Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Code Geass [SPOILERY!] |
Wersja do druku |
Doreen
Little Lotte
|
Wysłany: 11-09-2007, 21:01
|
|
|
Nanami napisał/a: | Czy wspominałam juz, ze uwielbiam dźwięk jaki sie rozlega po uzyciu Hadron Cannon? ^^; Jakoś wpadł mi w ucho. |
Heh, ja też mam ulubiony dźwięk z tego anime, ale jest zdecydowanie mniej pompatyczny: bezbłędny jest odgłos, jaki wydaje Lulu kiedy widzi, co mu zwinął kotek. Chyba ze trzy razy wracałam do tej sceny tylko po to, żeby to usłyszeć.
Lloyd i jego "o-me-de-to!" zajmuje zaszczytne miejsce drugie ^_^
A jak już jesteśmy przy dźwiękach, to posłuchałam sobie trochę soundtracku - bardzo klimatyczny, szczególnie "Stories" i "Masquerade". Poza tym jestem zakochana w drugim endingu, "Mosaic Kakera". Ciekawostka: na singlu z Mosaic Kakera jest też wersja live "My pace". Tak, tego szalonego endinga z Bleacha z maskotkami w tle. I szczęka mi opadła, jak to usłyszałam, bo dzięki innej aranżacji z obłąkanej pioseneczki zrobił się bardzo nastrojowy, balladopodobny utwór. Kto nie wierzy niech sprawdzi, polecam. |
_________________ "The tiny spark you give,
Also set my heart aflame...
That all the songs you hear me sing,
Are echoes of your name."
Ikonka stąd
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 12-09-2007, 14:39
|
|
|
Doreen napisał/a: | szczególnie "Stories" i "Masquerade" | Tru, wszystkie 4 kawałki śpiewane przez Hitomi w tej serii są genialne *__* Na drugim soundtracku są jeszcze "Alone" (spotkanie Nunnally z Euffie) i "Innocent Days" (Euffie w szpitalu, z Suzaku... HAAUU~~ ;__;). I również zgadzam się że "Kawałki Mozaiki" to genialnie uzależniający ending *__* Jednak do rangi mojej ulubionej awansowała piosenka nieobcna w serii - "Reincarnation" śpiewana przez Yukanę, czyli seiyuu CC. To oczywiście jej image song, z pierwszego CD z audio dramą Sound Episode 1. Przy którym notabene obśmiałem się jak norka ^__^ |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Nanami
Hodor.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne House of Joy
|
Wysłany: 12-09-2007, 15:41
|
|
|
O tak, ogólnie odgłosy wydawane przez Lulu (a raczej jego seiyuu) są obłedne. Ten okrzyk zdziwienia, gdy kot zwinał mu maske... Bezcenny :) Poza tym jego szaleńczy śmiech. Zwłaszcza w odcinku, gdy
- Spoiler: pokaż / ukryj
- mają odbić Toudou i wtrąca sie Lancelot i Lulu dopiero wtedy dowiaduje sie, ze to Suzaku jest jego pilotem. I na samym koncu odcinka śmieje sie obłędnie z tej ironii ^^
No i oczywiscie jego pełen patosu głos jako Zero, jego intonacja gdy zwraca sie do Nanaly, gdy jest zdenerwowany i tak dalej - genialne.
Fakt, parę utworów z OSTu uzaleznia. Zwłaszcza utwory Hitomi, a mi dodatkowo wpadło w ucho takze "Strange Girl", a przy "Stray Cat" od razu mi sie przypomina scena z kotem ^^; Przy Stories od razu nasuwa mi sie scena z Suzaku i Euphie
- gdy ona umiera... muzyka + klimat i mimo, ze nie lubiłam ich... swieczki w oczach. Jedna z najlepszych scen smierci w anime IMHO. A takze gdy Lulu leci ratowac Nanaly i porzuca całe wojska i cała nadzieja gdzies sie ulatnia zamieniając sie w rozpacz
. "Innoncent Days" od razu nasuwa mi monolog CC z ostatniego odcinka... Cudo. Masquarde jest swietne również. Z openingów najbardziej mi sie sposobał... 3. Z endingów oczywiscie "Mosaic Kakera". Choć uwazam, ze to akurat słaba strona anime - juz fanowskie lepsze niektóre ^^; |
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
|
Wysłany: 12-09-2007, 19:42
|
|
|
Nanami napisał/a: | Przy Stories od razu nasuwa mi sie scena z Suzaku i Euphie |
Ale to nie ta scena? Przy scenie o której piszesz leci "Innocent Days", a "Stories" towarzyszy retrospekcji, gdy Suzaku i Lulu z Nunnally na plecach
- idą przez ruiny miasteczka pełne trupów.
|
|
|
|
|
|
Nanami
Hodor.
|
Wysłany: 12-09-2007, 20:45
|
|
|
Masz racje, mi sie one zawsze mieszają >_> Zarówno przy Suzaku i Euphie, jak i monologu CC leci "Innocent days". "Stories" przy retrospekcji i tej rozpaczy, co pisałam.
