Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Tanuki Anime i Tanuki Manga - Błędy i poprawki |
Wersja do druku |
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 04-07-2005, 12:07
|
|
|
Podejrzewam, że to IE4. Nie wspieramy go - nie używa go już prawie nikt, a dopasowanie strony do tego niedopracowanego starocia jest okropnie kłopotliwe. Zresztą - ze względów bezpieczeństwa nikt, absolutnie nikt nie powinien już używać IE4. |
|
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 04-07-2005, 19:24
|
|
|
Przeglądarka w kawiarence:
Cytat: | Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.0; Windows 98; DigExt) |
|
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 05-07-2005, 20:19
|
|
|
po stronie Kasumi wyszło cos takiego... : PokĂŠmon zamiast Pokemon |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 05-07-2005, 21:33
|
|
|
Kolejny problem związany z różnicą w schematach kodowania. Nasz RSS jest, zgodnie ze standardami, kodowany w UTF-8, strona Kasumi natomiast używa kodowania ISO-8859-2. Znaki UTF-8 niezapisywalne w ISO-8859-2 powinny być zapisane w formie &#kod_znaku;
Na marginesie, Kasumi publikuje RSS w ISO-8859-2, więc kod Tanuki Anime wykonuje proces odwrotny. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 06-07-2005, 19:03
|
|
|
OK, to kiedyś było zgłaszane, więc nie wiem, czy po prostu gdzieś się nie zgubiło. Wyszukiwarka Tanuki Anime nie łapie wszelkich niepolskich "ogonków", takich jak w tytułach Pretéar, Pokémon, czy Nausicaä. Była zdaje się mowa o tym, żeby wszelkie znaki diakrytyczne (także polskie) traktować jak odpowiadające im "czyste" litery - to dość praktyczne rozwiązanie. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 06-07-2005, 19:30
|
|
|
Łatwo powiedzieć, trudniej wykonać. Aby zrobić to w ten sposób, potrzebna byłaby 1) jakaś tabela translacji pomiędzy znakami diakrytycznymi a znakami bez ogonków, 2) funkcja po stronie bazy danych, która dokonałaby translacji. Co do 1 - nie wiem, czy istnieje taka tabela, a skompletowana samodzielnie będzie miała bez wątpienia braki. Co do 2 - w tym momencie nie wiem, czy da się to rozsądnie wykonać, przejrzę dokumentację bazy. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 06-07-2005, 19:33
|
|
|
O bu... To jest pewien problem. Przypomnę w takim razie pomysł na "obejście", malo elegancki, ale może prostszy do wykonania - tytuły niewyświetlane na liście, czyli Pokemon, Nausicaa i tak dalej. Może tak będzie lepiej? |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 11-07-2005, 15:11
|
|
|
Zauważone: w tej chwili przy seriach, gdzie nie ma wprowadzonej długości odcinków pojawia się enigmatyczny (i myląc) zapis w stylu "Czas trwania: 25" (np. http://anime.tanuki.pl/strony/anime/90/rec/90 ). Prośba do Tilka: a) o zmodyfikowanie, żeby w takim przypadku wyświetlało się "Czas trwania: 25 x ? min", b) o podesłanie mi listy tytułów, do których brakuje czasów - spróbuję uzupełnić.
Drugi problem. Może coś spartaczyłam, ale w recenzji Galaxy Fraulein Yuna ( http://anime.tanuki.pl/strony/anime/393/rec/385 ) nie wyświetlają mi się zrzutki, które dodałam do bazy... |
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 11-07-2005, 15:30
|
|
|
1a. Zrobione. 1b. Za chwilę wprowadzę do bazy odpowiednie zapytanie i zwrócę wynik.
2. Winna była pewna subtelność w mechanizmie selektywnego czyszczenia cache, która ujawniła się po przejściu z jednostopniowego (AID) do dwustopniowego (AID,ARID) oznaczania recenzji. Problem dotyczył nie tylko zrzutek, ale też innych powiązanych informacji - np. technikaliów, a ujawnił się dlatego, że ktoś przeczytał recenzję przed dodaniem zrzutek. Już poprawione. |
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 11-07-2005, 16:48
|
|
|
przy wrzuceniu w szukaj następującej frazy:
Record of Lodoss War: Chronicles of the Heroic Knight
otrzymałam komunikat:
Cytat: | Filtrowanie:
* Tytuł: zawiera "Record of Lodoss War%253A Chronicles of the Heroic Knight"
Opcje: ukryj tytuły alternatywne
Baza danych nie zawiera tytułów spełniających podane kryteria. |
a chciałam tylko, żeby mnie wrzuciło do tej recenzji =='
z kolei po zapodaniu:Sailor Moon Sailor Stars
Cytat: | Filtrowanie:
* Tytuł: zawiera "Sailor Moon Sailor Stars"
Opcje: ukryj tytuły alternatywne
Baza danych nie zawiera tytułów spełniających podane kryteria. |
czyli jednak nie wina dwukropka... |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 11-07-2005, 20:12
|
|
|
Poprawione. Teraz wyszukiwanie powinno być trochę mądrzejsze. |
|
|
|
|
|
Ryuzoku
|
Wysłany: 12-07-2005, 12:32
|
|
|
w reszcie pewnei też, ale w recce Galaxy Fraulein Yuna (tej ostatniej)znalazłem następujący błąd:
jak zaznacza sie text recenzji, i przeciąga sie w prawą stronę, text zjeżdza o jakieś pół centymetra, niby takie nic i wogole, ale denerwujące przy zaznaczaniu i czytaniu od cholery... chodzi tutaj pewnie o to puste tło po prawej od textu recki... |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 12-07-2005, 12:55
|
|
|
Już powinno być dobrze. |
|
|
|
|
|
Raul
|
Wysłany: 20-07-2005, 15:47
|
|
|
W Firefoxie nie ma obrazka na glownej (logo strony). |
_________________ “Why is it," he said, one time, at the subway entrance, "I feel I've known you so many years?"
"Because I like you," she said, "and I don't want anything from you.”
|
|
|
|
|
Ryuzoku
|
Wysłany: 20-07-2005, 15:54
|
|
|
Raul-to dziwne bo u Ciebie tylko, u mnie jest i działa strona jak powinna...moze masz jakas stara wersje?albo jakiegos firefoxa trafnego... |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|