Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Stare Seriale. Nowe Seriale. Dobre Seriale! |
Wersja do druku |
Lokstar
Wiejski Głupek
|
Wysłany: 07-01-2009, 23:41
|
|
|
One word: Dexter. Jedyny serial, który uważam za prawdziwe arcydzieło, które każdy powinnien chociaż spróbować obejrzeć. |
_________________ And you will know, My name is The Lord , when i lay my vengance upon them! |
|
|
|
|
Meliana
desert rose
|
Wysłany: 08-01-2009, 17:00
|
|
|
Lokstar napisał/a: | Dexter. Jedyny serial, który uważam za prawdziwe arcydzieło, które każdy powinnien chociaż spróbować obejrzeć. |
Popieram kolegę w całej rozciągłości! Właśnie skończyłam oglądać pierwszy sezon "Dextera" i mogę śmiało zaliczyć go do moich ulubionych seriali. Będzie zajmował półkę wraz z "Gotowymi na wszystko", "Tudorami", "Seksem w wielkim mieście", "Rzymem" i pierwszym sezonem "Prison Break'a".
Co szczególnie zwraca uwagę w "Dexterze" to jego przewrotna fabuła i bardzo fajny opening ( ten kto go stworzył, musiał mieć naprawdę nieprzeciętną, żeby nie powiedzieć "dexterowatą" osobowość" ). Co jednak najważniejsze - "Dexter" naprawdę zaskakuje. Wprawdzie od razu połapałam się kto jest tytułowym ice-track killerem, ale - jak się później okazało - nie był to główny element zaskoczenia, bo dalej twórcy przygotowali jeszcze lepsze zwroty akcji. :)
Postać samego "Dextera" fascynuje, przeraża i zastanawia. Co w tym jednak najśmieszniejsze - głównego bohatera nie sposób nie polubić. Oprócz tego, że Dexter pozbawiony jest wszelkich wyższych uczuć, to bardzo zgrabnie potrafi udawać emocje. Z czasem okazje się, że i on sam nie jest całkowicie wyzuty z wyższych uczuć, ale to czyni go w oczach widzów jeszcze sympatyczniejszym.
Mocny, psychologiczny serial, świetni bohaterowie, niebanalne dialogi - polecam każdemu!
Pozdrawiam! |
_________________ "Niebo tego świata. Odtąd każdy rok jest wygraną." Issa |
|
|
|
|
Asthariel
Lis
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 09-01-2009, 16:07
|
|
|
Zgadzam się w całej rozciągłości z superlatywami na temat Dexa, jednak dwójka jest już tylko bdb. a trójka dobra. Ja chcę sezon, w którym głównym tematem będzie intryga kryminalna, a nie rozterki rodem z telenoweli, co mamy sporo w 3 sezonie. |
|
|
|
|
|
Dred
Policenaut
|
Wysłany: 09-01-2009, 16:43
|
|
|
Nie zrozumiem, co ludzie widzą w Lost, Prison Break, Heroes czy Dexter. Niby mnóstwo tam artyzmu i wysokiej sztuki. Ja widzę w tym papkę, w której wszystkiego jest za dużo.
Choć takiego Dr House'a przyjemnie się ogląda.
Nie trawię zupełnie polskich seriali (szczególnie tych najnowszych). Ostatni, który się przyjemnie oglądało to Tygrysy Europy.
Moimi absolutnymi faworytami są 'Allo, 'Allo i Hotel Zacisze. Ze wskazaniem na ten drugi, bo tam występuje mój ulubieniec John Cleese! :D
Genialne żarty sytuacyjne, a fabuła tak poplątana, że często samemu nie można się połapać "kto, co, gdzie i dlaczego". A już te You stupid woman! z tego pierwszego przeszło stuprocentowo do kanonu całej kinematografii, zmiatając WSZYSTKIE komedie romantyczne, wyciskacze łez i space opery. ;] |
_________________ Znajdźcie sobie świry uczciwą pracę zamiast przebierać się w czyjeś stare łachy i powtarzać w kółko: "Patrzcie jestem głupim średniowiecznym bucem i mam make up i obcisłe rajtuzy" |
|
|
|
|
Yumiko
Child Prey
Grupy: AntyWiP Lisia Federacja
|
Wysłany: 09-01-2009, 18:03
|
|
|
W obecnej chwili oglądam Supernatural i jestem zachwycona ;3 Każdy kolejny odcinek zachwyca mnie sposobem ukazywania demonów, duchów, wielu znanych legend. Takie relacje jak pomiędzy Dean'em i Sam'em to rzadkość. Osobiście pierwszy sezon uważam za najlepszy. |
_________________ "Zniszczenie,
Słodki nektar zakazanego przez Boga grzechu pierworodnego,
Otwarte przez szalony sabat drzwi ku wiecznej rozkoszy(...)" |
|
|
|
|
Meliana
desert rose
|
Wysłany: 09-01-2009, 20:36
|
|
|
Set Abominae napisał/a: | Nie zrozumiem, co ludzie widzą w Lost, Prison Break, Heroes czy Dexter. |
Zapewne to samo, co Ty widzisz w Dr House - przyjemnie się ogląda. W moim przypadku akurat tylko pierwszą serię "Prison Break'a" i (na razie) pierwszą "Dextera". Akurat zarówno "Lost'ów", jak i "Heroes" szczerze nie trawię, ale jestem w stanie zrozumieć, jeśli komuś się podobają.
