Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Legalizacja Marihuany |
Wersja do druku |
Caladan
Chaos is Behind you
Dołączył: 04 Lut 2007 Skąd: Gdynia Smocza Góra Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma Omertà Syndykat WOM
|
Wysłany: 23-05-2013, 09:07 Legalizacja Marihuany
|
|
|
Najwyrażniej moderacja otworzyła się na ciężkie tematy. Co mnie cieszy;).
Temat stary jak rzeka i pojawiał się w mediach przez jakiś czas dosyć często. Obecnie przycichł i chyba można spokojnie porozmawiać o nim. Jesteście za czy przeciw. Jakie są wasze obiekcje przeciwko i powody, aby zalegalizować. |
_________________ It gets so lonely being evil
What I'd do to see a smile
Even for a little while
And no one loves you when you're evil
I'm lying through my teeth!
Your tears are all the company I need |
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 23-05-2013, 10:06
|
|
|
Jestem za. Z akcyzą. I obłożone takimi podatkami, by nikogo poza dorosłymi, zarabiającymi duże pieniądze ludźmi nie było stać.
Tak żeby jeden buch kosztował tyle, co ramka papierosów. Żeby gówniarzeria sobie nie mogła za bardzo pozwolić.
W przeciwnym razie nie. |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 23-05-2013, 10:14
|
|
|
Zdecydowanie nie. Zażywanie narkotyków jest zjawiskiem wyjątkowo szkodliwym ze społecznego punktu widzenia, tak więc nie widzę powodu aby legalizować ich sprzedaż.
Uprzedzając argument o szkodliwości alkoholu i papierosów – zgadzam się, również są szkodliwe. Są jednak głęboko zakorzenione w naszej kulturze i próba ich wyplenienia to walka z wiatrakami, tu więc należy raczej jedynie próbować minimalizować złe skutki. Narkotyki zakorzenione zaś w kulturze nie są i nie widzę ani jednego powodu, aby pomagać im się zakorzenić. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Caladan
Chaos is Behind you
Dołączył: 04 Lut 2007 Skąd: Gdynia Smocza Góra Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma Omertà Syndykat WOM
|
Wysłany: 23-05-2013, 10:38
|
|
|
Powiem tak w Holandii zaczynają uciekać od legalizacji Maryśki. Osoby, które nie mają obywatelstwa Holenderskiego nie moga kupowac, bo potem sa ogromne kary. Powód turystyka tego typu niekoniecznie musiała byc fajna dla mieszkanców. Ludzie lubia przesadzać. Jeden buch przed snem nie jest zły jak ma się problemy z zasnieciem. Wszystko zalezy tez od organizmu danej osoby. Młode organizmy nie powinny palic, bo ich system nerwowy sie rozwija.
Gdyby mieli w Polsce wprowadzić tak jak mówisz wysoki podatek. Nie byłoby żle. Potem dodatkowo dofinansowało się z tego ośrodki, gdzie sie leczyło ćpunów. Największym zagrożeniem maryśki jest trefny towar. Na pewno kazdy towar musiał miec atesty jakosci.W Polsce wątpie,żeby można było zdobyć obecnie czysty towar, bo ludzka chciwośc jest wielka. Potem wyskakuja z dopalaczami.
Dla samej legalizacji ideowej. Jestem przeciwny, bo społeczeństwo, albo za bardzo wyluzuje, lub ogłupieje do reszty. |
_________________ It gets so lonely being evil
What I'd do to see a smile
Even for a little while
And no one loves you when you're evil
I'm lying through my teeth!
Your tears are all the company I need |
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 23-05-2013, 11:05
|
|
|
Jedyny argument, który tu do mnie przemawiał, to przejęcie od dilerów zysków z handlu przez państwo. Jednak generalnie jestem na nie, chyba, że w takich warunkach, jak określa Slova. |
_________________ http://www.nationstates.net/nation=leslau
|
|
|
|
|
Tren
Lorelei
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 23-05-2013, 15:13
|
|
|
Wycięto posty naruszające punkt I.2 regulaminu, dla przypomnienia:
2. Zakazane jest szpanowanie znajomością i umiejętnością wykorzystania wszelkiego rodzaju używek typu alkohol lub narkotyki – zarówno twarde, jak i miękkie. Takie posty będą usuwane w najkrótszym możliwym czasie.
