Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Do zrobienia |
Wersja do druku |
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 13-09-2010, 20:15
|
|
|
O ile pamiętam było to kiedyś (dość dawno temu) rozważane, ale przepadło ze względów prawnych (bo skanlacje) i mocy przerobowych (bo nikt nie chciał tego edytować, żeby nie było widać, że to skanlacje). Była też opcja, żeby dodawać kilka stron, ale tylko do polskich wydań, ale chyba ostatecznie nic z tego nie wyszło, bo nikt się za to nie wziął (zrestą - powinna być dobra jakość, a to by wymagało skanowania, więc i uszkadzania własnych mang). |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 26-10-2010, 18:59
|
|
|
Kompletne (mam nadzieję) listy tytułów z mangi i anime przejrzane pod kątem nowych wyróżników. Najmocniej przepraszam za wyjątkowo powolne tempo tworzenia ich.
Zwierzęta.txt
|
Pobierz Plik ściągnięto 65 raz(y) 3,21 KB |
Przestępcy.txt
|
Pobierz Plik ściągnięto 84 raz(y) 7,56 KB |
Dzieci.txt
|
Pobierz Plik ściągnięto 63 raz(y) 2,07 KB |
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 28-10-2010, 20:04
|
|
|
Trudno mi zweryfikować wszystko, bo znacznej części tytułów nie znam, ale ogólne wrażenie jakie odniosłem to to, że o ile listy "dzieci" i "zwierzęta" wydają się być mniej-więcej w porządku, tak wyróżnik "przestępcy" jest przyznawany nieco zbyt swobodnie. Tak na pierwszy rzut oka usunąłbym z listy Gantz, wydaje mi się również że Full Metal Panic też nie bardzo tu pasuje. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
fm
Okularnik
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 31-10-2010, 15:24
|
|
|
Tak jak pisałem na kanale - dzieci i zwierzęta się najprawdopodobniej nadają, ale przy przestępcach lepiej się skupić na przypadkach, gdy rzeczywiście znajdują się na pierwszym lub drugim planie, a nie gdy stanowią grupę przypadkowych przeciwników oddziałów policyjnych czy nawet końcowych, diabolicznych bossów. Stąd odpadają takie tytuły jak Ghost in the Shell, Cowboy Bebop, Detektywy Conany, w których obecnie nie ma wyróżnika złodzieje i wiele innych. |
_________________ Kryska: Weaponized diplomacy was successful!
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 31-10-2010, 16:02
|
|
|
Akurat w Cowboy Bebop Spike ma burzliwą przeszłość w mafijnym syndykacie, więc moim zdaniem się kwalifikuje jako pierwszy i drugi plan. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
fm
Okularnik
|
Wysłany: 05-11-2010, 21:56
|
|
|
Oto moja propozycja odchudzonej listy. Póki co dla anime, bo mangi to dla mnie kompletna plaża.
edit. przywrócone parę tytułów
Przestępcy-fm_v2.txt
|
Pobierz Plik ściągnięto 67 raz(y) 2,46 KB |
|
|
|
|
|
|
fm
Okularnik
|
Wysłany: 16-11-2010, 09:11
|
|
|
Żeby nowe wyróżniki nie pokrywały się kurzem, przejrzałem tytuły mangowe z listy moshi, z których też spora część została wyeliminowana. Przy mangach możemy sobie pozwolić na trochę mniejszą dokładność, bo tam inaczej niż na anime prezentuje się stosunek recenzji do ogryzków (czyli ew. ignorancja będzie trochę usprawiedliwiona).
Podejrzewam, że dla informatyków może być wygodniejsze wprowadzenie wszystkiego naraz. Ustalmy więc, iż uwagi, propozycje, apelacje zgłaszamy do końca tygodnia, a powiedzmy w poniedziałek dodajemy wg. poszczególnych list dzieci, zwierzęta i przestępców.
