Kto mi powie... [Manga i Anime] |
Wersja do druku |
Gucia
|
Wysłany: 26-02-2012, 11:46
|
|
|
Dzięki za odpowiedź. |
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 26-02-2012, 15:42
|
|
|
Auka, Gucia, Kolejność Gitsów jest różna , w zalezności od tego czy szuka się jakichś całości. Ale po datowaniu wewnętrznym serii, czyli po np wieku córeczki Togusy i ogólnie datach powinno być:
Ghost in the Shell: Stand Alone Complex
Ghost in the Shell: Stand Alone Complex 2nd GIG
Ghost in the Shell
Ghost in the Shell 2: Innocence
Ghost in the Shell: Stand Alone Complex - Solid State Society
Ewentualnie dwie pierwsze serie można zastać filmami
Ghost in the Shell: Stand Alone Complex - The Laughing Man
Ghost in the Shell: Stand Alone Complex - Individual Eleven
Mimo że pierwszy film powstał pierwszy, jest chronologicznie umieszczony wewnątrz serii, jest niejako punktem zwrotnym. Fakt, że początek był dokręcony później i mało się łączy gdyż jest niejako w innym universie. Ale najważniejsze fakty Major , Togusy i Batou są właśnie środkiem opowieści i pasają właśnie w takiej kolejności (do uniwersu SAC, pasował by remake pierwszego filmu) |
|
|
|
|
|
Auka
|
Wysłany: 26-02-2012, 16:01
|
|
|
kokodin, ja tam trzymam się tego, że anime powinno się oglądać w takiej kolejności w jakiej wyszło, a nie chronologicznie. Oglądanie w kolejności jaką podałeś to trochę jak oglądanie Umineko pomiędzy seriami Higurashi, niby związek jest, ale to w zasadzie dwie różne serie. Choć mogę się mylić bo szczerzę mówiąc SAC nawet nie widziałem. |
_________________ Heaven has abandoned us! |
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 26-02-2012, 17:05
|
|
|
Nie zgodzę się z porównaniem.
Wszystkie części Ghost in the Shell mają wspólną fabułę, która na dobrą sprawę jest spójna. Chodzi o wątek "Major" Mokoto. W serialach szkoli zielonego Togusę i Tachikomy, później pokazuje jak znika w pierwszym filmie, "pomaga" w drugim i wraca w trzecim. W ostatnim filmie są też nawiązania do wszystkich bossów chronologicznie w finałowym ataku hakerskim. Oglądanie serii w sposób jak powstawały, będzie tylko wymagało od widza ponownego poukładania sobie wszystkiego chronologicznie. Efekt będzie podobny, ale serie tv będą sugerować sobą bycie później i zrobi się zamieszanie (bo zaczynają się z powietrza i pac akcja, żydach wprowadzeń) |
|
|
|
|
|
shugohakke
Najstarszy Grzyb
|
Wysłany: 26-02-2012, 17:15
|
|
|
kokodin napisał/a: | i pac akcja, żydach wprowadzeń |
To Ghost in the Shell robili w Izraelu? ^^ |
_________________ I crossed the mountain and I climbed the river... |
|
|
|
|
Gucia
|
Wysłany: 26-02-2012, 19:10
|
|
|
Nie wiedziałam, że takie zamieszanie zrobię moim pytankiem, dzięki za wszystkie odp nic nie pominę. |
|
|
|
|
|
shugohakke
Najstarszy Grzyb
|
Wysłany: 02-03-2012, 20:57
|
|
|
Może powinienem pytać w "Jakie anime obejrzeć?", ale, że nie wiem czy będę oglądał i pytanie jest mocno ogólne to nie będę tam robił zamieszania.
Mam potrzebę motywu supernatural opartego na wodzie. Nie szukam lodu i zamrażania tylko wielkich fal i mnóstwa zmywania z powierzchni ziemi. Ma być mokro, chlupowato i strumiennie ^^
Przykłady jakie przychodzą mi do głowy biorą się głównie z tasiemcowych shounenów (Juvia Loxar, Kisame Hoshigaki, Kaien Shiba czy Harribel Tier), ale przyczyną jest chyba to, że jest w nich aż za dużo miejsca na wymyślanie "oryginalnych" mocy, więc autorzy w końcu sięgają po wodę. Zastanawia mnie czy coś podobnego występuje w krótszych seriach... |
|
|
|
|
JJ
po prostu bisz
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 02-03-2012, 21:00
|
|
|
Squirtle z Pokemonów wymiatał pod tym względem, a Misty to już w ogóle... |
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 02-03-2012, 21:48
|
|
|
Kyoran Kazoku Nikki w wątku finałowym, opowiada o pochodzeniu jednej postaci z wodnej planety i reperkusje tej wody na ziemi.
Last Exile traktuje wodę jako coś drogocennego w zależności od czystości.
Now and Then, Here and There Woda występuje w postaci jednej bohaterki, o którą toczy się wojna, z jej woli planeta jest sucha.
Tengen Toppa Gurren Lagann Adine the Elegant, jeden z generałów spiral kinga, posługuje się wodą wedle woli.
O to chodziło? |
|
|
|
|
|
shugohakke
Najstarszy Grzyb
|
Wysłany: 02-03-2012, 21:58
|
|
|
Nie do końca. JJ był znacznie bliżej ^^
Chodziło mi o anime supernatural w którym woda jest właśnie mocą (Tengen właściwie pasuje), a nie elementem fabuły. |
|
|
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 03-03-2012, 13:08
|
|
|
shugohakke, z krótkich serii nic nie przychodzi mi do głowy. Na pewno takie moce są w Katekyo Hitman Reborn, ale to tasiemiec. |
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 03-03-2012, 13:17
|
|
|
Cytat: | Mam potrzebę motywu supernatural opartego na wodzie. Nie szukam lodu i zamrażania tylko wielkich fal i mnóstwa zmywania z powierzchni ziemi. Ma być mokro, chlupowato i strumiennie ^^ |
Sailor Moon (a dokładniej - Sailor Mercury)? |
_________________ http://www.nationstates.net/nation=leslau
|
|
|
|
|
shugohakke
Najstarszy Grzyb
|
Wysłany: 03-03-2012, 22:12
|
|
|
Cytat: | shugohakke, z krótkich serii nic nie przychodzi mi do głowy. Na pewno takie moce są w Katekyo Hitman Reborn, ale to tasiemiec.
|
No właśnie tak zauważyłem, że to się pojawia tylko, gdy wyczerpią się twórcom pozostałe pomysły, a szkoda (moim zdaniem naturalnie).
Urawa napisał/a: | Sailor Moon (a dokładniej - Sailor Mercury)?
|
Też mi przyszło do głowy ostatnio (ale to nadal prawie tasiemiec, a w każdym razie nie krótka seria). |
|
|
|
|
Chudi X
|
Wysłany: 04-03-2012, 00:47
|
|
|
Umi z Magic Knight Rayearth władała magią wody. O ile oczywiście lubisz seriale z Magical Girls. |
|
|
shugohakke
Najstarszy Grzyb
|
Wysłany: 04-03-2012, 00:49
|
|
|
A czy ja powiedziałem, że będę je oglądał? ^^ |