FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5 ... 10, 11, 12  Następny
  Pytania do redakcji
Wersja do druku
Morg Płeć:Mężczyzna

Status: offline

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 26-10-2008, 15:45   

kic napisał/a:
"Morg", analogia jest banalnie prosta. W pierwszym punkcie napisane jest, że zabrania się nielegalnych AMV, a w następnym że dozwolone są legalne AMV.

Analogii nie ma, bo AMV SĄ formą twórczości własnej. Nie mówimy tutaj o nielegalnym udostępnianiu rzeczy objętych prawem autorskim, a o tzw. derivative work. Jak wygląda ta kwestia w Polsce wyjaśnił Teukros, a i Zegarmistrz przypomniał ci (czego zauważyć nie raczyłeś), że mamy w Polsce zasadę domniemania niewinności.

PS. Czy mnie się wydaje, czy ten temat służy tylko temu, żeby kic mógł się do czegoś przyczepić? Jak nie AMV, to oceny recenzentów i odwrotnie...
Przejdź na dół Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
8137449
Norrc Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Lisia Federacja
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 26-10-2008, 15:47   

Zegarmistrz napisał/a:
...Youtube, które samodzielnie dbają o to, by ich zawartość była zgodna z prawem. Nie mamy więc powodów, by podejrzewać, że są one piratami.

To te wszystkie serie anime umieszczane na YouTube są tam legalnie?

Prawnik ze mnie żaden, ale powołując się na punkt drugi:

"Linki do stron oferujących ściąganie lub odtwarzanie pirackich plików (muzycznych, filmowych lub graficznych), gier i programów, a także linki do stron z crackami i pirackich serwerów będą kasowane. Pytania o takie strony będą kasowane lub ignorowane. Usuwane będą także linki do innych stron, zawierających treści zakazane przez prawo lub naruszające normy obyczajowe"

YouTube powinien być zakazany. Może my w dziale o amv podajemy odnośniki do poszczególnych, legalnych materiałow, ale to nie zmienia faktu, że serwis jako całość taki święty nie jest. Są tam z pewnością filmy pirackie oraz łamiące normy obyczajowe.

Administratorzy traktują ulgowo ten serwis. Ktoś mi wyjaśni dlaczego?
Oczywiście wiem, że lwia część internautów tę stronę zna, i może postanowiono, że nie ma co ukrywać oczywistego zła, skoro każdy je szerzy?

Gdyby dalej iść za tokiem myślenia "tanuczego prawa stosowanego" (bo do tego pisanego ma się ono nijak) to powinno się dopuścić linkowanie serwisów z anime do sciągania i oglądania online, tylko nie do poszczególnych odcinków, lecz na stronę główną.

Numer Gadu-Gadu
1498253
BOReK Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 26-10-2008, 16:13   

Norrc napisał/a:
Są tam z pewnością filmy pirackie oraz łamiące normy obyczajowe.

Jeśli tak, to czemu im tego nie zgłosisz? Przecież istnieje możliwość oznaczenia materiałów, których legalność jest wątpliwa, oni już się tym zajmą. Jeśli wiesz, że coś jest nielegalne, to zgłoś to administracji forum, która usunie link, oraz administracji Youtube, która usunie materiał. Proste, logiczne i skuteczne.

Nie można natomiast zakazać podawania linków do Youtube i podobnych, bo jest to wylewanie dziecka z kąpielą. Jest tam wszak masa materiałów nie będących pirackimi.

Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 26-10-2008, 16:17   

kic napisał/a:
Zegarmistrzu, dziękuję za błyskotliwą dedukcję. A więc skoro w 2 punkcie jest to tak wyraziście napisane, to po co istnieje 3 punkt?

Z dwóch powodów: a) żeby postawić jasne odróżnienie między legalnym AMV, a pirackimi plikami b) żebyś miał zagadkę na wieczór.

Norrc napisał/a:
YouTube powinien być zakazany. Może my w dziale o amv podajemy odnośniki do poszczególnych, legalnych materiałow, ale to nie zmienia faktu, że serwis jako całość taki święty nie jest. Są tam z pewnością filmy pirackie oraz łamiące normy obyczajowe.

Administratorzy traktują ulgowo ten serwis. Ktoś mi wyjaśni dlaczego?
Oczywiście wiem, że lwia część internautów tę stronę zna, i może postanowiono, że nie ma co ukrywać oczywistego zła, skoro każdy je szerzy?

