Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Do zrobienia |
Wersja do druku |
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 01-09-2005, 14:26 Do zrobienia
|
|
|
Uznałam, że warto mieć taki temat tutaj, bo chwilami jest tak, że zbierają się różne rzeczy z różnych działów, każde do innego tematu, ale trzeba jakoś ich kolejność ułożyć. Ważne i mniej ważne, duże i złożone, małe i proste.
O nas - stworzyć jeden dział z podstronami: Wymiana (tu zasady wymiany, nasze buttony i bannery), Redakcja, Historia (wersja krótsza, czyli polityczna), Współpraca
=> Tilk: prośba o poskładanie tego, co mamy (a mamy chyba wszystko) w jakąś strukturę na testowym
=> DarkRael: prośba o button
Przebudowa redakcji - dla mnie: przygotowanie rozpiski faktycznych funkcji; określenie kompetencji; zrewidowanie składu (?); projekt zmiany układu podstrony
FAQ
=> ja: przejrzeć jeszcze raz, uzupełnić i poprawić listę
=> Tilk: zbudowanie podstrony
=> DarkRael: button
Encyklopedia Kasumi
=> ja: określić plan prac, zakres hasł i źródła; znaleźć konkrentych wykonawców
Działania okołokomercyjne i okołoreklamowe
=> pyt. do Tilka - czy da się stworzyć statystyki dla wyjść z naszej strony na konkretne linki (bannery i buttony)?
Tanuki Mangi
=> ja: przejrzeć teksty; powprowadzać testowo
=> DarkRael: zastanowić się nad schematem laya
=> ktoś?: znaleźć mangowe postaci do wycięcia na lay
Tanuki Czytelnia
=> Xeniph i Serika: określić jasno harmonogram prac i czas otwarcia strony
=> Serika: strategia pozyskiwania fanfików
=> Serika: elementy na lay (marchewki etc.)
=> DarkRael: dopracowania laya
Stowarzyszenie
=> Mizuumi: dostarczyć przykładowy statut
=> wa-totem: znaleźć jakieś informacje prawne, wymogi etc. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 01-09-2005, 20:05
|
|
|
To ja zadam pytanie, które zadawałem już chyba wcześniej: jak zorganizować ten dział "O nas"? Chyba nie ma być to podstrona, której jedyną zawartością jest lista czterech linków? A, i nie mamy wszystkiego, a dokładniej materiałów na Wymianę.
Dalej... Statystyki wyjść? Z linkowni da się sensownie zrobić (identyfikator linku może służyć za klucz do bazy statystyk), z bannerów i buttonów będzie można dopiero wtedy, jak zostaną połączone funkcjonalnie z linkownią - co dodaję do listy rzeczy do zrobienia. Muszę jeszcze wiedzieć, jakich konkretnie danych statystycznych potrzebujemy. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 01-09-2005, 20:11
|
|
|
No ja prawdę mówiąc mądrzejszego pomysłu niż lista czterech linków nie mam... Chyba, żeby zrobić tak, że zaraz po wejściu widzi się materiały do wymiany + linki do pozostałych części. A materiały do wymiany to wszystkie te, które zamieścił na forum Tsuneki. Mamy jego zezwolenie i możemy je tam wstawić. A nuż ktoś weźmie. |
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 02-09-2005, 23:00 Re: Do zrobienia
|
|
|
Avellana napisał/a: |
Tanuki Mangi
=> ktoś?: znaleźć mangowe postaci do wycięcia na lay
|
Kolorowe czy czarno-białe? Bo jak kolorowe to znacznie ogranicza wybór (niektóre mangi mają kolorowe strony, ale u większości zostają tylko okładki). Jakieś preferencje co do postaci/serii? |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 03-09-2005, 07:49
|
|
|
Avellana napisał/a: | No ja prawdę mówiąc mądrzejszego pomysłu niż lista czterech linków nie mam... |
Proponuje taki układ: na górze cztery linki, na dole zbity tekst. Każdy link przenosi do odpowiedniego akapiu (wymiana do zasad wymiany itd.). |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 03-09-2005, 10:41
|
|
|
ja mam tylko taka uwagę, żeby dodać jakiś elemet graficzny (belkę z tanukiem) , oddzielający te zbite partie od siebie, do których będa anchory - nie oszukujmy się, zbity tekst odrzuca większość "młodzieży" własnie z tego powodu, że jest zbity i wygląda jakby było go baardzo duzo - co najmniej na poziomie lektury szkolnej. - w związku z tym wiekszośc go brzydko mówiąc "olewa". Jeśli będzie podzielony na widoczne "moduły" łatwiej go przełkną.
Przy czym własnie sobie uświadomiłam, że w taki sposób zbudowany jest dział "Współpraca" - jako prawie lity, zbity tekst - nic dziwnego, że nie chce im sie zaglądać do "ocen", które sa gdzieeeś daleko =='
Ponadto kiedyś była mowa o umieszczeniu w widocznym miejscu skali ocen ze współpracy... |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 03-09-2005, 10:44
|
|
|
IKa napisał/a: | - jako prawie lity, zbity tekst - nic dziwnego, że nie chce im sie zaglądać do "ocen", które sa gdzieeeś daleko == |
Dlatego wypadałoby na górze strony umieścić linki, które odsyłałyby do odpowiednich elementów tego tekstu. Na kilku serwisach widziałem takie rozwiązanie. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 03-09-2005, 10:51
|
|
|
Zeg, wiem o co ci chodzi :) ja mówię, że ja bym jeszcze dodatkowo poodzielała poszczególne partie tekstu. - wiesz, we "wspólpracy" są linki od góry.... ale całośc tworzy zbity tekst (jak to skomentowała znajoma "strasznie duzo napisane O.o")
przepraszam bardzo... jeszcze jest jedna rzecz do zrobienia.... HASŁO!!! |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 03-09-2005, 11:13
|
|
|
Tak, to poodzielanie to bardzo ważna rzecz... W pełni popieram.
