Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Tanuki Czytelnia (Fanfiki) |
Wersja do druku |
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 19-06-2005, 15:40
|
|
|
Nie ostateczna, ale to zwykle w praniu wychodzi. Przy czym ta środkowa grupa dałaby się połaczyć albo z pierwszą, albo z drugą: jakieś sugestie?
Romans
Komedia
Dramat
Akcja (/Sensacja?)
Przygodowy
Horror
Parodia
Kryminał
Mroczne
(to głownie do tekstów oryginalnych, ale niekoniecznie):
Obyczajowy
Fikcja
Science-Fiction
Fantasy
Cyberpunk
Mistyka
Dodatkowe:
Self Insertion
Alternatywna rzeczywistość
Fusion
Crossover
Yaoi
Yuri (oddzielnie!)
Przemoc (?)
18+ (?) - to tutaj?
Plus słowa kluczowe (pairingi!) |
Ostatnio zmieniony przez Serika dnia 19-06-2005, 16:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 19-06-2005, 15:55
|
|
|
Druga grupa jak najbardziej podchodzi do połączenia z pierwszą.
Natomiast w trzeciej trzeba jeszcze chyba uwzględnić możliwość ...hm... homoseksualnych pairingów (przypuszczam, że panowie wolą zostać ostrzeżeni, ZANIM wczytają się w namiętny romans Zela i Xela, nie?). Może Yaoi/yuri? |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Serika
|
Wysłany: 19-06-2005, 16:23
|
|
|
Zedytowane. Tylko zastanawiam się nad jednym: czy termin "yaoi" będzie zrozumiały dla osób, które do fików animowych się nie dotykają? Chyba, żeby zaznaczyć gdzieś w słowniczku, że oznacza to to i to, a dla uproszczenia przyjęliśmy terminologię stosowaną w fandomie mangowo-animowym. |
|
|
Xeniph
Buruma
Grupy: AntyWiP WIP
|
Wysłany: 19-06-2005, 16:30
|
|
|
Obsługa słów kluczowych już dodana. Jeśli chodzi o zrozumiałość terminów, to istniej mozliwość przypisania do każdego gatunku/oznaczenia krótkiej definicji, którą potem będzie można wyswietlić w odpowiednich miejscach.
EDIT: co do crossoverów - myslałem, że były one rozwiązywane poprzez przypisanie więcej niż jednej serii do fika, po co więc oddzielne oznaczenie do tego? |
_________________ You don't have to thank me. Though, you do have to get me donuts. |
|
|
|
|
Serika
|
Wysłany: 19-06-2005, 18:03
|
|
|
Po to, żeby można było na przykład je wyszukać... Poza tym między crossover i fusion jest różnica (nie, żeby ktoś na to zwracal uwagę).
I super, słowa kluczowe się przydadzą! (jeszcze trzeba będzie rozpracować, gdzie ewentoalnie miałyby się pojawiać, bo taka tabelka w przypadku dużej ilości fików nie będzie dobrze wyglądać...). |
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 19-06-2005, 18:15
|
|
|
Tabelka jest tymczasowa, żeby było wszystko na razie widać :) Przynajmniej ja to tak rozumiem.
Mam uwagę na marginesie: Serika - powypisuj wszystkie możliwe terminy od crossoverów do slashów, bo trzeba będzie temu jakiś słowniczek zrobić. A ja będę testerem słowniczka, bo nie mam o tym wszystkim zielonego pojęcia ;) |
|
|
|
|
Xeniph
Buruma
|
Wysłany: 19-06-2005, 18:25
|
|
|
Serika napisał/a: | Po to, żeby można było na przykład je wyszukać... Poza tym między crossover i fusion jest różnica (nie, żeby ktoś na to zwracal uwagę). |
Moim zdaniem wyszukiwać crossovery można bez tworzenia dodatkowego oznaczenia które tylko wprowadzałoby zamieszanie...
