Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jaką mangę przeczytać? / Przeczytałem (...), co polecicie? |
Wersja do druku |
Sasayaki
Dżabbersmok
Grupy: Melior Absque Chrisma WOM
|
Wysłany: 10-10-2009, 12:12
|
|
|
Hm... czytałam recenzję i faktycznie ma "to coś". Co prawda na początku mnie odrzuciło przez mechy, ale może powinnam dać mu szansę. |
_________________ Gdy w czarsmutśleniu cichym stał,
Płomiennooki Dżabbersmok
Zagrzmudnił pośród srożnych skał,
Sapgulcząc poprzez mrok!
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 10-10-2009, 12:21
|
|
|
Mechy co prawda są ważnym elementem fabuły, ale zupełnie nie przeszkadzają. Bo tak naprawdę to manga o ludzkich dramatach i śmierci, a nie bijących się wielkich robotach :) |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
RepliForce
Vongola Boss
Grupy: Omertà
|
Wysłany: 19-11-2009, 13:52
|
|
|
Poszukuje jakiejś mangi która dzieje się w przyszłości.
-Mogą być Mechy, ale świat nie ma być po apokalipsie.
jeśli już mają być mechy to musi być w klimat CG albo Eureka Seven
-Najlepiej jak będzie jakiś wątek zagadki |
_________________ "Bo to właśnie niebo pozwala fruwać chmurom po swoim bezkresie"
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 19-11-2009, 15:16
|
|
|
Zadam głupie pytanie. O który klimat eureki chodzi ? Ten z mangi jak Novak ucina rękę Hollandowi kataną i korale są złe, czy ten z anime jak wszyscy żyją długo i szczęśliwie? :] |
_________________ kokodin pisze się zawsze z małej litery
Jeżeli mówił bym normalnie , nie było by sensu ze mną rozmawiać.
Miłośnik wszystkiego co czarne, zielone, żółte lub okrągłe.
Jeżeli to czytasz to się nudzisz.
|
|
|
|
|
RepliForce
Vongola Boss
Grupy: Omertà
|
Wysłany: 19-11-2009, 16:45
|
|
|
Oczywiście, że z anime :D |
_________________ "Bo to właśnie niebo pozwala fruwać chmurom po swoim bezkresie"
|
|
|
|
|
Donovan
|
Wysłany: 28-11-2009, 19:11
|
|
|
Co możecie powiedzieć o Wish i Vampire Princess Miyu?
Przymierzam się do kupna tych mang i chcę wiedzieć czy warto. |
_________________ Zaproszenia na Lockerz. Pisać na PW !!!! |
|
|
|
|
Shizuka
|
Wysłany: 30-11-2009, 22:13
|
|
|
A ja od pewnego czasu szukam jakiejś dobrej mangi shoujo, z główną bohaterką, która nie jest idiotką, bez przesłodzenia.
Podobały mi się na przykład: Ouran, Beast Master, Tokyo Crazy Paradise (swoją drogą - bardzo dobra manga, polecam), Skip Beat, Kimi ni Todoke.
Natomias NIE podobają mi się: Fruits Basket (skrajnie milutka i optymistyczna bohaterka), Vampire Knight (wkurzają mnie rozterki bohaterów), Fushigi Yuugi (za dużo romansidła), Utena.
Mam nadzieję, że z tego opisu jakoś da się wywnioskować o co mi chodzi :) |
|
|
|
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 30-11-2009, 22:35
|
|
|
Shizuka, polecam Yume Chu oraz Beauty Pop. Obie mangi stosunkowo krótkie, niezwykle sympatyczne i z wyjątkowo fajnymi i sensownymi bohaterkami (tak, też mam uczulenie na słodkie idiotki).
