Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
niepełnosprawni w anime |
Wersja do druku |
CRASNAL
|
Wysłany: 10-12-2010, 11:15
|
|
|
Pojawił się tu termin serie medyczne z przykładem - Black JAck znacie jakieś inne medyczne serie? |
|
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 10-12-2010, 11:20
|
|
|
Monster, choć to bardziej pod sensację podchodzi. Ogólnie z tematyką medyczną cienko. |
_________________ Per aspera ad astra, człowieku! |
|
|
|
|
Sorento
|
Wysłany: 14-12-2010, 09:00
|
|
|
Trigun Vash ma proteze reki ale niepełnosprawnym bym go nie nazwał.
Cowboy Bebob Jet tez posiada proteze reki.
Ale w obu przypadkach nie widać aby ci osobnicy mieli jakieś trudności wynikające z tej przypadłości.
W Bounen no Xamdou siostra Haru jest niepełnosprawna porusza sie o kulach, na skutek wypadku. Jest to jednak postac epizodyczna ale realistycznie oddaje zachowanie osoby niepełnosprawnej, w tych fragmentach w których się pojawia.
zajrzyj też tutaj temat dotyczy niewidomych postaci w anime. |
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 14-12-2010, 09:15
|
|
|
CRASNAL napisał/a: | Pojawił się tu termin serie medyczne z przykładem - Black JAck znacie jakieś inne medyczne serie? |
Ray the animation, o której też wspominałem wcześniej. Bardzo od biedy jeszcze "Nanako Kaitai Shinsho, bo to medyczne ecchi. Innych nie kojarzę. |
_________________ http://www.nationstates.net/nation=leslau
|
|
|
|
|
CRASNAL
|
Wysłany: 24-03-2011, 21:37
|
|
|
Witajcie ponownie,
Dzięki Waszej pomocy stworzyłam narzędzie badawcze dotyczące niepełnosprawności w anime. Jest długie, ale tan temat wymaga szerszego kontekstu.Bardzo Was proszę o wypełnienie ankiety - brakuje mi respondentów...
Z góry dziękuję
Oto link do ankiety
http://moje-ankiety.pl/respond-7534.html |
|
|
|
|
|
Loko
Aspect of Insanity
Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 24-03-2011, 22:31
|
|
|
Radziłbym sporządzić inną ankietę. Literówki i błędy w stylu podania dwa razy tego samego tytułu pomijam - rzeczą ludzką jest się mylić. Ale naprawdę nie wiem czy w mojej klasie niepełnosprawny znajdzie chłopaka/dziewczynę czy przyjaciół (nie daj Borze, żeby ankietę wypełniali ludzie, którzy skończyli już szkołę). Ponadto pojawiają się pytania, które wymagają jednoznacznej odpowiedzi na temat, o którym można napisać kilka artykułów i pytania, w których jedyną opcją jest zaznaczenie (prawie-)wszystkich opcji.
Bardzo niewygodne jest też jechanie po liście kilkudziesięciu tytułów i zaznaczanie wybranego typu.
Mimo wszystko wypełniłem.
Nikomu Niepotrzebne Rozmyślania Liścia, Część I:
- Spoiler: pokaż / ukryj
- Ciekawe czy "znajdzie chłopaka/dziewczynę" jest pisane w kontekście "miłosnym" czy "chamskim". Bo nie wiem czy mam to traktować jako niepełnosprawnego szukającego materiału na randki, czy niewidomego, który ma problemy ze zlokalizowaniem osób naokoło siebie.
|
_________________ That is all in your head.
I am and I are all we. |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 24-03-2011, 22:59
|
|
|
>Odpowiedź NIE jest OBOWIĄZKOWA
* karnie zaznacza NIE
Oh fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu--------
* dojechawszy do listy dziesiątek serii, znudził się i zamknął okno przeglądarki |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
fm
Okularnik
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 24-03-2011, 23:01
|
|
|
Szczerze powiedziawszy, nie dziwię się, że brakuje Ci respondentów. Jak ludzie widzą pytanie z zaznaczaniem wyliczanki pierdyliona przypadkowo wybranych seriali animowanych, które dodatkowo może wnosić coś do tematu co najwyżej przy naciąganiu wyników pod tezę, to odruchowa reakcja polega na zamknięciu danej karty w przeglądarce, żeby nigdy nie wracać do tak kiepsko skonstruowanej ankiety. |
_________________ Kryska: Weaponized diplomacy was successful!
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 25-03-2011, 00:28
|
|
|
Ach, zepsułem ankietę : / nie da się swobodnie przechodzić od strony do strony i przez to niechcący dwie ominąłem... |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 25-03-2011, 10:01
|
|
|
Dwie tabelki z ponad setką przypadkowych tytułow? Czy promotor/ka widział/a tę ankietę? |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
CRASNAL
|
Wysłany: 25-03-2011, 18:54
|
|
|
Miałam się nie dac sprowokowac ale... przegięliście
Nie wiem tylko czy odpowiadac Wam imiennie czy ogólnie.