Natomiast co do Hasła - mi się skończyły pomysły. |
|
|
|
|
|
darkrael
Tańczący z przecinkami
|
Wysłany: 03-09-2005, 14:32
|
|
|
http://mip.and.pl/przyciski.zip bmp z przyciskami. Wpadlismy na czytelni na pomysl na przyciski wewnetrzne, zrobilem te cztery w tym stylu moze sie przydadza. Jesli sie spodobaja i jakies trzeba dorobic, piszcie jakie.
Te cztery dzialy wypdaloby umiescic na oddzielnych podstronach, a po wcisnieciu 'o nas' na boku wyswietlac najwazniejsza z nich, z odnosnikami do reszty, ja w kazdym razie zrobilbym tak u siebie.
Grafika do mangowni powinna byc raczej kolorowa, http://www.csusm.edu/anime/ tutaj jest mnostwo grafik z mang i anime, na pewno cos sie znajdzie, wybierzcie co fajne i dajcie linki, przy czym im wiekszy oryginal tym lepiej sie przeskaluje. Male obrazki nie wchodza w gre, minimum 2 razy wieksze niz beda w finalowej wersji. |
|
|
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 03-09-2005, 17:59
|
|
|
aha, jeszcze jedna rzecz do zrobienia, a przynajmniej do pomyslenia : tzw. "Rozdzielnik" - czy w ogóle będzie? i co na nime będzie? |
|
|
|
|
|
Daerian
Wędrowiec Astralny
Dołączył: 25 Lut 2004 Skąd: Przestrzeń Astralna (Warszawa) Status: offline
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 03-09-2005, 21:12
|
|
|
Ja bym proponował linię z małych głowek Tanuka :-)
Btw. mogę zobaczyć czy nie byłbym w stanie zrobić haseł z części historycznej do Encyklopedii... jeśli dostanę listę potrzebnych, to sprawdze :-) |
|
|
darkrael
Tańczący z przecinkami
|
Wysłany: 04-09-2005, 10:38
|
|
|
Tyle Tanuki to u mnie w zagrodzie nie ma :)
http://mip.and.pl/dziel.gif
albo moze upiec dwa tanuki na jednym ogniu
http://mip.and.pl/dziel2.gif
Ewentualnie mozna jeszcze zwiekszyc szerokosc calosci i zamiast przycisku 'to the top' wstawic drugiego tanuka. |
|
|
|
|
|
ka_tka
|
Wysłany: 18-09-2005, 08:44
|
|
|
Pytanie - czy coś w końcu będzie robione w związku z listą seiyuu? Kiedyś już o to pytałam, ale jednoznacznej odpowiedzi nie dostałam. A takie coś (mi przynajmniej) na ANN bywa przydatne. Nie chodzi mi tu o kompletną bazę postaci (tzn coś jak planowane było na AnimeNfo, ale chyba nie wyszło - miejsce na opis postaci i obrazek), a o zwykły spis ról poszczególnej osoby, jak z twórcami.
W niektórych przypadkach w recenzji figuruje "dodatkowym atutem jest wspaniała praca seiyuu". Czytelnik chce wiedzieć, co to za seiyuu... no i u nas się tego chwilowo nie dowie...
Jeśli problemem w tym wypadku jest to, że dużo zachodu i właściwie nikomu się nie chce... No to ja właściwie mogę posiedzieć miesiąc i to powoli powklejać wszystko, jeśli nie istniałoby ryzyko, że 'przypadkiem' wysadzę pół strony ^^" |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 18-09-2005, 08:55
|
|
|
Lista seiyuu i/lub wprowadzanie opisu postaci... Pomysł padł, bo mnie się słabo zrobiło na myśl o tym, że miałabym uzupełniać dla 400+ recenzji. Jest to kwestia napisania odpowiedniego kawałka do bazy, co można odłożyć jakoś na później, bo chwilowo Tilk ma kolejkę rzeczy do zrobienia, no i znalezienia kogoś do roboty.
Opisy postaci w tej chwili są nierealne - nie widzę szans, żeby to zrobić do więcej niż kilku wyrywkowych serii, więc chyba nie warto się w to bawić. Natomiast seiyuu - coś takiego, jak ma Azunime, a co wydaje mi się wzorowane na ANN mogłoby być dobrym pomysłem. Czyli tylko lista postaci i nazwiska seiyuu. I wtedy faktycznie potrzebny byłby ktoś, kto to wypełnia... Ale też warto się zastanowić, bo robota byłaby z tych upiornych, poza tym od dość dawna nikt (ze mną włącznie) nie podaje przy recenzji seiyuu dla najważniejszych postaci. A to ma o tyle znaczenie, że na Animenfo dane są niepełne, a na ANN zwykle jest ich za dużo - i ewentualny "wprowadzacz", nie znając serii, nie miałby pojęcia, które wybrać, czyli i tak wymagałoby to współpracy recenzenta (i pewnie często-gęsto okazałoby się, że sam recenzent już postaci w obejrzanym rok temu anime, z wyjątkiem najgłówniejszych, nie pamięta).
Krótko mówiąc: można o tym pomyśleć, ale na zasadzie - jak Tilk będzie miał czas, a raczej zakolejkuje coś takiego na końcu. I tylko jeśli faktycznie jakiś "wprowadzacz" się znajdzie, bo ja już raz uzupełniałam technikalia do 200+ recenzji i zaprawdę, nigdy więcej! |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|