Z innych rzeczy:
obsługa cykli - ja to widzę tak, że cykle wyswietlane są na jednej stronie z fikami, z tym że jakoś oznaczone i z podaniem liczby rozdziałów. Po kliknięciu na tytuł danego cyklu uzytkownik zostaje przeniesiony do listy rozdziałów danego cyklu. Serie, gatunki i oznaczenia dla każdego cyklu pobierane są z pierwszego rozdziału danego cyklu. Kolejne rozdziały nie mają tych oznaczeń i korzystają z oznaczeń całego cyklu, a zarazem jego pierwszego rozdziału. Czy ktoś ma jakieś komentarze/głosy sprzeciwu odnośnie takiego rozwiązania? |
_________________ You don't have to thank me. Though, you do have to get me donuts. |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 19-06-2005, 18:38
|
|
|
Właśnie się zastanawiałam, jak to porozwiązywać bez tworzenia dodatkowego poziomu. Ja myślę, że kolejne części mogłyby się wyświetlać po wejściu w pierwszą - do której prowadziłaby nazwa cyklu. Przepraszam, pokażę na przykładzie, a Xeniph niech powie, czy o to mu chodziło.
Kropka nad i /tytuł fika/
Krwawa zemsta /tytuł cyklu/
Krwią i rozpaczą pisane /tytuł fika/
Po kliknięciu na odnośnik "Krwawa zemsta" otrzymujemy stronę, gdzie jest spis treści z odnośnikami, a poniżej rozdział:
Rozdział 1
Rozdział 2 [link]
Rozdział n-1 [link]
------
Treści rozdziału 1
Na dole link tylko do następnego rozdziału, przerzucający od razu do treści... A na każdej stronie spis rozdziałów u góry, do nawigacji. Czy to ma sens i czy o czymś takim myślałeś? |
|
|
|
|
Xeniph
Buruma
|
Wysłany: 19-06-2005, 19:43
|
|
|
Tak, własnie o czymś bardzo podobnym. Z tym, że twoja wersja łączy dwa "poziomy" w jeden - to nawet lepiej, tyle że wtedy w przypadku dużej ilości rozdziałów będzie kłopot związany z dużą ilością linków na górze... |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 19-06-2005, 19:53
|
|
|
Myślałam o tym, ale wydaje mi się, że to będą rzadkie przypadki, żeby tych linków aż tyle było... Sądzę, że więcej niż 10 będzie całkowitym ewenementem. |
|
|
|
|
Xeniph
Buruma
|
Wysłany: 19-06-2005, 20:59
|
|
|
Swoją drogą mógłby ktoś zacząć robić layout... powinien być tak podobny do Anime jak to tylko mozliwe, ale w innej kolorystyce i z innymi postaciami... Moim zdaniem powinien być żółty labo fioletowy, i musi być na nim Yomiko, ale to nie ja o tym decyduję... |
|
|
|
|
Serika
|
Wysłany: 19-06-2005, 21:02
|
|
|
Xen, z kolorami jest jeden problem: nie mogą męczyć oczu. Czyli fioletowy wyjdzie w najlepszym razie wrzosowo (czyli krok od różu), a żółty... No, nie wiem. Ale beż mógłby wyglądać sympatycznie.
I tak jest! Yomiko być obowiązkowa! |
|
|
Mizuumi
translator
|
Wysłany: 19-06-2005, 21:17
|
|
|
Dwie rzeczy:
1. robimy oddzielnie gatunek "shota"?
2. Jesli bedziesz Serika laskawa, to jak skonczysz slowniczek to mi go wyslij. Bede od czwartku (srody?) dysponowala spora iloscia czasu, by go uzupelnic nawet o legendarne fanfico-dykcjonariuszowe "Mary Sue" :D |
Ask yourself Ask your mom Ask DNA |
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 19-06-2005, 21:23
|
|
|
Yomiko jak nic, zresztą większość ekipy Read or Die'a się kwalifikuje ;)
Natomiast ja bym się wykłócała o ilość rozdziałów... Znając życie (i twórczość fikową tego świata) to to mogą naprawdę być tasiemce... Ot na przykład niżej podpisana posiada na końcie 17-rozdziałowego potworka, który nadal się pisze. Czyli jednak może być za dużo linków...
(przepraszam, jeśli piszę nieskładnie bądź od rzeczy, ale jestem horrendalnie zmęczona i mam mało czasu na wszystko z racji szlabanu i chwilowej łaski rodziciela) |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 19-06-2005, 21:31
|
|
|
ja bym to chciała zobaczyć w praniu, bo tak wirtualnie nie moge się opędzić od enginu FFnet
co z tym przeniesieniem do listy rozdziałów po kliknięciu na cykl? sama łysa lista na stronie głupio bedzie wyglądać - nie wszystkie są długie i maja zatutuowane rozdziały..
Jak sposób Avellany będzie wyglądał przy dajmy na to 20 rozdziałowym ficu? |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|