Pratchett |
Wersja do druku |
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 17-05-2004, 18:32 Pratchett
|
|
|
To niesamowite, ale Tego tematu jeszcze nie było... A przecież istnienie forum bez tematu o Pratchecie wydaje się niemożliwe.
Dla tych, którzy się nie orietnują (to są tacy?):
Terry Pratchet to bardzo popularny tak w naszym kraju jak i za granicą pisarz, najbardziej znany z cyklu Discworld (Świat Dysku), genialnej komedii fantasy. Prócz zabójczej dawki humoru, sporej ilości magii i znacznie mniejszej ilości miecza zawarł w nim wiele swych przemyśleń i niekiedy gorzkiej ironii na tematy takiej śmierć (a raczej Śmierć), religia, państwo, filozofia, fizyka kwantowa, prawo, uniwersytety (zwłaszcza niewidzialne)... i chyba wszystko, co istnienie na świecie. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
Ostatnio zmieniony przez Zegarmistrz dnia 17-05-2004, 20:12, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Saluchna
evil baka heavy metal fan
|
Wysłany: 17-05-2004, 18:36
|
|
|
Heh... moje marzenie.
Ale znaleźć jego książki w dziurze, w jakiej mieszkam się po prostu nie da. A tyle słyszałam o jego geniuszu, że... zazdroszę tym, którzy czytali... |
|
|
|
|
|
Satsuki
Fioletowy Płomyczek
Dołączyła: 13 Lip 2002 Skąd: Aaxen, zamek Elieth ves Aeriei nad Morzem Płaczu Status: offline
Grupy: WIP
|
Wysłany: 17-05-2004, 18:54
|
|
|
czytalam w sumie mało ale na pierwszym miejscu mam te o Straży Miejskiej chociaz samego Śmierć ubóstwiam razem z Pimpusiem ^^. Bardzo sobie tez cenie te o Rincewindzie (zajefajny gosciu ^^) a o wiedźmach po prostu nie czytalam :( Znaczy czytalam - alew tylko jeden tom ><
a, Zeg. Terry Pratchett ;P |
_________________ Uciekaj skoro świt, bo potem będzie wstyd
i nie wybaczy nikt chłodu ust twych |
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 17-05-2004, 20:12
|
|
|
Ups... zgubilem jedno T...
I kto mi wytłumaczy dlaczego widze podwójną ankiete? |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Satsuki
Fioletowy Płomyczek
Dołączyła: 13 Lip 2002 Skąd: Aaxen, zamek Elieth ves Aeriei nad Morzem Płaczu Status: offline
|
Wysłany: 17-05-2004, 21:13
|
|
|
lepiej - ja teraz ankiety wogole nie widze __^__ |
|
|
|
|
g_v_s
|
Wysłany: 17-05-2004, 21:37
|
|
|
Bardzo dobry jest także "Dobry Omen" pisany we współpracy z Neilem Gaimanem.... |
_________________ Multiworld Project |
|
|
|
|
Satsuki
Fioletowy Płomyczek
|
Wysłany: 17-05-2004, 22:42
|
|
|
Czy tylko mi zginęła ankieta?!! |
|
|
|
|
Mazoku
|
Wysłany: 17-05-2004, 23:37
|
|
|
Mi się ankieta najpierw rozdwoiła, a potem zniknęła ^^"
W każdym razie to i dobrze, bo brakowało w niej opcji "wszystkie". Wszystkie książki Pratchetta trzymają mniej więcej równy, bardzo wysoki poziom. Ale jak już miałbym wskazać konkretną serię to chyba Śmierć. Nie wiem czemu ;P |
_________________ You should never challenge mazoku for battle. There's nothing more reckless than trying to beat one ^-^ |
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 18-05-2004, 09:29
|
|
|
Też nie widze ankiety...
Dobry Omen ponoć jest świetny... Kiedy tylko uspokoi mi się sytuacja będę musiał porzyczyć.
Śmierć jest żeczywiście jedną z nalciekawszych postaci, ale ja chyba wolę Wiedźmy... |
|
|
|
|
|
Seshat
|
Wysłany: 18-05-2004, 13:02
|
|
|
Ankiety nie ma, a po kolei ciężko wymieniać jego książki (te genialne bardziej od innych). "Straż, straż!" była super to mogę powiedzieć z czystym sumieniem, bo chyba (?) ją czytałam ostatnio (co było i tak decydowania ze dawno). Niestety brak mi czasu na resztę, choć mam nawet hehe bogate w Pratchetta źródło po ręką...
