Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jakie anime obejrzeć? / Widziałem (...), co polecicie? (v2) |
Wersja do druku |
Nikodemsky
Beauty of Silence
|
Wysłany: 09-02-2015, 19:18
|
|
|
tomek napisał/a: | Z tą "Durararą" to jest trochę problem, bo ponoć podobne do "Bakkano", które mnie rozgniotło. Może uda mi się wrócić, póki co - odświeżę "Kara no Kiokai".
I nadal jednak czekam na jakieś sugestie "smutnych" (wg tego, co napisałem) rzeczy. |
Przeczytaj mój poprzedni post :)
Zacząć możesz od Bokurano. |
_________________ http://myanimelist.net/animelist/Nikodemsky |
|
|
|
|
tomek
|
Wysłany: 09-02-2015, 19:27
|
|
|
Nikodemsky napisał/a: | Zacząć możesz od Bokurano. | Dzieciaki jako główni bohaterowie, nie przepadam za tym i, chyba poza "Noein", nigdy to do mnie ostatecznie nie trafiło. |
|
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 09-02-2015, 19:42
|
|
|
tomek napisał/a: | Film - nie wiem, raczej nie Ghibli, bo to oglądam chronologicznie z dziewczyną od marca (część odświeżam). |
Red Line albo Ninja Scroll (gore samurai, nieśmiertelny klasyk). Ewentualnie Jin Roh, ale to dość ciężkie kino.
Cyberpunk jest dość rzadki... w zasadzie jest oprócz wspomnianego Mardock Scramble, to z wartych obejrzenia serii TV to tylko Texhnolyze i Heat Guy J (ewentualnie wydany niedawno Psycho Pass, ale to dość średnia rozrywka). Wspomniany wcześniej Texhnolyze jest troszkę jakby to hamerykanie powiedzieli... edgy. Fajniejszym tytułem tego samego reżysera jest Shigurui (znowu bardzo mroczne i ciężkie gore-samurai).
Dark Fantasy w zasadzie też mało. Obecnie emitowane jest Garo (seria ok, ale sceny walki ssą) i Parasite (na podstawie dość dawno powstałej nagrodzonej Tezuką mangi). Z S-F mamy serię OVA Uchuu Senkan Yamato 2199. |
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 09-02-2015, 19:50
|
|
|
Blood+ znowu serial z grubą skórą
Co do Bokurano to nie jest Noein, to jest kolejka pod stryczek. I w zasadzie wszyscy o tym wiedzą. |
_________________ kokodin pisze się zawsze z małej litery
Jeżeli mówił bym normalnie , nie było by sensu ze mną rozmawiać.
Miłośnik wszystkiego co czarne, zielone, żółte lub okrągłe.
Jeżeli to czytasz to się nudzisz.
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 13-02-2015, 01:52
|
|
|
tomek napisał/a: | Film - nie wiem, raczej nie Ghibli, bo to oglądam chronologicznie z dziewczyną od marca (część odświeżam). |
Aachi wa Ssipak
Anne no Nikki
Dead Leaves
Ghost in the Shell
Hal
Kumo no Mukou, Yakusoku no Basho
King of Pigs
Jin-roh
Interstella 5555: The 5tory of the 5ecret 5tar 5ystem
Metropolis
Millennium Actress
Ninja Scroll
Ookami Kodomo no Ame to Yuki
Ouritsu Uchuugun: Oneamisu no Tsubasa
Perfect Blue
Powrót do marzeń
Redline
Sky Crawlers
Stranger - Mukou Hadan
Toaru Hikuushi e no Tsuioku
Vampire Hunter D: Żądza krwi
Otaku no Video
Furusato Japan
Birth
Tenshi no tamago
Tibet Inu Monogatari: Kin'iro no Dao Jie
Taiyou no Ouji: Horus no Daibouken
Yousei Florence
Cytat: | albo coś na zasadzie daily living, tyle że bez pchanego na siłę humoru, a raczej coś melancholijnego |
Może nie melancholijne, ale Genshiken.
A jak chcesz coś dołującego, to wtedy Ideon. |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
krejzi
Gość
|
Wysłany: 14-02-2015, 19:08
|
|
|
Polecicie coś psychodelicznego jak "Perfect blue"? Resztę Satoshi'ego Kona widziałam. |
|
|
|
|
|
Nikodemsky
Beauty of Silence
|
|
|
|
|
shugohakke
Najstarszy Grzyb
|
Wysłany: 14-02-2015, 20:04
|
|
|
Tak to właśnie napisała - resztę widziała. |
_________________ I crossed the mountain and I climbed the river... |
|
|
|
|
Nikodemsky
Beauty of Silence
|
Wysłany: 14-02-2015, 20:13
|
|
|
Faktycznie mogłem sprawdzić przed podaniem propozycji, przepraszam.
W takim razie mogę zaproponować:
NHK ni Youkoso!