PS Oraz Tokage Ouji - świetna bajka, bardzo ciepła i zabawna, a bohaterka praktyczna i rozsądna. |
|
|
Agon
|
Wysłany: 30-11-2009, 22:46
|
|
|
Shizuka, polecam Kaichou wa Maid-sama! (bardzo rozsądna i konkretna główna bohaterka, bohater zresztą też) i Dengeki Daisy (w tym przypadku brak pewności siebie u głównej bohaterki może niekiedy irytować, ale nie jest to jakiś skrajny przypadek, no i jest to manga autorstwa pana od Beast Master). |
|
|
|
|
|
Yumegari
Feministka szowiniska
|
Wysłany: 03-12-2009, 15:50
|
|
|
Shizuka, spróbuj Akuma to Love Song - niby zwykła seria szkolna, schematów coniemiara i niezbyt (mnie przynajmniej) przekonujący bohaterowie drugoplanowi - wysztko jednak rekompensuje główna bohaterka, która jest autentycznie wyjątkowa jak na standardy shoujo (i śliczna). Lekkie i ładnie narysowane. Inne przyjemne serie to Koukou Debut i Lovely Complex. Nie są pozbawione wad, ale zdecydowanie spełniają rolę niezobowiązujących, utrzymanych w lekko komediowym klimacie czytadeł z porządną kreską.
Jeżeli wszystkie wymienione przez ciebie "poważniejsze" shoujo cię odrzuciły, jako ostatnią próbę mozesz spróbować Basarę. Ma już swoje lata, sporo tomów (to nie jest lektura na jeden wieczór), a i grafika nie należy do najpiękniejszych, jednak uważam, że jest warta uwagi. Wątek wojenno-polityczny jest tu równie ważny jak romans, przy czym oba te wątki nie są bardzo w porządku. Trzeba się przygotować na ogromnie dużo dramatyzmu i patosu, ale ja uważam, że intryga jest na tyle rozbudowana i wciągająca, że zdecydowanie warto sie przemóc. |
_________________ Behind every great woman is a man checking out her ass
|
|
|
|
|
616
From GARhalla
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 05-12-2009, 00:56
|
|
|
RepliForce napisał/a: | Poszukuje jakiejś mangi która dzieje się w przyszłości.
-Mogą być Mechy, ale świat nie ma być po apokalipsie.
jeśli już mają być mechy to musi być w klimat CG albo Eureka Seven
-Najlepiej jak będzie jakiś wątek zagadki |
Podobny klimat do CG ma podobno Gundam 00 i Fullmetal Panic |
|
|
|
|
|
Shizuka
|
Wysłany: 07-12-2009, 22:37
|
|
|
Dziękuję za polecenie mi Dengeki Daisy, mam za sobą dopiero dwa rozdziały, ale już widzę, że właśnie o coś takiego mi chodziło. Resztę tytułów sprawdzę w najbliższym czasie, za nie zresztą też dziękuję :)
"Basarę" czytałam, po przebrnięciu przez początkowe rozdziały z paskudną kreską było całkiem nieźle, ale potem zaczęło się z tego robić romansidło. |
|
|
|
|
|
Doreen
Little Lotte
|
Wysłany: 18-12-2009, 15:11
|
|
|
Wieki mnie tu nie było, a teraz skończyły mi się dobre tytuły, więc powracam z pytaniem:
Niech mi ktoś pomoże namierzyć dobre serie josei lub z pogranicza shoujo i josei. Może być dramatycznie, romansowo, komediowo, może być yuri/yaoi, byle bez Patosu przez ogromne Pe. Coś w stylu Honey and Clover, Nodame Cantabile, Paradise Kiss czy Nany. |
_________________ "The tiny spark you give,
Also set my heart aflame...
That all the songs you hear me sing,
Are echoes of your name."
Ikonka stąd
|
|
|
|
|
Shizuka
|
Wysłany: 18-12-2009, 21:48
|
|
|
Doreen, czytałaś może "Ashita no Ousama"? Przeczytałam wprawdzie tylko parę rozdziałów bo jakoś nie przepadam za josei, ale z tego co widzę mogłaby ci przypaść do gustu. Jeśli podobała ci się "Paradise Kiss", to możesz spróbować przeczytać manhuę "The One". Ma podobną tematykę i ładną kreskę. |
|
|
|
|
|
Doreen
Little Lotte
|
Wysłany: 20-12-2009, 17:06
|
|
|
Dzięki, za Ashita no Ousama właśnie się wzięłam i zapowiada się bardzo sympatycznie, a bohatera mimo bycia raczej standardowym dziewczątkiem o złotym sercu daje się lubić. The One też brzmi ciekawie, będzie następne w kolejce. |
_________________ "The tiny spark you give,
Also set my heart aflame...
That all the songs you hear me sing,
Are echoes of your name."
Ikonka stąd
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|