Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jakie anime obejrzeć? / Widziałem (...), co polecicie? |
Wersja do druku |
CainSerafin -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 03-01-2009, 23:16
|
|
|
Clannad niby jest dramatem, ale śmieszy lepiej niż większość komedii. Rodzice Nagisy i złośliwe poczucie humoru głównego bohatera niemal całkowicie deklasują poziomem wszystkie traumy. Wątki dramatyczne są zrobione przeciętnie i choć przy zakończeniu wątku Fuko i Kotomi na pewno się poryczysz, to finałowy wątek jest niespecjalny - mogła go rozwiązać od razu zwykła rozmowa. Mówiąc inaczej - możesz się za to zabrać nawet jeśli nie lubisz dramatów.
ps. Jeśli Clannad Ci się spodoba koniecznie zabierz się za Kanon 2006, który bezbłędnie połączył humor i dramat. |
|
|
|
|
|
Ray89
Gość
|
Wysłany: 03-01-2009, 23:52
|
|
|
Cytat: | choć przy zakończeniu wątku Fuko i Kotomi na pewno się poryczysz |
heh, znaczy poryczę się z radości czy smutku? :D :D
A Kanon06 ma hapyy end czy nie? Bo z tego co słyszałem na końcu wszyscy są zdrowi, nikt chyba nie umiera a głowny miłosny wątek jest zakończony definitywnie i pozytywnie. Ale tyle to z komentów po angielsku wyczytałem gdzieś więc też wolałbym wiedzieć. |
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 04-01-2009, 00:12
|
|
|
Gość napisał/a: | heh, znaczy poryczę się z radości czy smutku? :D :D |
Z tymi łzami to może przesada. Tak czy inaczej chodzi tutaj o wątki dramatyczne. Clannad mimo wszystko nie jest pozycją, którą mogę nazwać komedią. Mogę powiedzieć, że posiada wątki komediowe, chyba było by to bliższe prawdzie. Tak na uboczu - ten wątek z Fuko faktycznie był mocny.
Kanon 06 w moim odczuciu był jednak bardziej dramatyczną - choć też twórcy regularnie starali się rozładować atmosferę, skutecznie w większości wypadków. Kończy się hmm...no kończy się szczęśliwie. Ale do tego szczęścia długa i kręta droga. |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
Ray89
Gość
|
Wysłany: 04-01-2009, 00:54
|
|
|
Cytat: | Tak czy inaczej chodzi tutaj o wątki dramatyczne |
czyli jednak ze smutku się poryczę..................ech, no ale jak główny wątek ma być happy end and love and kiss to dam rade :D
Jeszcze 2 pytania:
1. Wyjaśni mi ktoś zakończenie Special A? Bo oni niby kończą razem, całują się...........ale o co chodzi z tym leceniem w dół i unoszeniem się prawie w powietrzu.............nie wiedziałem czy cieszyć się bo happy end czy co?? Wytłumaczcie mi plsssssssssss
2. czy anime Basilisk: Kouga Ninpou Chou ma happy end miłosnego wątku i ogólnie zakończenie jest szczęśliwe?? |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 04-01-2009, 10:09
|
|
|
No dobrze, to trochę offtopowo, ale: Special A jest ekranizacją kawałka znacznie dłuższej mangi, w związku z tym zakończenie ma raczej otwarte - w mandze dalej idą rozmaite perypetie bohaterów. Biorąc pod uwagę ogólną formułę, także w mandze nie spodziewałabym się jakichś dramatycznych czy przełomowych wydarzeń, raczej będzie się trzymać w konwencji niekończącej się komedii szkolnej z wątkami romantycznymi (podpowiadają mi, że manga obecnie liczy ponad 100 rozdziałów, zekranizowano jakieś 30-40 - trudno powiedzieć, bo nie wybierano ich po kolei).
Co za tym idzie, bohaterowie się NIE zabili, a cały ten lot miał podkreślać romantyczność sceny. Głupie to, ale przypominam, że akurat w tej serii nie jest to pierwszy przypadek, że ktoś wyskakuje z dna przepaści, wyprzedza samochody i tak dalej. Poza tym, tak na marginesie, jest to prawie powtórzone ujęcie z tym, które było w finale Ouran High School Host Club, tylko tam Tamaki i Haruhi lecieli z mostu do wody. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
fm
Okularnik
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 04-01-2009, 12:59
|
|
|
Ray89 napisał/a: | 2. czy anime Basilisk: Kouga Ninpou Chou ma happy end miłosnego wątku i ogólnie zakończenie jest szczęśliwe?? |
Krótka odpowiedź:
- Spoiler: pokaż / ukryj
- Nie.
