Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Bo anime jest lepsze! |
Wersja do druku |
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 22-10-2010, 13:11
|
|
|
Tego, że Tezuka nie przez przypadek dał taki a nie inny temat pracy kontynuowanej przez większą część zawodowego życia. Mógł dać cokolwiek- dał latającą kurę.
Doraemon nie jest bohaterem swojej kreskówki? Co jeszcze się dowiem? |
_________________ Per aspera ad astra, człowieku! |
|
|
|
|
Laurent
Gość
|
Wysłany: 22-10-2010, 13:21
|
|
|
Cytat: | Doraemon nie jest bohaterem swojej kreskówki? |
Nie jest głównym bohaterem, tym z tego co się dowiedziałem, jest jakiś dzieciak.
Masz chyba problemy z czytaniem ze zrozumieniem.
Cytat: | Mógł dać cokolwiek |
Nie mógł dać cokolwiek. Potrzebował symbolu reinkarnacji i tylko z tego powodu wrzucił feniksa.
Innych człekopodobnych zwierząt tam raczej nie znajdziesz. |
|
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
|
Wysłany: 22-10-2010, 13:31
|
|
|
Jedno starczy, zwłaszcza, że mógł wybrać z innych zwierzaków/rzeczy.
Oczywiście, to że jest postacią tytułową i dzięki to on ciągnie całą serię nie wystarczy, by był jednym z głównych bohaterów. |
|
|
|
|
Laurent
Gość
|
Wysłany: 22-10-2010, 13:41
|
|
|
Cytat: | Oczywiście, to że jest postacią tytułową i dzięki to on ciągnie całą serię nie wystarczy, by był jednym z głównych bohaterów. |
Nie on ciągnie historię, a rozważania autora na temat życia i przeznaczenia.
Główny bohater to ten wokół którego kręci się opowieść, a kręci się wokół ludzi
kurak jest jedynie dodatkiem który od czasu do czasu pojawia się w pewnych scenach.
To, że w jakimś filmie w kilku scenach pojawił się niebieski samochód, nie robi z niego od razu "jednym z głównych bohaterów". |
|
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
|
Wysłany: 22-10-2010, 13:49
|
|
|
No, tyle odcinków to rzeczywiście kilka scen. |
|
|
|
|
Laurent
Gość
|
Wysłany: 22-10-2010, 13:59
|
|
|
Cytat: | No, tyle odcinków to rzeczywiście kilka scen. |
W większości odcinków albo w ogóle się nie pojawia albo w zaledwie dwóch trzech scenach.
Proponował bym skończyć tego offtopa, i prosiłbym cię o przyjęcie do świadomości faktu, że człowiek nie zawsze musi mieć rację i byś przestała czepiać się na siłę bo tak można w nieskończoność.
Tyle że z tego nic nie wyniknie. |
|
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 22-10-2010, 14:06
|
|
|
Zdajecie sobie sprawę z tego, że Eire mówi w tej chwili o Doraemonie, a Laurent o Tezukowym feniksie? |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
Laurent
Gość
|
Wysłany: 22-10-2010, 14:11
|
|
|
Zdaje mi się że powinnaś czytać ze zrozumieniem. oboje skończyliśmy rozmowę na feniksie |
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 22-10-2010, 16:01
|
|
|
Laurent napisał/a: |
Innych człekopodobnych zwierząt tam raczej nie znajdziesz. |
Odsyłam do odcinka serii TV pt. "Strange Creatures" oraz do wydanej także w Polsce kinówki "Space Firebird". W obydwu występowały tego rodzaju stworki.
Jak rozumiem, w twoim mniemaniu obsadzenie zwierząt w roli głównej sprawia, że dany tytuł przestaje być poważny, tak? Zapraszam do zapoznania się z "Cat Shit One" albo "Maus". |
_________________ http://www.nationstates.net/nation=leslau
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 22-10-2010, 17:22
|
|
|
Mai, Moshi , dajcie im jakiś oddzielny temat! W tym są dwie dyskusje z których jedna to samotna rozmowa Laurent-a i Eire, której końca nie widać. Co spojrzę do tematu to 2 strony więcej i na prawdę wyłowienie i rozmowa z tymi pozostałymi, bardziej trzymającymi się podstawowych założeń (niestety też Erie i tu jest dylemat, czy ona chce to ciągnąć) W dodatku Laurent łamie podstawową zasadę, że moderator ma zawsze rację :P
Jak wyskakuje przed szereg, proszę ten post odstrzelić. |
_________________ kokodin pisze się zawsze z małej litery
Jeżeli mówił bym normalnie , nie było by sensu ze mną rozmawiać.
Miłośnik wszystkiego co czarne, zielone, żółte lub okrągłe.
