Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Tanuki Manga |
Wersja do druku |
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 24-09-2007, 17:36
|
|
|
Teukros napisał/a: | Tak, dokładnie o to chodzi. Widzę tylko jeden problem - mangi jednotomowe (np. Usagi w kosmosie, albo Plastic Little) też mają "tom 1"... |
Wspominałem o tym na ircu... Obecnie musi tak być, bo system nie umie odróżnić mangi jednotomowej od mangi wielotomowej, która akurat ma tylko jeden tomik wydany. |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 28-09-2007, 13:21
|
|
|
Na testowym (przypominam, tmanga.tilk.eu) jest próbna wersja "zapowiedzi wydawniczych". Zapowiedzi wprowadza się jako specjalnie oznaczone tomiki. Proszę się przyjrzeć, czy o to chodziło.
Potrzebuję guziczków!:D |
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 28-09-2007, 13:45
|
|
|
Tilk - dokładnie o to chodziło. Widzę tylko jedną rzecz do zmiany - czy zamiast "Rok" nie mógłby być "Termin wydania"? Względnie jakiś inny termin - to jeszcze do rozważenia.
Odnośnie guzika, poproszę o pomoc GoNik.
Objaśnię jeszcze, jak to ma działać.
Jak się okazało, istnieje możliwość wpisania do bazy jeszcze nie wydanych tomów i technikaliów mang, bez obawy zaistnienia "duchów". Po prostu zapowiadane tomiki będą widoczne tylko w sekcjach "Zapowiedzi" strony głównej i technikaliów mangi.
Problem pojawił się w przypadku zapowiedzi całych mang. Generalnie, zapowiedzi dotyczą tylko mang i tomików wydanych w Polsce. Powstaje wobec tego pytanie: czy "nową" mangę po prostu wpisać do bazy, tak aby była widoczna dla wszystkich (w końcu wyszła w Japonii, a skoro mamy recenzje mang nie wydanych w Polsce, to co za różnica). Czy też wpisać, ale tak aby była niewidoczna (za wyjątkiem sekcji "Zapowiedzi" strony głównej), kierując się ideą, że polskiemu czytelnikowi i tak gołe technikalia do niczego się nie przydadzą.
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?
Poczyniliśmy także ustalenia odnośnie "Wydano w Polsce". Tu akurat sprawa jest prosta - filtr na listę mang, wyświetlający tylko te w Polsce wydane, i bez podania tytułów alternatywnych. |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 28-09-2007, 14:33
|
|
|
Na testowym wylądowało też automatyczne generowanie mniejszych wersji skanów okładek. Wystarczy już tylko załadować wersję "pełnowymiarową", pozostałe generują się automatycznie: średnie dostają wymiar proporcjonalny, małe są skalowane na sztywno do 64x93. Mniejsze wersje powstają przez resampling + unsharp mask.
Informuję też, że funkcja ta została zaimplementowana w taki sposób, że nie będzie problemu z użyciem jej również w innych miejscach, także na anime - jeśli zajdzie taka potrzeba. |
|
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 28-09-2007, 15:56
|
|
|
Tilk, weź do siebie z serwera htaccess z mangi. Dołożyłem do niego zezwolenie dla domen localhost (potrzebuję u siebie) i tanuki.pl (obrazki na głównej). |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 28-09-2007, 16:39
|
|
|
Ok. |
|
|
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 28-09-2007, 16:53
|
|
|
Guziczek, mili panowie...
(a swoją drogą: w razie kataklizmu .psd z guziczkami ma też Crack :})
btnzap.png
|
|
Plik ściągnięto 268 raz(y) 1,33 KB |
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 28-09-2007, 17:58
|
|
|
Dzięki:)
Wrzuciłem co trzeba na produkcyjny, autominiaturki przetestowałem na Tokyo Babylon i pierwszym tomiku Suppli - działa jak trzeba. |
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 28-09-2007, 18:18
|
|
|
GoNik - dziękuję za przycisk.
Tilk - wrzuciłem na "Zapowiedzi" 2 i 3 tom Suppli. Wygląda na to, że wszystko działa tak, jak trzeba. Widzę tylko dwie rzeczy do zmiany:
1) trzeba odznaczyć "ilość stron" z pól obowiązkowych do wypełnienia - tu wpisałem na zasadzie zgaduj-zgadula,
2) w technikaliach tomiku "nie-zapowiedzianego" podawana jest data roczna. W technikaliach "zapowiedzi" podawany jest także miesiąc. Czy można by to ujednolicić (tzn. podawać datę miesięczną także przy już wydanych tomikach)? |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 28-09-2007, 18:28
|
|
|
Done.
