panties, Panties, Panties
|
Wysłany: 30-06-2008, 22:38
|
|
|
@Chociaż oglądałem Air Gear to do tej pory nie natknąłem się na podobną pozycję..
A odnośnie mojej prośby, troszkę większa niż ostatnio - mianowicie poszukuje:
Kombinacji: Paradise Kiss / Nana / Honey Clover I/II - Znajdzie się coś? = P
Oraz..
Kombinacji: Inuyasha / Saiyuki (I/Reload/Requiem) - = P |
_________________ "Please don't worry, Mister, I only came here to obliterate you- not rob you." |
|
|
|
|
gość
Gość
|
Wysłany: 30-06-2008, 23:09
|
|
|
witam
sporo tu tych stron, dlatego prosze wybaczyc jak juz ktos pytal o takie gatunki anime..
a dokladniej szukam czegos w stylu Bleach , Naruto, Fate stay night Kaze no Stigma hmm Slayers , chyba juz wiecie jakiego typu, lubie w anime walke i oczywiscie magie z tym zwiazana.. mozecie cos takiego polecic ?
pozdrawiam ;) |
|
|
|
|
|
bl4ze
|
Wysłany: 30-06-2008, 23:35
|
|
|
@up
Polecam D.Gray-Man. Powinno Ci przypaść do gustu. |
|
|
|
|
|
Helianthus
|
Wysłany: 01-07-2008, 15:27
|
|
|
Veritas napisał/a: |
Kombinacji: Paradise Kiss / Nana / Honey Clover I/II - Znajdzie się coś? = P |
Nodame Cantabile - obowiazkowo :)
mozesz sprobowac jeszcze: La Corda D'Oro ~primo passo~ <obie serie o muzyce powaznej, aczkolwiek troche inaczej ujmuja ten temat>. Jesli chodzi o cos bardziej obyczajowego to polecam Genshiken. |
_________________ http://myanimelist.net/animelist/Helianthus |
|
|
|
|
Tatankamunakoda
|
Wysłany: 02-07-2008, 10:01
|
|
|
Witam!
Bardzo by mi zalezalo na odpowiedzi.
Sa jakies anime w ktorych analizowane jest zjawisko tozsamosci narodowej, patriotyzmu, nacjonalizmu, powstan, przynaleznosci do okreslonych grup etnicznych, itp... Interesuje mnie taka wlasnie problematyka. Czy cos takiego pojawia sie w anime?
Pozdrawiam. |
_________________ :) b^_^d :) |
|
|
|
|
Shizuku
Trochę poza sobą
Dołączyła: 15 Lis 2006 Skąd: Z pogranicza światów Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 02-07-2008, 10:11
|
|
|
Code Geass. Nic więcej mi sie nie nasuwa narazie. Może później coś mnie jeszcze olśni. |
|
|
Teukros
|
Wysłany: 02-07-2008, 10:15
|
|
|
Niewiele, ale jest. Na początek może Jin Roh - co prawda to przede wszystkim rozrywka między siłami specjalnymi, ale na dosyć ciekawym tle politycznym. Później Ghost in the Shell: Stand Alone Complex 2nd GIG, czyli dokładnie to, co Cię interesuje - Japonia przeżywająca napływ uchodźców (bardzo wyraźnie wzorowane na konflikcie izraelsko-palestyńskim). Ze znanych mi, może jeszcze Pumpkin Scissors - trochę lżejsza wariacja na poruszone przez Ciebie tematy. |
|
|
|
|
|
Tikula Amarie
Żona swoich mężów
|
Wysłany: 02-07-2008, 10:22
|
|
|
Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to film Fullmetal Alchemist - Conqueror of Shambala. Rzecz dzieje się po części w Niemczech przed II Wojną Światową, jest co nieco o Cyganach... W samym FMA też można spotkać przynajmniej coś podobnego, a chodzi o ludzi z Ishvar. Ale czy to są najlepsze przykłady, to nie mam pojęcia ^^" Bo analizy to tu raczej brak.