Set Abominae napisał/a: | Niby mnóstwo tam artyzmu i wysokiej sztuki. Ja widzę w tym papkę, w której wszystkiego jest za dużo. |
Artyzm i wysoka sztuka? Akhm...to chyba lekka przesada. Są to po prostu dobrze napisane serie przy których można się fajnie wyluzować i miło spędzić czas. Jest w nich też chwila na refleksję, ale nie przesadzajmy też z tym artyzmem, to nie Bergman ani Almodovar. ;P Może to i owszem jakiś rodzaj "papki", w końcu jest w tych seriach mieszanina gatunków, konwencji i masa odniesień do innych tego typu filmów, ale przynajmniej nie jest nudno i schematycznie.
Set Abominae napisał/a: | Nie trawię zupełnie polskich seriali (szczególnie tych najnowszych). Ostatni, który się przyjemnie oglądało to Tygrysy Europy. |
No tu się akurat zgadzam. Kiedy patrzę na polskie seriale, to od sztucznizny od razu dostaje bólu zębów. Amerykanie chociaż silą się na oryginalność, bo Polacy jak 15 lat temu wpadli w konwencję telenowelową, tak do tej pory wyjść z niej nie mogą. |
_________________ "Niebo tego świata. Odtąd każdy rok jest wygraną." Issa |
|
|
|
|
Dred
Policenaut
|
Wysłany: 09-01-2009, 23:29
|
|
|
Cytat: | Artyzm i wysoka sztuka? Akhm...to chyba lekka przesada. Są to po prostu dobrze napisane serie przy których można się fajnie wyluzować i miło spędzić czas. Jest w nich też chwila na refleksję, ale nie przesadzajmy też z tym artyzmem, to nie Bergman ani Almodovar. ;P |
Prawda, że głupio brzmi? Przeczytałem o tym na pewnym forum. Nie pamiętam już, jakim.
Cytat: | Zapewne to samo, co Ty widzisz w Dr House |
Zgadza się, przyjemnie się ogląda. |
_________________ Znajdźcie sobie świry uczciwą pracę zamiast przebierać się w czyjeś stare łachy i powtarzać w kółko: "Patrzcie jestem głupim średniowiecznym bucem i mam make up i obcisłe rajtuzy" |
|
|
|
|
Drac
Gość
|
Wysłany: 14-01-2009, 04:19 Stare Seriale. Nowe Seriale. Dobre Seriale!
|
|
|
Mam problem ze znalezieniem tytułu serialu, który mi się kiedyś spodobał. Leciał na Polsacie ok. 5 lat temu. Pamiętam głównie pierwszy odcinek w którym główny bohater wpada na tory w metrze i ginie na torach. Pewna agencja bierze jego mózg i wkłada w nowe super ciało. Pamiętam scenę, w której bohater budzi się patrzy w lustro i zamiast 130 kg wagi ma jakieś 80 kg i nowe ciało.
- Spoiler: pokaż / ukryj
- W innej scenie bohater w parku robi pokaz umiejętności i podnosi ławkę z dwoma grubasami na niej. W innym odcinku bohater zapadł w śpiączkę z powodu mrygania światła o odpowiedniej częstotliwości i dopiero kogut na radiowozie go obudził.
Może to brzmi głupio, ale byłem młody i serial oglądałem z zapartym tchem. Chciałbym obejrzeć resztę odcinków.
Podobnie z zapartym tchem oglądałem "7 Days" aka. "Misja w czasie".