Pozbyłem się jeszcze efektu występującego, gdy "dwa zdania o" wychodzą wyższe niż skan - teraz tekst nie będzie zjeżdżać w lewo. |
|
|
|
|
|
Michael
sophomore
|
Wysłany: 10-10-2007, 20:17
|
|
|
Prośba do Tilka - zapowiedzi powinny standardowo filtrować się po dacie. Tak na marginesie - nazwa kolumny daty "Rok" wygląda trochę dziwnie. Jeśli można, to dobrze by było to zmienić na coś w stylu "Wydno" czy "Data".
I pytanie o planowany dzień wydania - JPF go czasem podaje, większość wydawnictw nie, ale często można zdobyć informacje czy dany tytuł wyjdzie na początku czy pod koniec miesiąca. Bawimy się w to czy zostajemy przy alfabetycznym spisie zapowiedzi na dany miesiąc? |
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 13-10-2007, 00:43
|
|
|
Michael - odnośnie dnia wydania, wydaje mi się że lepiej będzie pozostać przy formacie miesiąc - rok. Data dzienna często nie jest dotrzymywana, nie sądzę też aby czytelnikom potrzebne były aż takie szczegóły.
Dodatkowo, chciałbym przedstawić informacje o najnowszej decyzji, podjętej odnośnie Tanuki Manga na ostatnim spotkaniu IRCowym. Otóż scaleniu ulegają istniejąca sekcja "Tomiki" oraz planowana "Wydano w Polsce". Będzie ona nosić tytuł "Wydano w Polsce", a jej zawartością będą tomiki - ale tylko te w Polsce wydane. Tomiki mang w Polsce nie wydanych pozostają w bazie (a nowe będzie się dalej wprowadzać), ale widoczne będą jedynie z poziomu konkretnej mangi.
Powyższa zmiana jest jednocześnie ostatnią, jaką planuję wprowadzić w związku z reaktywacją Tanuki Manga. Ponieważ nowe "Wprowadzenie" zostalo już umieszczone na stronie, będzie można oficjalnie zamknąć etap "reaktywacyjny", i przystąpić już do normalnej działalności. |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 13-10-2007, 09:30
|
|
|
W takim razie do rozważenia problem techniczny: w jaki sposób odróżniać tomiki polskie od niepolskich? Wydaje mi się, że obecnie brak do tego wystarczającej informacji w bazie. Najprościej byłoby chyba dodać oznaczenie "polski/niepolski", a może ktoś ma ciekawszy pomysł? |
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 13-10-2007, 12:11
|
|
|
Z punktu widzenia czytelnika sprawa jest ma się tak: manga "zagraniczna" nie ma wpisu dla "Wydawcy polskiego" w technikaliach mangi. Technikalia tomiku nie mają takiej informacji, co zapewne wiązało się z pierwotnym założeniem, że recenzowane będą wyłącznie mangi wydane w Polsce.
Wobec tego, proponuję dodać oznaczenie w technikaliach (zarówno tomików, jak i całych mang) "Nie wydano w Polsce". Dla uproszczenia, jeżeli takie oznaczenie miałaby manga, wyświetlałoby się ono również dla wzszystkich tomików, a pole do zaznaczenia byłoby w technikaliach mangi. Aby uniknąć niespójności z Anime, można być sprawić, aby NIE zaznaczenie pola "Nie wydano w Polsce" powodowało pojawienie się w technikaliach mangi i tomików informacji "Wydano w Polsce".
Dodatkowo, tomiki "zagraniczne" nie będą wyświetlać się w sekcji "Wydano w Polsce". Myślę, że te zmiany sprawią, że nie będzie już wątpliwości co do tego, czy dany tytuł wyszedł w Polsce, czy nie.
EDIT:
Michael zwrócił uwagę na ważną sprawę - w "Wydano w Polsce" nie mogą być widoczne tomiki zapowiedziane, bo zrobiłoby się niezłe zamieszanie. |
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 20-10-2007, 20:05
|
|
|
Propozycja odnośnie zmiany w wyświetlaniu na Tanuki Manga. Otóż jest sporo wolnego miejsca w kolumnie po prawej stronie, pod "Tomiki". Myślałem, aby w tym miejscu "pociągnąć" tomiki - ale razem ze zrzutkami. Powiedzmy, zamiast 9 linków + 1 link ze zrzutką, 5 linków ze zrzutką do 5 ostatnich tomików.
Dla równowagi, po lewej proponuję puścić adsensy, tak jak na Anime.
Tym samym, Mangi przybrałyby wygląd zbliżony do Anime, gdzie po prawej są "Piosenki", "Wydano w Polsce" i "Na Forum".
Co o tym sądzicie? |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|