Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jakie anime obejrzeć? / Widziałem (...), co polecicie? (v2) |
Wersja do druku |
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 23-11-2014, 14:24
|
|
|
fleischman napisał/a: | Obejrzeć OAV, czy film i czy to się jakoś różni? |
WITAMY W UNIWERSUM MACROSSA
http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?show=rel&aid=5415 |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
Seller
|
Wysłany: 03-12-2014, 11:20
|
|
|
Czy jest coś z anime:
1.W stylu clannad i kanon
-bez głupkowatego humoru
-gdzie historia ma porządne i logiczne zakończenie
-gdzie są ciekawe postaci
-gdzie jest jeden facet i kilka kobiet albo jeden facet i dwie kobiety
-gdzie historia jest ciekawa w miarę od początku
-chodzi mi o anime dla facetów, a nie takie dla kobiet czy małych dziewczynek
2. Coś przygodowego, co nie byłoby przedramatyzowane, ale nie byłoby też płytką przygodówką.
-bez głupkowatego humoru
-które nie są zbyt dziecinne
-gdzie jest wątek miłosny
-gdzie ważną główną rolę odgrywają postaci kobiece
-nic krwawego
-gdzie są jakieś ciekawe zwroty akcji, zaskoczenia.
3. (tego chyba nie ma)
Coś ciekawego s.f., co nie jest mecha, ani militarystyczną space opera, a taką, która skupia się na postaciach ich emocjach.
-gdzie akcja nie dzieje na ziemii, ani planecie, która wygląda dokładnie jak ziemia
-nic krwawego
-żadnych komedii
-muszą być kosmici, inne planety
-żadnych motywów typu: dobrzy ludzie walczą ze złymi kosmitami, którzy ich zaatakowali.
-gdzie są jakieś ciekawe zwroty akcji, zaskoczenia.
http://myanimelist.net/animelist/MistrzSeller |
|
|
|
|
|
Hanako
|
Wysłany: 03-12-2014, 11:49
|
|
|
Jeżeli chodzi o punkt pierwszy, to poleciłabym Nagi no asukara:) Ma konkretne zakończenie, bardzo ciekawe postacie, jak dla mnie super kreskę i od początku wciąga:) z czasem robi się poplątane, ale na końcu wszystko się wyjaśnia. Ewentualnie jeszcze Suzumiya Haruhi no yuuutsu:) Natomiast jeżeli chodzi o drugi punkt, to polecam Shinsekai yori. Kobiety są tam zdecydowanie ważniejsze, choć mężczyźni także wiele wprowadzają:) Wątek miłosny jest, a anime jest dosyć poważne, porusza dojrzalsze tematy. Bohaterowie mają wiele przygód, więc chyba wszystko się zgadza;) |
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 03-12-2014, 11:59
|
|
|
Seller napisał/a: | 1.W stylu clannad i kanon
-bez głupkowatego humoru
-gdzie historia ma porządne i logiczne zakończenie
-gdzie jest jeden facet i kilka kobiet albo jeden facet i dwie kobiety
-chodzi mi o anime dla facetów, a nie takie dla kobiet czy małych dziewczynek |
Futakoi Alternative
Seller napisał/a: | 2. Coś przygodowego, co nie byłoby przedramatyzowane, ale nie byłoby też płytką przygodówką.
-bez głupkowatego humoru
-które nie są zbyt dziecinne
-gdzie jest wątek miłosny
-nic krwawego
-gdzie są jakieś ciekawe zwroty akcji, zaskoczenia. |
Crest of the stars, Seirei no moribito, Michiko to Hachin, Utena(?), możesz tez spróbować starszych anime od Tomino, tam postaci kobiecie odgrywały bardzo ważną rolę, jak np. w Ideonie czy Dunbine, ale to nie przygodówki. SPT Layzner bardziej by się pod to podpiął, pierwsza połowa anime to generalnie przygodówka z mechami i na poważnie, ale później się nieco kiepści.
Seller napisał/a: | Coś ciekawego s.f., co nie jest mecha, ani militarystyczną space opera, a taką, która skupia się na postaciach ich emocjach.
-gdzie akcja nie dzieje na ziemii, ani planecie, która wygląda dokładnie jak ziemia
-nic krwawego
-żadnych komedii
-muszą być kosmici, inne planety
-żadnych motywów typu: dobrzy ludzie walczą ze złymi kosmitami, którzy ich zaatakowali.