Kolejna osoba która zechce podzielić się swoimi doświadczeniami w tym zakresie dostanie osta. |
_________________ "People ask me for advice all the time, and they ask me to help out. I'm always considerate of others, and I can read situations. Wait, aren't I too perfect?! Aren't I an awesome chick!?"
|
|
|
|
|
Laurent
Secret Character
|
Wysłany: 23-05-2013, 15:18
|
|
|
Nie zamierzałem szpanować. Skoro ktoś założył taki temat, uznałem za stosowne podzielenie się własnymi doświadczeniami. Jeśli nie można tu tego zrobić, być może należałoby zamknąć ten wątek. |
|
|
|
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 23-05-2013, 17:25
|
|
|
Właściwie mogłabym podpisać się pod postem Urawy, chociaż kwestie finansowe również mnie nie przekonują. Tak jak mamy olbrzymi problem z nielegalnym alkoholem i papierosami z przemytu, tak samo nie poradzilibyśmy sobie z narkotykami. Poza tym, skoro nie jesteśmy w stanie zapobiec temu, że małolaty kupują fajki i alkohol, tym bardziej nie widzę sensu ułatwiać im dostępu do kolejnego, chyba najgorszego możliwego nałogu. Nie, zdecydowanie nie. Istnieje mnóstwo zupełnie legalnych i zdrowszych sposobów żeby się wyluzować czy zasnąć. |
|
|
Cepelia
|
Wysłany: 23-05-2013, 17:30
|
|
|
Nie, nie, nie i jeszcze raz nie!
Morg napisał/a: | Zażywanie narkotyków jest zjawiskiem wyjątkowo szkodliwym ze społecznego punktu widzenia [...]. Narkotyki zakorzenione zaś w kulturze nie są i nie widzę ani jednego powodu, aby pomagać im się zakorzenić. |
Amen. |
|
|
|
|
|
Laurent
Secret Character
|
Wysłany: 23-05-2013, 17:41
|
|
|
Regulamin co prawda zabrania chwalenia się zażywaniem używek, ale mam nadzieję, że nie zostanę zganiony za informację na temat otoczenia. Jak już wspomniałem, wielu ludzi których znam pali i nie doznało od tego żadnych szkód, uzależnień, czy chęci sięgnięcia po coś cięższego. Traktują to na równi z alkoholem. W dodatku o ile mi wiadomo, światowa organizacja zdrowia zbadała temat i stwierdziła, że marihuana jest mniej szkodliwa od tytoniu i alkoholu. Wybaczcie jeśli odebraliście mój już czwarty post w tym temacie jako uporczywość, ale jako że dyskusja się rozwija chciałem zostawić swoją opinię, gdyż dwa pierwsze moje posty zostały usunięte za niepoprawność. |
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 23-05-2013, 18:08
|
|
|
Morg napisał/a: | Zdecydowanie nie. Zażywanie narkotyków jest zjawiskiem wyjątkowo szkodliwym ze społecznego punktu widzenia, tak więc nie widzę powodu aby legalizować ich sprzedaż.
|
To ja bym proponował zdelegalizować alkohol jako pustoszący organizm ludzki w co najmniej równym stopniu, o ile nie bardziej niż marihuana. Do tego ma znacznie poważniejsze negatywne skutki społeczne, co można zauważyć porównując zachowanie człowieka wypitego i "zjaranego". |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
shugohakke
Najstarszy Grzyb
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 23-05-2013, 19:10
|
|
|
Napisałbym coś, ale mądre jednoty już powiedziały, co trzeba. Mogę jedynie dodać, że zgadzam się z większością. Nie widzę sensownych argumentów za legalizacją, a przeciw jest ich sporo. |
_________________ I crossed the mountain and I climbed the river... |
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 23-05-2013, 19:27
|
|
|
BOReK napisał/a: | Morg napisał/a: | Zdecydowanie nie. Zażywanie narkotyków jest zjawiskiem wyjątkowo szkodliwym ze społecznego punktu widzenia, tak więc nie widzę powodu aby legalizować ich sprzedaż.
|
To ja bym proponował zdelegalizować alkohol jako pustoszący organizm ludzki w co najmniej równym stopniu, o ile nie bardziej niż marihuana. Do tego ma znacznie poważniejsze negatywne skutki społeczne, co można zauważyć porównując zachowanie człowieka wypitego i "zjaranego". |
Nie płakałabym z powodu prohibicji, jeśli mam być szczery. |
_________________ http://www.nationstates.net/nation=leslau
|
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 23-05-2013, 19:33
|
|
|
Cóż, niewątpliwie polemizować z tylko wybranymi argumentami jest zdecydowanie łatwiej. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
JJ
po prostu bisz
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 23-05-2013, 19:44
|
|
|
Jak się nad tym zastanawiam, to w sumie jestem za legalizacją. W zasadzie tylko dlatego, że nikt nigdy nie wyjaśnił mi, dlaczego powinienem być przeciw - ale tak podając konkrety, bez ogólnikowego pustosłowia typu:
Cytat: | Zażywanie narkotyków jest zjawiskiem wyjątkowo szkodliwym ze społecznego punktu widzenia. |
Laurent napisał/a: | W dodatku o ile mi wiadomo, światowa organizacja zdrowia zbadała temat i stwierdziła, że marihuana jest mniej szkodliwa od tytoniu i alkoholu. |
Poważni naukowcy na przemian udowadniają (za każdym razem niezbicie) szkodliwość i nieszkodliwość, norma ;] |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|