Podobał mi się również "Zagubiony w czasie" i "Cień anioła" chociaż jak zwykle musiałem się uczyć więc oglądałem jedynie z doskoku ;D |
|
|
|
|
|
Melmothia
Sexy Chain Smoker
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 14-01-2009, 08:07
|
|
|
Drac
"Nowe wcielenie". |
_________________ "Słowo ludzkie jest jak pęknięty kocioł, na którym
Wygrywamy melodie godne tańczącego niedźwiedzia,
Podczas gdy chcielibyśmy wzruszyć gwiazdy"
G.F.
|
|
|
|
|
Drac
Gość
|
Wysłany: 14-01-2009, 15:05 Stare Seriale. Nowe Seriale. Dobre Seriale!
|
|
|
Melmothia
Stokrotne dzięki. Nie masz pojęcia ile stron przeszukałem, a tytuł niby taki banalny do zgadnięcia. Niby...;) |
|
|
|
|
|
korsarz
a taki jeden...
|
Wysłany: 15-01-2009, 21:37
|
|
|
Obejrzałem sobie niedawno odcinek ReGenesis na AXN. Biedny Bob, jemu zawsze musi się coś przytrafić...
-
Najpierw groziła mu ślepota, potem w wyniku pionierskiej metody leczenia włączył mu się narząd Jacobsona (takie małe coś w jamie nosowej do wyczuwania feromonów, u ludzi nieaktywne), co oczywiście niejaki Roth postanowił wykorzystać do "naprawy świata" tworząc ludzi bardziej zdolnych do empatii. Eksperymenty na małpach okazały się niewypałem - wkrótce miały w mózgach taką ilość dopaminy, że pozabijały się nawzajem (Boba uratował zespół Aspangera - taka łagodniejsza forma autyzmu).
A teraz w dodatku okazało się, że dziecko, które nosi w sobie jego dziewczyna, Neena, jest jego klonem...
Ciekawe, co będzie dalej... |
|
|
|
|
|
Asthariel
Lis
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 25-01-2009, 20:39
|
|
|
Tego mi brakowało. Sayida, Desmonda i Bena.
LOST! NARESZCIE! Najlepszy serial mojego życia wrócił.
A pierwsze 2 epy serii przywróciły mi nadzieję, że serial znów będzie wymiatał, bo jednak 4 sezon był nudny.
A tu:
- Na wyspie porąbanie z porąbaniem, ciągłe skoki w czasie, dzięki którym poznamy odpowiedzi na najważniejsze tajemnice, patrząc na ich powstanie. Bomba!
Poza wyspą, Hugo jest ściagany, i zostaje złapany przez policje, ponieważ Sayid nastawił go przeciw Benowi, a sam spędził półtora odcinka w śpiączce.Kate ucieka z Aaronkiem, bo grozi jej badanie krwi, a sam Ben w końcówce jest naprawdę zagubiony, i spotyka sławną Mrs. Hawking, która prawdopodobnie jest matką Faradaya, który kazał Desmondowi ją odnaleźć. Nie zapominajmy tez o świetnym streszczeniu akcji 4 sezonów przez Hugo w rozmowie z matką, atakiem płonących strzał, Ethanem, Aną...
A 3 ep podobno ma wgniatać w ziemię dwa poprzednie. Trailer jest bardzo zachęcający...
This Place is dead! |
|
|
|
|
|
mar2
Gość
|
Wysłany: 04-02-2009, 22:12
|
|
|
A oto nasze:
-allo allo
-drużyna A
-JAG
-Zar trropików
-tajna misja
-gliniarz i prokurator
-Doogie Howser, lekarz medycyny
-dotyk anioła
-dzień za dniem
-podróż do ziemi obiecanej |
|
|
|
|
|
Irian
Grupy: WIP
|
Wysłany: 04-02-2009, 22:26
|
|
|
Dorwałam w końcu Firefly. Pierwsze wrażenie: Bebop Live Action. :D Grupa najemników na rozklekotanym statku kosmicznym, dziwne zlecenia i muzyka country. Hucznie polecam, zwłaszcza osobom, które lubią westerny.
Bonusowo - jestem na 9 odcinku, jeszcze ani razu nie przewinęłam czołówki. Mru. |
_________________ Every little girl flies. |
|
|
|
|
Crys
|
Wysłany: 10-02-2009, 09:32
|
|
|
True Blood i Dexter to moi faworyci.
Chociaż w TB głównie krew i przemoc i ogólnie seria jest nieco makabryczna miejscami i wcale nie przepadam tak bardzo za głównym wampirem, to coś w sobie ma. A postaci niektóre naprawdę świetnie zagrane, muzyka z openingu - naaajzzz i pomysł całkiem udany.
Co do Dextera, to miłość miłość moja. Ale przyznaję, że mimo tej miłości utknęłam ze 2 miesiące temu na 8mym odcinku drugiego sezonu, więc to nie wygląda zbyt różowo xD Poza tym kumpel mój sie upierał, że autor książki oparł się na Death Note, kłócić się nie mogłam, bo nie oglądałam, więc pytam Was, zgadza się, czy nie? Autor mógł się inspirować? Książka została napisana po stworzeniu Death Note, sprawdzaliśmy, bo to był mój jedyny argumet przeciwko ;p |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|