Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Harry Potter V -> wrażenia [możliwe spoilery] |
Co sądzisz o książce "HP i Zakon Feniksa"? |
KUUUUL...!!! [Katolicki Uniwersytet Lubelski] Najlepsza ze wszystkich! |
|
35% |
[ 16 ] |
Fajna, autorka trzyma równy poziom |
|
26% |
[ 12 ] |
Niezła, ale nieco gorsza od poprzednich |
|
11% |
[ 5 ] |
Beznadziejna! Wcześniejsze były 1000 razy lepsze! |
|
4% |
[ 2 ] |
W ogóle nie lubię Harry'ego Pottera, więc mi się nie podoba tak czy siak |
|
2% |
[ 1 ] |
Nie znam poprzednich, więc nie mogę porównywać |
|
0% |
[ 0 ] |
Jeszcze nie przeczytałem, zobaczymy... |
|
11% |
[ 5 ] |
Nie zamierzam nawet brać tego CZEGOŚ do ręki, założę się o wszystko, że to chała |
|
8% |
[ 4 ] |
|
Głosowań: 18 |
Wszystkich Głosów: 45 |
|
|
|
Wersja do druku |
Aori Takera
Shonenai maniac^^
Dołączyła: 06 Paź 2004 Skąd: Z samego serca chaosu- czyli Warszawy.. Status: offline
|
Wysłany: 07-12-2004, 20:14
|
|
|
Cytat: | Po necie krąży plotka, że Draco ma podobno pomóc Harremy w walce z Voldim tylko nie pamietam czy to bedzie w VI czy VII tomie
Ja zaś słyszałem (czytałem) plotkę, że właśnie NIE pomoże i wybierze złą stronę... Cóż, zasmuciło mnie to, oby twoje plotki była prawdziwa ;] |
Hm.. jak nei pomoże to świat się nei zawali.. w sumie on jak an razie jest zły.. i powiem- czytałam jednego fanfika<o dziwo nei yaoiowego:P> o tym, że Draco zakochał się w Hermionie i ogólnie się,, zlepszył" :P i powiem że dużo lepszy niż jako zły nie byłT_T ja ogólnie jego postać lubię, jak będzie dobry różnicy mi nie zrobi^^
Choć ja myśle że nie pomoże.. no chyba że coś sie stanie i będzie chciał pomóc.. Bo np. Voldi< oh.. ja go gram! ja go gram na przedstawieniu szkolnym >xD> kogoś mu zabije< w co wątpię żesz to rodzina śmierciożercy, i to lubianego na swój sposób* przez V.. Ale wiadomo co takiemu do głowy wpadnie:P?>
Co do tej ,,złej" roli dyrektorka... Ja go lubię takiego jakim jest.. Jak będzie zły.. urozmaicenie, urozmaicenie.. I na pewno przeżyję niezły szok.. Bo.. on mi do złego wybitnie nei pasuje.. Kropka.
Cytat: | "...I rzeczywiście mógł mnie dotknąć... i nic mu się nie stało... Dotknął mojego policzka.
Przez chwilę wydawało mu się, że dostrzega błysk triumfu w oczach Dumbledore'a, ale natychmiast uznał, że musiało to być przywidzenie, bo gdy profesor wrócił za biurko, wyglądał na człowieka bardzo starego i bardzo zmęczonego..." |
A może my po prostu to... za bardzo ,,tajemniczo" interpretujemy? może ten błysk tryumfu miał być wyrazem, że somysły dyrektora zostały spełnione?..
Ale w takim razie.. po co ten dopisek, ze widocznie mu sie wydawało..
Może Dumbledore od razu nei spiskuje.. ale coś z tego będzie, chyba na pewno XDDD
*-ale to zabrzmiało XDDDDD |
_________________ Nigdy nie poddawaj się przeznaczeniu,
nawet wśród płaczu i złości
jest cos tak potężnego, że nie zdołasz sie oprzeć.