Memories - Magnetic Rose
Texhnolyze
Ergo Proxy
Animatrix
Z czego NHK pewnie najbardziej by pasował, natomiast Texnolyze jest trochę cięższą serią. |
|
|
|
|
krejzi
Gość
|
Wysłany: 14-02-2015, 20:26
|
|
|
NHK widziałam, Ergo proxy w sumie też ale dawno temu i nic z tego nie pamiętam. :P
Bardzo dobrze, że to cięższa seria, bo na takich mi najbardziej zależy - ciężko, mrocznie i właściwie nie wiadomo do końca o co chodzi. :) |
|
|
|
|
|
Nikodemsky
Beauty of Silence
|
Wysłany: 14-02-2015, 20:34
|
|
|
krejzi napisał/a: | NHK widziałam, Ergo proxy w sumie też ale dawno temu i nic z tego nie pamiętam. :P
Bardzo dobrze, że to cięższa seria, bo na takich mi najbardziej zależy - ciężko, mrocznie i właściwie nie wiadomo do końca o co chodzi. :) |
W takim razie jak najbardziej powinno się Tobie spodobać. Zapomniałbym również o innej interesującej serii(a w zasadzie ciągu filmów) w tej kategorii - Kara no Kyoukai, podobnie "ciężka" ale przede wszystkim mroczna. |
|
|
|
|
tomek
|
Wysłany: 14-02-2015, 22:23
|
|
|
Slova napisał/a: | (lista rzeczy) | Dzięki, na pewno sprawdzę te pozycje, pewnie coś mi wpadnie w oko.
Tak czy siak, dałem czwartą szansę "Durararze", bo za dużo pozytywów słyszałem. Tym razem muszę dojechać choćby do dziesiątego odcinka.
Gość napisał/a: | ciężko, mrocznie i właściwie nie wiadomo do końca o co chodzi |
Nowe filmy "Berserk" są znośne, tj. ostatni jest bardzo fajny, dwa wcześniejsze już mniej. Nie do końca mrocznie, ale psychodelicznie jest też w "FLCL" i "Mirai Nikki". |
|
|
|
|
|
fgfgjhg
Gość
|
Wysłany: 14-02-2015, 23:43
|
|
|
A jak już wspomniano NHK to właśnie zaczęłam słuchać soundtracku i strasznie mnie naszła ochota na coś w tym stylu - czyli dramat, nie taki zwyczajny, nie jakiś romans, nie żadne oklepane okruchy życia tylko takie... no, NKH. |
|
|
|
|
|
Nikodemsky
Beauty of Silence
|
Wysłany: 15-02-2015, 00:03
|
|
|
tomek napisał/a: | Nikodemsky napisał/a: | Zacząć możesz od Bokurano. | Dzieciaki jako główni bohaterowie, nie przepadam za tym i, chyba poza "Noein", nigdy to do mnie ostatecznie nie trafiło. |
Również nie podobał mi się koncept dzieci jako protagonistów(jeśli tak to można nazwać w tym przypadku), sam musiałem się przez bardzo długi czas przełamywać do serii, jednak po zobaczeniu pierwszych dwóch odcinków obejrzałem serię w niecałe dwa dni :)
Zobacz odcinek-dwa. Myślę, że się nie zawiedziesz.
Do durary nie przekonywałbym się na siłę na Twoim miejscu, następuje tam progres fabuły ale najważniejsza z tego co zrozumiałem jest ta cała "zabawa na ekranie" i ona pełni pierwszą rolę. Podejrzewam, że po 3-5 odcinkach powinieneś mieć głębszy zarys serii pod względem "tak lub nie".
fgfgjhg napisał/a: | A jak już wspomniano NHK to właśnie zaczęłam słuchać soundtracku i strasznie mnie naszła ochota na coś w tym stylu - czyli dramat, nie taki zwyczajny, nie jakiś romans, nie żadne oklepane okruchy życia tylko takie... no, NKH. |
Postarałaś się z nickiem ;p
NHK jest można powiedzieć, że jedyne w swoim rodzaju - niewiele jest serii anime, które na poważnie traktuje o introwertykach, a jeszcze mniej o hikikomori. Najbliższe, co przychodzi mi na myśl to Serial Experiments Lain. To jeszcze zależy, czego oczekujesz od samej serii.
Są całkiem dobre dramaty ale najczęściej właśnie opierają się one albo na okruchach życia albo romansach. Możesz też spróbować np. Bokurano, o którym wspominałem wcześniej, jeśli jeszcze nie oglądałaś, nadaje się dramat. |
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 15-02-2015, 10:44
|
|
|
Jeżeli idziemy w drugi plan to pełno hikikomorich jest w Eden of the East, co prawda heroina nie jest przemądrzałą nieudaną samobójczynią jak w Welcome to NHK (kurcze ale ten tytuł jest ironiczny, Witamy w Telewizji :P). Tytuł również jest nieco chaotyczny i zagadkowy, bez nadmiernego romansu. Trochę bardziej postawiony na akcję niż na komedię środków halucynogennych. I jeszcze te hipopotame mordki :3. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|