FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 14, 15, 16  Następny
  Lay - propozycje
Wersja do druku
GoNik Płeć:Kobieta
歌姫 of the universe

Status: offline

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 02-07-2008, 17:25   

Powiem tak: omruk, skończmy tego laya jak najszybciej... Zaczynam obawiać się kolorów na Tanuki i Czytelni, skoro Manga wyszła bardziej od Anime.

z uwag konkretnych:

- przyszarzyć przycisk 'skomentuj'
- przyciski 'poprzedni/następny tomik' dać na dole, pod okładkami - jeżeli przystaniemy na zaproponowany układ
- przemyśleć napis na tych przyciskach, w momencie, kiedy mamy 6 okładek na stronę (więcej chyba nie warto) 'następny tomik' brzmi głupio
- technikalia: kolor dla wiersza z nagłówkiem jest konieczny

/me idzie mruczeć radośnie

PostWysłany: 02-07-2008, 17:28   

Pomysł bardzo udany, i myślę że będziemy na nim bazować. Mam następujące uwagi.

Pomysł z ustawieniem tomików w dwóch kolumnach jest niezły, ale ma jedną wadę, wiążącą się z faktem, że okładki o ile mają taką samą szerokość, mają często różną wysokość. Jeżeli tomiki stoją "jeden pod drugim", nie jest to tak widoczne. Jeżeli stoją obok siebie, niestety tak - im bliżej, tym gorzej to wygląda. Ale - powiedzmy - jeżeli tak opcja jednak przejdzie, to cóż, wezmę i przeskaluję te 600+ okładek.

Mam dwie propozycje:
1) zrobić jak na Azunime, np. tutaj - http://azunime.net/anime/idanm,358,idrec,368,recenzja.html (pozycja "podobne anime", trzeba zjechać w dolną część strony). Czyli okładka siedzi sobie na środku kolumny, pod nią link tekstowy z podpisem, a po bokach jakieś ozdobniki.
2) oblać tomik tekstem z początku recenzji (wyświetlane są i tak tylko tomiki z recenzją). Trzeba by pewnie zmniejszyć czcionkę i pobawić się długością tekstu.

Poza tym:
1) pod tomikami potrzebne są podpisy (linkowane) "tom 1", "tom 2" itp.
2) w miejsce "Tomiki" proponuję "Recenzje tomików", jako lepiej oddające zawartość kolumny.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
tilk Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 02-07-2008, 20:12   

Zmieniłem co nieco na stronie głównej. Trochę przesunąłem marginesy, dodałem artykuły, zdjąłem "Na forum", dodałem losową recenzję. Poza tym wrzuciłem parę plików z zipa od GoNik - poza gwiazdkami dużymi, bo nie zgadzał się rozmiar i miały ząbki.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
1543661
Avellana Płeć:Kobieta
Lady of Autumn

PostWysłany: 02-07-2008, 20:28   

Z ostatnich pomysłów (mam nadzieję, że nie za bardzo skomplikowanych): ponieważ lay będzie w rzeczywistości "dłuższy", proponuję zamiast jednej okładki woluminu dać trzy ostatnio dodane (albo jedną ostatnio dodaną okładkę + link, ale za to cztery linki tekstowe, razem pięć ostatnio dodanych), a pod spodem "losowy wolumin". Dałoby się zrobić?

Teukros Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 02-07-2008, 22:00   

Z uwagi na to, że tak samo będzie na Anime jak i na Mangach, moje trzy grosze.
Otóż miejsca na woluminy/tomiki będzie sporo. Nie widzę potrzeby, aby ograniczać się do jednej czy nawet trzech okładek, jeżeli spokojnie możemy wyświetlić ich powiedzmy siedem. Jak pokazały Mangi, okładki przynoszą o wiele więcej wejść - mimo, że na Mangach jest 10 razy mniej odsłon, w przypadku tomików w porówaniu do woluminów - tylko 4 razy mniej. Nie bez znaczenia jest też fakt, że szczególnie woluminy będą coraz ważniejsze.

Pozostaje problem pustego miejsca obok okladki woluminu. Ponawiam propozycję, aby oblać taką okładkę tekstem z recenzji woluminu/tomiku. Drogą eksperymentów dobrać czcionkę, oraz ilość wyświetlanych znaków. Proponuję chociaż to przetestować, aby zobaczyć, jak by wyglądało.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
歌姫 of the universe

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 20-07-2008, 17:11   

Kolorek dla zbiorczej - nieco eksperymentalnie, bo brązy nie chciały wychodzić jak powinny. Jeżeli si nie spodoba, to pokombinuję z czymś innym.