Uzasadnienie:
- W ostatnim odcinku dostajemy tzw. japoński happy end, czyli wszyscy giną. Być może w tamtejszej kulturze to szczęśliwe zakończenie ;)
|
_________________ Kryska: Weaponized diplomacy was successful!
|
|
|
|
|
suzaku_no_miaka
Yui-chan...
|
Wysłany: 04-01-2009, 13:38
|
|
|
Ja bym polecała tak:
1) Fushigi Yuugi
2. Death Note
3. FMA
4. Haibane Renmei
Myślałam, żeby jeszcze Naruto polecić, ale dochodzę do wniosku, że to anime jest do tego, do czego papier toaletowy Velvet czyli do d...XD |
|
|
|
|
|
Kiruś
Krecik_Władca_Piwnicy
|
Wysłany: 04-01-2009, 15:06
|
|
|
Gdybym miał czegoś NIE polecić, to NIE poleciłbym "Angel Sanctuary", gdyż manga jest zdecydowanie lepsza, obszerniejsza i bogatsza w wątki.
Za to poleciłbym:
1). Nabari no ou
2). Okane ga nai
3). FMA
4). Neon Genesis Evangelion
5). Hellsing |
_________________ Pieczone jabłka są the best!! |
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
|
Wysłany: 04-01-2009, 15:38
|
|
|
Ten temat służy w zasadzie nie do polecania losowych tytułów, tylko do wskazywania tytułów wedle wytycznych dawanych przez kogoś. Znaczy pytanie - odpowiedź, nie jestem pewien, czy samo wymienienie wyjątkowo odmiennych tytułów bez adresata komuś w jakimś większym stopniu pomoże. |
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 04-01-2009, 15:44
|
|
|
a tak właściwie to komu to polecacie :] (czyt pierwszy post)
Ray89 nie wiem czy dobrze cie czytam ale szukasz komedii romantycznej z definitywnym hapy endem (poprawić jeśli sie myle). Dodatkowo szukasz dużych oczu i jakichś udziwnień?
Jeżeli dobrze rozumuje może podpasuje ci tych kilka tytułów:
I My Me! Strawberry Egg
Karin
Lovely Complex
Mahoromatic
Nanaka 6/17
Onegai teacher i twins
Sister princess (byle bez dubbingu)
Ale jeżeli szukasz tylko klonów clannad kanon itp to jedna rada: Z daleka od air, zdecydowanie nie kończy się szczęśliwie. |
_________________ kokodin pisze się zawsze z małej litery
Jeżeli mówił bym normalnie , nie było by sensu ze mną rozmawiać.
Miłośnik wszystkiego co czarne, zielone, żółte lub okrągłe.
Jeżeli to czytasz to się nudzisz.
|
|
|
|
|
Ray89
Gość
|
Wysłany: 04-01-2009, 16:07
|
|
|
Cytat: | Ray89 nie wiem czy dobrze cie czytam ale szukasz komedii romantycznej z definitywnym hapy endem (poprawić jeśli sie myle). Dodatkowo szukasz dużych oczu i jakichś udziwnień? |
Cóż kokodin, w pewnym stopniu się nie mylisz. Ogólnie w ogóle lubię happy endy, nie ważne czy to romans czy akcja/mecha/s.f/fantasy/przygoda itp. Po prostu jak brak jest wątku romantycznego w serii to mi się wydaje jakby to było coś niekompletnego. A imo robienie serii romantycznej bez happy endu jest DLA MNIE nielogiczne bo co robić tą miłość jak ma się źle skończyć. Ale to moje zdanie
Zainteresowałeś mnie tym I My Me! Strawberry Egg. Mógłbyć sypnąć spoilerem czy zakończenie czy jest happy?
