FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5 ... 12, 13, 14  Następny
  Tanuki.pl - Linki
Wersja do druku
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 09-06-2005, 14:25   

hmm, chyba 3 punkty dosc wyraznie podane...... i jak juz mowilam, nie wydaje mi sie, zeby cos innego bylo mozliwe.
Przejdź na dół
tilk Płeć:Mężczyzna

Status: offline

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 09-06-2005, 14:28   

To logiczne, że statyczny tekst można wpisać - bo czym innym jest niby obecny wstępniak? A kwestię treści z bazy, jak już mnóstwo razy w tym wątku powtarzałem, należy rozpatrywać na konkretnych przypadkach.

Ale tyle to już powinnaś wiedzieć i bez mojej odpowiedzi... więc po co pytanie?
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
1543661
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 09-06-2005, 14:35   

no nie, obecny wstepniak jest tekstem typu copy/paste, pytanie brzmialo: tekst statyczny _z innej podstrony_ (czyli, czy ew. tego nie przewalic po prostu przez baze).

zeby skonkretyzowac pytanie jako calosc, trzeba bedzie dac do "o nas" (gdzies) cos typu "ogloszenia" (czyli "poszukiwany grafik" itp), oraz newsy (ale takie o stronie a nie m/a, czyli dodano piosenki, uzupelniono slownik itp) - w momencie wyjscia wstepniaka, na jego miejsce by skonczylo jedno z tych 2. pierwsze jest raczej z gatunku tego co sie robi tekstem statycznym (zeby nie robic przewazania formy nad trescia), podczas gdy drugie juz powinno isc mniej/wiejcej przez baze (natomiast czy/jak/kiedy jest jeszcze do uzgodnienia)
Powrót do góry

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 09-06-2005, 14:58   

Bianca napisał/a:
no nie, obecny wstepniak jest tekstem typu copy/paste, pytanie brzmialo: tekst statyczny _z innej podstrony_ (czyli, czy ew. tego nie przewalic po prostu przez baze).

Nie wiem, jaką widzisz różnicę między tekstem statycznym a "tekstem copy/paste". To jest jedno i to samo. Wszystko, co nie jest tekstem statycznym, jest pobierane z bazy.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
1543661
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 09-06-2005, 15:05   

roznica w lokalizacji, jest wklepane na danej podstronie/linkowane z innej - roznica jest w tym, w ilu miejscach trzeba robic zmiany jak cos sie zmienia
Powrót do góry

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 09-06-2005, 15:47   

Nie istnieje coś takiego, jak "linkowanie tekstu z innej podstrony". Albo jest pobierane ze wspólnego źródła na wszystkich podstronach, albo na każdej jest wpisane osobno.

Innymi słowy, nie jest możliwa zależność typu "strona B pobiera tekst ze strony A", za to jest możliwa "strony A i B pobierają tekst ze źródła C", przy czym C jest albo bazą danych, albo plikiem szablonu.

Numer Gadu-Gadu
1543661
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 09-06-2005, 16:48   

tilk napisał/a:
Innymi słowy, sami nie wiedzą, czego dokładnie chcą, a ja mam niby powiedzieć co można - ale przecież, jasny gwint, ilość możliwości jest nieskończona! Mam się bawić w jasnowidza?

O nie! My mamy swoją wizję tego! Co ciekawsze oboje inną!

Wydaje mi się, że Bianca ma dość radykalny pomysł ogólnej zmiany koncepcji menu, lecz jednak nie potrafię powiedzieć, w jakim stopniu jest on oparty na Jej doświadczeniu w pracy ze stronami, a w jakim na jej poczuciu estetyki... Prawdopodobnie będę musiał z nią dojść do jakiegoś kompromisu.

Moja aktualna, dość zachowawcza wersja wygląda tak:

1) Założenia antropologiczne oparte na długoletniej pracy przy zewnętrznych przejawach stron:
a) Typowy user ma 14-24 lat
b) IQ 70
c) Jednocześnie otwarte 2 gg, 4 strony, które czyta, a na części coś pisze lub wypałnia test, słucha muzyki i trzyma czajnik z wodą na gazie.

Biorąc pod uwagę te czynniki należy założyć, że nie należy oczekiwać od niego jakichkolwiek złożonych operacji intelektualnych, a strona powinna być maksymalnie intuicyjna i zrozumiała nawet dla Makaka.