Przypominam też, że Czytelnia jest niebiesko-lilakowata, nie szaro-fioletowa :D

PostWysłany: 20-07-2008, 22:42   

Dolny banner zupełnie nie pasuje w miejscu, w którym się znalazł, chyba że to przez przypadek. Proponuję również, aby na projektach uwzględniać pola adsensów - tak, abyśmy o nich nie zapomnieli, i cały czas mieli je na uwadze. Poza tym, nie mam żadnych zastrzeżeń.
Powrót do góry
Bezimienny Płeć:Mężczyzna
Najmniejszy pomiot chaosu

PostWysłany: 21-07-2008, 08:03   

Kolor za bardzo mi się kojarzy z czytelnią. Wg mnie należałoby jednak trochę odejść od tego fioletu. Banner dolny - uznałem że to przeoczenie (zwłaszcza że zasłania treść kilku boxów - w tym całe losowe artykuły).

the renegades on wheels.

The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
歌姫 of the universe

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 21-07-2008, 19:09   

Zbiorczą się przerobi, za to kolor dla Czytelni wygląda tak:

Te kółka na liście ostatnich zostaną przekolorowane.

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 21-07-2008, 20:14   

Na anime to nie przeszkadza, ale na Czytelni tło pod "ostatnio dodane" jest dość jasne o trochę zlewa się z tekstem. Może by przyciemnić albo odbić w poziomie?

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź galerię autora
歌姫 of the universe

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 21-07-2008, 20:32   

W takim razie przyciemnione. Rozjaśnione za to tło pod tekstem, o czym mówiła IKa, a czego zapomniałam poprawić.

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 23-07-2008, 16:24   

Do ustalenia zostało jeszcze:
  • Stronicowanie listy anime. Była propozycja z użyciem paska z literkami jako filtrowania według pierwszej litery, ale nie zostało określone, jak rozwiązać stronicowanie przy sortowaniu po innej kolumnie niż nazwa. Brak stronicowania nie wchodzi w rachubę, pełna lista jest zbyt długa, żeby zmuszać użytkowników do jej oglądania.
  • Wyświetlanie tabelek pod recenzjami. Poprzedni styl "przyklejania" nagłówka tabeli do jej paska tytułowego nie nadaje się chyba do nowego layoutu. Niektóre inne tabele (np. linków) również były wyświetlane w ten sposób, nad nimi też trzeba się zastanowić.
  • Wyświetlanie piosenek. Może i są obecnie osierocone, ale chyba się ich nie pozbędziemy?
  • Wyświetlanie tekstu - w tym: kolor odnośników, wygląd nagłówków, list - w tym listy redakcji.
  • Co konkretnie chcemy zrobić z polem "newsy" na stronie głównej?

Te rzeczy blokują prace, więc należałoby się wreszcie nimi zająć.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
1543661

PostWysłany: 23-07-2008, 19:54   

tilk napisał/a:
Do ustalenia zostało jeszcze:
  • Stronicowanie listy anime. Była propozycja z użyciem paska z literkami jako filtrowania według pierwszej litery, ale nie zostało określone, jak rozwiązać stronicowanie przy sortowaniu po innej kolumnie niż nazwa. Brak stronicowania nie wchodzi w rachubę, pełna lista jest zbyt długa, żeby zmuszać użytkowników do jej oglądania.
  • Wyświetlanie tabelek pod recenzjami. Poprzedni styl "przyklejania" nagłówka tabeli do jej paska tytułowego nie nadaje się chyba do nowego layoutu. Niektóre inne tabele (np. linków) również były wyświetlane w ten sposób, nad nimi też trzeba się zastanowić.
  • Wyświetlanie piosenek. Może i są obecnie osierocone, ale chyba się ich nie pozbędziemy?
  • Wyświetlanie tekstu - w tym: kolor odnośników, wygląd nagłówków, list - w tym listy redakcji.
  • Co konkretnie chcemy zrobić z polem "newsy" na stronie głównej?

Te rzeczy blokują prace, więc należałoby się wreszcie nimi zająć.

część z nich była już ustalona.
Po kolei:
1. lista anime: ostatecznie wtedy na ircu ustaliliśmy, że stronicowanie zostanie jak jest obecnie, a litery będą dodatkowym, nadrzędnym filtrem (trzeba by tylko dodać button "Wszystkie")
(czyli sortowanie odbywało by się po wybranej kategorii, na wszystkich, lub na podgrupie zaczynającej się od wybranej litery)
dodatkowo: tytuły kolumn powinny być raczej dosunięte do lewej, a nie wycentrowane.

trochę poprawiona wersja listy recenzji: http://img229.imageshack.us/my.php?image=laylista009rc1xe4.png

2. tabelki: da się podczepić "nagłówek" do paska tytułowego (robiłem taką próbę dla mang, ale się kolory nie podobały Teukrosowi). Na razie można to pominąć i zobaczyć, co wyjdzie. być może nie będzie potrzebne (zresztą, na mangach aktualnie nagłówek tabeli się nie wyróżnia np.)

