Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Co w tej chwili oglądacie - edycja druga |
Wersja do druku |
korsarz
a taki jeden...
|
Wysłany: 10-03-2018, 12:26
|
|
|
Nyanpasu!
Niedawno skończyłem oglądać Non Non Biyori. Całkiem sympatyczna seria o życiu w japońskiej wsi. Bardzo ładne wizualnie, zwłaszcza tła. Chwilami było nostalgicznie (sam się kiedyś bawiłem takimi samolocikami, że o kolorowej sprężynce nie wspomnę). Mamy też lekki wątek shoujo-ai w postaci Hotaru wcale nie mającej obsesji na punkcie Komari - najsłodszej senpai ever.
Zastanawiam się, jak to właściwie działa w japońskim systemie edukacji, bo mam wrażenie, że IRL w sytuacji podobnej do tej w anime (na wsi jest ledwie garstka uczniów, z czego każdy chodzi do innej klasy) wiejska szkoła zostałaby zamknięta, a dzieci dojeżdżałyby do najbliższego miasta... Ale z drugiej strony wtedy nie byłoby tego anime. |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 05-04-2018, 13:29
|
|
|
korsarz napisał/a: | IRL w sytuacji podobnej do tej w anime | IRL tak to właśnie tam działa, bo na tak głębokiej prowincji dojazd byłby długotrwały. Oni tam miewają miejscowości gdzie pociąg przyjeżdża wieczorem, odjeżdża rano i to jest cała komunikacja... a droga wąska, z mijankami i niespodziankami typu traktor po drodze. I tak wiele kilometrów przez góry lub kolejne doliny wiodące do wybrzeża. Pal sześć, jeśli 'twoja' wieś jest w górze doliny, a w jej dole jest jakaś osada, ale co jeśli ona jest trzy czy pięć takich dolin w górę albo w dół wybrzeża?
Od strony papierowej to funkcjonuje jak indywidualny tok nauczania. I tu trafiamy do sedna... alternatywa to bardzo często nie dojazd, a szkoła z internatem, tyle że wybór jest życiowy: duża kasa/stypendium i rozłąka, albo praktyczne pogrzebanie szansy edukacyjnej. Jeżeli nie jesteś posażnym kawalerem/panną, i nie zamierzasz zaraz po szkole wejść w rodzinny interes/zakładać rodziny... no. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
korsarz
a taki jeden...
|
Wysłany: 06-04-2018, 11:15
|
|
|
No, w takim układzie to by miało sens. Czyli to nie owoc wyobraźni autorów (przynajmniej w tym kontekście). Podobny pomysł kilkurocznikowej klasy widziałem chyba jeszcze w Higurashi, jeśli dobrze pamiętam. Też na wsi. |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 06-04-2018, 17:36
|
|
|
Zgadza się.
U nas koncepcja takiej 'odizolowanej prowincji' jest ciężka do łyknięcia, bo mamy kraj - równinny wygwizdów, czyli stojąc w środku masz kilkaset km w dowolną stronę i cały czas z grubsza równe, zanim natkniesz się na jakąś istotniejszą przeszkodę.
Japonia to ma w tym stylu Kansai, i tyle. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
korsarz
a taki jeden...
|
Wysłany: 21-05-2018, 17:12
|
|
|
Niedawno miałem okazję zajrzeć na Netflixa. Anime, które na nim ostatnio obejrzałem, było "Violet Evergarden". Graficznie perełka. Cytując pewnego starszego pana z filmu Spielberga - https://www.youtube.com/watch?v=x2GHXKYKKi4 . Fabuła może momentami była naiwna, ale mnie to aż tak nie przeszkadzało. Z kolei takiego natężenia "feels" nie widziałem chyba od drugiej połowy "Haibane Renmei" - co już samo w sobie jest osiągnięciem. No cóż, kto powiedział, że historia niedostosowanego społecznie byłego dziecięcego żołnierza
- Spoiler: pokaż / ukryj
- (który przez większość dzieciństwa był traktowany przez ludzi bardziej jak narzędzie, niż jak człowiek, z wyjątkiem pewnego majora)
będzie lekką komedią?