Linki do Youtube są tolerowane, bowiem - pomimo, że można na nim znaleźć wiadome materiały - załoga serwisu pracuje nad ich usuwaniem. Oczywiście ich praca ma pewne wady, ale jej wykonanie w przypadku portalu tej wielkości jest bardzo trudne.

Odnośniki do nielegalnych treści znaleźć można nie tylko w Youtube, ale też np. w Guglarce. Czy w efekcie mamy przestać podawać linki do Google?

Na pytanie, czy Anime dostępne na serwisach wideo jest legalne musisz odpowiedzieć sobie sam.

Numer Gadu-Gadu
1271088

Grupy:
Lisia Federacja
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 26-10-2008, 16:26   

Cytat:
Na pytanie, czy Anime dostępne na serwisach wideo jest legalne musisz odpowiedzieć sobie sam.

Bardzo zabawne... Pytania retoryczne fajna rzecz...

Zegarmistrz napisał/a:
Linki do Youtube są tolerowane, bowiem - pomimo, że można na nim znaleźć wiadome materiały - załoga serwisu pracuje nad ich usuwaniem. Oczywiście ich praca ma pewne wady, ale jej wykonanie w przypadku portalu tej wielkości jest bardzo trudne.

Czyli jednak pomimo tego, iż na stronie jest kilka setek GB materiałów nielegalnych, pozwalamy na linkowanie tego serwisu, gdyż chłopaki się starają??

Żeby było jasne, nie jestem przeciwnikiem YouTube, wszyscy dobrze wiemy, że większość z nas ogląda/słucha wieeeluuu nielegalnych rzeczy. Tylko przykro mi, że regulamin foworyzuje pewne serwisy...

BOReK napisał/a:
Jeśli tak, to czemu im tego nie zgłosisz? Przecież istnieje możliwość oznaczenia materiałów, których legalność jest wątpliwa, oni już się tym zajmą. Jeśli wiesz, że coś jest nielegalne, to zgłoś to administracji forum, która usunie link, oraz administracji Youtube, która usunie materiał. Proste, logiczne i skuteczne.

Primo, nie walczę z YouTube, tylko przedstawiam realny obraz tego serwisu.
Secundo, skuteczne ?? Wolne żarty...

PS. Co do zabraniania googli... skoro taki tworzycie regulamin, wypada się go trzymać. Google same w sobie nic nie oferują, tylko pozwalają na wyszukiwanie informacji.

Numer Gadu-Gadu
1498253

PostWysłany: 26-10-2008, 16:34   

Norrc napisał/a:
Primo, nie walczę z YouTube, tylko przedstawiam realny obraz tego serwisu.
Secundo, skuteczne ?? Wolne żarty...

Primo - znamy go i to wyraźnie znacznie lepiej od ciebie. Secundo - owszem, skuteczne, ciągle się natykam na komunikaty o usunięciu nielegalnych treści albo sam oznaczam takowe.

Grupy:
Lisia Federacja
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 26-10-2008, 16:39   

BOReK napisał/a:
Secundo - owszem, skuteczne, ciągle się natykam na komunikaty o usunięciu nielegalnych treści albo sam oznaczam takowe.

... To coś Ci słabo idzie bo nadal potykam się o materiały śmierdące piractwem na kilometr. Powiedziałeś, że jest to SKUTECZNE, a nie "coś tam, w znikomym stopniu pomaga".

BOReK napisał/a:
Primo - znamy go i to wyraźnie znacznie lepiej od ciebie.

Skąd takie błyskotliwe spostrzeżenia ?

Numer Gadu-Gadu
1498253
kic Płeć:Mężczyzna
Nieporozumienie.

Grupy:
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 26-10-2008, 16:39   

"Zegarmistrz", mam nadzieję, że to nie jest jedyna zagadka, którą przyszykowałeś mi, bo muszę przyznać, że była ona zbyt prosta. A i co najważniejsze, zagadka nie wytrzymała do wieczora, ba nawet nie wytrzymała do chwili napisania Twojego postu. Nie chcąc być Ci dłużnym i ja zadam małą zgadkę:
W czym moja propozycja jednego punktu jest gorsza? Przecież podkreśla, że nie można podawać linków tylko do nielegalnych AMV i nie powiela punktu, który mówi dokładnie to samo co poprzedni.

