Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Lay - propozycje |
Wersja do druku |
Teukros
|
Wysłany: 24-07-2008, 11:17
|
|
|
W indeksie woluminów, zamiast gwiazdek przy woluminach zrecenzowanych trzeba dać strzałkę, tak jak na Mangach. Gdzieś powinny być odpowiednie grafiki, zrobione przez GoNik. |
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 24-07-2008, 17:10
|
|
|
obiecana belka (i kilka przycisków które mogą, ale nie muszą, się przydać), oraz nowe menu boczne (ze słowniczkiem)
Słowniczek.png
|
|
Plik ściągnięto 6 raz(y) 366,68 KB |
belka.png
|
Pobierz Plik ściągnięto 36 raz(y) 10,13 KB |
|
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Bezimienny
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 12-08-2008, 08:41
|
|
|
Poniższą listę rzeczy do zrobienia przy layu będę aktualizował w trakcie roboty (i co pewien czas przypominał, jeśli topic urośnie). Jeśli ktoś jeszcze sobie coś przypomni, proszę pisać.
Ostatnio zrobione: ukończona lista recenzji
W recenzji:
* pojawiła się nadmiarowa belka na górze
* Źródło kadrów: Własne (Avellana) <- dać styl z obecnej strony (italik, czcionka, rozmiar)
* duże gwiazdki w ocenie: Goniś nie zrobiła wersji z odp. tłem? (bo pamiętam, że jakieś gwiazdki robiła)
* wycentrować w danej kolumnie google adsy
* copykotek: dawałem go ileś postów temu
* Kadry - spróbuj dać ramkę dookólną, a nie tylko top i bottom (jak już mówiłem w projekcie te kreski są rezultatem niedokładności w wycinaniu, a nie planu)
Pokaż oceny redakcji:
*przywrócić układ ze starej strony (chwilowo wykres wyparował)
Lista recenzji:
(ZROBIONE)
Redakcja
* Historia: dodać odstępy pomiędzy akapitami, copykotek (na dole, jak na aktualnej) -
* FAQ: odstępy, wytłuszczenie pytań, copykotek
* Polityka Prywatności: odstępy, copykotek
* Regulamin: (chwilowo brak)
* Lista redakcji: odstępy, wytłuszczenie imion, copykotek
* w porównaniu ze stroną aktualną przydałby się odstęp pomiędzy opisem osoby a polem Korespondencja
* w sumie copykotek wszędzie, gdzie był dotychczas
Współpraca:
* Wymiana: odstępy, nadmiarowe belki pod rozmiarami bannerów/buttonów
Newsy: w zasadzie do zrobienia od zera. Kwestię wyglądu omawiano na zjeździe. Wpisuję by potem nie zapomnieć
Kwestia słowniczka (ale chyba jednak wyląduje na zbiorczej - ukończony czy nie)
Teukros napisał/a: | W indeksie woluminów, zamiast gwiazdek przy woluminach zrecenzowanych trzeba dać strzałkę, tak jak na Mangach. Gdzieś powinny być odpowiednie grafiki, zrobione przez GoNik. |
|
loaded with steel.
the renegades on wheels.
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 12-08-2008, 12:30
|
|
|
Bezimienny napisał/a: | W recenzji:
* pojawiła się nadmiarowa belka na górze
* Źródło kadrów: Własne (Avellana) <- dać styl z obecnej strony (italik, czcionka, rozmiar)
* duże gwiazdki w ocenie: Goniś nie zrobiła wersji z odp. tłem? (bo pamiętam, że jakieś gwiazdki robiła)
* wycentrować w danej kolumnie google adsy
* copykotek: dawałem go ileś postów temu
* Kadry - spróbuj dać ramkę dookólną, a nie tylko top i bottom (jak już mówiłem w projekcie te kreski są rezultatem niedokładności w wycinaniu, a nie planu) |
Powyższe już zrobione.
Edit: większość listy ukończona. Newsy na później. |
|
|
|
|
|
Bezimienny
|
Wysłany: 12-08-2008, 16:56
|
|
|
Po pobieżnym sprawdzeniu faktycznie wygląda, że lista jest w większości załatwiona (poza tymi newsami). Przy okazji wyskoczyło mi coś, co zauważyłem już wcześniej ale jakoś listę ominęło - niezrobione jest jeszcze wyświetlanie kadrów ("więcej kadrów").