"Dobry omen" również bardzo polecam. A dodatkowo zareklamuję drugiego współautora czyli Neila Gaimana - oczywiście jego sposób pisania i kreowania świata jest zupełnie inny niż Prechetta (jak ktoś trzymał w ręku komiksy jego autorstwa np "Sandmana" to zrozumie o co mi chodzi), ale naprawdę warto spróbować (np.: "Gwiezdny pył", "Nigdziebądź", czy "Koralinę"). |
_________________ "It can't rain all the time..." |
|
|
|
|
Aria
Matka Opiekunka
Dołączyła: 25 Paź 2003 Skąd: piąta cela po lewej ^^ Status: offline
|
Wysłany: 18-05-2004, 14:00
|
|
|
czytałam jedynie "kolory Magii" i "Eryka fausta" z czego te drugie dla mnie było lepsze.
Każdego z moich znajomych którzy czytali lub tylko słyszeli o Pratchetcie ujął zławetny, wielki Bagaż. ^^ wspaniała postać. Czasami nawet sie posjawia w sesjach DnD.
też ankiety nie widze ^^' |
_________________ http://niziolek.deviantart.com/
|
|
|
|
|
Satsuki
Fioletowy Płomyczek
|
Wysłany: 18-05-2004, 19:43
|
|
|
Śmierć jako postać owszem, genialna jest. Ma ten charakter, na swoj sposob odejscie od stereotypu jako takiej Śmierci, pozatym Pimpuś wymiata!
Nocna Straż ze swoimi pomyslami jest po prostu genialna a Rincewind ze swoim wplątywaniem się w problemy przesłodki. A bagaz.. bagaz to juz zupelnie inna historia. Tak pelnej charakteru "rzeczy" jeszcze nigdy nie widzialam XD. No, moze prócz szafy =)
Eryk faust...? Nie koajrzę tego tytulu... |
|
|
|
|
Mazoku
|
Wysłany: 18-05-2004, 23:01
|
|
|
Właściwie tytuł brzmi "Eryk". Tylko na okładce jest napisane "Eryk", a pod spodem przekreślone "Faust", co oznacza że mamy do czynienia z parodią pewnego dzieła ;]
A jest to chyba najkrótsza książka ze Świata Dysku. Opowiada o tym jak to Rincewind po wypadkach w "Czarodzicielstwie" został przypadkowo wezwany przez nieletniego demonologa, Eryka. Oczywiście mimo wszelkich znaków na niebie i ziemii Eryk nie daje się przekonać, że mag nie jest wielkim demonem obdarzonym magicznymi mocami i żąda spełnienia trzech życzeń. W tym celu obaj (oraz Bagaż) wyruszają w podróż poprzez czas i przestrzeń, przyczyniając się jednocześnie do stworzenia pierwszej Kanapki z Majonezem na Discworldzie ^^ |
_________________ You should never challenge mazoku for battle. There's nothing more reckless than trying to beat one ^-^ |
|
|
|
|
Aria
Matka Opiekunka
Dołączyła: 25 Paź 2003 Skąd: piąta cela po lewej ^^ Status: offline
|
Wysłany: 19-05-2004, 16:02
|
|
|
To było piękne XD . Kanapka z majonezem jako relikt. Zjeść czy nie zjeść?
a spełnianie życzeń też powaliło. A życzenia niczego sobie, Władza, piękna kobieta i nieśmiertelność. Książka swietna- polecam!! |
_________________ http://niziolek.deviantart.com/
|
|
|
|
|
Satsuki
Fioletowy Płomyczek
|
Wysłany: 19-05-2004, 17:51
|
|
|
Laaaaa, wydaje sie ciekawe, ciekawe ^^. Poki co musze wysepiac od kolegi Wyprawe czarownic ale to dopiero jak mu sciagne Vampire Hunter Bloodlust -_- (nie ma ktos? ^^") Mam w miescie troche malo osob, od ktorych daloby sie Pratchetta wysepic, bo po prostu go nie maja -_-'' A i w bibliotece miejskiej sa bodajrze jego 3 ksiazki. Nie wspomne o bibliotece szkolnej bo tam o Pratchettcie nie slyszano -_- |
|
|
|
|
|