Jeżeli to czytasz to się nudzisz.
|
|
|
|
|
Laurent
Gość
|
Wysłany: 22-10-2010, 17:25
|
|
|
Cytat: | Jak rozumiem, w twoim mniemaniu obsadzenie zwierząt w roli głównej sprawia, że dany tytuł przestaje być poważny, |
Z takich założeń wyszło. Nawet jeśli "Maus" jest poważną pozycją twórca użył żartobliwej, czyli niepoważnej kreski - karykatury, czyli obrazu nie potraktował w tym dziele poważnie. Podobną motywację mają twórcy większości kreskówek, przyjętych w społeczeństwie jako twórczość dla dzieci. To co mnie bardziej boli niż te formy to sztampowe trzymanie się ich przez twórców zachodnich. A nawet jeśli już od nich odejdą
pozostaje inna sztampa ( tematyka superbohaterska, epizodyczność). Brak jest pozycji
tego pozbawionych, brak różnorodności w różnorodności... Nawet jeśli wymienione przez ciebie pozycje są poważne, mnie tam już wszystko jedno..
W "Strange Creatures" jest wyjątkowo grupka troli które przychodzą do świątyni. Powodem dla którego ich użyto jest odwołanie się do wierzeń japońskich.
Feniks , o którym wspominasz ("ten z Helgą" - rozumiem) był tylko luźnym filmikiem nie opartym na żadnej z historii zawartej w mandze, a złożonym z motywów w niej występujących. Tu reżyser mógł sobie pofolgować, ale i tak wrzucił te wyjęte prawie prosto od Disneya zwierzątka na trzeci plan jako sympatyczny dodatek. Kreowanie właściwej opowieści zostawił ludziom, a jeśli nie można Helgi nazwać człowiekiem, to co najmniej humanoidem. Nie jestem nawet do końca pewien, czy czy sam Ten Zuka jeszcze żył gdy ten film robili. |
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 22-10-2010, 17:37
|
|
|
Dobra, ja oficjalnie dyskusję z Laurantem kończę. Ignorancja prezentowana przez niego sprawia, że nie czuję się na siłach tłumaczyć rzeczy oczywistych ileś tam razy w kółko i prostować wszystkich bzdur, jakie plecie. A powyższy post zawiera taką ilość bredni (ze stwierdzeniem, że Tezuka miał ponoć umrzeć osiem lat przed swoją śmiercią na końcu), że po prostu szkoda słów. |
_________________ http://www.nationstates.net/nation=leslau
|
|
|
|
|
Laurent
Gość
|
Wysłany: 22-10-2010, 19:54
|
|
|
Cytat: | Tezuka miał ponoć umrzeć osiem lat przed swoją śmiercią |
Widzę, że użytkownicy tego forum mają kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem, pojmowaniem tego co czytają, lub nie pojmowaniem tego czego sami nie chcieliby dostrzec w czyjejś odpowiedzi. Luźno tylko rzuciłem ("nie jestem do końca pewien"), że Tezuka prawdopodobnie już i tak nie żył. Zaznaczyłem, że to tylko luźne stwierdzenie jako dodatek do wypowiedzi.
Bredni tam nie ma. Może tylko za bardzo starałem się skierować ten temat z o ile jeszcze dobrze pamiętam "Skąd ten hype?" na "czego mi brakuje w cartoonach"?
Ja również już dziękuję Urewie za dyskusję. |
|
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
|
Wysłany: 22-10-2010, 20:09
|
|
|
Tak, żył.
Ja dziękuję, sensu już w tym nie widzę. |
|
|
|
|
616
From GARhalla
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 22-10-2010, 20:14
|
|
|
Laurent napisał/a: | Cytat: | Jak rozumiem, w twoim mniemaniu obsadzenie zwierząt w roli głównej sprawia, że dany tytuł przestaje być poważny, |
Z takich założeń wyszło. Nawet jeśli "Maus" jest poważną pozycją twórca użył żartobliwej, czyli niepoważnej kreski - karykatury, czyli obrazu nie potraktował w tym dziele poważnie. |
Weź idź przeczytać Mausa a potem wróć i przeproś za swoją ignorancję. Albo takiego Blacksada, czy "Skasowałem Adolfa Hitlera". Albo jeszcze lepiej, obejrzyj Watership Down. Nadanie czemuś formy zwierzątek wcale nie wyklucza poważnego traktowania formy graficznej.
Cytat: | To co mnie bardziej boli niż te formy to sztampowe trzymanie się ich przez twórców zachodnich. A nawet jeśli już od nich odejdą
pozostaje inna sztampa ( tematyka superbohaterska, epizodyczność). |
Tematyka superbohaterska występuje też w anime, choćby Bleach czy całe Magical Girl jako gatunek, ani to ani epizodyczność nie jest sztampą, to dowodzi tylko, że nie rozumiesz co takiego to słowo oznacza.
Cytat: | Brak jest pozycji
tego pozbawionych, brak różnorodności w różnorodności... Nawet jeśli wymienione przez ciebie pozycje są poważne, mnie tam już wszystko jedno.. |
Wiesz co? Mi też. Uparłeś się przy swoim i im dłużej gadasz, tym bardziej bez sensu, dyskusja z tobą to strata czasu. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|