Horror wszech czasów |
Wersja do druku |
fazior
|
Wysłany: 12-06-2007, 22:08
|
|
|
Stop Nazi napisał/a: | Blair Witch Project - zdecydowaie najlepszy... |
Dżizas powiedzcie jeszcze że wg was był straszny :/
Jeśli chodzi o horrory to niewiele było takich które mnie przestraszyły ( mam dziwną przypadłośc polegającą na niekontrolowanych wybuchach śmiechu podczas "najstrszniejszych" scen ), ale najlepsze z tych które oglądałem to zdecydowanie większośc dzieł A.Hitchcocka |
_________________ "Jeśli ludzie nie mają właściwie niczego, cokolwiek może się stać niemal wszystkim. "
|
|
|
|
|
So_Dakki
~FOXY LADY~
|
Wysłany: 12-06-2007, 22:19
|
|
|
fazior napisał/a: | Dżizas powiedzcie jeszcze że wg was był straszny :/ |
Aj tam starszny, jestem już za duża, żeby jakiś film mógł mnie przestraszyc. BWP ma niepowtarzalny klimat, jest oryginalny i ma świetne zakończenie. Wcale nie musi byc straszny, ale grozą powinno trochę powiac ;] A tu wieje. |
|
|
Nami
Ruda! xD"
|
Wysłany: 14-08-2007, 19:39
|
|
|
Dla mnie nie ma strasznych horrorów, ale ogólnie kocham prawie, że wszystkie *-*
Czerwona róża
Kruk 3
Morderstwo w sieci
Narzeczona laleczki Chucky
Dom woskowych ciał
Gothika
Klucz do koszmaru
Wywiad z wampirem (o ile nazwać to horrorem)
Królowa Potępionych
Underworld
Van Helsing
Pożeracze (bądź przerażacze, właśnie nie wiem xD" O kanibalach :3)
I kurcze tyle tych horrorów oglądałam, że nie pamiętam -.-" |
|
|
Takius-kun
Dołączyła: 10 Sie 2007 Skąd: się biorą dzieci? Status: offline
|
Wysłany: 14-08-2007, 20:02
|
|
|
jedyny film horror jaki widziałam
meksykańska masakra piłą mechaniczną więc |
|
|
|
|
|
radgers
Merill J. Fernando
|
Wysłany: 14-08-2007, 20:36
|
|
|
Nami napisał/a: | przerażacze |
Przerażacze to chyba horror komediowy w reżyserii Petera Jacksona z Michaelem J. Foxem w roli głównej jako egzorcysta widzący duchy. Czy coś w tym stylu. |
_________________ Duk said (czy coś takiego) - spróbuj i Ty xD |
|
|
|
|
Nami
Ruda! xD"
|
Wysłany: 14-08-2007, 20:39
|
|
|
Cytat: | Przerażacze to chyba horror komediowy w reżyserii Petera Jacksona z Michaelem J. Foxem w roli głównej jako egzorcysta widzący duchy. Czy coś w tym stylu. |
Emmm, nie XD
Ale mogłam tytuly poprzekręcać bo nie pamiętam zbytnia -.-" |
|
|
radgers
Merill J. Fernando
|
Wysłany: 14-08-2007, 20:49
|
|
|
Cytat: | Emmm, nie XD
Ale mogłam tytuly poprzekręcać bo nie pamiętam zbytnia -.-" |
Emmm, tak. Właśnie jeno o tytuł mi chodzi waćpanno. :) Przerażaczy pamiętam dosyć dobrze więc ten twój film to powinni być Pożeracze. W końcu o kanibalach. No i trochę moich horrów:
Van Hellsing
Dracula(ta z Garym Oldmanem)
Underworld
Carie |
|
|
|
|
Nami
Ruda! xD"
|
Wysłany: 14-08-2007, 20:57
|
|
|
To jest ta Carie: Furia?