-gdzie są jakieś ciekawe zwroty akcji, zaskoczenia. |
PLANETES, niestety nie ma kosmitów i akcja dzieje się obok Ziemi. Możesz zobaczyć BIRTH, ale to raczej jako ciekawostkę, bo też nie spełnia wszystkich kryteriów. |
|
|
|
|
|
fleischman
|
Wysłany: 03-12-2014, 14:21
|
|
|
Może trochę naciągane, ale:
Honey & Clover, Kokoro Connect (to jest znacznie lepsze, niż może się wydawać z opisu)
Do sprawdzenia, bo niektóre punkty niekoniecznie muszą pasować i mocno naciągam tu termin "anime przygodowe": Cowboy Bebop, Kino no Tabi, Bounen no Xamdou, Higashi no Eden, Steins;Gate, Gurren Legann (to jest głębsze i ciekawsze, niż humorystyczna i mocno przesadzona otoczka mogłaby wskazywać. Szczególnie w drugiej części), Tiger & Bunny (to nie jest zwykłe anime o superbohaterach). Można jeszcze zerknąć na Last Exile, Ergo Proxy, ubiegłoroczna Kyousougiga (pod baśniową i kolorową otoczką jest tu sporo zawartości), no i bardzo naciągając... Bakemonogatari. Jeśli nie boisz się eksperymentów, to Katanagatari (choć nie wiem, czy to można uznać za lekkie i przygodowe).
Slova napisał/a: | też nie spełnia wszystkich kryteriów |
Trochę się naoglądałem S-F i znalezienie takiego, które by spełniało wszystkie jest chyba niemożliwe...
Do sprawdzenia: Terra e, któryś Macross (najbardziej przystępny będzie Macross Zero i Frontier), Legend of Galactic Heroes (yeah), |
|
|
|
|
|
Riv3n
|
Wysłany: 03-12-2014, 14:51
|
|
|
Witam, poszukuje anime w którym główny bohater będzie ponad przeciętne inteligentny, coś w stylu code geass, death note, zetsuen no tempest. Tematyka dobrze jakby była związana z jakimiś zagadkami ale nie jest to konieczne. Macie coś takiego? |
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 03-12-2014, 15:40
|
|
|
Eden of the East koleś tak inteligentny, że aż szuka dlaczego wymazał sobie pamięć :P
Przynajmniej mnie ten koleś nie wkurzał tak jak lolek de bretunia. Kreska fajne hipopotamie mordki i ogólnie ciekawy setting. (poza tym ten OASIS na czołówce) |
|
|
|
|
|
Daerian
Wędrowiec Astralny
Dołączył: 25 Lut 2004 Skąd: Przestrzeń Astralna (Warszawa) Status: offline
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 04-12-2014, 15:02
|
|
|
Ad 1:
Toradora
Ad 2:
Baccano
Durarara!!
Darker than Black - (wątek romansowy jest mocno dyskusyjny), tylko pierwszy sezon
Fate/Stay Night UBW od ufotable, obecnie wychodzi
Kaze no Yojimbo
Persona 4 The Animation (nie pomyl z Golden)
Witch Hunter Robin
Ad 3:
GENESHAFT wbrew wszelkim pozorom powinien pasować.
Uchuu no Stellvia - kosmitów nie ma, akcja dzieje się na orbicie ziemi w szkole młodych pilotów
Riv3n napisał/a: | Witam, poszukuje anime w którym główny bohater będzie ponad przeciętne inteligentny, coś w stylu code geass, death note, zetsuen no tempest. Tematyka dobrze jakby była związana z jakimiś zagadkami ale nie jest to konieczne. Macie coś takiego? |
Detective Conan? |
|
|
Nanami
Hodor.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne House of Joy
|
Wysłany: 04-12-2014, 17:33
|
|
|
A ja Sellerowi na przekór polecę Madoka Magica oraz Cross Ange. *serious face*
Oba spełnają kryterium "nie dla bab i małych dziewczynek". Gwarantuję że to anime tylko dla prawdziwych mężczyzn. |
Ostatnio zmieniony przez Nanami dnia 04-12-2014, 17:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 04-12-2014, 17:46
|
|
|
Daerian napisał/a: | GENESHAFT wbrew wszelkim pozorom powinien pasować. |
Faktycznie może pasować. |
|
|
|
|
|
Seller
|
Wysłany: 04-12-2014, 18:37
|
|
|
Chciałbym zaznaczyć, że w 2 chodziło mi o przygodowe anime, a nie kryminalne.