2) Proejkt Menu:

Menu
- Strona główna
- Recenzje Anime
- Recenzje Mang
- Tłumaczenia Piosenek
- Fanfiction
- Szukaj
- Słowniczek
- Redakcja
- Współpraca
- Linki
Przyjaciele:
(i tu rząd Buttoników)

Wymagaloby to natuaralnie wydłużenia istniejącego menu... Z jakiegoś powodu istnieje opinia, że robić tego nie należy... Nie wiem, na jakiej jest ona zasadzie oparta, więc proszę o wyjaśnienie.

Liste buttonów bym najchętniej także przedłużył. Część z nich trzeba jednak powywalać, bowiem z reklamowanych stron przychodzi mało osób, a na ich miejsce włożyć kożystniejsze.

Dalej Bianca chce wrzucić Redkacje i Współprace do działu, który nazwać planuje "O nas". Nie jestem do tego ostatecznie przekonany. Za przeproszeniem, jeśli naraz rozmawiam z 3 osobami na GG, siedze na chacie, obiad mi kipi w kuchni, pisze dwa posty i rozwiązuje test z Dydaktyki oraz jednocześnie czytam Mega Tokyo to NIE WYMYŚLE, że tam mogą być schowane np. zasady wymiany linków.

Zanim znajde redaktorów, to także zdąże już trzy razy nabluzgać na tego, kto tą stronę robił. Dlatego też jestem za stworzeniem większej ilości bardzo jasno podpisanych działów.

(Offtopic - podłączenie zasad oceniania jakimś linkiem do tabeli z recenzją nie byłoby głupim pomysłem).

Dalej... Dział współpraca - proponowany układ:

1) Spis treści (z odsyłaczami)
2) Wymiana linków (z podanymi mailami osób odpowiedzianych)
3) Galeria buttonów
4) Współpraca z serwisem (z podanymi mailami osób odpowiedzialnych)
5) Porady dla recenzentów
6) Gatunki
7) Oceny
8) Zrzutki

Wreszcie dział linki:

Niech pozostanie taki, jaki jest... Z tym, że należy dać w nim odsyłacz Wymiana, który przekierowywać nas będzie do działu Współpraca, rozdziału Wymiana (wiem, że można coś takiego zrobić).

Dalej, należy tu zaznaczyć co następuje: informacyjna i estetyczna rola działu Linki ma role najwyżej drugorzędną. Wymiana ma służyć przedewszystkim promocji naszej strony. Spowodowane jest to tym, że możemy mieć nawet 350 milionów recenzji, najpiękniejszy layout świata i olśniewać stylem naszych tekstów oraz odkrywczością dyskusji naszego Forum, ale jeśli nikt nie będzie wiedział o naszym istnieniu, to pies z kulawą nogą tu nie zawita...

(Odnosze wrażenie, że zależność tą prócz mnie dostrzegają może jeszcze 2-3 osoby w redakcji...)

Linkować naturalnie powinniśmy w pierwszej kolejności pozycje najciekawsze, lecz ZAWSZE patrzyć, czy otrzymujemy coś w zamian.

Numer Gadu-Gadu
1271088
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 09-06-2005, 16:59   

Zeg -> na razie rozwazam mozliwosci. prawda jest taka, ze jesli wziac to menu ktore proponujesz, i dodac jeszcze FAQ (o czym przypomnial Tilk) i artykuly (bo wczesniej czy pozniej dojda), wydluzyc liste buttonow - to pamietaj, ze standardowy user nie ma monitora 21 cali. nie mowiac juz o tym, ze lista tej dlugosci jest nieczytelna. stad nadal twierdze, ze menu powinno isc na kilka poziomow - nawet jesli statycznie (czyli Recenzje, a pod nimi mala czcionka Manga/Anime) itp.

przedluzenie listy buttonow zgoda, ale niezbyt drastyczne - w zyciu ponad 10 sztuk

odnosnie linkow, to zgadzam sie odnosnie dodania odsylacza do dzialu wymiany, ale dodalabym tam buttony - chociazby po tp zeby gdzies byly

odnosnie wspolpracy, znowu proponujesz nieczytelny uklad. wg. mnie nalezy podzielic na: wymiana buttonow/wspolpraca w chaakterze czlonka redakcji, a dopiero potem dawac podpunkty.