Ale zacznijmy...
Najpierw od słowa Ankieta - badanie sondażowe ilościowe -
- to nie ankietka na gronie czy tu, z trzema pytaniami - czy ty to już widziałeś XDXDXDXD - czy inne głupie znaczki
- Ilościowe - brakuje mi respondentów - bo potrzebuję ich ok 1000 żeby miało to sens - a internet nie jest ich jedynym źródłem.
Więc osoba, która nadmieniła- zepsułem ankietę bo nie wypełniłem strony - jest promilem - więc jest do pominięcia.
Teraz do osoby, która powiedziała takie zdanie odpowiedź NIE jest OBOWIĄZKOWA - Ty mnie szczególnie rozbawiłeś - zastanów się nad dwoma zdaniami "odpowiedź "nie" jest obowiązkowa" i "odpowiedź nie jest obowiązkowa" ? To jest podpowiedź od twórców serwisu - że nie musisz na to pytanie odpowiadac... Ale nie skorzystałeś
Teraz zarzut co do wyliczanki..... To jest lista filmów stworzonych na podstawie 3 miesięcy badań - analizy list popularności, gron fanów, badań w szkołach, myanimelist właśnie osób między 10 a 18 rokiem życia - starsi są grupą dodatkową - nie konieczną - ale uznałam, że może mają jakieś inne ciekawe spostrzeżenia ( w większości ostro się pomyliłam).
Listy są dwie - pierwsza mówi mi o tym które filmy i jak dokładnie widziałeś, druga na ile wzbudziły twoje zainteresowanie - odsyłam do teorii związanych z edukacją medialną i uczeniem się z przekazów medialnych.
Pytanie dotyczące czy znalazłaby chłopaka / dziewczynę - Słodcy moi niedoinformowani - tak się prowadzi badania dystansu społecznego - odsyłam do teorii.
Jedyną słuszną uwagę jaką znalazłam to dotycząca skali - co poprawiłam.
Nie wiem czy wszystko omówiłam
Ale ja już jedną pracę mgr obroniłam na 5. Ta -druga - ma bardzo silną teeroetyczną podbudowę, a nie "bo obejrzałam/ obejrzałam kilka/kilkadziesiąt/kilkaset filmów i już wiem wszystko"...
NO I TRZY WAŻNE UWAGI NA KONIEC:
ANKIETA NIE JEST DLA MNIE ŹRÓDŁEM WIEDZY - O FILMIE, O NIEPEŁNOSPRAWNOŚCI ITD - JEST ŹRÓDŁEM WIEDZY O WASZYCH OPINIACH I W PEWIEN SPOSÓB O WAS
- NIE ZAKŁADAJCIE ŻE ANKIETER JEST OD WAS GŁUPSZY I MNIEJ WIE O SWOIM TEMACIE
ZDOBĄDŹCIE SIĘ NA ODROBINĘ KULTURY W KOMENTARZACH |
|
|
|
|
|
Tren
Lorelei
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 25-03-2011, 19:22
|
|
|
CRASNAL napisał/a: | ZDOBĄDŹCIE SIĘ NA ODROBINĘ KULTURY W KOMENTARZACH |
Komentarze są nad wyraz kulturalne. Wszyscy w cywilizowany sposób próbują przekazać (tzw. konstruktywna krytyka), że ankieta jest tak zrobiona, że skutecznie odstrasza potencjalnych respondentów. Sama zrezygnowałam z wypełniania, gdy zobaczyłam długaśną listę tytułów. Spójrz na to z perspektywy wypełniającego - to jest ankieta, na którą potrzeba co najmniej godzinę. Mam ciekawsze rzeczy do robienia niż przez godzinę niż próbować sobie przypomnieć czy w danym anime pojawił się niepełnosprawny czy nie. Ankieta jest tak długa, że przeciętny respondent ma małą szansę dotrwać do końca, a to oznacza, że na 1000 wypełnionych ankiet nie masz co liczyć.
Zrozum, że ludzie próbują ci pomóc. Jeśli nie chcesz tej pomocy to trudno. Nie nas to zaboli.
CRASNAL napisał/a: | NIE ZAKŁADAJCIE ŻE ANKIETER JEST OD WAS GŁUPSZY I MNIEJ WIE O SWOIM TEMACIE |
A ja proszę o nie zakładanie, że ankietowany jest głupszy od ankietującego. Z góry dziękuję. |
_________________ "People ask me for advice all the time, and they ask me to help out. I'm always considerate of others, and I can read situations. Wait, aren't I too perfect?! Aren't I an awesome chick!?"
|
|
|
|
|
Loko
Aspect of Insanity
Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 25-03-2011, 19:24
|
|
|
CRASNAL napisał/a: | - NIE ZAKŁADAJCIE ŻE ANKIETER JEST OD WAS GŁUPSZY I MNIEJ WIE O SWOIM TEMACIE |
Przytocz mi słowa którejś z osób powyżej, które wskazywałyby na to, że sugerują swoją wyższość intelektualną nad Tobą.
