Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
"Zaplątani" |
Kto był Twoim zdaniem najbardziejszy? |
Roszpunka |
|
31% |
[ 6 ] |
Flynn Rider |
|
5% |
[ 1 ] |
koń Maximus |
|
42% |
[ 8 ] |
Macocha |
|
0% |
[ 0 ] |
kameleon Pascal |
|
15% |
[ 3 ] |
Zbiry z "Kaczuszki" |
|
5% |
[ 1 ] |
|
Głosowań: 19 |
Wszystkich Głosów: 19 |
|
|
|
Wersja do druku |
nat_mich
jeż
|
Wysłany: 05-12-2010, 13:17
|
|
|
Slova napisał/a: | Przekaz podprogowy jak w Fightclubie? |
jeśli dzieci nie wybuchają płaczem w trakcie seansu, to chyba nie xD |
_________________ Without dance life would be a mistake
|
|
|
|
|
Koranona
Morning Glory
Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 05-12-2010, 14:27
|
|
|
nat_mich napisał/a: |
Slova napisał/a:
Przekaz podprogowy jak w Fightclubie?
jeśli dzieci nie wybuchają płaczem w trakcie seansu, to chyba nie xD
|
Ta, jakby robili bajki z przekazami jak u Palaniuka, to byłyby to chyba bajki od lat 18 ;D |
_________________ "I like my men like I like my tea - weak and green."
|
|
|
|
|
Sm00k -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 05-12-2010, 14:28
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: |
- Spoiler: pokaż / ukryj
- Notabene - nie wiadomo absolutnie nic o tym czym Gertruda się właściwie zajmuje. Biorąc pod uwagę jej lęki i frustracje, a także to jak się nosiła, myślę, że nie bez powodu.
|
- Pomyślmy - włamała się do pałacu*, buchnęła dziewuszkę, zniknęła na siedemnaście lat ze wspomnianym dzieciakiem, urobiła je na własną modłę, ma przynajmniej kilkaset lat? Długie okresy nieobecności i spora dawka cynizmu?
Hmmm >]
*czyli jest lepsza w te klocki niż Flynn i braciszkowie
|
|
|
|
|
|
Alex Ashtray.
*Androgyne Emo*
|
Wysłany: 06-02-2011, 14:42
|
|
|
Cóż, film był genialny.
Mam wrażenie, że sporo Disney czerpał z jakże popularnego Księcia Persji, a konkretnie jego ostatniej części ;) Flynn bardzo mi się z Księciem kojarzył, nie mówiąc już o relacjach z jego towarzyszką.
Grafika śliczna, tła tak realistyczne, że postacie odrobinę odstawały od niej...
Po średnio podobających mi się ostatnich filmach Disneya ("Zaczarowana". "Księżniczka i Żaba") bardzo przyjemnie się rozczarowałem.
Spodziewałem się badziewia, szzerze mówiac.
No i nawet nie śpiewali co pół sekundy chaotycznych, głośnych utworów! Piosenek było dokładnie tylke, ile trzeba - ani więcej, ani mniej. No i były całkiem spoko.
Szkoda, że to ponoć ostatni taki film Disneya... |
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 06-02-2011, 14:51
|
|
|
Alex Ashtray. napisał/a: | Szkoda, że to ponoć ostatni taki film Disneya... |
Erm? A takie informacje skąd? |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
Alex Ashtray.
*Androgyne Emo*
|
Wysłany: 06-02-2011, 15:36
|
|
|
Na angielskim forum fanów Cloud x Aeris jeden z użytkowników wspominał o tym.
To informacja typu "z ucha do ucha", stąd "ponoć" ;)
Mam nadzieję, że film sie dobrze sprzeda i powstaną kolejne, równie dobre w tej konwencji.
EDIT: jednak nie. Wystarczyło pół sekundy googlowania....
Czyli "Zaplątani" to jednak pożegnanie Disneya z księżniczkami i baśniami... szkoda. |
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 06-02-2011, 17:15
|
|
|
Cytat: | After the disappointing performance of last year's 'The Princess and the Frog,' the princesses have to make room for the 'Toy Story' folks, Jack Sparrow and superheroes |
UGH. Toy Story. UGH.
Poza tym bluźnisz waść, 'Zaczarowana' była ołsom :D |
|
|
Alex Ashtray.
*Androgyne Emo*
|
Wysłany: 06-02-2011, 17:34
|
|
|
No właśnie.. moja znajomość Toy Story ogranicza się do drugiej części (pierwszą kiedyś sie widziało, natomiast niekoniecznie pamięta).
Nie powala mnie ten film Disneya, więc trójki też nie oglądałem.
Szczerze mówiąc, supeherosi i Dżeki Sparoły to właśnie to, co mnie w Disneyu NIE interesuje.
Więc chyba się na dobre pożegnamy ze sobą. |
|
|
LooQ
|
Wysłany: 06-02-2011, 18:04
|
|
|
Też byłem na tym filmie i bardzo mi się podobał :D.
Grafika była bardzo fajna i przyjemna dla oka, żarty były śmieszne i nie zboczone(shrek)
a muzyka chwytliwa i zapadająca w pamięć.
