Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jakie anime widzieliście?/Widziałem (...) co polecicie? 1 |
Wersja do druku |
Teukros
|
Wysłany: 21-09-2008, 13:28
|
|
|
Hm. Jak rozumiem, chodzi o klasyczne sf, nie cyberpunk czy mecha?
Jeżeli tak, to mogę polecić trzy znane mi pozycje.
Planetes - dosyć realistyczne sf z wątkiem obyczajowym, Magnetic Rose - film krótki (45 minut) i bardzo dobry zarazem, sprawne połączenie grozy i sf. I na koniec może Paprika - niewątpliwie sf, ale na tyle niestypowe, że może służyć za miłą odmianę po poprzednich tytułach. |
|
|
|
|
|
Mirveka
(means miracles)
|
Wysłany: 21-09-2008, 13:35
|
|
|
Paprika jest ciekawa, ale trudno mi to zaliczyć do SF. Jest to raczej oniryczna psychodela. Anime całkiem niezłe, problem w tym, że proponuję kawę. Nie twierdze, ze jest nudne, ale z jakiegoś powodu w pewnym momencie człowiek ma ochotę zasnąć. Widziałam trzy razy, w trzech rożnych warunkach i za każdym razem łapał mnie nagły atak senności. |
|
|
|
|
|
Doktor J
The Mad Scientist
|
Wysłany: 21-09-2008, 14:14
|
|
|
Sm00k - z całym sercem polecę Ci Irresponsible Captain Tylor. Uświadczysz tam dosyć realistycznego podejścia do pilotowania wielkich niszczycieli kosmicznych, scen z pilotowaniem myśliwców, statków obcych. Nie zapominajmy jednak, że to w rzeczywistości komedia.
A jak jesteśmy już przy temacie to ja mam własny dylemat co obejżeć:
Ostatnio oglądałem Scrapped Princess i po tym seansie chciałbym obejżeć coś dobrego w klimatach fanstasy z elementami SF. Są jeszcze inne takie anime? |
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 21-09-2008, 15:04
|
|
|
Rayearth mniemam zaliczony? To może Crest of the Stars, choć to raczej sf z elementami fantasy |
_________________ Per aspera ad astra, człowieku! |
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 21-09-2008, 15:21
|
|
|
Cytat: | Ostatnio przeszła mi mania na fantasy. Dla odmiany dopadło mnie na hard sci-fi. Co się wiąże z zapytaniem o tytuły pasujące do moich nowych gustów.
Nie chodzi mi o anime w typie Macrossa, Heroic Age i im podobnych. Epopeja kosmiczna jak najbardziej, lecz, na bogów, niechaj prawa fizyki też będą w nieco większym ujęciu uwzględnione.
Z góry dziękuję. |
Legend of Galactic Heroes? Najbardziej realistyczna wojenna seria hard sf jaką widziałem. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 21-09-2008, 15:30
|
|
|
Rozumiem, że w tych gorszych też starcia przypominają bitwę pod Lepanto?
Cytat: | To może Crest of the Stars, choć to raczej sf z elementami fantasy |
... Jakie tam są elementy fantasy?! |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 21-09-2008, 15:35
|
|
|
Doktor J napisał/a: | Ostatnio oglądałem Scrapped Princess i po tym seansie chciałbym obejżeć coś dobrego w klimatach fanstasy z elementami SF. Są jeszcze inne takie anime? |
Escaflowne - według mnie najlepsze fantasy z mechami.
Sm00k napisał/a: | Ostatnio przeszła mi mania na fantasy. Dla odmiany dopadło mnie na hard sci-fi. Co się wiąże z zapytaniem o tytuły pasujące do moich nowych gustów.
Nie chodzi mi o anime w typie Macrossa, Heroic Age i im podobnych. Epopeja kosmiczna jak najbardziej, lecz, na bogów, niechaj prawa fizyki też będą w nieco większym ujęciu uwzględnione.
Z góry dziękuję. |
VOTOMS - dość nietypowe podejście do mecha.
Blue Gender - trochę postapo, ale ze stacją kosmiczną i mechami.
No i w sumie Iria jeszcze by tu jako tako pasowała. |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 21-09-2008, 15:35
|
|
|
Ysen, elfie uszy!