A własciwie w którym odcinku były te retospecje z małymi Lulu, Suzaku i Nanaly? |
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
|
Wysłany: 13-09-2007, 11:40
|
|
|
Nanami napisał/a: | A własciwie w którym odcinku były te retospecje z małymi Lulu, Suzaku i Nanaly? |
Na 100% w rozszerzonej wersji powtórzono je w 17.5, ale chyba były też i wcześniej. |
|
|
|
|
|
Nanami
Hodor.
|
Wysłany: 16-09-2007, 11:27
|
|
|
wa-totem napisał/a: |
Poniżej daję zestawienie screenów zrobione przez mnie, a dotyczące tego miejsca:
Obrazek
|
Po zastanowieniu doszłam do wniosku, ze do tego zestawu trzeba koniecznie dodać:
CC |
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
|
Wysłany: 16-09-2007, 12:59
|
|
|
Tru! Tru! Oryginalny obrazek zedytowany.
...
CC *__* |
|
|
|
|
|
Doreen
Little Lotte
|
Wysłany: 16-09-2007, 16:37
|
|
|
Na jakimś innym forum (chyba animesuki) ktoś rzucił, że być może należy się spodziewać dalszych nawiązań do mitologii nordyckiej: Imperator mówi coś o Ragnaroku, a podczas pierwszego aktywowania Lancelota pada słowo Yggdrasill.
Chociaż z drugiej strony może twórcy po prostu lubią kojarzące się z jakąkolwiek mitologią nazwy, w końcu Lancelot to inna bajka.
Dalsze refleksje na temat soundtracku: Reincarnation jest rzeczywiście świetne. Z nowych odkryć: uwielbiam All Hail Britannia! ^_^ Kojarzy mi się z rosyjskimi chórami wojskowymi. Ujęło mnie jeszcze Love Dub, jest takie... optymistyczne. Poza tym zaczął mi się podobać drugi opening O_O, za to trzeciego kompletnie nie trawię. |
_________________ "The tiny spark you give,
Also set my heart aflame...
That all the songs you hear me sing,
Are echoes of your name."
Ikonka stąd
|
|
|
|
|
Nanami
Hodor.
|
Wysłany: 16-09-2007, 18:51
|
|
|
Biorąc pod uwagę zamiłowanie Japończyków do przekręcenia i czerpania motywów z kultury m.in. europejskiej wątpie, by szli kierując sie stricte jakas legenda czy podaniem, raczej obstawiam, ze w pokręconym misz-maszu będą od czasu do czasu rzucac mistyczne nazwy ;) |
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 16-09-2007, 22:06
|
|
|
Cytat: | Na jakimś innym forum (chyba animesuki) ktoś rzucił, że być może należy się spodziewać dalszych nawiązań do mitologii nordyckiej: |
Jakich "dalszych"? Jak na razie były przede wszystkim nawiązania do mitów i legend celtyckich. I przyznaję, że jestem mile zaskoczony - choćby zestawienie Lancelota i Gawaina jest jak najbardziej zgodne z legendą arturiańską. Geass polega natomiast już na czymś innym, niż celtycka klątwa tabu, ale jest dość sprytnym nawiązaniem do niej. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Sivii
|
Wysłany: 16-09-2007, 22:45 ...
|
|
|
A wracając do Marianne:
- A jakby tak Marinne też była Geass Provider'em (np. dla Imperatora), a cała ta intryga jakoś związana jest z przyszłością Lulu/Świata/Wszechświata ? Cornelia pod wpływem Geassa mówiła o tym że z rozkazu Imperatora ciało Marianne zostało zabrane przez Schneizela. Znaczyło by to że Marianne może dalej żyć (Jak C.C. w pierwszym odcinku, chyba że to jej indywidualna własciwość), Tłumaczyło by to odwołanie straży przed "śmiercią", jej związek C.C. jak i reakcje Imperatora na jej śmierć ...
A tak pozatym - jak to jest ze znakem Geassa na czole? C.C. niby ma, ale V.V. już nie ... |
|
|
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
|
|
|
|
Nanami
Hodor.
|
|
|
|
|
bogubox
Bushido Follower
|
Wysłany: 26-09-2007, 11:26
|
|
|
Muzyka jest swietna... tak ogółem
- A na końcu do tego wpadna jeszcze Chińczycy, bo bylo w ktorymś epie że Chiny są krajem rywalizującym z Britanią i zrobi sie jeszcze większy burdel.
A ta swiątynia w przestwozach w której widzimy imperatora, VV i innych występuje w wielu miejscach, w rozmowie Lelouch i CC przed wejsciem do niej wynika ze tych swiatyń jest wiecej. |
_________________ "The problem with America is stupidity. I'm not saying there should be a capital punishment for stupidity, but why don't we just take the safety labels off of everything and let the problem solve itself?"
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|