Co ona miała jakieś moce i dom podpaliła na imprezie? XD
Wybaczcie, ale mi się tytuły mącą ^^" |
|
|
radgers
Merill J. Fernando
|
Wysłany: 14-08-2007, 21:49
|
|
|
Tak ta na podstawie książki Stephena Kinga. :) |
|
|
|
|
SadeK
Dołączył: 05 Sie 2007 Skąd: Z kiepskiej komedii Status: offline
|
Wysłany: 14-08-2007, 22:50
|
|
|
So_Dakki napisał/a: | Wcale nie musi byc straszny, ale grozą powinno trochę powiac ;] A tu wieje. |
Oj wieje, wieje, ale nudą momentami niestety także. Blair Witch Project ma swój urok i jestem pewnien że każdy chętnie go obejży. Jednak horrorem wszech czasów bym tego nie nazwał :)
"The Thing" - na polski "Coś". Film jest starszy odemnie :) i efekty może nie są zadawalające dla wymagających krytyków, ale tu liczy się bardziej klimat i te napięcie pozostające do samego końca...coś niesamowitego. Zamiast sięgnąć po Teksańskie masakry, woskowe ciała, i...gęsią skórkę (xD) bardziej polecam ten film. |
|
|
|
|
|
Shizuku
Trochę poza sobą
Dołączyła: 15 Lis 2006 Skąd: Z pogranicza światów Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 12-02-2008, 21:56
|
|
|
Nie bede orginalana. Klatwa, The Ring 1,2. Byl jeszcze Duch, ktory ogladalam majac 7 lat i wywarl na mnie duze wrazenie. Ale zeby go sobie nie psuc to go nie powtorzylam;D. Co do Lsnienia to przy ksiazce balam sie odwroc strone, a przy filmie ziewalam. No nic jak kto woli. A propo czy ktos czytal Ruiny Scota Smitha? Moze sie ktos cos wie o jakiejs ekranizacji? |
|
|
Amnezjusz
Pan Patafian
|
Wysłany: 12-02-2008, 22:31
|
|
|
Horror - pierwsze skojarzenie (negatywne) - Dzieci z Pola Kukurydzianego oglądane - przy obiedzie - kiedy byłem jeszcze maluchem. Do dzisiaj będę pamiętał, rekację mojego organizmu na jedną scenę :P
Natomiast Horrorami które wywarły na mnie wrażenie są "Coś", świetna rzecz (choć miałem nadzieję, że koniec będzie istnie Lovecraftowski :>), "Mgła" Carpentera oraz "Lśnienie" na podstawie Kinga (momentami wydawało mi się, że taki "Amityville Horror" powielało pewne pomysły tegoż). Nie wiem, czy zasługuja one na miano Horrorów wszech czasów, ale dla mnie są wybitne. Tymczasem napiszę, że od dawna nie widziałem, horroru który by mnie żywo zainteresował... |
_________________ Moim zdaniem... cement jest o wiele... bardziej interesujący... niż to się ludziom wydaje. - RJ Patafian. |
|
|
|
|
Szuki
placek z jagodami
|
Wysłany: 12-02-2008, 23:24
|
|
|
1. Lśnienie[b/] Stanleya Kubricka - absolutna perfekcja
2. [b]Drabina Jakubowa - Silent Hillem wali na kilometr (bo Konami brało za wzór właśnie ten film!) i bardzo dobrze :p
3. Twin Peaks ( serial, film... wszystko jedno... Lynch miażdży!)
4. Dawn of the Dead ( remake, IMHO przebija oryginalną wersję Romera) - TAKIEGO obrotu spraw się nie spodziewałem. Agresywny montaż, pomysłowa praca kamery, odrobina czarnego humoru i masa biegających... zdechlakóóów! Kochaaam zombie!
5. Omen - klasyk absolutny, przy okazji nadal potrafi wywołać ciarki (ale tylko pierwsza część...)
6. Dracula w reżyserii Coppoli - nosz w mordę, jaki ten film piękny jest... romantyczny.
7. Martwica Mózgu - Moja kochać Jacksona. Moja kochać gorrreee! Moja uwielbiać kopulujące zombie... Moja Kochać móóózgi! No arcydzieło.
8. Obcy - 8 pasażer Nostromo - Scott... Xenomorph... to nie mogło się nie udać. Chwała ci Gigger za projekt Obcego!
9. Videodrome Davida Cronenberga - obrzydliwy i odpychający, prze co niezwykle magnetyzujący, hipnotyczny wręcz film. W tym przypadku mocny żołądek to sprawa życia lub śmierci...
10. Dziewiąta Sesja - strasznie subtelny i prześliczny od strony wizualnej. Też inspirował Konami przy Silent Hill.
11. Specjalne miejsce dla filmu Harry Angel. Bo tak!
Kolejność (prawie)przypadkowa (Bo Lśnienie JEST NAJWIĘKRZYM HORROREM WSZECHCZASÓW). Pod uwagę nie brałem rewelacyjnych komediohorrorów (Martwica jest wyjątkiem...) takich jak Evil Dead czy Bad Taste (buahahahaah!) i thrillerów (Siedem, Milczenie Owiec, Cube...)
Oczywiście po drodze zapomniałem o masie świetnych horrorów, ale o tym można pisać godzinami (a o Lśnieniu dało by radę napisać nawet książkę...).
I ostatnia sprawa. Błągam, ludzie, nie piszcie w temacie pt. "Horror wszech czasów" o takiej szmirze jak Underworld ( horror?!), Narzeczona(!!!) laleczki Chucky, Dom woskowych ciał (:O), Gothika (...) czy Królowa potępionych (xp). To... straszne :/. |
_________________ "Chcę zjeść coś, co kiedyś oddychało, pasło się na łące i miało matkę..." xD |
|
|
|
|
Vardamerethiel
A może terere? :)
|
Wysłany: 03-05-2008, 19:28
|
|
|
Dla mnie horror wszech czasów, to musical O'Briena "The Rocky Horror show", widziałam w teatrze jedenaście razy, nakręcono też wersję filmową w bodajże 1972 roku, pod tytułem "The Rocky Horror Picture show", jest to makabryczna mieszanka kiczu, tandety i najbardziej ogranych wątków horroru jakie świat do roku 1970 widział (później pojawiły się niezrównoważone emocjonalnie wąpierze i inne "a fe" straszydła), a wszystko w pastiszowej oprawie z odlotową rock'n'rollową muzyką w podkładzie. :D |
_________________ "...Dobre słowo poparte naładowaną bronią, zdziała więcej niż samo dobre słowo..."
Al Capone |
|
|
|
|
Elof
Kowal
Dołączył: 12 Paź 2007 Skąd: Chmmm... dobre pytanie... Status: offline
|
Wysłany: 03-05-2008, 19:54
|
|
|
Chmmm.... nie przepadam za horrorami ale mimo to są takie, które naprawdę mi się podobały.
Silent Hill - niesamowita wizja, której chyba nigdy nie zapomnę.
Obcy, 8 pasażer Nostromo - klasyk, co tu dużo mówić. |
|
|
|
|
|
|