Takie jest prawo miłości.
|
|
|
|
|
Ysen
Gość
|
Wysłany: 07-12-2004, 20:49
|
|
|
Aori Takera napisał/a: |
Hm.. komentarz Chimi na moim devie cos mi przypomniał- a co wy na to, że cały świat czarodziejów okaże się tylko matrixem? XDDDD |
To zależy od tego, jaki będzie ten prawdziwy. Jeśli okaże się to być światem, w którym Harry dalej mieszka z Dursleyami to może być ciekawie^^. |
|
|
|
|
|
Aori Takera
Shonenai maniac^^
Dołączyła: 06 Paź 2004 Skąd: Z samego serca chaosu- czyli Warszawy.. Status: offline
|
Wysłany: 07-12-2004, 20:57
|
|
|
no mi chodzi o to że tak naprawde świat czarodziejów nie jest prawdziwy^_^ yh.. Albo.. gdyby to był tylko krótki sen Harry;ego..? Bo np w śpiączce jest?>] i budzi sie a tu rodzice obok >]] |
|
|
|
|
|
Ysen
Gość
|
Wysłany: 07-12-2004, 23:27
|
|
|
I mają twarze DursleyówXD. |
|
|
|
|
|
Zegis Black Priest
Szary Wędrowiec
Dołączył: 04 Lut 2003 Skąd: z swoich opowiadań... Status: offline
|
Wysłany: 08-12-2004, 09:51
|
|
|
Cytat: | Po necie krąży plotka, że Draco ma podobno pomóc Harremy w walce z Voldim tylko nie pamietam czy to bedzie w VI czy VII tomie |
Za dużo Nannji Snape i "Dzieci Czarnej Magii" >P (hmm... nie jestem pewien jak to się pisało... po szkole poprawie nick autorki :P)
Ale tam...
Wg. mnie Dumbledore nie zostanie uśmiercony przynajmniej do tak 1/2 7 tomu.
Bo w końcu kto ratował by Harrego jeśli szanowny dykrektor przeniusł by się do tego "lepszego" świata (który i tak pewnie nie istnieje :P)...
Hmm... ukazanie mrocznej strony...
Ta... było coś powiedziane że on nie lubił Riddleya :) więc można podłożyć że gdyby nie męczył chłopaka to Voldi nigdy by nie powstał :P
(wiem tak sobie wymyślam bez sesu bo chłopak był ZŁY od początku :P
ale jakiś powód poza mieszkaniem w sierocińcu musiał mieć, neh?) |
_________________ Wróciłem, nie cieszycie się? :]
"Do not fear in the face of your enemies, speak the truth always, even if it leads to your death, save helpless and do no wrong..." |
|
|
|
|
xellas
Kolekcjonerka Wampirzyca
Dołączyła: 09 Lut 2004 Skąd: Gdańsk-tu smoki chodzą koło Fontanny Neptuna Status: offline
|
Wysłany: 21-12-2004, 17:38
|
|
|
Już wiadomo VI część do księgarni trafi 16 lipca 2005 roku.
niestety to dotyczy na razie jedynie anglii u nas pewnie bedziemy jeszcze czekać z rok
tytuł VI części " HP i ksiązę półkrwi"
Biorąc pod uwagę że do tej pory nie wspominali o nikim takim, to ciekawa jestem o co może chodzić^^ |
_________________ Wampiry stworzenia nocy, przeklęte przez Boga za grzechy ojca, wyklęte przez ludzi za grzechy własne. Jam jedną z nich, z cienia zrodzona, na rękach mych krew, na ustach śmierć, w spojrzeniu zagłada.
|
|
|
|
|
Aori Takera
Shonenai maniac^^
|
Wysłany: 21-12-2004, 18:25
|
|
|
pół-krwi..? to może być całkiem sporo bohaterów z HP^^" no, ale książę.. o kim mowa..? chyba się domyślam^^ |
|
|
|
|
|
Goku
|
Wysłany: 08-06-2005, 19:34
|
|
|
Harry Potter tom V jest najlepsza!
Najbardziej podobał mi się moment w Departamencie Tajemnic.
