Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jakie anime widzieliście?/Widziałem (...) co polecicie? 1 |
Wersja do druku |
Dymek
Gość
|
Wysłany: 03-08-2008, 19:26
|
|
|
Ja mam pytanie. Szukam pewnego anime. Nie mam pojęcia jak się nazywało. Z tego co słyszałem opowiada o Japonii w latach 50. Na ulicach są zamieszki wśród cywilów, a do ich rozwiązywania używa się wielkich żołnierzy (wyglądających jak Ci z Killzone). Miałem okazję widzieć urywek na pokazach na Animatsuri, jednak nie zapamiętałem tytułu |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 03-08-2008, 20:18
|
|
|
"Żołnierze z Killzone" przywodzą mi na myśl jedynie Jin-Roh. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
BloodRevan
[Miejsce dla sponsora]
|
Wysłany: 03-08-2008, 20:23
|
|
|
Gość napisał/a: | a mam pytanie. Szukam pewnego anime. Nie mam pojęcia jak się nazywało. |
Nie ten temat. O takich sprawach pisze się tutaj
Co do anime trzymającego w napięciu:
Prócz Code Geass R2 nic mi nie przychodzi do głowy. Ewentualnie możesz jeszcze spróbować Basilisk (akcja) i Spiral (kryminał). |
|
|
|
|
|
Norrc
Grupy: Lisia Federacja Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 03-08-2008, 23:17
|
|
|
Dymek też zasnąłeś jak to puszczali na animatsuri ? Jejku, ledwo dało się wytrzymać. Żeby serwować taki film około trzeciej w nocy trzeba mieć sporo kawy czy redbulli pod ręką.
Btw, tak to był Jin-Roh. |
|
|
Assalith
|
Wysłany: 04-08-2008, 21:51
|
|
|
witam wszystkich. lista anime ktore uwazam za godne polecenia jest dosyc dluga, wiec nie bede wszystkich wymieniac:) 1. bokura ga ita 2. vampire knight 3.death note 4.elfen lied 5.full metal alchemist 6.full metal panic 7.GTO 8.gunslinger girl 9.hellsing 10.clannad 11.nodame cantabile 12.special A 13.haibane renmei 14.kino no tabi 15.H2O 16.Ouran High School Host Club .... i tak dalej. obecnie ogladam anime NANA rowniez swietna:D |
|
|
|
|
|
aneta11111
Ta od dziwnych rzeczy
|
Wysłany: 05-08-2008, 16:25
|
|
|
przjan
a może Claymore?
Ja niedawno skończyłam to anime oglądać i przyznam, że nie nudzilam się na nim ani chwili. Trzymało w napięciu.Odcinki zazwyczaj kończą się tak że trzeba z ciekawości wlączać następny:P
Średniowieczna opowieść o pół-kobietach pół-yomach coś ala widzmin walczącyc z potworami.Podobała mi się grafika, była taka mroczna.Fajna mocna muzyka w tle. Jedyna co moze kogos razić to stale odcinane/odgryzane/odpadające (niepotrzebne skreślic) kończyny i hektolitry krwi...jak to kiedyś ktos powiedział "ręka, noga, mózg na ścianie":) ale jak kto woli. To tyle.
pzdr wszystkim animemaniakom |
|
|
|
|
|
Zibek1
|
Wysłany: 06-08-2008, 02:26
|
|
|
Szukam jakiejś naprawdę naprawdę dobrej komedii.
Nie lubie romansów ale jak troche tego będzie to przeżyje.
Jak na razie widziałem tylko : Seto no Hanayome |
|
|
|
|
|
cesarz vedry
Geeasowany
Dołączył: 27 Gru 2005 Skąd: na pewno nie z tego świata Status: offline
|
Wysłany: 06-08-2008, 08:32
|
|
|
School Rumble, Great Teacher Onizuka, Ouran High School Host Club, Green Green (ecchi), FMP Fumoffu,
i to te która mi się przypomniały, wszystkie te pozycje to kultowe produkcje :) |
|
|
Norrc
Grupy: Lisia Federacja Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 06-08-2008, 09:19
|
|
|
"Golden Boy", "Suzumiya Haryhi no Yuutsu", "Zero no Tsukaima", "Furi Kuri".
Może to w 100% nie są komedie, ale jest się z czego pośmiać.