Niemniej, wygląda na to, że lay anime mamy już prawie gotowy. |
loaded with steel.
the renegades on wheels.
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 13-08-2008, 18:39
|
|
|
Wyświetlanie kadrów jest, napisałem też wstęp do filtrowaczki komentarzy, o której rozmawialiśmy na zjeździe. Doda się jeszcze jakieś filtry jak IP, tytuł, gość lub nie, może data dodania, a potem jakieś operacje masowe, np. usuwanie komentarzy. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 13-08-2008, 19:03
|
|
|
Kadry są bardzo dobre, poza tym, że trzeba by (GoNik? nie wiem, kto się tym zajmuje) zrobić nowe guziczki do przewijania.
Filtrowanie - wiwat i hurra, działa! Pytanie, czy mogłoby dać się wyszukiwać z wildcardem, czyli żeby mi powiedzmy Seri* znajdowało Serisia. Przypominam przy okazji o tym systemie "zawieszania" komentarzy i usuwania ich z widoku publicznego. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Bezimienny
|
Wysłany: 14-08-2008, 16:58
|
|
|
Jescze jedna uwaga - mógłbyś uaktualnić bazę użytkowników na testowej? Próbowałem się dostać do panelu administracyjnego by zobaczyć jak to tam wygląda i działa, ale nie mogłem. |
loaded with steel.
the renegades on wheels.
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 14-08-2008, 17:40
|
|
|
W skrócie, po prostu chcesz konto na testowym? Utworzyłem konto z nazwą użytkownika i hasłem z głównego i pełnymi uprawnieniami.
Wypadałoby napisać czarno na białym, czego właściwie chcemy od newsów. W temacie jest, z tego co widzę, tylko parę luźnych pomysłów, nic konkretnego. Wolę więc spytać, bo potem na pewno posypią się wypowiedzi w stylu "a to nie tak miało być" albo "a czemu nie ma tego?"
Najpierw, co news mieć powinien. Wymienione wcześniej pewniki to:
* Tytuł, treść.
* Data wprowadzenia.
* Autor. (po prostu ID użytkownika wprowadzającego newsa?)
Nie zostały wspomniane, a być może mają sens - bo w zasadzie to nie wiem, do czego to pole newsowe ma być właściwie używane... Do przedyskutowania:
* Automatyczna publikacja, jak obecnie przy recenzjach?
* Automatyczne ukrywanie po zadanym terminie?
* Miejsce na newsy jest też na projekcie layoutu dla mang, stąd pytanie - wszystko wyświetla się wszędzie, czy może dajemy możliwość oznaczenia, gdzie dany news ma się pojawiać?
* Newsy, które zostają "przyklejone" na górze listy?
No i jeszcze kwestia prezentacji, czyli jak wyświetlamy newsy. Jako gołą listę, jak z RSSów, czy może wyświetlamy też fragment treści? Czy może jeszcze inaczej? |
|
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 14-08-2008, 17:43
|
|
|
Tilk, na FTP na wierzchu leży kopia bazy z marca, powinna się do tego przydać. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 14-08-2008, 17:51
|
|
|
Cytat: | wszystko wyświetla się wszędzie, czy może dajemy możliwość oznaczenia, gdzie dany news ma się pojawiać? |
Proponuję wprowadzić taką możliwość. Przeglądam obecnie fandom ogólnokomiksowy, i widzę tam kilka ciekawych inicjatyw, do których chciałbym włączyć Tanuki Manga, a które nie mają nic wspólnego z anime. Z tego względu, newsy pojawiające się tylko na Mangach bardzo by mi się przydały. |
|
|
|
|
|
Bezimienny
|
Wysłany: 14-08-2008, 18:02
|
|
|
tilk napisał/a: | W skrócie, po prostu chcesz konto na testowym? Utworzyłem konto z nazwą użytkownika i hasłem z głównego i pełnymi uprawnieniami. |
dzięki
tilk napisał/a: | Wypadałoby napisać czarno na białym, czego właściwie chcemy od newsów. W temacie jest, z tego co widzę, tylko parę luźnych pomysłów, nic konkretnego. Wolę więc spytać, bo potem na pewno posypią się wypowiedzi w stylu "a to nie tak miało być" albo "a czemu nie ma tego?"