Cytat: | niestety to dotyczy na razie jedynie anglii u nas pewnie bedziemy jeszcze czekać z rok
tytuł VI części " HP i ksiązę półkrwi"
to już tradycja że we wszystkich krajach o 12.00 w nocy w każdym kraju jest premiera nowego tomu |
|
|
|
|
|
|
Rukia
słodka i wredna xD
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 09-06-2005, 06:56
|
|
|
Nie chce mi sie czytać Harrego Pottera bo ta książka jest za duża wystarczy że film obejżałam ale wiem że książka jest leprzaXD |
|
|
Beryl
jej mroczny majestat
|
Wysłany: 09-06-2005, 08:28
|
|
|
Spróbuj chociaż. Jedyneczka jest cieniusieńka i króciusieńka, wchodzi łatwo i bezboleśnie, a wiele osób właśnie od teog zaczynało i potem łapało książkowego bakcyla. Filmy są niezłe, ale nie oddają tego, o co naprawdę chodzi. |
|
|
|
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 09-06-2005, 09:47
|
|
|
Łeee... Dziewczyno, zacznij czytać, bo nie wiesz, co tracisz. Filmy sie zwykle (z małymi wyjątkami) do ksiażek nie umywają. A Harry Potter akurat wyjątkiem tu nie jest - widziałam 2 z 3 filmów, które do tej pory wyszły i nie podobały mi się, po prostu. A ksiażki są bardzo sympatyczne.
A to, że książka jest "duża" (abstrahując od tego, że wcale nie jest aż taka długa), to zaleta - za szybko się nie skończy :) |
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 09-06-2005, 10:23
|
|
|
Chyba, że się jest wtórnym analfabetą lub po prostu leniem. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Rukia
słodka i wredna xD
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 09-06-2005, 15:54
|
|
|
leniem to ja chyba nie jestem...niech wam będzie przeczytam co nie co...może mi sie spodoba ale nie sądzę żeby chciało mi sie czytać więcej części |
|
|
Doreen
Little Lotte
|
Wysłany: 11-06-2005, 11:30
|
|
|
Mały offtop:
A propos narzekania Ysena na zrobienie z Dursley'ów diabłów wcielonych. Mnie to osobiście nie przeszkadzało, bo jest ich w każdym tomie coraz mniej i praktycznie można na nich nie zwracać uwagi. ALE: ostatnio wzięłam się za czytanie "Nędzników" (kiepsko przetłumaczony tytuł btw.) i towarzyszyło mi przy tym uczucie deja vu. I w końcu zorientowałam się dlaczego. Thenardierowie są wręcz lustrzanym odbiciem Dursley'ów (czy może w drugą stronę, w końcu "Nędznicy" byli pierwsi)
1. Całkowicie pozbawieni cech pozytywnych, wredni, brutalni, gruboskórni oszuści itp.
2. "Wychowują" małą dziewczynkę, co w praktyce polega na wykorzystywaniu jej do wszeklkich prac domowych i znęcaniu się.
3. Ich dwie córeczki są ich oczkiem w głowie i są rozpieszczane do granic możliwości.
Czyżby pani Rowling czerpała inspirację od pana Hugo? :] |
_________________ "The tiny spark you give,
Also set my heart aflame...
That all the songs you hear me sing,
Are echoes of your name."
Ikonka stąd
|
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 11-06-2005, 12:14
|
|
|
Doreen, ja myślę, że Rowling po prostu posłużyła się pewnym archetypem. Tacy bohaterowie jak Dursleyowie byli, są i będą... I przypuszczam, że przed "Nędznikami" też byli... Ot choćby w "Kopciuszku" ^^
Książka mi się podoba, tylko faktycznie, główny bohater jakiś taki za bardzo narwany... Zwłaszcza te jego wyskoki Biednego Skrzywdzonego Chłopczyka w 5 tomie. Prawda, dzięki temu nie jest znowu taki super pozytywny, ale jednak było to denerwujące. Natomiast w 5 tomie strasznie podobał mi się wątek Wielkiego Inkwizytora Hogwartu (zresztą podobny wątek złej i przeszkadzającej we wszystkim kobity był w tomie 4 - ta cała dziennikarka... Swoją drogą, też świetny wątek ;)) |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|