"Mork", analogia jest dość oczywista i nie jest ona związana z autorem danego produktu. Gdy wykluczysz ten czynnik, to powinieneś dostrzec podobieństwo.
Co do celu tego tematu, to on porusza pytania i wątpliwości dotyczące forum lub całej witryny Tanuki.pl. Ponieważ miałem pewne wątpliwości co do kilku spraw działania strony, postanowiłem przedstawić je na forum i skonfrontować je ze stanowiskiem administracją. Nie rozumiem Twoich oskarżeń względem mnie. Jeżeli administracja powie stanowczo dość i zechce urwać dyskusję w martwym punkcie, to ja nie mam tu nic do powiedzenia. Natomiast jeśli zechce przedyskutować problem z forumowiczami, to rad jestem ukazać swoją opinię na te tematy.

Melior Absque Chrisma
Pierwszy Epizod MACu
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź galerię autora

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 26-10-2008, 16:44   

kic napisał/a:
W czym moja propozycja jednego punktu jest gorsza? Przecież podkreśla, że nie można podawać linków tylko do nielegalnych AMV i nie powiela punktu, który mówi dokładnie to samo co poprzedni.

Jest całkowicie zbędna.

Numer Gadu-Gadu
1271088

PostWysłany: 26-10-2008, 16:44   

Norrc napisał/a:
To coś Ci słabo idzie bo nadal potykam się o materiały śmierdące piractwem na kilometr.

Bo mi nie pomagasz. Przyznaj najlepiej wprost, że pirackie materiały na wyciągnięcie ręki bardzo cię cieszą, hipokryto. ;)

Norrc napisał/a:
Skąd takie błyskotliwe spostrzeżenia ?

Inspiruję się twoimi postami.

Avellana Płeć:Kobieta
Lady of Autumn

PostWysłany: 26-10-2008, 16:49   

W takim razie przypuszczam, że dyskusję można uznać za zakończoną: zapoznałam się z argumentami obu stron (nie wiem, czy zauważyłeś, ale wspominano już, że podobne kwestie były dyskutowane kilkakrotnie) i jako wydawca Tanuki.pl, a także właścicielka kont, na których znajdują się forum i strona, nie widzę potrzeby wprowadzania jakichkolwiek zmian, zarówno w regulaminie forum, jak i w systemie wystawiania ocen.

Jak wykazano wcześniej, tak zwana konstytucja forum (tak, prawdopodobnie wszelka frywolność jest niewskazana, przemyślę zastąpienie tej nazwy "regulaminem" albo "zasadami") określa ramowo ogólne zasady, do jakich należy się stosować na forum. Punkt trzeci wydaje się na pierwszy rzut oka niepotrzebny - można domniemywać, że co nie zabronione, to dozwolone. Jednak z naszej praktyki wynika, że zdumiewająco wiele for wprowadza - ukryty lub nie - całkowity zakaz reklamowania "konkurencji", czyli innych for i serwisów. Punkt trzeci ma służyć podkreśleniu, co wolno u nas reklamować i uniknięciu za niemal każdym razem korespondencji z osobami, które piszą prywatnie do moderacji i adminów "czy im wolno". Jako taki sprawdza się dobrze i - tak jak pisałam wcześniej - nie przewiduję jego zmiany.

Mam nadzieję, że to ostatecznie rozwieje wątpliwości obu stron dyskusji.

Grupy:
Lisia Federacja
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 26-10-2008, 16:52   

Norrc napisał/a:
Żeby było jasne, nie jestem przeciwnikiem YouTube, wszyscy dobrze wiemy, że większość z nas ogląda/słucha wieeeluuu nielegalnych rzeczy.

W którym miejscu okazałem się hipokrytą? Nigdzie nie krytykowałem piractwa bo sam często się do niego przyczyniałem (8 mega internet do czegoś się przydaje :D )
Próbóje tylko dowieść, iż regulamin jest niekonsekwentny.

Numer Gadu-Gadu
1498253
Morg Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 26-10-2008, 16:53   

kic napisał/a:
Mork", analogia jest dość oczywista i nie jest ona związana z autorem danego produktu. Gdy wykluczysz ten czynnik, to powinieneś dostrzec podobieństwo.

