Fight Club |
Wersja do druku |
Udai
[N]atural [B]orn [E]goist
|
Wysłany: 04-05-2006, 20:19 Fight Club
|
|
|
Bez wachania moge powiedzieć "Fight Club" Davida Finchera to najlepszy film widziałem w życiu. To jeden z tych nie licznych obrazów, po których obejrzeniu zaczynasz się naprawde intensywnie zastanawiać nad tym co robisz ze swoim życiem. Mam nadzieje że ktoś z was widział już ten film i będziemy mogli zacząć wymiane opinii na jego temat. Osobiście mam nadzieje że co nie którzy z was go zobaczyli, ponieważ "przebywam" na forum od miesiąca i zauważyłem że zarówno forum tanuki jest miejscem gdzie można spotkać ludzi którzy mają szerokie horyzonty.
Więc czekam na wasze stanowiska odnośnie FC ja oglądałem film około 5 razy więc napewno nawiążemy "dogłębną rozmowę".
Polscy dystrybutorzy przechrzcili ten film na "Podziemny Krąg". |
_________________ "It is a good viewpoint to see the world as a dream. When you have something like a nightmare, you will wake up and tell yourself that it was only a dream. It is said that the world we live in is not a bit different from this." |
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 04-05-2006, 20:44
|
|
|
Ano widziałem. Ciekawy i zaskakujący film, nie powiem. W sumie na razie tylko tyle, bo szczerze mówiąc spać idę, a i sam film późno widziałem + zaraz po K-Paxie, więc raczej się zbyt długo nad nim nie zastanawiałem. Ale polecam wszystkim ^^ |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
SG
|
Wysłany: 04-05-2006, 21:21
|
|
|
Wprawdzie widziałam Fight Club już pewien kawałek czasu temu, ale pamiętam, że wywarł na mnie wrażenie niemałe (chociaż nie uznałabym go za mój ulubiony film), a książka podobno jeszcze lepsza. Żeby jednak się w fabułę dokładniej wgłębić, musiałabym sobie FC odświeżyć. A takiej możliwości niestety w tejże chwili nie mam. |
|
|
|
|
|
Udai
|
Wysłany: 04-05-2006, 22:25
|
|
|
Jak ktoś jeszcze nie widział to będzie leciał na Polshitcie(dobra chyba pisze się Polsacie :P ) we wtorek 9.05.2006 o 20:50 ale pewnie będzie nie ludzko pocięty reklamami przez co klimat filmu może troche siadać, no ale przynajmniej można za darmo obejrzeć. |
_________________ "It is a good viewpoint to see the world as a dream. When you have something like a nightmare, you will wake up and tell yourself that it was only a dream. It is said that the world we live in is not a bit different from this." |
|
|
|
|
Martinez
|
Wysłany: 04-05-2006, 23:03
|
|
|
Popieram tezę że Fight Club to dobry film. Choć dawno go oglądałem to miło wspominam ten seansik. Chociaż prawde powiedziawszy dość długo i z niechęcią się do niego zbierałem, ale jak już obejrzałem to mnie z papućków wyrwało:D
No i ta końcówka, aż mi się chciało drugi raz obejrzeć ten film, aby sprawdzić czy rzeczywiście się to zgadza ( kto oglądał powinien wiedzieć o co chodzi:D)
Jeśli dobrze pamietam to gdzieś na KMF jest jakaś analiza tego filmu, a może jakichś poszczególnych scen:D |
_________________ Nawet małpy spadają z drzewa.
Utkneła w nieskończonej pętli powtórzeń, a on jest idiotą. |
|
|
|
|
Kielon
|
Wysłany: 04-05-2006, 23:34
|
|
|
Film widzałem, wszyskie sceny pamiętam i z przyjemnością porozmawiam na jego temat. Potrzebne jest tylko jakieś pytanie. |
_________________ To co kochamy mówi nam jakimi jestesmy. |
|
|
|
|
Udai
|
Wysłany: 05-05-2006, 21:32
|
|
|
Kielon napisał/a: | Potrzebne jest tylko jakieś pytanie. |
Jak podchodzicie do stwierdzenia "że wykonujemy prace(zarobkową) której nienawidzymy by kupować rzeczy których nie potrzebujemy" i czy istenieje dla konsumpcji jakaś alternatywa, która pozawalała by wyrwać się z rzeczywistości w którą jesteśmy wtałaczani w celu wykonywania czynności(szkoła, studia) na które nie mamy ochoty. Ja osobiście szukam ... |
|
|
|
|
Rogas
Lewa !!!!