Owszem, bitwy a'la Lepanto jak najbardziej, ale w odróżnieniu od takiego CG bohaterowie wygrywają je manewrami, a nie mechem wyciągniętym z rękawa. |
|
|
|
|
|
Sm00k -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 21-09-2008, 19:05
|
|
|
powinienem zrobić listę tytułów obejrzanych w poście pytającym, gdyż praktycznie wszystkie zaproponowane anime widziałem. Do listy dopisuję VOTOMS i Logh. Recenzje wyglądają zachęcająco.
A coś do poczytania, ukochany kolektywie? >] |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 21-09-2008, 19:34
|
|
|
Nie wiem jak realizm, ale patrząc na recenzję "Towards the Terra" (Terra e) wygląda na niezłe SF. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 21-09-2008, 19:46
|
|
|
Sm00k napisał/a: | Ysen, elfie uszy! |
Oraz w tych uszach łańcuszki pozwalające na sterowanie statkami. |
_________________ Per aspera ad astra, człowieku! |
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 21-09-2008, 21:50
|
|
|
Sm00k napisał/a: | A coś do poczytania, ukochany kolektywie? >] |
Z mangami S-F będzie ciężko... wszystko, co dobre powstawało przed początkiem internetu i najczęściej zostało zekranizowane. Z poważniejszych tytułów znam tylko 2001 Nights (manga o podboju kosmosu przez ludzkość). Z mniej poważnych są dzieła Tsutomu Niheia - Blame i Biomega. Obie mają dobrze skonstruowane światy (pierwszy na podstawie systemu komputerowego, drugi na podstawie żywej żywej tkanki), dobrą kreskę, lecz niezbyt ciekawą fabułę. Dla przeciwieństwa mogę dodać jeszcze arcydzieło fabularne mistrza Naoki Urasawy - Pluto. Mangę bazowaną na Astro Boy'u Osamu Tezuki przerobioną na typowy dla Urusawy kryminał. Moim zdaniem Pluto jest najlepszą mangą Urusawy (a on złych mang nie robi). |
|
|
|
|
|
Nikodemsky
Beauty of Silence
|
Wysłany: 21-09-2008, 22:07
|
|
|
ostatnio w sumie trochę zaniedbałem anime, jednak mam zamiar powrócić do anime pełną parą :>
poszukuje jakichś anime "niezależnych"(tj. nie wzorcowanych na innych seriach) takich gdzie ogląda się z ciekawością(wiem, owszem dla każdego co innego...) chodzi mi tutaj o typ fantasy, cyberpunk, mecha, ecchi, komedie(raczej nie romantyczne :P)
hmmm co do serii, szukałbym czegoś podobnego np. do Vampire Hunter D: Bloodlust, Claymore, Slayers, School Rumble czy nawet Code Geass(chociaż tutaj przy tym ostatnim to chodzi bardziej o samą fabułe niż o mechy :P )
co do obejrzanych:
http://myanimelist.net/animelist/Nikodemsky&order=4&status=7&tag= |
_________________ http://myanimelist.net/animelist/Nikodemsky |
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 21-09-2008, 22:26
|
|
|
Nikodemsky napisał/a: | hmmm co do serii, szukałbym czegoś podobnego np. do Vampire Hunter D: Bloodlust, Claymore, Slayers, School Rumble czy nawet Code Geass(chociaż tutaj przy tym ostatnim to chodzi bardziej o samą fabułe niż o mechy :P ) |
Bastard!, Escaflowne z fantasy.
Minami-ke, Dragon Half z komedii.
A jeśli chcesz coś mocniejszego niż Berserk, czy Basilisk, to polecam Shigurui.
Z nowych serii Xamd. |
|
|
|
|
|
mSciciel
Gość
|
Wysłany: 22-09-2008, 12:48
|
|
|
Witam
Ja oglądałem ostatnio Sword of the Stranger. Jestem nim kompletnie zauroczony. chciałbym obejrzec jakąs animke nie serial (ewentualnie kilka odcinków) która miała by ciekawą fabułę i dobrą kreskę. Nie przepadam za cyberpunkiem itp raczej coś historycznego ewentualnie w teraźniejszości. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|