Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jakie anime widzieliście?/Widziałem (...) co polecicie? 1 |
Wersja do druku |
dakkon
|
Wysłany: 13-08-2008, 11:17
|
|
|
Jeśli z drugim dnem to za poprzednikami polecam zdecydowanie Texhnolyze. Warto też się przyjrzeć Kaibie, którą niedawno skończono emitować, tylko że graficznie jest to produkcja powiedzmy... ekstrawagancka :)
Jeśli coś mrocznego to obadaj jeszcze Shigurui, Hundred Stories, Jin-Roh. |
|
|
|
|
|
DH
Gość
|
Wysłany: 13-08-2008, 12:16
|
|
|
Też bym właśnie obejrzał coś takiego, moze w najblizszym czasie sprawdze cos z tych co tu poleciliscie, a od siebie mogłbym dodać...hymm, moze Monster? Sam go jeszcze nie oglądałem wiec z czystym sumieniem nie moge polecic ale wydaje się spełniac powysze kryteria, no i wiele osob polecało. Oprucz tego w Berserku tez nie uswiadczysz cukierkowatosci ale jakiegos mrocznego klimatu specjalnie też nie, ale możesz obejrzeć jak lubisz średniowieczne klimaty.
Swoją drogą, bardzo bym chciał zobaczyc anime Max Payne, szkoda, ze nie ma. Wydaje mi sie ze to byłby swietny materiał, zwłaszcza pierwsza czesc gry wydawała mi się taka mroczna, brudny NY, wszedzie jakieś ćpuny, meliny, bezdomni grzejący się przy jakiś beczkach, policjant któremu zabito rodzine itd. Za to powstaje film, ale obawiam się ze nie odda klimatu gry... |
|
|
|
|
|
quong
|
Wysłany: 14-08-2008, 10:26 Polećcie nastrojowe anime
|
|
|
Witam. W temacie Anime nie jestem zbytnio chojrak. Taki raczej oglądacz ze mnie okazjonalny niemniej jednak uwielbiam tą formę przedstawiania jakiejś historii.
Dotychczas obejrzałem Samurai 7, Gedo Senki, i Haibane Renmei. Ta ostatnia wywarła na mnie niesamowite wrażenie. Przepiękna muzyka, historia, ta nostalgia. Cudo.
Dotychczasowe anime co oglądałem bardzo mi się podobało. Chciałem zapytać i poprosić o poradę jakie inne anime podobne do tych co obejrzałem są równie wspaniałe i godne polecenia?
Mam już na oku księżniczkę Mononoke ale to z pogranicza właśnie Gedo Senki. Takie drugie Haibane by się przydało ;)
Z góry wielkie dzięki.
Scalono do tematu poświęconego takim właśnie pytaniom.
dziękuje i przepraszam za błąd! - quong |
|
|
|
|
|
Shizuku
Trochę poza sobą
Dołączyła: 15 Lis 2006 Skąd: Z pogranicza światów Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 14-08-2008, 11:51
|
|
|
Mushishi, Kino no tabi, Air, Kanon, Seirei no Moribito Tu masz fantastykę, magię w większym lub mniejszym stopniu, ale i tak najważniejsi są bohaterowie i ich historie. Bo chyba o to ci chodzi tak? |
|
|
Zwykły Gośc
Gość
|
Wysłany: 14-08-2008, 18:52
|
|
|
Siemacie
Szukam jakiegos anime wojowniczego na miecze moze byc fantasy ale nie musi ale chcialbym z widocznym watkiem milosnym a i zeby kreska byla taka fadna taka kreska w stylu Teknomana czy suzuka. ;P
Z góry dziekuje :) |
|
|
|
|
|
Norrc
Grupy: Lisia Federacja Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 14-08-2008, 20:19
|
|
|
Samurai champloo, Utena(no co, jest na miecze :D), Berserk, Bleach, Fate/Stay Night, Claymore, Kigeki(!), Shakugan no Shana, X, Record of Lodoss War. Basilisk: Kouga Ninpou Chou
Ostrzegam, we wszystkich znajdziesz kilka osób lejących się na miecze... i to jedyna rzecz łącząca te wszystkie tytuły. Te serie różnią się tematyka, brutalnością, dozą fanserwisu, poziomem wykonania... Najbardziej pasują, i są godne polecenia, te zaznaczone grubą czcionką.
Reszty albo nie oglądałem, albo walka na miecze nie jest wątkiem przewodnim lub poprostu są to gnioty. |
|
|
Cv
Gość
|
Wysłany: 14-08-2008, 20:23
|
|
|
Witam,
jakieś 5 lat temu przestałem oglądać anime. Chciałbym teraz obejrzeć coś ciekawego co wyszło w międzyczasie.