3. Wyświetlanie piosenek: analogicznie do listy anime (ale bez paska literowego, bo nie mamy ich tyle)

4. Wyświetlanie tekstu: Kolor tekstu, odnośników itp można wypipetkować z screenów (np z tego: http://img383.imageshack.us/img383/8624/laytanukv009rc4dzm2.png ). Jeśli jakieś będą konkretne potrzebne, pytać, podam (zresztą spróbuję sporządzić listę)
domyślnie format tekstu (czcionka, rozmiar) taki jak na starym layu, chyba, że zostanie powiedziane inaczej (na razie mozna starą stronę wziąść za default - wyjdzie co trzeba będzie zmienić)

5: Newsy:
gdzieś coś na ten temat mówiłem, ale nikt jak na razie mi nie odpowiedział, przedstawię więc swoją propozycję:
w boxie Newsy tytuł, autor i data, oraz link do pełnego tekstu na osobnej podstronie z "newsami" - czyli głównie komunikatami odredakcyjnymi. W wyglądzie podobne do pozycji "artykuły". Na dole boxa można dodać link "więcej" (jeśli będzie więcej niż startowy wstępniak).

Wszystkie elementy jeszcze nie opisane - jak np strona z Redakcją czy Wspołpracą - przez analogie. Bierzemy jako bazę układ ze starej i zmieniamy te elementy, które już zostały zmienione na innych stronach (np belki).

Gdy już wszystko powyższe będzie zrobione, przyjdzie czas na wypatrywanie o czym zapomnieliśmy i co jeszcze trzeba by zmienić (podejrzewam, że będą to już tylko drobne detale, choć oczywiście mogę się mylić)

the renegades on wheels.

tilk Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 24-07-2008, 01:05   

Ok, to na szybkiego wprowadziłem parę rzeczy. Tabelki póki co wstawiłem według stylu z mang, czyli bez specjalnych dekoracji nagłówka. Wyświetlanie piosenek (mam na myśli same piosenki, nie listę) zaimprowizowałem na szybkiego, na pewno będą potrzebne dalsze szlify. Tymczasowo wrzuciłem też krótkie belki do nagłówków, przydałyby się dłuższe.

Myślę, ze warto teraz obejrzeć dokładnie stronę testową i zobaczyć, co jeszcze nie wygląda dobrze.

Numer Gadu-Gadu
1543661

PostWysłany: 24-07-2008, 10:16   

Długie belki dam jak wrócę do domu.
Do zrobienia:
W recenzji:
* pojawiła się nadmiarowa belka na górze
* Źródło kadrów: Własne (Avellana) <- dać styl z obecnej strony (italik, czcionka, rozmiar)
* duże gwiazdki w ocenie: Goniś nie zrobiła wersji z odp. tłem? (bo pamiętam, że jakieś gwiazdki robiła)
* wycentrować w danej kolumnie google adsy
* copykotek: dawałem go ileś postów temu
* Kadry - spróbuj dać ramkę dookólną, a nie tylko top i bottom (jak już mówiłem w projekcie te kreski są rezultatem niedokładności w wycinaniu, a nie planu)
Pokaż oceny redakcji:
*przywrócić układ ze starej strony (chwilowo wykres wyparował)
Lista recenzji:
* przypominam o checkboxie przy "lista pełna" - powinien się zachowywać tak samo jak "kanji" i "tytuły alternatywne"
* kolumna: "data dodania" (ew. "dodano")
* dosunięcie nazw kolumn do lewej (to dotyczy też list piosenek i woluminów)
* belka liter
Redakcja
* Historia: dodać odstępy pomiędzy akapitami, copykotek (na dole, jak na aktualnej) -
* FAQ: odstępy, wytłuszczenie pytań, copykotek
* Polityka Prywatności: odstępy, copykotek
* Regulamin: brak (pewnie na zjeździe się napisze - a przynajmniej mam taką nadzieję)
* Lista redakcji: odstępy, wytłuszczenie imion, copykotek
* w porównaniu ze stroną aktualną przydałby się odstęp pomiędzy opisem osoby a polem Korespondencja
* w sumie copykotek wszędzie, gdzie był dotychczas
Współpraca:
* Wymiana: odstępy, nadmiarowe belki pod rozmiarami bannerów/buttonów
Newsy: w zasadzie do zrobienia od zera. Wpisuję by potem nie zapomnieć

Ktoś pamięta, dlaczego z layu zniknął słowniczek? Mam nadzieję, że dlatego, bo miał być na głównej, a nie np. moje przeoczenie.

the renegades on wheels.

Strona 7 z 16 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 14, 15, 16  Następny
Odpowiedz do tematu