Oraz potwierdzam wszystkie pozycje cesarza (może z wyjątkiem "green green") |
|
|
dakkon
|
Wysłany: 08-08-2008, 16:14
|
|
|
Jakiś dobry seinen lub względnie josei.
Tematyka dowolna. |
|
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 09-08-2008, 09:47
|
|
|
(naciąga palce...)
niezgorsze seineny - Master Keaton, Black lagoon, Berserk, Baccano!, Monster, Bokurano (niestety ocenzurowane), Genshiken, Bastard!, Cowboy Bebop, Armitage III, Ergo Proxy, Gantz, Vapire Hunter D, Kakurenbo, Kite (ale nie nowy kite liberator. Jak nie chcesz scen hentai musisz poszukać wersji ocenzurowanej), Gits (seriale, filmy), Patlabory (filmy), Twilight Q, Macross Plus, Macross Zero, Mezzo DSA, Mezzo Forte (również zawiera sceny hentai), Mushishi, Ninja Scroll (film), Otogizushi, Paranoia Agent, Blue Gender, Basilisk
Mają cechy seinena - Pale Cocoon, FLCL, Juuni Kokuki, Macross
josei - Hataraki man (są jeszcze jakieś?) |
|
|
|
|
|
fm
Okularnik
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 09-08-2008, 10:03
|
|
|
Z josei można by wymienić choćby Paradise Kiss, Nana i Honey & Clover. |
_________________ Kryska: Weaponized diplomacy was successful!
|
|
|
|
|
MrcN2k
|
Wysłany: 09-08-2008, 14:09
|
|
|
Czy ktoś mógłby mi polecić jakiś dobry romans? Ale bez supermocy, mechów, haremu, kosmitów itp. Ot zwykłe romansidło dziejące się w zwykłym (brutalnym lub nie) świecie. Coś jak np. Suzuka lub Kimi Ga Nozomu Eien. |
|
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 09-08-2008, 14:15
|
|
|
fm napisał/a: | Z josei można by wymienić choćby Paradise Kiss, Nana i Honey & Clover. |
Honey & Clover to 100% Shojo (co prawda bardzo dobre. Wygrało nawet jakieś nagrody w tej kategorii.). Paradise Kiss z tego, co sobie przypominam również (w każdym wypadku w wersji anime). Nany nie widziałem w całości i w sumie tu mogy być elementy joesei (aczkolwiek temat przewodni zespołu rockowego wskazuje na shojo). Bo o ile Shojo to romans, to josei to romans+sex (z kobiecego punktu widzenia oczywiście). Więc albo mamy sceny seksu, albo się o nim otwarcie mówi. Oczywiście istotny jest jeszcze wiek bohaterek, jakość fabuły, to co bohaterki robią itp.
Kolejne josei, który mi przychodzi do głowy to Ebichu (ale to tak dość uniwersalna komedyjka).
Cytat: | Czy ktoś mógłby mi polecić jakiś dobry romans? |
Argh... trzymajcie mnie... trzymajcie mnie...
A teraz na serio: przejrzyj 10 ostatnich stron tematu. Połowa pytań, to pytania o romans. W poście wyżej masz 3 romanse do wyboru.
PS. Faktycznie Honey & Clover jest kategoryzowany jako josei. Nie mam zielonego pojęcia z jakiego powodu. Pewnie dlatego, że wydawany jest w magazynie josei. Paradise Kiss kategoryzowany jest jako josei, a Nana już jako shojo (tego już za cholerę nie potrafię zrozumieć, bo zipper nie jest przeznaczony na rynek dorosłych kobiet, tylko licealistek/gimnazjalistek). Innymi słowy zonk. Ale tak samo jest po męskiej stronie, Tenjo Tenge to seinen, a Air Gear to Shōnen (choć serie praktycznie się nie różnią).
Co by oznaczało, że Nodame Cantabile to kolejny josei godny polecenia. |
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 10-08-2008, 09:59
|
|
|
Cytat: | Bo o ile Shojo to romans, to josei to romans+sex (z kobiecego punktu widzenia oczywiście). |
Dziwna definicja, można wiedzieć skąd ją zaczerpnąłeś? Z tego co wiem (a sprawdzałem w kilku źródłach), ani romans, ani seks nie są wyznacznikami josei. W znalezionych przeze mnie definicjach podkreśla się grupę wiekową, do krórej skierowany jest dany tytuł - w tym przypadku, są nią dorosłe kobiety. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|