Przestępcy(mangi).txt
|
Pobierz Plik ściągnięto 60 raz(y) 1,17 KB |
|
|
|
|
|
|
Enevi
苹果
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 17-11-2010, 19:07
|
|
|
Lista przestępczo-mangowa wygląda dobrze, w razie czego jak ktoś będzie marudził, dodamy już potem do listy. Od siebie dodam tylko 1999nen 7 no Tsuki Shanghai, bo gangi raczej się do przestępców kwalifikują. |
|
|
|
|
Morg
|
Wysłany: 21-11-2010, 18:02
|
|
|
Wrzucam tutaj, żeby nie zakładać x nowych tematów.
Po pierwsze, co będę powtarzał, niczym Katon, nie mamy linkarza. Czy naprawdę lepszy brak linkarza, niż linkarz spoza grupy osób, które znamy? Któryś już raz proponuję ogłosić nabór na forum - nawet jeśli nie zgłosi się nikt, komu możnaby zaufać, to przecież nic nam nie nakazuje koniecznie kogoś przyjąć.
Po drugie, skoro panel Tilka na Niuconie wywołał tak żywe zainteresowanie, to może warto by było rozważyć kwestię pojawiania się Tanuki na konwentach? Oczywiście nie każdy ma ochotę, czy skilla do prowadzenia panelu/prelekcji/konkursu/warsztatów/w miarę szybkiego napisania relacji z imprezy, ale kilka takich osób może by się znalazło, a jeśli tak, to myślę, że choćby symboliczne zaistnienie co jakiś czas Tanuka poza internetem byłoby warte niewielkiego wysiłku. Jeśli chodzi o mnie, to mógłbym w czymś pomóc, do samodzielnego organizowania brakuje mi niestety wiedzy, a pisać nie umiem. Jeśli nie ma choćby jednej osoby - pomysł upada i niestety nawet nie ma o czym deliberować.
Sprawa trzecia, mająca się do niedawnej dyskusji wyrosłej z recenzji KissxSis - zostały zawieszone Kodomo no Jikany i Seikon no Qwaser (czy jak to szło). Jak wygląda sprawa z takimi tytułami na Mangach i, jeśli inaczej, to czy jest sens ujednolicać politykę obu działów w tej kwestii (mnie wydaje się, że jest, ale kompletnie nie orientuję się w sytuacji Mang)?
Kwestia czwarta, czyli wspomniane postaci - chciałbym to w końcu przedyskutować i proponuję, żeby wszyscy zainteresowani zebrali się w najbliższą sobotę (27 XI) o 21 - termin uzgodniłem z Mai - jeśli komuś nie pasuje, względnie mu coś nagle wyskoczy, a bardzo chciałby być obecny (względnie jest absolutnie do dyskusji potrzebny, bo nazywa się Tilk/Mai/Fum/Evil/CraNik/Moshi/Tomek i jest głównym informatykiem/osobą gotową te postaci pociągnąć/naczelnym/naczelną Mang/informatykografikiem/szarą eminencją/głosem rozsądku), to proszę, aby dał znać w tym temacie, najlepiej od razu podając jaki inny termin mu pasuje - jeśli ktoś nie da znać i go nie będzie (a nie będzie absolutnie potrzebny), to proponuję uznać że nie ma nic ciekawego w tej sprawie do powiedzenia. Kwestia leży odłogiem od jakiegoś miesiąca i fajnie by było nie przekładać tego w nieskończoność.
Rzecz piąta, czyli Tanuki Książki - tu pytanie głównie do Wiewióra - jak z recenzjami i czy coś się w ogóle z tego pomysłu wykluwa?
Tak, to wyżej, to oczywiście nie jest deklaracja "sam się wszystkim zajmę" (choć jestem w stanie zadeklarować się do rzeczywistej pomocy przy rozsądnej liczbie rzeczy w miarę swojego wolnego czasu), tylko próba kopnięcia kluczowych i nie tylko narad wojennych o Tanuku naprzód. I tak, wiem że "nie wszystko na raz", ale sporo się tego nazbierało w ostatnim okresie i dobrze by było chyba tknąć którąkolwiek sprawę, choćby przynajmniej te postaci.