Proszę więc o podanie 3 najciekawszych anime (seriali lub filmów) wydanych w ciągu ostatnich 5 lat.
Tylko proszę o wypowiedzi osoby które widziały ponad 50 różnych anime. Obawiam się, że jak ktoś widział mniej, to
a) nie widział większości anime z tego okresu, więc nie ma porównania
b) dopiero zaczyna więc i tak wszystko mu się podoba... |
|
|
|
|
|
Cv
Gość
|
Wysłany: 14-08-2008, 20:26
|
|
|
Aha, i jeśli chodzi o seriale, to albo już ukończone, albo na ukończeniu. |
|
|
|
|
|
Norrc
Grupy: Lisia Federacja Melior Absque Chrisma
|
|
|
|
|
CainSerafin -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 14-08-2008, 21:30
|
|
|
Ej, nie zapominajcie innych anime, a przede wszystkim o:
- Ghost in the Shell: SAC 2nd GIG - Swietne połączenie cyberpunka, kryminału i filmu akcji. Do obejrzenia ze względu na niesamowitą wizję przyszłości, Tachikoma i ogólny wysoki poziom. Według mnie lepsze od pierwszej serii.
- Melancholia Haruhi Suzumiyi - Szalona komedia szkolna z jeszcze bardziej szaloną bohaterką. Koniecznie do obejrzenia ze względu na Haruhi, komentarze narratora-Kyon'a, oraz kosmitów, podróżników w czasie i esperów. Proszę się nie zrażać absurdalnym pierwszym odcinkiem.
- Air, Kanon 2006, Clannad - trzy wspaniale dramaty, na podstawie gier visual novels studia Key. Obowiązkowo, nawet jeśli się nie lubi takich pozycji.
- oraz Code Geass (nie moglem sobie darować :P) |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 14-08-2008, 21:40
|
|
|
Skoro trzech to trzech... Jakoś żadne z wyżej wymienionych nie trafiłyby chyba nie tylko do mojej "top 3", ale nawet "top 10" :)
Mushishi
Mononoke (nie mylić z filmem Ghibli)
NHK ni Youkoso!
To nie zamyka listy serii dobrych i bardzo dobrych z tego okresu, ale skoro trzeba wybrać trzy "na powrót do anime", to są to propozycje dojrzalsze, a przy tym zdecydowanie wyróżniające się. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Shizuku
Trochę poza sobą
Dołączyła: 15 Lis 2006 Skąd: Z pogranicza światów Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 14-08-2008, 22:02
|
|
|
No to ja też coś wtrące.
Tengen Toppa Gurren Lagann
5 centymetrów na sekundę/5 Centimeters per Second
Ouran High School Host Club
O dziewczynce skaczącej przez czas/Toki wo Kakeru Shoujo
Nie mogłam żadnego odrzucić, niech więc będącztery pozycje. |
|
|
DiziXagi
Zettai Ryouiki
|
Wysłany: 14-08-2008, 22:31
|
|
|
Podpisuje się pod NHK ni Youkoso! i Melancholia Haruhi Suzumiyi a od siebie dodaje Zero no Tsukaima |
_________________ There is a god between the over knee socks and miniskirt. |
|
|
|
|
mikolajp
|
Wysłany: 14-08-2008, 23:57
|
|
|
1. Death Note
2. Kanon 2006
3. Texhnolyze (to akurat 5 lat temu ;p) |
|
|
|
|
|
madith
AnimeFan
|
Wysłany: 15-08-2008, 00:51
|
|
|
Witam.
Jestem amatorem jesli chodzi o anime dlatego chcialbym poprosic tych wiekszysz wyjadaczy ^^
Do tej pory obejrzalem niezbyt duzo anime a mianowicie DB (cale), Hellsinga, Naruto (cala pierwsza serie, aktualnie jestem na bieżąco z Shipuundenem), Death Note, Kenichi, Love Hina, Elfen Lied, Ghost in the shell SAC, Fullmetal Alchemist i chyba to tyle...wiec jak widac nie za duzo :P
A moja prosba jest nastepujaca..czy mozecie polecic mi jeszcze jakies tytuly podobne do tych...wiem, ze sa tutaj rozne typy anime (milosne, sztuki walki etc) ale jezeli bylby w stanie ktos napisac pare tytulow naprawde wartych uwagi z kazdego gatunku z jakiego sa w/w anime ??
Bede bardzo wdzieczny :)
Z góry dziekuje i pozdrawiam
madith |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|