Czyli mam rozumieć, że twoja propozycja jednego punktu zniweluje to, tak? Bo ja nie widzę w twojej propozycji najmniejszego sensu.

Poza tym nie widzę, żeby gdziekolwiek przy linkach do AMV było napisane "Proszę kupić wszystkie anime i wszystkie utwory muzyczne, które wykorzystałem w tworzeniu AMV".

Administracja po prostu uznała, że umieszczanie linków do AMV jest w porządku. Jeśli Ci się to nie podoba możesz zgłaszać youtube'owi/prokuraturze/komukolwiek innemu, że dany plik jest piracki.

Było też już powiedziane, że Konstytucję należy traktować jako zbiór wytycznych, a nie Świętą Księgę Tanuki, więc aboslutnie nie mam pojęcia czemu wyciągnięto przykład youtube'a. Wydaje mi się, że powinna obowiązywać - jak wszędzie - zasada zdrowego rozsądku. I tyle.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
8137449
kic Płeć:Mężczyzna
Nieporozumienie.

Grupy:
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 26-10-2008, 17:15   

"Morq" no już spokój. Temat zamknięty, ale skoro tak Cie to dręczy to odpowiem na Twoje wątpliwości...
Według mnie w regulaminie powinien być tylko jeden punkt dotyczący tej kwestii. Nie ma co robić zamieszania powielając to samo stanowisko. Zważywszy na to, że "Zegarmistrz" napisał ładnie, że jednak można wywnioskować, że pod 2 punkt podchodzi również AMV.
Skoro administracja nie życzy sobie nielegalnych linków, to "problem" jest również po jej stronie, bo na forum będą linki do hipotetycznie nielegalnych treści z YouTube.
Avellana napisał/a:
(nie wiem, czy zauważyłeś, ale wspominano już, że podobne kwestie były dyskutowane kilkakrotnie)

Jeżeli chodzi o mnie, to nie spotkałem się z takimi dyskusjami na forum. Byłbym niezmiernie wdzięcznie, gdyby były ktoś na tyle miły i podąłby mi jakieś odniesienia do takiej dyskusji na forum.

Melior Absque Chrisma
Pierwszy Epizod MACu
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź galerię autora

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 26-10-2008, 21:11   

Cytat:
Skoro administracja nie życzy sobie nielegalnych linków, to "problem" jest również po jej stronie, bo na forum będą linki do hipotetycznie nielegalnych treści z YouTube.

Nie ma czegoś takiego, jak "Hipotetycznie nielegalny" plik. Przynajmniej nie w Polsce. W Polsce są tylko:
a) Pliki hipotetycznie legalne
b) Pliki hipotetycznie legalne, którymi zajmuje się sąd, by ustalić, czy są nimi aby na pewno.
c) Pliki ewidentnie nielegalne.

Idąc twoim tokiem rozumowania:

Powinniśmy zbanować Google (po można na nim znaleźć linki do piratów), Allegro (bo można kupić piraty) Privy (bo userzy mogą się w nich wymieniać linkami do piratów), maile i komunikatory (bo - o Jezu Chryste - mogą się w nich wymieniać nie tylko linkami, ale i samymi piratami) oraz pisanie postów (bo - o Maryjo Przenajświętsza - mogą stanowić plagiat z innego forum). Czytelnia natomiast powinna zostać przemianowana na Pisalnie i zająć się pisaniem donosów na tych złych i występnych autorów Fanfiction. Wikipedię też powinniśmy zbanować, bo pakiet licencji Creative Common jest w Polsce nieważny, a nawet, gdyby był, to artykuły nań też mogą być plagiatem, albo może się pojawić taka hipoteza...

kic napisał/a:
Jeżeli chodzi o mnie, to nie spotkałem się z takimi dyskusjami na forum. Byłbym niezmiernie wdzięcznie, gdyby były ktoś na tyle miły i podąłby mi jakieś odniesienia do takiej dyskusji na forum.

Poleciłbym Ci użyć albo opcji Szukaj albo Guglarki. Tyle, że w Szukaj możesz znaleźć linki do AMV, a w Guglarce także do piratów, więc nie polecę.

Numer Gadu-Gadu
1271088
Strona 4 z 12 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5 ... 10, 11, 12  Następny
Odpowiedz do tematu