Radziłbym troszeczkę krytyczniej spojrzeć na siebie i nie mścić się za konstruktywną krytykę skierowaną w Twoją stronę.
CRASNAL napisał/a: | Teraz do osoby, która powiedziała takie zdanie odpowiedź NIE jest OBOWIĄZKOWA - Ty mnie szczególnie rozbawiłeś - zastanów się nad dwoma zdaniami "odpowiedź "nie" jest obowiązkowa" i "odpowiedź nie jest obowiązkowa" ? To jest podpowiedź od twórców serwisu - że nie musisz na to pytanie odpowiadac... Ale nie skorzystałeś |
No shit, Sherlock.
CRASNAL napisał/a: | Pytanie dotyczące czy znalazłaby chłopaka / dziewczynę - Słodcy moi niedoinformowani - tak się prowadzi badania dystansu społecznego - odsyłam do teorii. |
O ile dobrze pamiętam, ankieta powinna być kierowana do jak najbardziej zróżnicowanej grupy osób. Zamieszczając w pytaniu "klasę", ograniczasz grupę docelową jedynie do uczniów.
CRASNAL napisał/a: | Listy są dwie - pierwsza mówi mi o tym które filmy i jak dokładnie widziałeś, druga na ile wzbudziły twoje zainteresowanie - odsyłam do teorii związanych z edukacją medialną i uczeniem się z przekazów medialnych. |
Obie są za długie i niewygodne w użyciu.
CRASNAL napisał/a: | Ale ja już jedną pracę mgr obroniłam na 5. |
Gratuluję i życzę powodzenia w obecnej. |
_________________ That is all in your head.
I am and I are all we. |
|
|
|
|
CRASNAL
|
Wysłany: 25-03-2011, 19:54
|
|
|
Czy masz wgląd we wszystkie pozostawione z tego forum komentarze przy ankietach? Ja mam i wiem czy są kulturalne czy nie
Mnie to nie boli.
Nie chciałam Ci odbierac godziny życia - można było się wylogowac.
Poważne ankiety jak juz mówiłam przewidują wiele przypadków - i często są długie i niestety dośc męczące dla respondenta, który woli mie wszystko na tacy i od razu.
Ankieta której nie musiałaś wypełnic, została zaakceptowana i skrócona do minimum jakiego potrzebuję do wyciągnięcia nie głupich i nie przypadkowych wniosków na temat, który w literaturze fachowej się nie pojawia.
Przyjrzyj się jak wygląda ta "konstruktywna ?" krytyka na forum?
Pomyśl czy określenie - "najgorsza ankieta jaką widziałem" jest konstruktywna. Sprawdź co to słowo znaczy i z czym się wiąże - zanim powiesz.
I raczej ludziom w ten sposób nie pomagaj...
Życzę Ci - jeżeli już dojdziesz do tego etapu studiów konstruktywnych krytyk, tematu równie ciekawego co łatwego - żebyś nie musiała się użerac na forum z młodszą 10lat widownią znającą się na ankietach, niepełnosprawności (i chyba na wszystkim) lepiej.( Ja mając 20 lat nie byłam tak przekonana o swojej nieomylności i nie próbowałam wszystkich pouczac, ale to zdanie mają równiez profesorowie na uczelniach o nowych rocznikach) Wyników na studiach takich jak moje Ci życzę... - wątpię byś miała czym pogardzic
Tę trudną ankietę wypełniła sensownie szkoła podstawowa. (ok 120 uczniów) - bez problemów.
Zostawiając miejsca na komentarze w ankiecie liczyłam się z tym że mogłam coś pominąc, czegoś nie zauważyc - i jak mówię skorzystałam z niektórych uwag.
Większośc jednak nic nie wnosi, cechuje je niestety bezdenna głupota i arogancja.
Takie czasy - łątwiej się na forum rzucac niż wprowadzic sensowne poparte czymś innym niż tylko włąsne przekonanie argumenty.
Umieszczając tu link chciałam zakończyc wątek - żeby pokazac, że praca została sfinalizowana i nie zakładałam go bez sensu.
Nie będę komentowac każdego posta, tylko po to żeby miec przekonanie że to ja powiedziałam ostatnie słowo. |
|
|
|
|
|
CRASNAL
|
Wysłany: 25-03-2011, 19:58
|
|
|
Loko nie mogę przytaczac Ci komentarzy zostawionych przy ankietach - to jest niezgodne z etyką prowadzenia badań.
Nie mówię o komentarzach na froum.
Aby wyrażac się kulturalnie nie wystarczy nie używa wulgaryzmów. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|