Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jaką mangę przeczytać? / Przeczytałem (...), co polecicie? |
Wersja do druku |
Typhus
|
Wysłany: 26-09-2009, 19:36
|
|
|
aaaa gubię się na tym forum strasznie obszerne aaaaa :)
Teraz do rzeczy jestem totalnie zielony w tematyce mangi i anime. Jakiś czas temu pokusiło mnie kupienie filmu Ninja Scroll i normalnie olśnienie. Aktualnie poszukuje jakiejś serii komiksów mangowych tak na początek żebym się przypadkiem nie zraził do ogółu kupując coś w ciemno.
(mam sporą kolekcję Batmanów, Thorgali i innych ale zero mang)
Proszę o zaproponowanie mi potencjalnych tytułów komiksów od jakich powinienem zacząć :)
PS (kupiłem już komiks Dragon Balla bo obejrzałem całą serie odcinkową)
PSS strasznie dużo hałasu jest o Naruto. |
Ostatnio zmieniony przez Typhus dnia 26-09-2009, 21:06, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Asthariel
Lis
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 26-09-2009, 19:42
|
|
|
Zdecydowanie Full Metal Alchemist i Death Note, chyba najlepsze dla początkujących. A w tym miesiącu (chyba) ma się jeszcze ukazać pierwszy tom Bleacha. |
|
|
|
|
|
Typhus
|
Wysłany: 26-09-2009, 19:48
|
|
|
dzięki za naprowadzenie no to teraz wskakuje na alegro i szukam :) |
|
|
|
|
|
Altruista -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 26-09-2009, 20:18
|
|
|
Typhus napisał/a: | Torgali i innych ale zero mang) |
Ten komiks nazywa się Thorgal, a nie Torgal. Powinneś to wiedzieć skoro masz ich sporą kolekcje. |
|
|
|
|
|
CainSerafin -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 26-09-2009, 20:24
|
|
|
Najlepiej będzie jeśli po prostu zacytuję Teukrosa. Wiem, jestem leniwy, ale lepszego przeglądu rynku nie dostaniesz.
Teukros napisał/a: |
Aż do nieba - bardzo dobra manga historyczna, i w moim przekonaniu najlepszy komiks Riyoko Ikedy.
Akira - dobry przykład na to, że tytuł stary nawet po latach można przeczytać z zainteresowaniem.
Hellsing - miałka fabuła (a pod koniec nudna po prostu), ale warto zobaczyć dla świetnej kreski.
Paradise Kiss - świetna manga na pograniczu shoujo i josei.
Usagi Yojimbo - jeżeli nie pociąga Cię chanbara, ale lubisz opowieści o samurajskiej Japonii, to Usagi powinien Cię zainteresować.
Wędrowiec z tundry - japońskie spojrzenie na amerykańską powieść, a jako dodatek - dwie świetne historie obyczajowe. |
Aż do nieba zostało niedawno wydane w reedycji, zbierającej wszystkie trzy tomiki w jednym tomiszczu. Niestety, na razie tom jest dostępny jedynie w sklepiku internetowym wydawnictwa. Kłopotem może być głównie jakość tłumaczenia. Niby wydawnictwo twierdziło, że poprawiło wady pierwszego wydania, ale od strony 140 co chwilę łapałem się za głowę widząc przeróżne błędy i literówki. Warto, jeśli lubisz tytuły historyczne.
Naruto to raczej dobre czytadło w stylu Dragon Balla. Irytować może powolne tempo akcji w pierwszych kilkunastu tomach, oraz zbyt duża ilość bohaterów (i tomów, a seria wciąż wychodzi).
Bleach został właśnie wydany i w ciągu kilku dni powinien trafić do sieci dystrybucji. Tytuł podobny do Naruto, tyle że zupełnie inny ;P. Kłopot z tym tytułem polega na tym że poziom (który i tak nie był jakoś niewiarygodnie wysoki) spada na łeb i szyję, po zakończeniu historii w Soul Society.
Dziwne, że nikt nie poleca Neon Genesis Evangelion. Tytuł jest pełen: mechów, ładnych panienek, traum, chrześcijańskich motywów, walk o ocalenie ludzkości itd. Mówiąc inaczej - to całkiem reprezentacyjny dla swego gatunku tytuł, zawierający część najczęściej spotykanych mangowych motywów.
ps. Typhus. Przepraszam za takie pytanie, ale zdajesz sobie sprawę, że mangi (najczęściej) czyta się na odwrót - od prawej do lewej. |
|
|
|
|
|
Typhus
|
Wysłany: 26-09-2009, 21:17
|
|
|
Cytat: | Ten komiks nazywa się Thorgal, a nie Torgal. Powinneś to wiedzieć skoro masz ich sporą kolekcje. |
Tak wiem i juz zrobiłem edycję uszło to mojej uwadze. Jestem też szczęsliwym posiadaczem Szninkiela- duetu twórców Thorgala.
Już kupiłem dwa pierwsze tomy Full Metal Alchemist i pierwszy Death Note, teraz tylko poczekam jak się znajdą u mnie w ręku :)
Asthariel napisał/a: | ps. Typhus. Przepraszam za takie pytanie, ale zdajesz sobie sprawę, że mangi (najczęściej) czyta się na odwrót - od prawej do lewej. |
Kiedyś widziałem takowe zjawisko :P hmm z przestawieniem się nie powinno być dużych problemów.