- Do dzisiaj śmieje się z tego jak Flynn dał jabłka maximusowi i powiedział: "Nie martw się, nie są kradzione... tylko worek zarąbałem xD
|
|
|
|
|
|
Alex Ashtray.
*Androgyne Emo*
|
Wysłany: 06-02-2011, 18:23
|
|
|
Mnie też powalił ten tekst ;) a zresztą nie tylko on.
Humor był bardzo fajny, bo nienachalny - co się nieczęsto disneyowi ostatnio zdarza..
No i jak ktoś indziej zauważył - wreszcie w filmie są ciche momenty! |
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 06-02-2011, 20:57
|
|
|
Tyaaa... Toy Story and "stories resting on male characters". No jasna zaraza, pieprzony mainstream. "Zaplątani" wydawali się krokiem we właściwym kierunku - miało czym przyciągnąć widzów obu płci, miało akcję, fajerwerki, humor i emocje, a Roszpunka miała kręgosłup z tytanu. I co, wrócimy teraz do modelu, w którym postaci kobiece pojawiają się co najwyżej jako "dziewczyna głównego bohatera"? Ekstra. Czy dobrze pamiętam, że "Planeta skarbów" się nie sprzedała?
Niech szlag trafi Sparrowa! |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
JJ
po prostu bisz
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 06-02-2011, 21:21
|
|
|
Mai_chan napisał/a: | I co, wrócimy teraz do modelu, w którym postaci kobiece pojawiają się co najwyżej jako "dziewczyna głównego bohatera" |
Niby dlaczego? W artykule LA Times (na którym opiera się to, co podlinkował Alex) mamy tylko wypowiedzi na temat tego, że Disney nie chce ograniczać docelowej widowni do małych dziewczynek - chodzi o to, żeby robić filmy, które trafią też do młodzieży i dorosłych obu płci. I współczesnych dzieciaków, które mają trochę inne podejście do bajek, niż te z poprzedniego stulecia. Zaplątana Roszpunka to akurat przykład tego nowoczesnego Disneya, więc nie widzę powodów do rozpaczy. |
|
|
Alex Ashtray.
*Androgyne Emo*
|
Wysłany: 07-02-2011, 18:21
|
|
|
Cóż, w artykule niestety jest jednak napisane, że filmy mają głównie przyciągać chłopców do kin nie strasząc ich bohaterkami.
Ma być więcej męskich bohaterów itd.
Zresztą - co by nie rozważać- sam fakt odejścia od schematu znanego z "Zaplątanych" świadczy o jakiejś zmianie.
Pytanie tylko brzmi, czy na lepsze, czy na gorsze...
Mam nadzieję, że Disney nie pójdzie w kierunku filmów typu Iniemamocni, Robinsonowie, itd. |
|
|
JJ
po prostu bisz
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 07-02-2011, 20:02
|
|
|
Alex Ashtray. napisał/a: | Cóż, w artykule niestety jest jednak napisane, że filmy mają głównie przyciągać chłopców do kin nie strasząc ich bohaterkami. |
W jednym z artykułów. Tym słabszym.
Zasadniczo, mamy tekst LA Times z rozważaniami na temat rzekomego odejścia Disneya od bajek i książniczek - opierający się na wypowiedziach pana Eda Catmulla (obecnie rządzi w Pixarze i Disneyu) o tym, że nie chcą się kurczowo trzymać się sprawdzonej bajkowej formuły i obecnie nie ma żadnego filmu tego typu w produkcji (dwie adaptacje baśni nawet anulowano). Reszta - to rozważania dziennikarza na temat obecnej polityki Disneya, porażki Księżniczki i Żaby i konieczności rozszerzenia targetu o chłopców/inne niż dzieci grupy wiekowe. Nic o skupianiu się na chłopcach.
Mamy też tekst który podlinkowałeś, a którego autorka sprawia wrażenie średnio rozgarniętej feministki. Luźne wariacje na temat oryginalnego artykułu z nieco absurdalnymi wnioskami. (Jak choćby właśnie twierdzenie, że teraz na pewno Disney skupi się na historiach opartych o postaci męskie - niczego takiego nie napisał Times, a już na pewno nie powiedział tego Catmull.)
Aha, wystarczy zjechać do komentarzy pod drugim tekstem, żeby dowiedzieć się, że na facebookowym profilu Disneya zaprzeczono rewelacjom Timesa.
Zresztą, Zaplątani i tak o wiele więcej mają właśnie z nowoczesnymi filmami animowanymi niż z klasyczną formułą. Humor, Flynn, charakter Roszpunki (to bardziej współczesna nastolatka niż klasyczna księżniczka), "przekaz podprogowy" który tak spodobał się Ysenowi - to właśnie zwiastuny apokalipsy, którą nam tutaj przepowiadają ;] Oznaki zmiany docelowej widowni.
tl;dr - jak powiedział kiedyś Abraham Lincoln* "Nie wierz we wszystko, co przeczytałeś w internecie"
* - wiem, bo o tym czytałem. W necie ;] |
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 07-02-2011, 20:05
|
|
|
Na ile jestem w stanie zrozumieć Disney ma stać się drugim Dreamworksem - yay, powodzenia w wygryzaniu z rynkowej niszy firmy z doświadczeniem i ustaloną pozycją. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|