gatunki, oceny i zrzutki w ogole sa nie na temat we wspolpracy, powinny byc w "o nas" wlasciwym - wybacz, ale jesli chcemy userom tlumaczyc ze oceny nie sa "na skale swiatowa", to warto o tym napisac NIE TYLKO w dziale dla tych, ktorzy chca sami oceniac.
Powrót do góry

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 09-06-2005, 17:11   

Zegarmistrz napisał/a:
Biorąc pod uwagę te czynniki należy założyć, że nie należy oczekiwać od niego jakichkolwiek złożonych operacji intelektualnych, a strona powinna być maksymalnie intuicyjna i zrozumiała nawet dla Makaka.

Założenie jest słuszne.

Zegarmistrz napisał/a:
2) Proejkt Menu:
(...)
Wymagaloby to natuaralnie wydłużenia istniejącego menu... Z jakiegoś powodu istnieje opinia, że robić tego nie należy... Nie wiem, na jakiej jest ona zasadzie oparta, więc proszę o wyjaśnienie.

Obecnie używany wzór graficzny dla przycisków menu jest DUŻY. Przy takiej ilości przycisków menu może nie zmieścić się w całości na ekranie, co wpływa na użyteczność w sposób oczywisty.

Mój plan jest inny - skoro planujemy podzielić Tanuki na części (zbiorcza, anime, manga, fanfiki) - to może do nawigacji pomiędzy częściami zastosować ten ładny, prawie nieużywany pasek u góry, a menu boczne niech będzie zależne od tego, w której aktualnie części użytkownik się znajduje?

Zegarmistrz napisał/a:
Liste buttonów bym najchętniej także przedłużył. Część z nich trzeba jednak powywalać, bowiem z reklamowanych stron przychodzi mało osób, a na ich miejsce włożyć kożystniejsze.

Długa lista buttonów wygląda fikuśnie. Wolałbym proponowaną przez Biancę rotację + parę buttonów stałych, chociażby do stron partnerskich.

Zegarmistrz napisał/a:
Nie jestem do tego ostatecznie przekonany. Za przeproszeniem, jeśli naraz rozmawiam z 3 osobami na GG, siedze na chacie, obiad mi kipi w kuchni, pisze dwa posty i rozwiązuje test z Dydaktyki oraz jednocześnie czytam Mega Tokyo to NIE WYMYŚLE, że tam mogą być schowane np. zasady wymiany linków.

Zgadzam się. Zasady wymiany linków powinny być dostępne gdzieś z... linków, co najwyżej z czegoś w rodzaju "kontakt" (czego obecnie nie mamy, zastępują to e-maile na liście redakcji).

Zegarmistrz napisał/a:
(Offtopic - podłączenie zasad oceniania jakimś linkiem do tabeli z recenzją nie byłoby głupim pomysłem).

Nie byłoby też głupim pomysłem zrobić coś wreszcie z tymi wyróżnieniami, bo obecnie co najwyżej dezorientują.

Zegarmistrz napisał/a:
Dalej... Dział współpraca - proponowany układ:

1) Spis treści (z odsyłaczami)
2) Wymiana linków (z podanymi mailami osób odpowiedzianych)
3) Galeria buttonów
4) Współpraca z serwisem (z podanymi mailami osób odpowiedzialnych)
5) Porady dla recenzentów
6) Gatunki
7) Oceny
8) Zrzutki

Niegłupi pomysł. Wystarczyłoby przeredagować trochę obecną stronę na temat współpracy. Choć może warto rozgraniczyć jakoś pomiędzy reklamą a publikowaniem tekstów u nas?

Zegarmistrz napisał/a:
Niech pozostanie taki, jaki jest... Z tym, że należy dać w nim odsyłacz Wymiana, który przekierowywać nas będzie do działu Współpraca, rozdziału Wymiana (wiem, że można coś takiego zrobić).

Słusznie, tylko należy ustalić, gdzie należy ów odsyłacz umieścić, aby był dobrze widoczny i nie psuł estetyki strony.

Zegarmistrz napisał/a:
Dalej, należy tu zaznaczyć co następuje: informacyjna i estetyczna rola działu Linki ma role najwyżej drugorzędną. Wymiana ma służyć przedewszystkim promocji naszej strony.