Teraz popatrzę na tytuły które Ty mi podałeś. |
_________________ ...Słucham muzyki a nie gatunków...
...Wybieraj, wybieraj co wolisz... prawą czy lewą rękę mam Ci upierdo...?
Kto się nie dziara ten dla mnie fujara! |
|
|
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 29-09-2009, 11:00
|
|
|
Jeżeli znasz kogoś kto ma dwa pierwsze tomy Angel Sanctuary to spróbuj pożyczyć i przeczytać - do kupienia "na próbę" trochę drogie, a dodatkowo pierwszy tom nieco odbiega sposobem prowadzenia historii od pozostałych, więc odczucia po jego przeczytaniu niekoniecznie będą miarodajne dla całego cyklu. Ogólnie bardzo fajna manga, ale jednak dość specyficzna i niektórzy odpadają od niej z gwizdem, więc strach kupować bez wcześniejszego rozeznania. |
_________________ ...
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 29-09-2009, 11:04
|
|
|
Ja odpadłem z gwizdem po pierwszym tomie, ale że głupio mi było to tak zostawiać, po tym jak znajomy przytaszczył 6, czytałem dalej. Później podobało mi się o wiele bardziej i nie żałuję dania temu tytułowi drugiej szansy. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Typhus
|
Wysłany: 30-09-2009, 06:00
|
|
|
Vodh napisał/a: | Jeżeli znasz kogoś kto ma dwa pierwsze tomy Angel Sanctuary to spróbuj pożyczyć i przeczytać - do kupienia "na próbę" trochę drogie, |
Pierwsze oględziny Alegro w poszukiwaniu tego tytułu nie są złe pierwszy tom to koszt 18 zł a kolejne widzę że i po 14 złoty to chyba nie najdrożej jak na tak obszerne stronnicowo komiksy. Tytuł już zapisany do mojej listy "warto kupić." |
_________________ ...Słucham muzyki a nie gatunków...
...Wybieraj, wybieraj co wolisz... prawą czy lewą rękę mam Ci upierdo...?
Kto się nie dziara ten dla mnie fujara! |
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 30-09-2009, 09:23
|
|
|
Zwyczajowe pytanie moje w tym temacie. Obejrzałem anime "A" i teraz szukam końca. Jak i od którego rozdziału zacząć teraz lekturę żeby nie narobić sobie dziur nie do przeskoczenia i czy anime już takowych nie naprodukowało. Czy to w ogóle warte uwagi?
Za "A" podstawmy tym razem kare kano czy jak kto woli his and hers circumstances. |
_________________ kokodin pisze się zawsze z małej litery
Jeżeli mówił bym normalnie , nie było by sensu ze mną rozmawiać.
Miłośnik wszystkiego co czarne, zielone, żółte lub okrągłe.
Jeżeli to czytasz to się nudzisz.
|
|
|
|
|
fm
Okularnik
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 30-09-2009, 10:08
|
|
|
Wydarzenia z anime (czyli festiwal kulturalny) bezpośrednio kontynuuje początek dziewiątego tomu, czyli 37-my rozdział. Dziur sobie nie przypominam, ale możesz cofnąć się trochę do tyłu, by nadrobić to, co zostało kiepsko zanimowane w adaptacji. Czy warte uwagi? Sądzę, że tak. To chyba jedna z lepszych mang shoujo, tylko samą końcówkę ma przesłodzoną. |
_________________ Kryska: Weaponized diplomacy was successful!
|
|
|
|
|
Sasayaki
Dżabbersmok
Grupy: Melior Absque Chrisma WOM
|
Wysłany: 08-10-2009, 20:49
|
|
|
Proszę o polecenie mi mangi z, że się tak wyrażę- tajemnicą. Zagadką, którą bohaterowie będą rozwiązywać, lub sama się będzie rozwiązywać z biegiem wydarzeń. Raczej z nieprzesadną ilością przemocy i proszę bez ecchi. |
_________________ Gdy w czarsmutśleniu cichym stał,
Płomiennooki Dżabbersmok
Zagrzmudnił pośród srożnych skał,
Sapgulcząc poprzez mrok!
|
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 09-10-2009, 22:07
|
|
|
Cytat: | Proszę o polecenie mi mangi z, że się tak wyrażę- tajemnicą. Zagadką, którą bohaterowie będą rozwiązywać, lub sama się będzie rozwiązywać z biegiem wydarzeń. Raczej z nieprzesadną ilością przemocy i proszę bez ecchi. |
Chyba najlepsze będą magi Urusawy - Monster, 20-th Century Boys, Pluto. |
|
|
|
|
|
Sasayaki
Dżabbersmok
Grupy: Melior Absque Chrisma WOM
|
Wysłany: 10-10-2009, 10:32
|
|
|
Monstera próbowałam... Acha i może źle się wyraziłam, nie musi być to kryminał, po prostu chcę by miało coś... tajemniczego.
Dziękuję za propozycję vires |
_________________ Gdy w czarsmutśleniu cichym stał,
Płomiennooki Dżabbersmok
Zagrzmudnił pośród srożnych skał,
Sapgulcząc poprzez mrok!
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 10-10-2009, 11:07
|
|
|
Może Bokurano? Tytuł bardzo "mocny", pod wieloma względami (oprócz kreski, tą ma beznadziejną) i na swój sposób tajemniczy, gdyż nowe fakty odnośnie głównej osi fabuły ujawniają się stopniowo. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|