Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jakie anime obejrzeć? / Widziałem (...), co polecicie? (v2) |
Wersja do druku |
Smk
Grupy: Syndykat
|
Wysłany: 03-05-2014, 09:31
|
|
|
fafarafa napisał/a: | 1. Macie do polecenia coś w klimatach artystyczno/ambitno-mistycznych? Coś jak Mushishi albo Mononoke (serial, nie księżniczka). Teoretycznie pasowałby też Natsume Yuujinchou ale wolałabym dorosłych bohaterów (nie uczniów liceum) i trochę... hmm, nie wiem, 2 pierwsze tytuły były dla mnie stanowczo bardziej tajemnicze.
|
Kara no Kyoukai winno pasować do zapotrzebowań. |
_________________ There is no "good" or "bad". There is only "fun" and "boring". |
|
|
|
|
Regis
|
Wysłany: 03-05-2014, 11:22
|
|
|
fafarafa napisał/a: | 1. Macie do polecenia coś w klimatach artystyczno/ambitno-mistycznych? Coś jak Mushishi albo Mononoke (serial, nie księżniczka). Teoretycznie pasowałby też Natsume Yuujinchou ale wolałabym dorosłych bohaterów (nie uczniów liceum) i trochę... hmm, nie wiem, 2 pierwsze tytuły były dla mnie stanowczo bardziej tajemnicze.
|
Oprócz wspomnianego wyżej Kara no Kyoukai polecam Ayakashi - 3 osobne historie, z czego trzecia to w zasadzie prequel wspomnianego przez Ciebie Mononoke :) Nieco zbliżone do Mushishi czy Mononoke jest też Kousetsu Hyaku Monogatari.
Byc może spodoba Ci się też Seirei no Moribito - bardzo klimatyczne fantasy, lub ewentualnie Shinsekai yori, ale tu bohaterami są, niestety lub stety, dzieci. |
|
|
|
|
|
Michiyo
|
Wysłany: 03-05-2014, 18:19
|
|
|
A ja ostatnio jestem kompletnie nie na bieżąco dlatego chciałam was zapytać cz w ostatnich 3-4 sezonach było coś godnego uwagi? |
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 03-05-2014, 19:05
|
|
|
Kyousougiga?, Uchouten Kazoku? a konkretnie to w jakiej kategorii? |
|
|
|
|
|
Daerian
Wędrowiec Astralny
Dołączył: 25 Lut 2004 Skąd: Przestrzeń Astralna (Warszawa) Status: offline
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 03-05-2014, 23:15
|
|
|
Mroczne i dobre jest też Hundred Stories i Boogiepop Phantom. |
|
|
Aopolods
|
Wysłany: 06-05-2014, 11:31
|
|
|
Witam,
chciałbym uzyska od was propozycje anime, które by spełniło parę kryteriów:
1. Romans/okruchy życia z elementami humorystycznymi - z wiekiem bohaterów od liceum a najlepiej już dorosłymi w naszych albo lekko wcześniejszych czasach.
2. Błagam tylko bez magii, ecchi i haremu już jestem za stary na to i chcę poogląda jakieś bardziej stateczne anime.
Każda ilość mile widziana a im więcej tym lepiej.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
fleischman
|
Wysłany: 06-05-2014, 15:02
|
|
|
Nodame Cantabile, Toradora, Honey & Clover, Kuragehime. |
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 06-05-2014, 16:53
|
|
|
Masz jakąś listę obejrzanych tytułów z tego gatunku, co byśmy mogli lawirować w około i nie powtarzać ?
Ja bym postawił na Lovely Complex, ale zakładam, że to, Wallflowera i Kimi ni Todoke większość zna.
Kuragehime było by genialnym tytułem, gdyby nie amputacja dalszej części mangi, ale i tak warto popatrzeć na te wrzaski :] Są cudne. Ze staroci można sięgnąć po Maison Ikkoku, chociażby dla ciekawych obyczajów lat 80-tych, kreska pani Takahashi nie jest może najnowsza, ale powoli się starzeje, w zasadzie inuyasha final act i stare Ikkoku maja bardzo podobny charadesign, mimo różnic technicznych. Ah! My Goddess, serie tv plus nowsze ovki w oczekiwaniu na koniec serii, chociaż tutaj jest odrobinkę haremiasto. |
|
|
|
|
|
Aopolods
|
Wysłany: 08-05-2014, 00:28
|
|
|
Z tego co wymieniliście wszystkie są już za mną i to od dawna, chociaż ostatnio powtórzyłem nodame, wallflowera i kimi ni todoke (wiosna więc co się dziwić).
Wracając do listy to już wszystkiego nie pamiętam sporo tego było z ostatnich co sobie obejrzałem to mogę dodać: lovely complex, Sukitte Ii na yo, Kaichou wa Maid Sama.
Skleroza ale nie pamiętam wszystkich tytułów.
Oprócz komedi/romansu bym był zainteresowany anime podobne do Usagi drop (uwielbiam sam nie wiem dlaczego może przez kreskę) |
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 08-05-2014, 06:58
|
|
|
Cytat: | Wracając do listy to już wszystkiego nie pamiętam sporo tego było z ostatnich co sobie obejrzałem to mogę dodać: lovely complex, Sukitte Ii na yo, Kaichou wa Maid Sama. |
Samo to jest powodem do założenia i prowadzenia darmowego listingu na jednym z popularnych serwerów (myanimelist.net, anime-planet.com, itp) Wbrew pozorom ma się wtedy lepszą pamięć niż się przypuszczało.
Emma?
Mahoraba?
Wolf Children?
Aishiteruze Baby? |
|
|
|
|
|
Tren
Lorelei
|
Wysłany: 08-05-2014, 07:57
|
|
|
Yahari Ore no Seishun Love Comedy wa Machigatteiru. |
_________________ "People ask me for advice all the time, and they ask me to help out. I'm always considerate of others, and I can read situations. Wait, aren't I too perfect?! Aren't I an awesome chick!?"
|
|
|
|
|
Aopolods
|
Wysłany: 10-05-2014, 12:54
|
|
|
Bardzo dziękuję propozycje, które mi zaproponowaliście/łyście będą z przyjemnością obejrzane - więc na tydzień, może dwa mam do oglądać.
Następnym razem przygotuję listę obejrzanych anime. |
|
|
|
|
|
Ryuzoku
|
Wysłany: 18-05-2014, 22:24
|
|
|
Czy ktoś może mi polecić coś na około poziomowo-podobieństwowym stylu:
(z takich które pewnie większość widziała) Higurashi, Mirai Nikki,
(z takich których pewnie nikt nie widział) Shiki, Bokurano,
Lub z innego typu, coś na poziomie FLCL ? |
|
|
|
|
|
Tren
Lorelei
|
Wysłany: 18-05-2014, 22:27
|
|
|
Może powiedz jakich cech tutaj konkretnie poszukujesz, bo po ogólnych podobieństwach zwykle ciężko trafić. Jakiś gatunek, konkretne wątki? |
_________________ "People ask me for advice all the time, and they ask me to help out. I'm always considerate of others, and I can read situations. Wait, aren't I too perfect?! Aren't I an awesome chick!?"
|
|
|
|
|
Ryuzoku
|
Wysłany: 18-05-2014, 22:31
|
|
|
Hmmm, mniej treści polegającej na fanserwisie (DA PLOT), a więcej skupienia się na tym co konkretnie się dzieje + ewentualna krew, flaki, czerwono malowane ściany (bynajmniej nie olejną).
Ewentualnie czegoś zupełnie porąbanego jak lucky star, gurrenlaggan, czy właśnie FLCL |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|