Informacyjna - a owszem, nie jest najważniejsza, są przecież całkiem dobre MALinki. Informacyjność powinna dotyczyć linków powiązanych z recenzją, zwłaszcza tych zagranicznych. Tu też pytanie - czy faktycznie jest sens listowania oficjalnych stron poszczególnych anime w dziale Linki?

Zegarmistrz napisał/a:
Spowodowane jest to tym, że możemy mieć nawet 350 milionów recenzji, najpiękniejszy layout świata i olśniewać stylem naszych tekstów oraz odkrywczością dyskusji naszego Forum, ale jeśli nikt nie będzie wiedział o naszym istnieniu, to pies z kulawą nogą tu nie zawita...

Otóż to. Widoczność w wyszukiwarkach już mamy, ale sieć linków dodaje drogę wejścia dla użytkowników, dla których Google to czarna magia, ponadto daje możliwość podniesienia pozycji w wyszukiwarkach.

Zegarmistrz napisał/a:
Linkować naturalnie powinniśmy w pierwszej kolejności pozycje najciekawsze, lecz ZAWSZE patrzyć, czy otrzymujemy coś w zamian.

Wyjątkiem od tej zasady powinny być chyba dobre strony zagraniczne typu ANN.

Numer Gadu-Gadu
1543661

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 09-06-2005, 17:13   

Bianca napisał/a:
Zeg -> na razie rozwazam mozliwosci. prawda jest taka, ze jesli wziac to menu ktore proponujesz, i dodac jeszcze FAQ (o czym przypomnial Tilk) i artykuly (bo wczesniej czy pozniej dojda), wydluzyc liste buttonow - to pamietaj, ze standardowy user nie ma monitora 21 cali

Ja mam jakiś strasznie mały... Właściciele twierdzą, że to 14, mi wygląda na 13 albo 12 nawet... a zmieściło by się na nim jeszcze menu długie na drugie tyle.

Od biedy możemy zrobić jeszcze tak:

Cytat:

MenuOpcja 1* Opcja 2* Opcja 3* Opcja 4* Opcja 5*
Opcja 1
Opcja 2
Opcja 3
Opcja 4
Opcja 5

Czyli część odsyłaczy wepchnąć tam, gdzie teraz jest Forum, a kiedyś były Oekaki. Forum należałoby podówczas wytłuścić.

Możnaby też zastanowić się nad innym miejscem, w które możemy sprzedać Buttony.

Cytat:
Nie byłoby też głupim pomysłem zrobić coś wreszcie z tymi wyróżnieniami, bo obecnie co najwyżej dezorientują.

http://forum.tanuki.pl/tematy33/1461.htm

To tyle, co mogę zrobić... Problem rozbija się o Skałę Niezrozumienia, w którą zmienia się Avellana, gdy tylko go podejmuję.

Ostatnio zmieniony przez Zegarmistrz dnia 09-06-2005, 17:20, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
1271088
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 09-06-2005, 17:18   

true, strone glowna jako "anime", mange, fanfika i piosenki dac na gore.

ale nadal jestem za tym be menu jakos spoziomowac... i za tym by dac zasady dzialania serwisu nie do wspolpracy ale do "o nas"

co do buttonow, ja bym zostawila jak sa, ale dala rotacje na te niestrategiczne...
Powrót do góry

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 31-08-2005, 22:14   

Odświerzam temat.

Pytanie - co w końcu w tym temacie robimy?

Numer Gadu-Gadu
1271088
Raul Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 31-08-2005, 23:21   

Mozemy chwilowo zostawic ten temat? O linkach rozmawialem z Bianka i mysle ze pewne rzeczy wypadaloby ustalic w ten weekend. :)

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
wa-totem Płeć:Mężczyzna
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 31-08-2005, 23:58   

Raul napisał/a:
pewne rzeczy wypadaloby ustalic w ten weekend. :)

o.O? Eh? Nani? Dare? Doko?

Numer Gadu-Gadu
3869750
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 01-09-2005, 12:43   

Tilk - czy jest opcja ustawienia naszego bannera (i/lub buttonow) tak by dawal sie hotlinkowac (a reszta nadal nie)
Powrót do góry
Strona 4 z 14 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5 ... 12, 13, 14  Następny
Odpowiedz do tematu