|
Wysłany: 05-05-2006, 23:29
|
|
|
dzieki bardzo Udai...z checia ogladne ten film (nie bijcie...to nie moja wina ze malo ogladam filmow... nadrobie to ) zwlaszcza ze od pol roku strasznie duzo mam przemyslen i bardzo dobrze trafiaja do mnie takie filmy :) jak ogladne to na pewno podziele sie moimi refleksjami na jego temat :) |
|
|
|
|
|
Grabarz
*Crossfire*
Grupy: AntyWiP Lisia Federacja
|
Wysłany: 06-05-2006, 19:28
|
|
|
Oglądłem kilka krotnie ten film i uważam że jest w czołów najlepszych filmów, mojim skromnym zdaniem :) |
|
|
Martinez
|
Wysłany: 09-05-2006, 22:46
|
|
|
Odpowiedzcie mi prosze na jedno pytanie:
Jak jemu udało sie nie trafić z tego pistoletu w końcówce filmu??:/
Bo troche mnie to intryguje |
_________________ Nawet małpy spadają z drzewa.
Utkneła w nieskończonej pętli powtórzeń, a on jest idiotą. |
|
|
|
|
Dembol
|
Wysłany: 10-05-2006, 09:24
|
|
|
Martinez napisał/a: | ak jemu udało sie nie trafić z tego pistoletu w końcówce filmu??:/ |
Trafił, ale nie strzelił sobie prosto w mózg (co spowodowałoby śmierć) tylko kula przeszła mu przez policzek najprawdopodobniej. Było trochę przypadków, że samobójcy zamiast zginąć kończyli poważnie oszpeceni bo źle wycelowali. |
_________________ Evil Manga |
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 10-05-2006, 09:53
|
|
|
Było też kilka przypadków, że ciężkie uszkodzenia mózgu nie spowodowały śmierci, tylko trwałe kalectwo (najczęściej paraliż, śpiączka lub silne zaburzenia emocjonalne) włącznie z przypadkiem, który psychologowie, filozofowie i teologowie przeżywaja od dwustu lat prawie, gdy facet, któremu metalowy pręt przeszedł na wylot przez głowę przeżył, tracąc jednak zdolność do odczuwania emocji. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Rogas
Lewa !!!!
|
Wysłany: 10-05-2006, 13:24
|
|
|
no to tak off to ja widziałem w telewizji kolesia któremu pręt metalowy przeszedł na wylot przez sam srodek czaszki ( nie uszkodzilo mózgu) i nie tylko przeżył ale tak naprawde pomimo lekkiego paraliżu jest całkowicie zdrowy :) |
_________________ Ad quas res aptissimi erimus, in iis potissimum elaborabimus- najwięcej dokonamy w tym, do czego będziemy najbardziej uzdolnieni |
|
|
|
|
Kielon
|
Wysłany: 22-05-2006, 23:56
|
|
|
Cytat: | Jak podchodzicie do stwierdzenia "że wykonujemy prace(zarobkową) której nienawidzymy by kupować rzeczy których nie potrzebujemy" i czy istenieje dla konsumpcji jakaś alternatywa, która pozawalała by wyrwać się z rzeczywistości w którą jesteśmy wtałaczani w celu wykonywania czynności(szkoła, studia) na które nie mamy ochoty. Ja osobiście szukam ... |
Myśle, że nie istnieje, no chyba że chciałbyś być na przykład pustelnikiem. Wtedy wszystko co wytwarzasz jest robione z wyraźnej "potrzeby"-> przeżycia.
Jeśli chciałbyś wyrwać się z rzeczywistości, musiał byś "zniknąć" dla "tego" świata. Nasuwa mi się taki pomysł, że gdyby przeżyć katastrofe lotniczą gdzieś nad pacyfikiem i jakimś cudem dotrzeć do jakiejś bezludnej wyspy, to była by alterantywa (zobacz film: Cast Away Poza światem) tylko czy o coś takiego chodzi? Wątpie...
A tak szczerze to myślałem, że spytasz czy ktoś z tu obecnych próbował stwożyć własny "fight club" (spróbować czegoś takiego, jak w tym filmie, bo jednak po coś ci wszyscy ludzie tam przychodzili). |
_________________ To co kochamy mówi nam jakimi jestesmy. |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 23-05-2006, 10:23
|
|
|
Dembol napisał/a: | Było trochę przypadków, że samobójcy zamiast zginąć kończyli poważnie oszpeceni bo źle wycelowali. |
Bodajże do XIX w. w Wielkiej Brytanii za próbę popełnienia samobójstwa groziła... kara śmierci xDDD |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
|