Najpierw, co news mieć powinien. Wymienione wcześniej pewniki to:
* Tytuł, treść.
* Data wprowadzenia.
* Autor. (po prostu ID użytkownika wprowadzającego newsa?) | Tyle powinno wystarczyć (chyba, że ktoś będzie miał jeszcze jakieś pomysły)
tilk napisał/a: | Nie zostały wspomniane, a być może mają sens - bo w zasadzie to nie wiem, do czego to pole newsowe ma być właściwie używane... Do przedyskutowania:
* Automatyczna publikacja, jak obecnie przy recenzjach?
* Automatyczne ukrywanie po zadanym terminie?
* Newsy, które zostają "przyklejone" na górze listy? | O pierwszych dwóch nie pomyślałem (ukrywanie było omawiane, ale tylko ręczne), ale faktycznie byłyby użyteczne. "Przyklejanie" już proponowałem na zjeździe.
tilk napisał/a: | * Miejsce na newsy jest też na projekcie layoutu dla mang, stąd pytanie - wszystko wyświetla się wszędzie, czy może dajemy możliwość oznaczenia, gdzie dany news ma się pojawiać? | Jeśli dałoby się stworzyć jeden wspólny moduł newsowy dla zbiorczej (? - na razie co prawda miejsce na newsy w layu nie jest tam przewidziane, ale to się może jeszcze zmienić), anime i mang, z możliwością wyboru co gdzie się wyświetla, to byłoby najlepiej.
tilk napisał/a: | No i jeszcze kwestia prezentacji, czyli jak wyświetlamy newsy. Jako gołą listę, jak z RSSów, czy może wyświetlamy też fragment treści? Czy może jeszcze inaczej? | W zasadzie chyba jako gołą listę (jak RSS z artykułów). Miejsca na nic więcej i tak nie będzie. Na liście newsów (osobna strona, link "więcej" pod newsami na głównej) dać newsy pełne (od tekstów dłuższych będą Artykuły). Ile newsów będzie wyświetlanych na głównej do późniejszego ustalenia (zobaczymy, jak będzie wyglądało). Na razie można dać 2-3 najnowsze
Edit:
panel administracyjny wygląda ok, przydałoby się tylko poprawić tabelkę ze statystykami linków (ramki, formatowanie komórek - wziąć z aktualnej strony)
Po namyśle przydałoby się też poprawić formatowanie innych list - headery są centrowane, a komórki dosuwane do lewej, co bez ramek może powodować pewne wizualne trudności w wylapaniu do której kolumny wartość należy (oczywiście chwila zastanowienia daje odpowiedź, ale...) |
loaded with steel.
the renegades on wheels.
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 15-08-2008, 15:33
|
|
|
Wstawiłem newsy, na razie bardzo surowe i do doszlifowania. |
|
|
|
|
|
Bezimienny
|
Wysłany: 16-08-2008, 12:21
|
|
|
1. Dodać na dole przycisk "więcej" do listy wszystkich newsów (wyświetlanie jak przy newsie pojedynczym, ale jeden pod drugim (najnowsze/przyklejone na górze, w wypadku stronicowania normalne numerki - ale nie wiem czy będziemy mieli tyle newsów by był sens).
2. Okienko do wprowadzania newsa jest za małe (powiększyć, docelowo pomyśleć o wykorzystaniu tego modułu wprowadzania/edycji tekstu od Cracka)
3. Wprowadzanie newsa opublikowanego powinno też działać gdy nie wprowadzi się daty (powinien wtedy wrzucać aktualną). Na razie rzuca ogólnym błędem.
Wygląd ogólny ocenię później |
loaded with steel.
the renegades on wheels.
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 16-08-2008, 13:56
|
|
|
2. Okienkiem mogę zająć się w poniedziałek/wtorek, podeślę wtedy tilkowi odpowiedni kod. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|