Rzekłem. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa.
Ostatnio zmieniony przez Morg dnia 21-11-2010, 19:58, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
|
Wysłany: 21-11-2010, 18:21
|
|
|
1. Jestem za ogłoszeniem, chyba że ktoś z redakcji się poczuwa i sam ma ochotę sie tym bawić.
2. Nie wiem, nie jeżdżę, nie znam się...
3. Jestem za ujednoliceniem polityki, oszczędzi to wielu problemów. Z mangami jest o tyle łatwiej, że większość z nich można szybko i wygodnie sprawdzić przed dodaniem ogryzka, co zresztą jest praktykowane.
4. Na razie mi pasuje, a przynajmniej nie przypominam sobie o jakichś planach. Proponuję też dopisać do listy osób niezbędnych Punyana, jako głos rozsądku. ;D
Howgh! |
|
|
Morg
|
Wysłany: 21-11-2010, 18:48
|
|
|
moshi_moshi napisał/a: | Proponuję też dopisać do listy osób niezbędnych Punyana, jako głos rozsądku. ;D |
Fix'd. :D |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
|
Wysłany: 21-11-2010, 19:51
|
|
|
1. Ogłoszenie brzmi jak Plan.
2. Popieram Moshi.
3. Na Mangach podejrzane tytuły i tak są sprawdzane przed dodaniem, więc raczej nie ma czego zawieszać.
4. I tak siedzę na ircu. |
|
|
fm
Okularnik
|
Wysłany: 21-11-2010, 19:59
|
|
|
Co do linkarza, chciałbym przypomnieć, że jednym z powodów, dla których Tyczek zrezygnował ze stanowiska, było to, że został zostawiony samopas, bez jasno sprecyzowanych obowiązków i nadzoru (wcześniej czuwał nad nim Teukros). Jeśli nie zadbamy o te dwie rzeczy, to szukanie nowej osoby jest bezcelowe, bo i tak szybko stracimy ją z powodu braku motywacji do pracy (skoro nawet w przypadku paladynów mamy skrajnie dużą rotację). |
|
|
|
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
|
Wysłany: 21-11-2010, 21:39
|
|
|
Hm, wpadł mi do głowy mały pomysł, to tylko propozycja oczywiście. W sumie jesteśmy dużym portalem, może by tak w ramach promocji serwisu zorganizować jakiś nieduży konkurs świąteczny? Nic skomplikowanego (no chyba, że chcielibyśmy się postarać) - jakieś screeny do odgadnięcia czy coś w rodzaju konkursu sezonu ogórkowego, tylko na mniejszą skalę oczywiście. Albo np. wymyśl wierszyk o Tanuki, wybierz swoją ulubioną recenzję i uzasadnij swój wybór? W ramach nagrody można by sprezentować jakieś tomiki polskich wydań, niepowtarzalny rysunek Amy z naszymi maskotkami (;D) albo inną pierdółkę? Taki Dzień Dobroci dla Czytelnika? Mamy możliwości żeby coś takiego wykombinować? Chce nam się (znaczy mnie się chce, nie wiem jak Wam)? |
|
|
krew_na_scianie
kościsty seksapil
Grupy: House of Joy
|
Wysłany: 21-11-2010, 23:31
|
|
|
Jak najbardziej jestem za szukaniem linkarza. Tak samo pomysł, by prezentować Tanuki na konwentach - jak najbardziej popieram. Byłaby to wyśmienita reklama, która na pewno by nam nie zaszkodziła. Kto wie, może udałoby się znaleźć nowe osoby do współpracy. Tylko wymagałoby to jednak troszkę sporego wysiłku i zainteresowania.
Pomysł Tanuki Książki odłożyłabym totalnie na dalsze plany. Chyba za dużo innych problemów się ostatnio pojawia, by wkładać sporo wysiłku - na kto wie - może utopijny pomysł. Idea z konkursem świątecznym wydaje się całkiem dobra. |
_________________ "Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, skazani są na jej powtarzanie." |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|