I wszelkie komedie odpadają, bo totalnie nie rozumiem japońskiego humoru i tylko mnie on denerwuje.
Ecchi tez nie lubię, bo anime oglądam dla fabuły, nie dla erotyki (od tego sa inne filmy).
Suzumiya Haruhi no yuuutsu- widziałem, totalnie mi się nie podobało.
Seirei no moribito- widziałem znudziło mnie
Cowboy Bebop- widziałem podobały mi się ze dwa odcinki (1 i 5). Reszta była dla mnie okropnie nudna i wyglądała jak jakieś fillery (nie lubię oglądać seriali, gdzie nie ma fabuły łączącej odcinki)
Steins;Gate- Zanudziło mnie tym, że w tym serialu nic się nie dzieje (a dotarłem gdzieś do 5 odcinka)
Last Exile- widziałem, postaci wydały mi się okropnie płaskie i nie interesujące. Fabuła mnie nie zainteresowała
Ergo Proxy- widziałem pierwszy odcinek i kompletnie nic nie zrozumiałem. Miałem wrażenie jakby włączył ten serial od srodka i kompletnie nie wiem o co tam chodzi.
Legend of Galactic Heroes-Militarystyczne space opery mnie nudzą (dlatego szukam nie militarystycznych, ale chyba w anime poza cowboy bebop takich nie ma)
Chyba po prostu widziałem już wszystko co jest interesujące dla mnie w anime. |
|
|
|
|
|
Daerian
Wędrowiec Astralny
|
Wysłany: 04-12-2014, 19:18
|
|
|
Seller napisał/a: |
Steins;Gate- Zanudziło mnie tym, że w tym serialu nic się nie dzieje (a dotarłem gdzieś do 5 odcinka) |
Steins;Gate rusza z kopyta około 7-8. Doskonale rozumiem o czym mówisz, ponieważ sam je prawie rzuciłem (zapewne bym to zrobił gdyby nie znajomy). Potem rozkręciło się bardo dobrze. |
|
|
Seller
|
Wysłany: 04-12-2014, 22:13
|
|
|
Widzę, że jednak nic nie znajdę.
z 1 wszystko już chyba oglądałem, a to co zostało to komedyjki.
z 2 widzę, że w anime nie ma za bardzo punktu pośredniego między lekkimi przygodówkami, a mrocznymi i poważnymi tytułami.
z 3 to widzę, że w anime poza Cowboy Bebop nie ma takich rzeczy.
Wygląda na to, że akurat to co mnie irytuje i nudzi w anime dotyczy jakieś większości tytułów, a resztę już widziałem. Dziękuje wszystkim za pomoc. |
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 04-12-2014, 22:22
|
|
|
Z punktem 3 akurat ... Cowboy Bebop chyba miał miejsce pomiędzy ziemia a marsem? więc też by nie pasował.
Że tak zapytam, czy Planetes omijasz bo widziałeś czy z jakiś innych powodów. Bo ja akurat uznaje to za coś na miare filmu Gravity (nie mylić z Gravitation) trochę bliższe naszym czasom ale łączy w sobie Apollo 13 trochę kryminału i 3 silne postaci kobiece , każda inna, w głównej obsadzie.
Wiadomo że Cowboy to klasyk, Planetes jest kompletnie inne ale też bardzo ciekawe (mordują tam też pod koniec)
I jeszcze jedno, ja wielokrotnie narzekałem ze widziałem już wszystko, i nadal to robię. Niemniej co pewien czas znajduje się tytuł zaskakująco dobry i tak przez 10 lat |
|
|
|
|
|
Daerian
Wędrowiec Astralny
|
Wysłany: 04-12-2014, 22:31
|
|
|
Seller napisał/a: |
z 2 widzę, że w anime nie ma za bardzo punktu pośredniego między lekkimi przygodówkami, a mrocznymi i poważnymi tytułami. |
Baccano
Durarara!!
Darker than Black - (wątek romansowy jest mocno dyskusyjny), tylko pierwszy sezon
Fate/Stay Night UBW od ufotable, obecnie wychodzi
Kaze no Yojimbo
Persona 4 The Animation (nie pomyl z Golden)
Witch Hunter Robin
Mam wrażenie, że nie czytałeś listy. |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|