Cytat: | Ale jeżeli szukasz tylko klonów clannad kanon |
Nie nie szukam klonów tych serii. Po prostu chciałem wiedzieć czy kończą się szczęśliwie. A od Air'a wiem żeby się trzymać z daleka bo kumpel mi sypnął spoilerem zakończenie więc natychmiast dodałem to do mojej listy "Pozycje zakazane" nad moim biurkiem, razem obok School Days i innyyyych tytułów. Nie znosze mieć deprechy albo płakać do poduszki (jak po zakończenie Stay/Fate NIght). |
|
|
|
|
|
aneta11111
Ta od dziwnych rzeczy
|
Wysłany: 04-01-2009, 16:11
|
|
|
Mnie zakonczenie I My Me! Strawberry Egg nie zadowolilo, ale inaczej chyba by nie mozna bo było by to raczej niezgodne z prawem ze wzgledu na wiek bohaterow:P
A do komedii romantycznej z definitywnym hapy endem dorzuciłabym:
Code-e
Itazura na kiss
Special a
Ouran High School Host Club
edit:
nie lubie spoilerowac więc odsylam do recenzji: http://anime.tanuki.pl/strony/anime/770-ouran-high-school-host-club/rec/785 |
Ostatnio zmieniony przez aneta11111 dnia 04-01-2009, 16:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Ray89
Gość
|
Wysłany: 04-01-2009, 16:38
|
|
|
Cytat: | Mnie zakonczenie I My Me! Strawberry Egg nie zadowolilo, ale inaczej chyba by nie mozna bo było by to raczej niezgodne z prawem ze wzgledu na wiek bohaterow:P |
Cholerne prawo, nawet do fikcyjnego anime się pcha. Pfff. Ech, no to chyba se na razie odpuszczę, może później gdzieś tam sięgnę po to. ;]. Ostatno Onegai Teacher np oglądałem i choć samo anime może zbyt ambitne nie było to zakończenie było zdecydowanie KOMPLETNE i happy. :D. Tam teraz szanse REC
aneta11111 a mogłabyś spoilerek zakończenia Ouran High School Host Club wrzucić? Proszę, to by mnie do serii nastawiło konkretniej ;]. |
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
|
Wysłany: 04-01-2009, 17:04
|
|
|
Jeżeli lubisz ładne happyendy to na twoim miejscu zwrócił bym uwagę (poza wymienionymi) na pozycje jak: Vandread, Nogizaka Haruka no Himitsu, Toshokan Sensou, Final Approach, Ef - A Tale of Memories, Ai Yori Aoshi, Seto no Hanayome. Pozycje dość odmienne, połączone obecność w każdym ładnego happy endu zawierającego (mniej lub bardziej wyeksponowany) wątek romantyczny. Z czego Ai Yori Aoshi to jeden wielki happy end od początku do końca. A Ef: ToM może z swojego przebiegu nie zapowiadać takowego zakończenia, ale jak najbardziej je posiada. Chyba nawet najbardziej przesłodzone z tych wszystkich (no, poza Ai Yori Aoshi, ale to jak już mówiłem wcześniej w ogóle inna galaktyka pod tym względem). |
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 04-01-2009, 17:20
|
|
|
Rzeczywiście z i my me trochę przestrzeliłem. Skupiłem się na tym że wszyscy mu wybaczyli, a on powiedział że wróci już nie jako przebieraniec gdy podreperuje sobie reputacje w innej szkole (czyli pewnie gdy jego klasa już skończy naukę aby nie było już zakazanego romansu).
Tak sobie jeszcze przypomniałem że w Hand maid May jest fajne zakończenie zwłaszcza w specjalnym odcinku słowa kończące że "one mogą" kompletnie mnie rozwaliły.
Napisz czy chcesz kilka tytułów całkiem niezłych z hapy endem tylko bez romansu.
A w ouran
- kończy się efektownym pościgiem karetą za samochodem i sparowaniem zakończonym wielkim pluskiem :P nie mogę zdradzić więcej bo będzie nieciekawe
costly to ja tu najczęściej polecam vandreada :P i oczywiście po 2 seriach kończy się sparowaniem. |
_________________ kokodin pisze się zawsze z małej litery
Jeżeli mówił bym normalnie , nie było by sensu ze mną rozmawiać.
Miłośnik wszystkiego co czarne, zielone, żółte lub okrągłe.
Jeżeli to czytasz to się nudzisz.
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|