Za to ja też mam prośbę - mianowicie szukam dobrych anime z motywem zdrady. Ale nie chodzi o to, że nagle gość z "tych złych" z bliżej nieokreślonego powodu przenosi się do "tych dobrych", bardziej na odwrót. I żeby widać w tym było jakiś cel, albo przynajmniej można się było go domyślić. Oczywiście ze złych ku dobrym też może być, pod warunkiem, że też jest to sensownie wytłumaczalne XD |
_________________ Pyaar dosti he - love is friendship. |
|
|
|
|
Tatankamunakoda
|
Wysłany: 02-07-2008, 10:37
|
|
|
Dziekuje bardzo, Shizuku, Teukros, Tikula Amarie. Dokladnie o to mi chodzilo.
Niestety, Tikula Amarie, nie pomoge Ci w tej kwestii... |
_________________ :) b^_^d :) |
|
|
|
|
Shizuku
Trochę poza sobą
Dołączyła: 15 Lis 2006 Skąd: Z pogranicza światów Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 02-07-2008, 10:51
|
|
|
W Fantastic Children występuje ten motyw, ale to bliżej końca serii. Nie mniej anime warto obejrzeć.
Higurashi no Naku Koro ni - motyw ten ciągle się tam przewija, a powody są najrózniejsze i zawsze bohater przechodzi na ciemną stronę mocy.
W X i Tsubasa Chronicle Tokyo Revelations też jest przemiana dobrego w złego. Ale te powody są raczej "odgórne" że tak powiem.
No i nie byłabym sobą, gdybym nie wspomniałą o Code Geass. Tam to się strasznie wacha i nie ma takiego kompletnego przjeścia, nie mniej przez całą serię się przewija. |
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 02-07-2008, 10:54
|
|
|
Cytat: | Za to ja też mam prośbę - mianowicie szukam dobrych anime z motywem zdrady. Ale nie chodzi o to, że nagle gość z "tych złych" z bliżej nieokreślonego powodu przenosi się do "tych dobrych", bardziej na odwrót. I żeby widać w tym było jakiś cel, albo przynajmniej można się było go domyślić. Oczywiście ze złych ku dobrym też może być, pod warunkiem, że też jest to sensownie wytłumaczalne XD |
Utena. Tam nikt nie jest jednoznaczny, a pewnym momencie wszystko staje na głowie i ci dobrzy (o ile w przypadku tych postaci da sie użyć tego słowa) przestają być dobrymi. |
|
|
|
|
|
Doktor J
The Mad Scientist
|
Wysłany: 02-07-2008, 10:59
|
|
|
"Sakura Wars" (Seria TV). Shinnosuke Yamazaki podczas wielkiej wojny z demonami przechodzi na stronę złych i zmienia imię na Aoi Satani. Całą seria TV opiera się na walce z nim. |
|
|
Veritas
Panties, Panties, Panties
|
Wysłany: 02-07-2008, 19:44
|
|
|
Helianthus napisał/a: | Veritas napisał/a: |
Kombinacji: Paradise Kiss / Nana / Honey Clover I/II - Znajdzie się coś? = P |
Nodame Cantabile - obowiazkowo :)
mozesz sprobowac jeszcze: La Corda D'Oro ~primo passo~ <obie serie o muzyce powaznej, aczkolwiek troche inaczej ujmuja ten temat>. Jesli chodzi o cos bardziej obyczajowego to polecam Genshiken. |
Niestety ale widziałem już wymienione przez Ciebie pozycję : ) a jako, że nie padły żadne inne to ponawiam moją prośbę o polecenie mi jakichś tytułów; jeśli takowe są/ktoś je zna ( : z góry dziękuję.
Pozdrawiam (Wystarczy spojrzeć parę postów wyżej, tam znajduje się mój req ~w razie co = P~) |
_________________ "Please don't worry, Mister, I only came here to obliterate you- not rob you." |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|