Innym tytułem, który obejrzałem, był Aggretsuko - całkiem zabawna fuzja Hello Kitty, Dilberta i Detroit Metal City - panda mała odreagowująca codzienne frustracje związane z pracą w biurze śpiewając death metal. + trollująca Fenneko.
edit: 24.05.2018
Dla odmiany po VE postanowiłem obejrzeć sobie KonoSubę. Póki co, całkiem fajna parodia gier RPG.
Cytat: | Więc chcesz zostać poszukiwaczem przygód? Dobra, proszę wpłacić wpisowe |
Wnioski po obejrzeniu drugiego odcinka:
- lepiej nie marnować czasu na gadanie, gdy ścigają cię wielkie, głodne żaby
- nie ustawiać kapłanowi/magowi skryptu SI na "agresywny"*
- dobrze byłoby mieć inne zaklęcia w zanadrzu, niż dragu slave... przepraszam, explosion
* aluzja do gry Icewind Dale, gdzie można było ustawiać automatyczne zachowanie się postaci przy włączonej SI drużyny. Skrypt agresywny oznacza, że postać rzuca się na każdego przeciwnika, jakiego zobaczy. O ile to jest dobre dla wojowników i barbarzyńców (ew. paladynów), tak dla magów i kapłanów raczej nie bardzo...
edt: 25.05.2018
Odcinek 4. Chodźmy poćwiczyć eksplozje na tym opuszczonym zamku, na pewno nikt nie będzie miał do nas pretensji...
Dullahan napisał/a: | Co za debil ciągle wali eksplozjami w mój dom?! |
No, chyba jednak będzie.
edit: 27.05.2018
Odcinek 6. Słabością Dullahana jest
- woda, tak? Może by tak wylać na niego całe jezioro? Pal diabli zniszczony mur, zalane budynki i ewentualne zniszczone zbiory...
edit: 30.05.2018
Odcinek 9 pod znakiem kopania w zlew. Może nie tyle kopania w zlew co zamawiania usług w pewnym lokalu dla panów, ale rezultat podobny, zakładając, że zlew nie zwróci ci czarnego puddingu.
Cytat: | Kazuma seem to have enjoyed it more than succubus | ... przynajmniej do czasu, gdy okazało się,
- że succubus została złapana przez Aquę zanim zdołała zrobić cokolwiek.
. Oops. |
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 24-09-2018, 17:43
|
|
|
Eureka 7 hi evolution
pierwsze 20 minut jest boskie, 25 nawet
niestety cała reszta to koszmar
- niskobudżetowy montaż scen z anime z nieco inną historią niż w prime universe
nie mówiąc już o tym w którym momencie ucięli
dla fanów dubbingu dodam ,ze z aktorów którzy ponownie podieli swoje role , plamę dał tylko Johny Yong Bosch oraz jedna jedyna kwestia Mathewa brzmi jak ktoś z kosmosu
tak czy inaczej dał bym pierwszym 25 minutom 8,5/10 rezcie nie dał bym nawet 3 |
_________________ kokodin pisze się zawsze z małej litery
Jeżeli mówił bym normalnie , nie było by sensu ze mną rozmawiać.
Miłośnik wszystkiego co czarne, zielone, żółte lub okrągłe.
Jeżeli to czytasz to się nudzisz.
|
|
|
|
|
set
Gość
|
Wysłany: 25-09-2018, 13:38
|
|
|
czemu piszesz bez kropek i dużych liter? |
|
|
|
|
|
Avalia
Love & Roll
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 04-03-2019, 09:24
|
|
|
I tak nie mam lepszego miejsca by się z tym podzielić to mogę popisać do pustki ;D
Aktualnie na mojej liście mam Black Clover, Boruto, SAO: Alicization i drugi sezon Moba. Głównie tasiemce a przede wszystkim serie bieżące. Zwykle między to wszystko wpada jakiś szybki tytuł na raz (ostatnio było to Tsurune). |
|
|
|
|
|
kto? ja?
Gość
|
Wysłany: 11-04-2021, 18:07
|
|
|
Furuba |
|
|
|
|
|
kto? ja?
Gość
|
Wysłany: 11-04-2021, 18:07
|
|
|
Fruits Basket 2 sezon |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|